IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Три проблема, с които украинската армия трябва да се справи, ако мисли за офанзива през 2025 г.

Зеленски показа план, който разчита на мирни инициативи и преговори, но Украйна все още има потенциал за нападение

09:00 | 19.10.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

По време на своето посещение в Брюксел през седмицата украинският президент Володимир Зеленски заяви, че войната може да приключи най-късно през 2025 година. За целта западните съюзници трябва да приемат предложения план за победата, който съдържа мерки, насочени към подсилване на позициите на Украйна за мирни преговори. Изпълнението на този план зависи от желанието на партньорите, и предвижда различни ангажименти, включително и покана за членство в НАТО.

"Никога не сме били по-близо до НАТО, ако става въпрос за САЩ", коментира в интервю за украински медии Зеленски и от думите му стана ясно, че проблемът е Германия. Като цяло има добър отзвук от плана сред партньорите, макар че има и големи скептици, и се работи по реализацията на този план, каза още той. Скептични остават страни, които желаят да "си оставят отворена вратата" към Русия, призна още Зеленски. От Белия дом заявиха категоричната си подкрепа за плана - говорителя на Съвета за национална сигурност Джон Кърби коментира, че все още отделните точки се разглеждат в детайли. "Мога да потвърдя, че ние ясно дадохме да се разбере, че поддържаме плана на Зеленски за справедлив мир", заяви той по време на брифинг.

Много военни наблюдатели в Украйна отчитат и друг сценарий за края на войната - контранастъпление през 2025 година, и анализират ще има ли сили украинската армия да тръгне напред.

От октомври 2023 година Русия непрекъснато атакува, без да си дава време за почивка и прегрупиране и една от причините за това е да ограничи възможностите на Украйна да се подготви за своя офанзива, отбелязва нееднократно Институтът за изучаване на войната (ISW). Статистиката подсказва все повече, че руската икономика прегрява и приближава криза.

Украинският анализатор Олександър Коваленко коментира, че вече е много трудно да се правят прогнози за действията на руснаците, защото армията, която воюва в Украйна, вече не се подчинява на традиционните принципи и липсват периоди за ротация, прегрупиране и т.н. Той очаква, че битките ще продължат и през зимата, а украинците все така ще отстъпват, но опитвайки се да нанесат максимални щети..

След горчивия опит с мобилизацията през есента на 2022 година в момента руският президент прави всичко възможно да я избегне и използва за фронтовата линия доброволци, привлечени от щедрите бонуси, които в някои региони надхвърлят 2 млн. рубли (над 30 хил. долара) еднократно, отделно и високите заплати и други придобивки за семействата на воюващите в Украйна..

Именно това е един от най-сериозните проблеми, пред който би се изправила украинската армия при своето контранастъпление през 2025 година - възможността на Русия да набере жива сила и да я използва на фронтовата линия. В допълнение има данни, че руската армия ще бъде подсилена с севернокорейски военни. Ураинското военно разузнаване съобщи за готвещи се 10 хил. души.

Според експерти руската армия започва да изчерпва резервите си от оборудване и оръжия и все още не може да произвежда достатъчно, за да покрие нуждите от оборудване. Всъщност това започва да се вижда и от сводките на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) - в последните седмици данните показват увеличаване на броя на директните бойни сблъсъци, но както свидетелстват военните на фронтовата линия и руските военни кореспонденти - използват се малки щурмови групи, в повечето случаи без бронирана техника, но с подкрепата на въздушна авиация.

Русия може да разчита не само на човешкото предимство, но и на бойната си авиация и най-ефективното си оръжие, което откри от тази пролет - модернизираните авиационни бомби от Втората световна война. От тях има огромно количество по складовете, а и производството им е евтино. Седмично в момента Русия изпраща средно около 800-900 такива бомби по цели в Украйна, които превръщат цели градове в руини.

Следващият проблем е артилерията - дори и с щетите, които търпи и намаляващия брой използвани снаряди на бойното поле в последните седмици.  По данни на украинските военни през пролетта съотношението между използваните снаряди беше 1:7/8, а на места и 1:10 в полза на руснаците. Сега това съотношение намалява до 1:3.  Публикации в социалните мрежи показват някои уникални експонати от средата на миналия век, които са на бойното поле днес, но те работят и все още изстрелват снаряди.

Артилерия, бойна авиация и жива сила - това са трите големи предизвикателства пред украинците през 2025 година, но това са проблеми, които възникват при стабилна линия на бойните действия, отбелязва Коваленко. А какво ще стане, ако фронтът е маневрен? При това положение руснаците не могат да се възползват от численото си превъзходство и именно това показа операцията на украинците в Курска област. В момента съотношението на силите там е 1 към 5 в полза на руснаците и опит за силен натиск, но няма регистриран значим щурм и напредък.

Руснаците започнаха да използват тактиката за разрушаване на позиции с авиационни бомби и унищожават собствените си населени места - само преди ден бяха използвани 58 бомби, но това не дава същия резултат при маневрени бойни действия.

Според The Times Украйна има голям шанс да започне контраофанзива, трупайки оръжие от Запада (много от съюзниците сега увеличават и ускоряват помощта, която обещаха в последните месеци). Украинският президент Володимир Зеленски коментира на няколко пъти, че има 14 подготвени бригади, които обаче не са напълно окомплектовани и чакат въоръжението си. До края на ноември от Франция ще се върне напълно подготвена и оборудвана бригада от Франция, която ще бъде резерв. Но военните се оплакват от липсата на достатъчно хора за фронтовата линия. През пролетта властите свалиха възрастта за мобилизация (от над 27 години, до над 25 години) и макар че в първите месеци имаше успех, сега отново процесът започна да буксува.

"Все още не можем да кажем какъв е ефектът от този ход", каза Зеленски пред украински журналисти. Той коментира изявления на партньори, че в тази война могат да бъдат използвани и младежите на възраст над 18 години. Според думи на властите в Украйна представители на САЩ са припомнили наскоро, че във Виетнам са били изпращани и 19-годишни войници.

"Такъв план няма", заяви украинският президент и посочи, че това може да се окаже заплаха за бъдещето на страната, включително и на фона на напускането на страната на младежи, които наближават възрастта за мобилизация. И в момента има инструмент, който позволява на хора на възраст под 25 години да участват в боя - чрез договори, по собствено желание, каза още Зеленски. 

В плана за победа, който беше представен на съюзниците, е включено искането за удари по цели на територията на Русия със западни ракети. Ако партньорите го позволят, това ще облекчи натиска сега и ще помогне за сформиране на резервите, необходими за новата офанзива. Ако такова разрешение не бъде получено, Украйна има и свои разработки, които използва в момента и успява, макар и ограничено, да сдържа настъплението.

Като цяло властите избягват да говорят публично за свои бъдещи планове на бойното поле, особено след шумно заявената контраофанзива през лятото на 2023 година, която не постига очакваните резултати. Все пак операцията имаше частичен успех - по отношение на натиска в Черно море и Крим. И той беше постигнат благодарение и на ударите с ракетите Storm Shadow (например по щабквартирата на Черноморския флот в Севастопол) или ATACMS. След офанзивата Русия премести корабите си в пристанището в Новоросийск. Крим остава цел за украинските ракети и дронове.

Сега има шанс руснаците да останат съсредоточени на изток и да допуснат пробив на южния фронт. Но едва ли в Москва не виждат нещо толкова очевидно и ще подготвят и отговор - през 2023 година за тази цел беше взривена стената на яз. "Каховка", което предизвика не само огромни наводнения и екологични щети, но и спря възможността за настъпление на този фронт. В Запорожка област руснаците бяха изградили няколко линии на отбрана, които също свършиха своята работа и спряха настъплението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 19.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
гъбко
преди 35 минути
Вчера, 135 дрончета геранЪ(забрадени шахеди) съ фъркали над Украйна, 80 са свалени(Ф16ките архаични били), 44 са подтиснати чрез РЕБ и са забили нос в калта, 2 отпътували в беларус, другите са се затрили. Ракети за пореден ден нет! Артилериики 15, станаха кът, като танкчетата със заварените гофрирани ламарини по тех и изрисувани със неонацисткият символ "Z". А в АвтоВАЗ са получили 1380 кутии с бяла боя, государственьй заказ по програмата смени труп за ладичка. Всичко върви по план!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
гъбко
преди 46 минути
До: corner Суджа не беше ли ру33ка? Още ли плащат с рубли там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
ratten
преди 1 час
пeндeхо пак се е облекчил под темата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
corner
преди 1 час
Курск не беше ли контраатака , още ли ще правят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Алехандро
преди 1 час
... алкоголизирани руски тела, също така много изтощени. Дали ще помогне алкогола, и ще застане като бариера пред всички външни и вътрешни невидими врагове, предстои да видим...Хубав уикенд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Алехандро
преди 2 часа
...не е виждал толкова много болести и здравословни проблеми едновременно в един човек - наред с недохранването, диабета, бъбречната недостатъчност, туберколозата и десетки други проблеми, в стомаха на горкия беглец са открити и безброй ***. И това за човек, син на генерал!? Има огромна вероятност, всички ***, инфекциозни болестни и т. н., успешно развиващи се в хертетично затвореното корейско общество да се предадат по цялата фронтова линия, от източната и част, от нищо неподозиращите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Алехандро
преди 2 часа
Ще ви разкажа нещо за севернокорейските войници, които в момента пристигат на фронта:преди време от Северна Корея избяга в Южна Корея един кореец, чиито баща е генерал в армията. След като северните *** го простреляха десетки пъти при бягството му, той беше закаран в болница в Южна Корея и след десетки операции успяха да спасят живота му.Директорът на южнокорейската болница, който извършва една от операциите после казва, че в цялата си дългогодишна практика,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още