IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Може ли Украйна да произведе ядрена бомба?*

Русия сменя тактиката при използването на дроновете си, което обаче ги прави по-уязвими

07:41 | 18.10.24 г. 57
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна няма намерение да си връща ядрения статут, категоричен беше украинският президент Володимир Зеленски по време на брифинг в щабквартирата на НАТО в Брюксел заедно с новия генерален секретар Марк Рюте вечерта на 17 октомври.

Неговият коментар беше свързан с изявление пред медиите след заседанието на Европейския съвет, с което напомни за Меморандума от Будапеща, подписан през 1994 година, който предвижда Киев да предаде своя ядрен арсенал (третият по големина към този момент) в замяна на гаранции за сигурност, запазване на териториалната цялост и суверенитет. Нито една от страните, с изключение на Украйна, не изпълнява своите ангажименти.

Зеленски обаче допълни, че никога не е стоял въпросът НАТО или ядрено оръжие.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Припомнянето на доброволно предадените ядрени ракети от страна на Киев повдигна въпроси може ли Украйна да произведе ядрени бомби. Появиха се коментари, че това може да стане в рамките на седмици. Пред РБК-Украина експерти коментират, че страната съзнателно се е отказала от разработки в тази област, макар и да има достатъчно уран от отработеното гориво от ядрените централи. Украинските инженери имат и знанията, и технологиите, и теоретично вероятно биха се справили със задачата.

Едва ли обаче такава опция е План А и се обмисля сериозно от властта, отбелязват още наблюдателите. За тях по-добрият вариант за защитата на Украйна е членството в НАТО, но ако партньорите откажат тази опция, Киев вероятно ще трябва да мисли алтернативи.

Партньорите не коментират плана на Зеленски

Няма много изявления относно представения официално в Брюксел план за победата на Украйна. Премиерът на Дания Мете Фредриксен отчете, че в него има "много, много добри идеи", а унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че "някои текстове го плашат" и призова за прекратяване на огъня и мирни преговори.

Държавите, от които зависят някои от основните ангажименти, по думите на Зеленски, обаче не дават индикации какво мислят за предложенията. Говорителят на Държавния департамент Матю Милър по време на брифинг уточни, че се работи по текстовете и не отговори на въпроса кои са "продуктивните стъпки", за които говори институцията, когато все още предложенията на Украйна не бяха публични.

От думите на Зеленски пред журналисти в Брюксел стана ясно още, че канцлерът на Германия Олаф Шолц не е ентусиазиран. "Той винаги казва "Не" и никога "Да", каза Зеленски и допълни, че Берлин не може да има претенции за удари с далекобойни ракети по територията на Русия, защото не е предоставил такива ракети.

Днес, 18 октомври, се очаква среща между американския президент Джо Байдън, германския канцлер Олаф Шолц, британския премиер Киър Стармър и френския президент Еманюел Макрон в Берлин. Това са четирите държави, които трябва да решат дали да позволят на Киев да използва западни ракети по цели на територията на Русия. Това е част от плана на Зеленски, а според анализатори Киев е описал точните цели в секретна част от плана, която е споделена само с определен брой лидери.

Интензивността на битките в Украйна рязко се увеличи

По време на визитата на украинския лидер в Брюксел битките на бойното поле рязко се увеличават, сочат данните на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за 967-ия ден от началото на пълномащабната война. В сводката за изминалото денонощие са отбелязани 210 битки, спрямо около 160 ден по-рано. Известно намаление обаче има при използваните артилерийски снаряди - към 4000, въздушните удари са около средното за последните седмици - 62, при които са използвани 113 авиационни бомби.

Без промяна остават и основните направления, към които се стремят руснаците. След кратка пауза боевете се активизират в Покровск, където са регистрирани 50 атаки - основно около Суха Балка, Селидове, Новоторецк, Михайливка и Лисивка. Руските части опитват да обградят Селидове, което е отправна точка към Покровск и Курахиво.

В Курахивското направление също са регистрирани 47 битки, които се провеждат около населените места Костянтинивка, Хеорхиевка, Катеринивка и Водяне.

Напрегната е ситуацията около Лиман и Купянск като целта е превземането на агломерацията Словянск - Краматорск, едни от последните големи градове в Донецка област под украински контрол. Отблъснати са всички осем атаки към Торецк. Продължават и опитите за превземането на Часов Яр, където руснаците държат под огневи контрол основни пътища за логистика, но засега не могат да тръгнат напред.

В тези зони са регистрирани 152 от всички бойни действия през миналото денонощие.

Украйна продължава и операцията си в Курска област и ВСУ съобщава за 58 авиационни бомби, които Русия изстреля по позиции населени места в областта. По данни на украинския Център за отбранителни стратегии съотношението на жива сила в района е 1:5 в полза на руснаците, но на този етап не успяват да вземат надмощие, а дори украинците все още успяват да атакуват в някои части.

Украйна е подложена на нова масирана атака с дронове

Данните на Военновъздушните сили на Украйна (ВВС) показват нова масирана атака с дронове в нощните часове срещу 18 октомври по цялата територия на Украйна. Има данни за използвани балистични ракети в Харковска, Донецка и Днипропетровска област, както и авиационни бомби в Сумска област. Местните власти съобщават за взривове в столицата Киев. 

Сводката на ВВС съобщава, че в обстрела са използвани 136 дрона, някои от които от все още от неустановен тип. Унищожени и неутрализирани са общо 124 дрона, от които 44 са блокираните със средствата за радиоелектронна борба. Два дрона са се насочили към Беларус, а 10 все още са във въздушното пространство на Украйна към 9 часа на 18 октомври.

Русия променя тактиката за дроновете си, което ги направи по-малко ефективни

В последните седмици Русия промени тактиката на работата на дроновете си, което ги прави по-малко ефективни, смятат военни експерти. Пред Radio NV военният експерт от Defense Express Олех Катков коментира,че дроновете сега летят на по-голяма височина, което увеличава скоростта им и се управляват по-лесно. При това обаче те стават по-лесна мишена за средствата за радиоелектронна борба. Данните на ВВС от средата на август действително показват увеличаване на броя неутрализирани дронове.

При по-високия полет на дроновете в унищожаването им се включват и хеликоптери. В битката вероятно се включват и F-16, включително и със системите им за радиолокация на малки обекти.

* Публикацията е допълнена с информация за обстрела с дронове в ранните часове на 18 октомври

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 18.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

17
rate up comment 17 rate down comment 7
Tikva007
преди 5 часа
До: FireT: Днес Европа е във физическа война с Русия, в търговска с Китай, икономиката й е на изкуствена вентилация, а просперитетът се пренесе на 7-8 хил. км. на запад, зад океана. Даже изчезващата държава Великобритания намаза и надигна глава над каллта. Не иска много акъл да видиш фактите, но понякога на Господ и за малко му се досвидява, видно от изобилието от наташки тук - все инвестори и икономисти с ярки политически убеждения. Както вече писах - няма лошо, войната е най-строгият учител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 18 rate down comment 6
Tikva007
преди 5 часа
До: FireT: *Просперитетът ни досега се дължеше на евтината енергия, която идваше от Русия и на достъпа до големия китайски пазар"- това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел в реч при откриването на годишната конференция на посланиците на ЕС в Брюксел.* - Когато този просперитет беше факт в Европа, на няколко хиляди км. зад океана нямаше и следа от такова нещо, а зрееше гннойният цциррей Лемън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 18
FireT
преди 6 часа
До: Tikva007, госпожице, как звучи - руснаците само искали да продават... Преди 10 години Русия наруши международното право и нахлу в Крим. Факт е, че НАТО и ЕС спяха и ако бяха дали отпор, нямаше да се стигне до 2021. Важното е, че *** успя да накара НАТО да се събуди и да се разшири. Няма толкова слаб политик и дипломат, но историята ще го съди него. А ти си била голям иконимист, като свърза спада в икономиката на Европа единствено с русия. Наистина няма какво да кажа на тьотка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 16
khao
преди 6 часа
До: Tikva007 щото пък ти си страшно "интелигентен".... остана ли някой който да не е чувал тая опорка над 100 пъти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 16
FireT
преди 6 часа
До: Tikva007, моят акъл е дошъл отдавна и съм си на мястото. Не знам ти какво правиш с твоя акъл в такива форуми. Ама то е ясно какво-сипеш хейт към Украйна и ЕС. Ама нали все пак живееш в демокрация и можеш да си пишеш и плюеш по всички Не като в "свободна" Русия, където вече щяха да са ти почукали на вратата от ОМОН. Профил на плъхове като теб-всичко му западно,работи за западни компании,обикаля на запад,ама искал да съсипят запада и да спечели путинската диктатура. Много здраве на копейките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 8
Tikva007
преди 6 часа
До: FireT: И понеже не изглеждаш достатъчно интелигентна, за да разбереш метафората с футбола, ще те върна само 10 години назад, преди първия съдийски сигнал с кървавия метеж с държавен преврат в Киев. Тогава руснаците искаха само да продават каквото имат на Европа и после да й връщат обратно парите, които са изкарали, харчейки ги за европейски имоти, стоки и услуги. И щом си толкова паметлива, спомни си къде беше икономиката на Европа тогава и къде е сега и кой се потупва доволно по шкембето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 15
khao
преди 6 часа
До: SnaGi Като върнеш лентата назад, колко прав си бил??? .... колко да е върна, в началото си мислих че ще ги опляскате за под месец.. но се получи както винаги! Няма безгрешни гадатели, но понеже питаш, около 90% от прогнозите ми се оказаха точни, за разлика от лапащия и вашата трупа мажоретки, който няма и 5% познаваемост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 14
khao
преди 6 часа
До: Tikva007 не е нужно, теб всяка вечер те затапват по механите... от много веме знам че си ми мераклия, но и тук като с ядрената бухалка и 3дневната победа... няма как да се случи! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 16
khao
преди 6 часа
До: SnaGi копеец, верно е че не сте много умни, но не аз съм тоя дето размахва ядрената бухалка от самото начало ... точно обратното, всеки път когато някой лапащ от трупата ви я извади, надлъж и на шир му обяснявам че това няма да се случи... не и в тази война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 6
Tikva007
преди 6 часа
До: FireT: Услужлива памет имаш. Обичаш да броиш резултата от мача след средата на второто полувреме, когато твоите са вкарали единствения си гол, нали? Нищо, затова са и войните - след тях на много като теб им идва акълът. В украйна вече им идва, съдейки по сафарито по улиците с набора на славаукраинци за фронта. Гледката е впечатляваща. Изчезнаха и факелните шествия и викането на *Москали на ножи* и *Москаляку на гиляку*. И тук някой ден друга песен ще се пее - където е текло, пак ще тече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още