IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Lockheed Martin проведе успешен тестови полет на първия български изтребител F-16

Полетът е осъществен на 22 октомври в производствената база на компанията в Южна Каролина, като са тествани свръхзвуковите възможности на изтребителя

13:03 | 23.10.24 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на отбранителна техника Lockheed Martin проведе успешно тестови полет на първия български изтребител F-16 Block 70, съобщават от компанията.

Полетът е осъществен на 22 октомври в производствената база на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина. По време на полета пилотът изпитател Крис „Саскуач“ Нейшънс успешно е провел множество системни тестове на свръхзвуковите възможности на изтребителя, подчертават от компанията.

Този F-16 Block 70 е първият от общо 16 изтребителя, които ще бъдат доставени на България. Страната подписа първото си писмо за оферта и приемане за осем изтребителя F-16 през 2019 г. и второ писмо за още осем през 2022 г., припомнят от Lockheed Martin.

„F-16 многократно е доказвал своите възможности за сигурност през 21-и век“, изтъква О Джей Санчез, вицепрезидент и генерален мениджър на Integrated Fighter Group, част от Lockheed Martin. „С F-16 Block 70 българските военновъздушни сили ще бъдат добре оборудвани, за да гарантират сигурността на своите граници и да си сътрудничат със съюзници от САЩ, Европа и НАТО“, добавя той.

Санчез подчертава, че от самото начало F-16 е проектиран като многофункционален, адаптивен и мащабируем изтребител.

„Независимо дали става въпрос за охрана на въздушното пространство или за офанзивни мисии при необходимост, F-16 засилва партньорствата в НАТО и ще продължи да го прави през следващите години“, добавя Санчез.

България ще бъде втората европейска държава, която ще получи F-16 Block 70. Към момента F-16 се експлоатира от 27 държави, като шест от тях са избрали модела F-16 Block 70/72 за своите флотилии.

В началото на годината тогавашният министър на отбраната на България Тодор Тагарев заяви, че към края на пролетта на 2025 г. страната ни би трябвало вече да разполага със самолети F-16. Първите осем изтребителя се очакват именно през следващата година, като останалите осем ще бъдат доставени от Lockheed Martin през 2027 г.

Цената на първата поръчка възлиза на 2,2 млрд. лв., докато втората е за малко над 2,5 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 ден
До: пръдко: И не разбрахме, от Simens цез едната буква за какво са те търсили - по коя от стотиците ти компетентности - да им напишеш софтуер, да им сглобиш хардуера, или да им направиш графичен дизайн? А може да си им правил счетоводните баланси и икономически анализи, или да си им проектирал електроинсталация с девиаторни прекъсвачи? Аха, сменял си им ланда-сондите на служебните коли, преди да им светне лампата, или прасто си им измил прозорците? Няма универсални бойци. Има универсални иддиоти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 ден
До: тутурутко: Много ми е интересно, не сработват ли при теб някакви защити, не усещаш ли подсъзнателно, че газиш в чужди, дълбоки води, където ще потънеш, ще се омажеш и ще станеш за смях? Или за теб е важно да си на първа страница - въпрос на хляб. Надницата е на бр/знаци, нали? Е точно със Simens, графичните станции и скъзи ти лъсна голия ггъзз, но няма как да си го видиш - днес ще правиш дисертация за новото поколение батерии за електрокари, докато броиш гилзите около Покровск и Курск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 ден
До: тъпко: Предполагам, че и с барабанните скенери си наясно поне колкото с ланда-сондите. Ето ти и как изглеждаше цяла конфигурация с много скъзита: https://hell-kiel.de/en/hell-development/167-reproduction-technology/system-technology Ето ти малко инфо от човек, работил на такова нещо - не уики-клоун като теб, незнайно къде го сблъскал животът с думички като *графична станция*: https://professionalretoucher.com/2013/03/chromacom/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 ден
До: смръдко: Ти пак ли за компютри и графични станции си се разпищолил бре, ччеррвей? Ето ти да видиш графична станция с 11 скъзита, струваща не 10-15 бона, а над 0.5 млн. долара. Заедно с дръм-скенера гонеше 1.2 млн. На такива през 80-те се работеше графика и им викаха *графични станции: https://hell-kiel.de/images/media/Techn_Daten/System/ChromaCom_2000_1988.pdf По това време фирмата *Dr. Rudolf Hell* беше на Зименс и под това чудовище работеше техния Sicomp M-56. Клоуни, сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 5
гъбко
преди 2 дни
До: тиквеникатошко007 Смехурко, та кат сам написал ланда а не ламбда кво се е променило ве, ру33оМОБче нефелно и неграмотно? В уикито кво прочете за газовете на колите темерyтче? Спреха да ги спират от движение таралясниците ли кво? Прафанизирано скъзи ... :))) ... Имаш ли си на идея на къф компютър се слагат 11 скъзита та се упражняваш ве недъгав? Че топ компютърните графични станции навремето за по 10-15 бона имаха само по 2 скъзита и то най-много! Я зачети там па нещо може да излезе ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 5
гъбко
преди 2 дни
До: тиквеникатошко007 Ахаххаххаа, цел живот си бил буквоядец, такъв ще си идеш. Засирачи кат теб не случайно взимат три пъти по-малко от общ работник на строеж. Акта в КАТ не пада за една буква, нито акт от данъчното, никво значение нема с "е" без "е". Та кат съм сбъркал буква кво? Нещо се е променило ли? Мен са търсили от търговското представителство, не теб! Аз съм свършил работа, а не ти! Ахахххаа, тотал сдуханяк си! Колкото и да се упражняваш върху акаунта не променяш действителността педи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 дни
До: кръпко: Но преди да минем към реализация на плана, при който всичките ти неща в *Simens* ще се получат, помолиха да ти предам, че в Германия все пак фирмата се изписва като Siemens и се произнася Зззименс. ;) Иначе си грамотна - личи си кой е учил на Гара Искър за ланда-сонди и за PPD към SCSI.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 дни
До: трътко: Малко не са доволни от това ти становище *Simens нивгаш не са били лидер в персоналните компютри.*, но на фона на едните неща, които са ти се получили, казаха, че няма да ти държат карес. Важното е да ми конфигурираш един индустриален компютър за графична станция, ама не като първите ти със SCSI, защото не искаш да ни казваш кога е било. Трябва да е било още когато си карал джуган в казармата при комунизма. Казаха да е като последните ти графични станции - с ланда-сонда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 дни
До: пръдко: Е няма, от Зименс казаха, че само през теб може да получавам подаръци, защото си част от компанията. Това нали ти си го писала: * А Simens са били, и продължават да са, лидер в индустриалните решения. Аз съм правил за тях едни неща. Едно успях, други не! Не пасат трева ... :)))* - Та като начало, са ти признателни, че си ги прекръстила и така по-лесно и бързо им се пише името. После, нещата, които си направила за тях, са безценни и са те оторизирали за техен представител тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 15
гъбко
преди 2 дни
До: тиквеникатошко007 Педро, не си видял в жегата, то само 13 скъзита си имал, затова 13 минусчета. Следващият път гледай, като ти подаряват Зименси, да имат поне 33 скъзита, че така малко скръндзаво изглежда, не отива на образован с n-наброй вишшшита фабрикантски наследник. Ако не стане с рапидка да ги фащаш ppd-ътата, пробвай да ги вържеш с некое от къдравите косъмчетата от Женя ватмана, дето са ти останали м/у предните зъбки. Ако не стане, пиши пак, мини ще ти сложа и аз една ланда-сонда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още