IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия превръща в руини и Торецк, напредвайки към целта си за превземането на Донбас

САЩ препоръчват Украйна да намали възрастта за мобилизиране

07:54 | 16.10.24 г. 54
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цели квартали на Торецк са сравнени със земята и почти не е останала сграда без щети от обстрели, коментират украинските военни части, които защитават града. В последните седмици Торецк се превърна в цел на руските авиационни бомби от Втората световна война, които с евтина модернизация могат да прелетят вече до около 80 км. Само през миналата седмица по данни на украинските власти Русия е обстреляла позиции по фронта и в близките населени места с повече от 900 такива бомби.

Унищожени позиции принуждават украинците да се изтеглят към нови укрепления, обясниха от войсковата групировка "Луганск" пред телевизионния канал "Ми -Украина". Според украинския Център за отбранителни стратегии в скоро време украинските части ще се изтеглят изцяло от населеното място.

През 2022 г. в Торецк живеят повече от 30 хил. души, като още тогава градът е в близост до фронтовата линия и често е обстрелван от руските части, провеждащи частичната операция в Донбас след 2014 г. По данни на местните власти в момента са останали около 1100 души, които са в частите, които все още се контролират от Украйна. Руското настъпление към града започна през юни и към момента руски наблюдатели съобщават, че владеят около две трети от територията на града.

Торецк е поредният град в Източна Украйна, който е напълно унищожен от руските авиационни бомби. Москва започна тази тактика през пролетта на 2024 година и така напредна към административните граници на Донецка област, превземайки важни опорни пунктове на украинската армия като Авдиевка и Вухледар. До пълното превземане на Донецка област остават още няколко големи опорни града - Покровск, Краматорск и Словянск.

Според анализатори в периода август - септември руската армия е превзела по-голяма площ от украинската територия спрямо цялата 2023 г. Причината е и недостиг на техника и жива сила при украинците, и тактиката за пълното разрушаване на градовете, към които се придвижва.

Местните власти извършват евакуацията на Купянск и околностите

Харковската военна администрация извършва задължителна евакуация на Купянск и околностите му, става ясно от съобщения в Telegram. В района са останали около 4 хил. души, повечето от тях са възрастни хора.

В единната новинарска емисия ръководителят на военната администрация Олех Синехубов посочи, че фронтовата линия отново се приближава към града, който вече беше окупиран и освободен от украинските военни по време на Харковската офанзива през есента на 2022 г. Заради влошаването на ситуацията местните власти не могат да гарантират подсигуряването на зимния сезон, което също налага евакуацията на жителите, обясни още Синехубов.

По данни на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в 965-ия ден от началото на пълномащабната война Купянското направление е едно от активните на фронтовата линия с 28 атаки през изминалото денонощие. Напрегната е ситуацията още и в Лиманското направление, където боевете се водят около Макийвка, Невске и Торск.

Най-интензивни са боевете в Курахивското направление, където ВСУ отчита 40 атаки.Регистрирани са и 26 боеви действия в Покровското направление, като битката е основно за Селидове.

Торецкото направление е атакувано 9 пъти, продължават и усилията за превземане на Часов яр - основна цел за руснаците след падането на Бахмут през пролетта на 2023 г.

В тези участъци от фронтовата линия са регистрирани две трети от всички бойни действия. През миналото денонощие те са общо 171, съпроводени от 63 въздушни удара, при които са използвани 130 авиационни бомби. Увеличават се използваните артилерийски снаряди - 4500, което е около средното за последните месеци.

Продължава операцията на украинците в Курска област въпреки силния щурм на руснаците в последните дни. Украинските военни продължават да изпълняват определените задачи, отбелязват украинските власти. През миналото денонощие руснаците са изстреляли 23 авиационни бомби по позиции в Курска област. Има данни за активизиране на руските атаки в Харковска област, където са регистрирани 11 атаки. Украинските части са спрели с дронове три бронирани машини и на свой ред са напреднали на територията на Белгородска област - около Журавльовка, сочат публикации в социалните мрежи и геолокализирани данни.

По данни на Военновъздушните сили на Украйна (ВВС) през нощта срещу 16 октомври Русия изстреля няколко вълни дронове по различни части на страната, както и извърши серия от удари с авиационни бомби по Сумска, Донецка и Запорожка област. Според актуализираните данни към 8 часа на 16 октомври ВВС са унищожили (51) или неутрализирали със средствата за радиоелектронна борба (60), или общо 111 от изстреляните 136 ударни дрона. Към този час 20 все още са във въздушното пространство на Украйна и няма допълнителни данни.

Според украински военни руските дронове са подобрили своята работа и вече са по-маневрени и летят на по-висока височина, но и в същото време украинските мобилни групи за унищожаването им са подобрили съществено своите умения.

В нощната атака са използвани още и една ракета С-300/400 и една Х-59, съответно по цели в Донецка области и Чернихов, става ясно още от сводката. 

Военноморските сили на Украйна съобщават за наличието на два кораба на бойно дежурство в Черно море. Към 6 часа на 16 октомври има един ракетоносител с потенциален залп от четири ракети "Калибър".

Севернокорейци в руската армия вече дезертират

Първите севернокорейци в руската армия са били включени в един батальон с военнослужещи от Бурятия и 18 са избягали от позиции в Бряска и Курска област, пишат украински медии, позовавайки се на свои източници в разузнаването.

Според "Украинская правда" това се е случило на 7 км от границата с Украйна. Причината за бягството не е изяснена, но руската армия ги издирва, а информацията за това не е изпратена към Москва, допълват още източници на изданието.

Според "24 канал" военните от Северна Корея са били част от 11 десантно-щурмова бригада, в която служат към 3 хил. души. Източници на изданието посочват, че тази част е готвена за бойни задачи в превзетите територии в Курска област.

От началото на седмицата украинският президент Володимир Зеленски коментира, че има данни от докладите на службите, че севернокорейски военни са изпратени на бойното поле. Северна Корея фактически е във война с Украйна, посочи той. Военни анализатори в страната отбелязват, че е трудно да се прецени как ще се отрази това на боеспособността на руската армия, тъй като няма много данни за Северна Корея и подготовката на военните ѝ.

Според украински военни анализатори Западът донякъде неглижира споразумението между Русия и Северна Корея, което определят като стратегически военен съюз. От месеци руските военни използват севернокорейски боеприпаси - артилерийски снаряди и балистични ракети, а сега се коментира изпращането на редова армия. За всичко това Москва плаща и вероятно с технологии, до които доскоро Пхенян нямаше достъп, отбелязва Олександър Коваленко.

Натоварването на втората петролна база в Крим се увеличава в пъти

В последните дни потокът на бензиновози, включително и военни, към втората петролна база в Крим, разположена край Севастопол, се увеличава в пъти, пишат наблюдатели. Популярният канал в Telegram "Кримски вятър" отбелязва, че се строят нови цистерни и съоръжения, за да поемат натоварването.

Основните цистерни обаче са вградени в скалата още по съветско време и е разчетено да издържат ядрен удар, посочват още анализатори.

В нощта срещу 7 октомври беше атакувана пнай-голямата петролна база на полуострова, разположена край Феодосия. Съоръжението горя близо седмица и сателитни данни показаха сериозни щети по цистерните, административните сгради и части от инфраструктурата са напълно унищожени. Украинските военни съобщиха, че атаката е тяхно дело и обясниха, че през терминалите се извършват основните доставки на горива за южния фронт.

Украйна се готви за тежка зима и още инвестиции във военната промишленост

Украйна се готви за тежка зима след руските обстрели по енергийната инфраструктура, включително по газохранилища и съоръжения. Държавният глава Володимир Зеленски отбеляза във вечерното си обръщение, че темата е била обсъдена на заседание в кабинета му. "Всички елементи на зимната подготовка - електроенергия, газ, въглища - всичко, което очкваме и се подготвяме, от което се нуждаем от нашите партньори, беше абсолютно ясно дефинирано", каза той.

От думите му стана ясно, че са дискутирани начини за защита на енергийната мрежа от ударите с дронове и ракети. Отделно Зеленски увери, че до края на месеца се очакват допълнителни договори за инвестиции в местната военна индустрия.

"Това е нашият най-голям приоритет. Няма значение какво се случва по света, Украйна ще бъде в силна позиция и това е най-важното", допълни още той.

От офиса на президента загатват за възможни спорове с един от най-големите донори на военна помощ - САЩ. Според представители на президентската институция Вашингтон на няколко пъти са настоявали за намаляването на възрастта за мобилизиране, посочвайки, че при операцията на САЩ вън Виетнам са били мобилизирани и младежи на 19 години. На този етап Зеленски убеждава партньорите, че доставянето на обещаните оръжия навреме е достатъчно условия за успех на фронтовата линия.

На мобилизация в Украйна подлежат мъжете на възраст над 25 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 16.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

6
rate up comment 30 rate down comment 16
sssaaa
преди 8 часа
Много успешно Натовското ПВО, свалени са този път едва около 30% от Шахедите, а тук ни облъчват всеки ден че сваляли 95%. Вземам да се чудя кой е Аналогов вече. И защо САЩ искат от Украйна да намали мобилизационната възраст? Та нали Руснаците търпят големи загуби в жива сила, а Укроплемето не мряло, тогава тези с поне половин мозък трябва се запитат кое не е наред с представяната Евроатлантическа информация? Кой лъже сега? Същият който не казва за сваления Ф16 от Пейтриът, и за това се мълчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 18
sssaaa
преди 8 часа
Пендехото не казва, че Украинската армия се крие в домовете на цивилни граждани и за това сградите стават военна цел за Руснаците. Защо се бият в населените места, нека се окопаят в полета, гори и тунели, а не в населените места да ми се крият като мишки и после да живеят, че Руснаците оставяли руйни след себе си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 29
Алехандро
преди 9 часа
След вчерашната новина от "Газпром", че започва разпродажба на хотелски комплекси, за да позакрепи малко неудържимият фалит, сега се задават счастливи новини и за нефтените рос гиганти, на които също се глатят краката - очаква се голям излишък от петрол не войната в Близкия изток, а Китай диктува пазара, едно със забавена икономическа активност и, най-вече - с милионите китайски електрички, които преобръщат пазара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 28
Алехандро
преди 9 часа
daniivanov.blogspot.com/2024/10/atacms_16.html?fbclid=IwY2xjawF8LrRleHRuA2FlbQIxMAABHX9H54SnYf7cEvzbEQCgZCo-XyuxYqv5BGRaZqAbteq85rXrRP9Vt-p6Sg_aem_W8-hSmnnZSIUyMvieofWcwБойците от ВСУ ликвидират руски *** с помощта на ATACMS с касетъчна бойна глава в района на Запорожка област. Абсолютна красота!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 33
Алехандро
преди 9 часа
Оказва се, че севернокорейската армийка е пълен смях, само да излязат извън страната си, са готови да бягат на където им видят очите. А, рускитенацисти за пореден път станаха за смях пред света - сбират куцо и сакато за ново мЯсо, дкоето фърлят в денонощно работещата украинска мясомелчка със западни части!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 34
Алехандро
преди 9 часа
Руските варвари остават след себе си само руини, независимо, че във всеки от тотално разрушените градове, живеят и сума ти етнически руснаци, в последният - Торецк, те са 36% от населението. Същите етнически руснаци не спират да ги кълнат със сълзи на очи, пред разрушените им апартаменти, автомобили, бизнес! Това представлява руският нацистки ботуш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още