IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новините за ударени с дронове дестилерии за спирт поразиха руснаците

Включването на военни от Северна Корея във войната в Украйна среща вяла реакция сред съюзниците

07:43 | 23.10.24 г. 20
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В ранните часове на 22 октомври дронове атакуваха няколко руски области и традиционно Министерството на отбраната на страната съобщи за унищожение на безпилотни самолети и традиционно - че няма поражения и жертви. Както в повечето случаи, в каналите в Telegram се появиха кадри и видеа от горящи заводи и този път обаче целите са изненадващи - има данни за удари по четири предприятия за производство на спирт във Воронежка, Тулска и Тамбовска област.

Става въпрос не за производството на водка, а на спирт за нуждите на индустрията, пише Forbes и допълва още, че макар и много далечна, то има връзка с производството на части за военно оборудване и ракети и тези заводи могат да бъдат определени като "военни цели". Според украински военни тези заводи са променили своята дейност и там се произвеждат горива за нуждите на армията.

Изненадваща се оказа реакцията на руснаците на тази атака, пише в анализ Forbes. Обикновено видеата на горящи петролни рафинерии, терминали, складове за боеприпаси или военни бази правят впечатление основно на военните кореспонденти. В коментарите към тях се долавят критики, но поддръжката за войната и Кремъл остава неизменна.

Сега обаче те развълнуваха "средния" руснак, който масово сподели кадрите в социалните мрежи, предизвиквайки невиждана досега реакция на атаките.

Военни анализатори коментират, че това не може да бъде наречено преломен момент в общественото мнение за войната. Факт е обаче, че ударите с дронове продължават и поразяват цели дълбоко на територията на Русия, без Москва да може да им противодейства. Вероятно и това е едно от посланията, които хората правят, споделяйки видеата, показвайки на властта, че има и други източници на информация, а не само цензурираните информации от държавните медии.

Ще променят ли фронта войски от Северна Корея или Путин прави грешка?

В обзорните студиа на държавните телевизии една от най-често обсъжданите теми е тази за войниците от Северна Корея, които ще се включат в бойните действия. Според коментатори в телевизионния канал НТВ, собственост на "Газпром", тези части вероятно ще бъдат използвани за отблъскване на украинците от Курска област, както и за защита на границите, за да бъде освободен допълнителен ресурс за бойното поле в Украйна.

Към момента има като цяло вяла реакция на Запада на тези съобщения, коментира украинският лидер Володимир Зеленски по време на разговор с украински журналисти. Според публикации в агенция Униан той посочва, че за Украйна включването на севернокорейски войски е голям риск, макар и САЩ и ЕС като цяло да са сдържани, а НАТО поиска среща с експерти от Сеул, които да дадат повече подробности за случаващото се.

Южна Корея също изразява сериозни опасения за случващото се и в страната се заговори за варианти за изпращане на оръжие за Украйна, пише Bloomberg. На заседание на Съвета за сигурност е решено да бъде изпратен призив до Северна Корея незабавно да изтегли войниците си от Русия, а представител на президентството е съобщил пред журналисти, че в зависимост от развитието на ситуацията, властите могат да предоставят оръжие на Украйна.

Сеул може да изпрати и свои наблюдатели, които да анализират действията на севернокорейците на бойното поле, пишат местни медии.

Досега Южна Корея оказва подкрепа с несмъртоносно оръжие, тъй като има забрана за доставка на въоръжение за страни във военен конфликт.

Южна Корея представи сателитни снимки, според които 1500 елитни части от Северна Корея вече се подготвят за участието си във войната в Украйна. Във вечерното си обръщение за 972-рия ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че украинското разузнаване има данни за планове за изпращане на две бригади с по 6000 души в Русия.

Според публикация в Newsweek Пхенян може да изпрати на Русия и военни пилоти, от които руските военни започнаха за изпитват недостиг на бойното поле.

Северна Корея отхвърли обвиненията по време на изслушване в ООН в началото на седмицата, а в Кремъл отричат "отношенията между двете страни да са насочени срещу трета".

Анализатори коментират, че включването на войските на Северна Корея в конфликта действително може да промени много нагласите на Запада и ефектът да бъде не този, който очаква руският президент Владимир Путин.

Краят на горещата фаза на войната невинаги означава спиране на бойните действия

Някои споразумения могат значително да намалят горещата фаза на войната, но без да спират бойните действия, коментира на среща пред журналисти Володимир Зеленски, цитиран от агенция Униан. Той даде за пример ударите по енергийната инфраструктура - ако и двете страни се споразумеят да спрат да я атакуват, това ще намали градуса на войната, дори и настъплението и отбраната на фронтовата линия да продължат.

Подобни споразумения могат да бъдат направени за различни области, включително и корабоплаването, по време на втората мирна конференция, която готви Украйна, каза още Зеленски.

Лошото време също намалява интензивността на бойните действия. Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна в 972-рия ден от войната показва запазване на активността само в няколко направлениея - към Покровск, Курахиво, както и около Лиман и Купянск.Бойните действия в тези зони са 140 от общо 166, регистрирани през миналото денонощие.

Въздушните удари обаче се увеличават - 104, при които са използвани 165 авиационни бомби. Използваните артилерийски снаряди се запазват около средния брой за последните дни - към 4500.

Основните атаки на руснаците са в Покровското направление - 56, като украинските военни съобщават за обилни валежи, които спират военната техника и намаляват ефективността на работата на дроновете, но не и на артилерията. Руснаците опитват да напреднат към Селидове, както и към Миролюбивка и Лисивка. Продължава и щурмът към пътната артерия О0510 Маринка - Курахове в Курахивското направление, където са регистрирани 47 директни бойни сблъсъка.

Покровското и Курахивското направление са местата, към които се насочват основните усилия и резерви, включително и на артилерийски снаряди на руснаците.

Продължава и операцията на Украйна в Курска област. От Центъра за отбранителни стратегии съобщават за практически спрели действия в Глушково. Има данни за намаляване на артилерийските обстрели в региона, след като бяха унищожени три големи руски военни склада.

Военновъздушните сили (ВВС) на Украйна съобщават за няколко вълни от бойни дронове към южните части на страната през нощта срещу 23 октомври. Атакувани са Одеса, Миколаим и Херсонска област, както и източните Суми и Харков. Обобщената информация към 9 часа показва, че са изстреляни 81 дрона и една ракета Х-31. От тях унищожени със силите на противовъздушната отбрана (ПВО) са 57 дрона, а още 15 са неутрализирани със средствата на радиоелектронната борба и не са постигнали целите си. Към 9 часа на 23 октомври във въздушното пространство на Украйна остават още 9 бойни дрона.

Губернаторът на Ростовска област Василий Голобьов съобщи в Telegram за четири унищожени дрона без разрушения и пострадали. От Министерството на отбраната на Русия потвърждават за унищожените над Ростовска област дронове, както и още 10 над Крим. Ведомството съобщава и за неутрализирани четири морско дрона в Черно море, чиято цел е бил полуострова. На този етап няма данни за поражения след атаките.

Главният прокурор на Украйна подаде оставка след скандал с фалшиви документи за инвалидност

Главният прокурор на Украйна Андрий Костин подаде оставка, поемайки политическата отговорност за огромен скандал с фалшиви документи за инвалидност, издадени на прокурори, митничари и други държавни служители. Чрез тях те са получавали инвалидни пенсии и социални плащания.

"Проблемът не е само в това, че някой се е възползвал от положението си и е получил инвалиден статус, а че инстинските инвалиди, пострадалите на бойното поле, често не могат да получат такъв статус и справедливо заплащане", коментира във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски.

След заседание на Съвета за сигурност и отбрана той издаде указ, с който разформирова медико-социалните комисии и поръча изготвяне на нова цифровизирана и прозрачна система, която да определя степените на инвалидност в Украйна.Ще бъде направен и пълен одит на отпуснатите пенсии и ще бъде търсена персонална отговорност за нарушенията по всички вериги на системата, обясни още Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

20
rate up comment 8 rate down comment 11
khao
преди 2 дни
това може да се брои за Геноцид... удариха ги в културното наследство! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 12
Алехандро
преди 2 дни
Опс, махам емотиконите: "Днес на Торецький направление дойде нов вражески резерв, част от който момчетата от Азову сутринта вече са нулирани. Набелязани са 9 единици техника, номерирани тлъсти бели цифри от 1 до 9.7 от тях са изгорели на входа на ЛБЗ, 2 са успели да излязат.Трудно е действията им да се нарекат съгласувани, изглежда не са натрупали опит, маркирането също е доста странно..."Позитивен Осман
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 3
sssaaa
преди 2 дни
Добре ве Фekaлен, подвизаваш се с няколко форумни имена. Кажи ми тогава къде са украинските военни, щом същите не търпят големи загуби и защо се ловят хора по спирки, заведения, театри и домове, нали не търпят загуби? И защо САЩ нареди на Зеле да намали мобилизационната възраст за да хънтват по улицитен пак, тъй като вече не останаха хора между 25-60г. Защо след снабдяване с най-модерните безаналогови системи в Укронац, същите не са в контра атака? Нещо логиката ти куца, нuщoжеcтво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 11
Алехандро
преди 2 дни
Днес на Торецький направление дойде нов вражески резерв, част от който момчетата от Азову сутринта вече са нулирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 7
0pk
преди 2 дни
До: FireT а тия дето умират за украйна са само върли патриоти воюващи за идеята? Беги скрий се някъде с твойте глупости. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 23
Алехандро
преди 2 дни
,уски военен пилот пита къде са ни премиите за бомбардировките в Курска област:"Уважаемо военно министерство. Скоро ще полетя със запас от авиационни бомби да униищожавам (украинските) окупатори в Курска област. Обидно ми е и заради екипажа ми, че от август насам не получаваме надбавка за контратерористичната операция (в Курска област)".Бриксови, где деньги?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 24
Алехандро
преди 2 дни
FT: "Турция забрани износа на военни стоки за русия, след предупреждение от САЩ."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 27
FireT
преди 2 дни
До: sssaaa, с това темпо и тези загуби, скоро и кимченунчетата ще трябва да се внасят със сенчестия флот. Ама сигурно си заслужава за десетина унищожени села. Жалкото е, че руснака никога няма да ги възстанови и ще си останат руини. Ама нищо ново под слънцето. Навремето и източен Берлин стоя в развалини десетилетие. Славянска кръв се пролива единствено заради болните амбиции на джуджето. Никой не го е карал да влиза в чужда територия и да нарушава договори. Ама него историята ще го съди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 25
FireT
преди 2 дни
До: 0pk, или като изтрезнеят(което е малко вероятно, зашото имат запаси от одеклон), дали пък няма да се усетят, че не си заслужава да умират за 4000$ бонусчета? Или майки да спрат да пращат синовете си, за да изплатят кредита за апартамента? Или да осъзнаят, че 20% ОЛП е малко множко за такава просперираща икономика, с толкова блага, дадени от природата... Да вземат да осъзнаят защо милиони руснаци избягаха от блатото и то в посока запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 24
Алехандро
преди 2 дни
В момента, роснацистите атакуват Курахове, и като сметнем е на 40 км от Донецк, то *** за 10 години (от 2014 г.) не са напреднали много...А до Лисабон са над 4000 км.По груби сметки с това темпо ще им трябват около 1000 години! Страхотен напредък на *** за хиляда дни унищожения и смърт, милиарди долари, пълно изпразване на складовете от оръжия и боеприпаси, ръждясващи от съвеЦката ера, фалирали предприятия, тотално изостанала икономически държава, за образование, здраве, да не говори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още