IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Москва все още има стратегически резерви, които досега не са участвали във войната

Ударите с дроново по складове с боеприпаси оказват влияние на бойните действия

07:55 | 25.10.24 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия търпи големи загуби на бойното поле в Украйна - и в жива сила, и по отношение на техниката, пише Business Insider, позовавайки се на множество заключения на западни разузнавания и военни експерти. Изданието посочва, че по данни на британското военно разузнаване към началото на октомври руските загуби са средно над 1200 души ранени и убити на ден и тази тенденция се задържа.

Но Русия все още има потенциал - и конвенционален, и ядрен, който все още не е влизал в битката в Украйна, смята ген. Кристофър Каволи, командващ американските военни сили в Европа, в интервю за Atlantic Council. Става дума за бойна авиация, подводници в Балтийско море и стратегически ракети, отбелязва той.

От началото на войната досега Русия има 200 хил. убити и към 400 хил. ранени войници, сочат данни на западните разузнавания, цитирани от The Wall Street Journal. Загубите на Украйна са по-малки - към 80 хил. загинали и 400 хил. ранени. Данните обаче показват, че Русия успява да привлече участници за бойното поле - чрез съществени финансови стимули, които вече приближават и 3 млн. рубли еднократно в отделните региони.

Каволи признава, че има проблеми с качеството на руската армия в резултат от това, но и отбелязва, че Русия има план да обнови сухопътните си войски, който не бива да се пренебрегва.

Севернокорейските войски вече се придвижват в Курска област

Хиляди севернокорейски военни вече са се придвижили към Курска област в близост до фронтовата линия, сочат данните на военното разузнаване на Украйна. Подготовката за участието в битката е отнела няколко седмици, а за провеждането ѝ отговоря зам.-министърът на отбраната на Русия Юнис-Бека Евкуров, сочат разузнавателните данни.

Москва се надява с включването на севернокорейците в Курска област да освободи ресурс за фронтовата линия в Украйна. Според данните на Киев плановете са в бойните действия да се включат 12 хил. военни, сред които 500 офицери.

От Пентагона също потвърдиха наличието на севернокорейски войски в Русия, а руският президент Владимир Путин не отрече този факт. По време на брифинг в Казан той коментира наличието на снимки, показващи севернокорейски войски в Русия с думите, че "снимките са сериозно нещо". "Искам да обърна внимание, че не действията на Русия доведоха до ескалацията в Украйна, а държавният преврат през 2014 година, поддържан от САЩ", каза той.

Припомняме, че в края на 2013 година украинският президент Виктор Янукович изненадващо се отказа да подпише споразумение за асоциирано членство в ЕС и вместо това предложи задълбочаване на връзките с Русия. Тези действия предизвикаха вълна от протести, в резултат на които Янукович избяга в Русия, където се намира и до днес.

Русия и Украйна се приближават към паритет на използваните артилерийски снаряди

Съотношението на използваните артилерийски снаряди през последните дни е вече 1:2 в полза на Русия, казва зам.-министърът на отбраната на Украйна ген.-лейт. Иван Хаврилюк пред РБК-Украйна. Това е подобрение спрямо 1:3 в началото на лятото и забележителна промяна спрямо 1:7, или дори 1:8, в началото на годината.

Според Хаврилюк през последните седмици броят на украинските снаряди остава без промяна, което означава, че намаляват руските. Причината са масираните удари с дронове по няколко склада за оръжия, извършени в периода 18 септември - 9 октомври. За тези две седмици украинските дронове са свършили повече работа от две години западни санкции, отчитат експертите от украинското издание Defense Express.

Много западни наблюдатели са скептични, че санкциите на Запада ще спрат доставките на части, които Русия използва за своите бомби и снаряди - 55% от хрома, който използват например е внос, сочи анализ на британски Кралски институт за обединени услуги (RUSI).  

Русия изпраща на бойното поле в Харков нови резерви

За леко активизиране на бойните действия край Харков сочат справките на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в последните дни. Данните на воюващите в региона сочат, че намалява броят на бронираните машини, вероятно отчитайки влошаването на времето и невъзможността да бъдат използвани ефективно в следващите месеци. Руснаците изграждат защитни позиции под земята. Украинският Център за отбранителни стратегии отбелязва, че Русия изпраща в района нови резерви, а не както досега да преструктурира военни от останалите части на фронтовата линия.

Данните за 974-ия ден от началото на пълномащабната война показват, че в Харковска област са регистрирани осем атаки през миналото денонощие. Натискът е към Вовчанск и Старице, като военните отбелязват, че и Вовчанск вече е почти унищожен с авиационните бомби, които хвърлят руските самолети. Населеното място е атакувано с малки щурмови групи.

Най-горещото направление остава Покровск, където са регистрирани 55 директни бойни сблъсъка. Основните цели са Селидове и Хим, където в последните дни руските части постигнаха съществен пробив и стигнаха до центъра на населеното място. В последните часове украинците успяха да си върнат някои позиции, но очакванията са, че може да се наложи да напуснат града, за да избегнат загуби.

Според украински анализатори превземането на града е отправна точка за напредъка към Покровск, но Русия ще има нужда от известно време за прегрупиране преди отново да тръгне напред заради големите загуби.

В Курахивското направление са регистрирани 26 атаки. Активни остават още и Лиманското и Купянското направление. В тези четири зони са регистрирани към 120 от 187-те директни бойни действия към този час. Руснаците са извършили 85 въздушни удара, при които са използвани 153 авиационни бомби. Артилерийските обстрели се запазват близо до средното за последните дни - 4000.

По данни на Центъра за отбранителни стратегии украинците са върнали стратегически позиции и са стабилизирали фронтовата линия в Торецк. Така руското настъпление там се забавя. Продължава активната бомбардировка на позиции в Часов Яр без данни за напредък.

В Курска област геолокализирани данни показват напредък на украинците на югоизток от Коренево и около р. Снагост на север от Дарино, което означава, че позициите около Дарино и Николаево - Дарино са запазени, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Украинците атакуват и позиции около Зелеи шлях и Любимовка. Има данни, че руснаците са си върнали контрола над Олговка. Руски военни кореспонденти съобщават, че руските части навлизат в Новоивановка.

Военновъздушните сили на Украйна съобщават за няколко групи бойни дрона,  изстреляни по различни области на Украйна в нощта срещу 25 октомври. Обобщената информация към 10 часа на 25 октомври показва, че ВВС са успели да унищожат 36 дрона - основно над Одеса и Киев, а още 16 са били неутрализирани от средствата за радиоелектронна борба. Общо към Украйна тази нощ са били изстреляни 63 дрона. Министерството на отбраната на Русия съобщава за по три унищожени дрона над Азорвско море и над Белгородска област. Над Ростовска област е унищожен разузнавателен балон, допълват още от ведомството без да уточняват за щети и поражения.

Зеленски: Русия ще дойде на преговори, ако бъдат изпълнени точките на плана за победа

Ако петте точки в плана за победа бъдат изпълнени, Русия ще присъства на следващата мирна конференция и ще се съобразява със статута на ООН, коментира в приветствието си към участниците в Третата Кримска платформа украинският президент Володимир Зеленски. Той набеляза някои от мерките, които вече представи пред повечето световни лидери.

Според публикация в Politico САЩ и Германия обаче все още не виждат основание за изпращането на покана за членство на Украйна в НАТО. Пред ZDF германският канцлер Олаф Шолц потвърди позицията на страната си и коментира, че практиката показва, че скоро след изпращането на покана държавите стават членове на Алианса, а в момента няма как Украйна да се присъедини.

Поканата за членство в НАТО, без фактическо присъединяване преди края на войната, е първата точка в плана на Зеленски за подсилване на позициите на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

33
rate up comment 1 rate down comment 9
khao
преди 1 ден
До: penkiler1415 опитваш се да говориш с бот? ... успех! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 10
penkiler1415
преди 1 ден
До: sssaaa Когато Германия нападна СССР,Сталин дали е увещавал народа доброволно да се включи в защитата на Родината? Дали не измряха повече от 20 милиона жители на СССР при защитата на Родината??Като ви чета драсканиците,ако ни нападне някой,първата ви работа ще бъде да си вирнете дирника!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 12
penkiler1415
преди 1 ден
Втората армия в света помоли севернокорейците да и помогнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 13 rate down comment 7
sssaaa
преди 1 ден
Хяхяхя ловят по улици, театри, автобуси и домове ново прясно пушечно месо и го пращат на фронта веднага. за което има все още протести на центъра на Киев на близки на безследно изчезнали или убити само след 3 петъка насилствена военна служба. Ако наистина не търпяха големи загуби Укроплемето, защо хънтват из улиците и защо им е тогава на САЩ да нареждам на слугите си да намалят мобилизационната възраст от 25 на поне 21г, та даже ги подготвят, за следващо намаляне на 19г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 16
khao
преди 1 ден
До: 0pk проззз, ето ти малко шизофрения и опорки -- Русия вдигна лихвата до рекордните 21%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 4
тошко_стоте_акаунта
преди 1 ден
До: 24 "00", и благодарско, че ме сравняваш с мави-гоза и тиквата, ама си знам , че не съм им от ранга. Благодарско-благодарско, ама няма да те черпя бира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 13 rate down comment 8
0pk
преди 1 ден
До: khao и аз не очаквам от теб нищо друго освен шизофренични брътвежи. Осветли аудиторията, какви опорки виждаш днес? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 4
тошко_стоте_акаунта
преди 1 ден
До: 24 "00", това скузито ли ти го изчисли? А за останалите 90? Нищо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 19
khao
преди 1 ден
До: 0pk ти си промит с опорки и без мозък, нормално е да не вярваш.. не сме очаквали друго от немижач като теб... важното е че вече свалихте около 100 фки, 500 хаймарса, а бременните са от две години на фронта и все още са бременни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 18
гъбко
преди 2 дни
Хаха, Педро скъзито, пак се е изходил под пъпкуван акаунт, колко благородна и мъжка постъпка. Истински космалат мъжага е mavi=тиквеник007=тошко_стоте_акаунта=mule1,2,3,4,5,6,7
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още