IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изкуственият интелект повишава точността на украинските дронове до 80%

Северна Корея вече е във войната срещу Украйна, предупреди украинският държавен глава

07:40 | 15.10.24 г. 46
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изкуственият интелект (AI) повишава точността на украинските дронове от под 50% през 2023 година до около 80% в последните седмици, сочи материал в Kyiv Post. Изданието се позовава на разследвания на The Time и британското военно издание Forces News относно помощта, която предоставя на Киев компанията Palantir.

Представители на украинските власти са категорични пред The Time, че използват възможностите на софтуера на компанията за множество цели, включително за разработване на модели за разминиране на площи, следене на движението на вражеската армия, разпознаване на цели като артилерийски установки, радари и други.

Изкуственият интелект в момента позволява на разузнавателните дронове SAKER да разпознават руските военни по техните униформи, оръжия и оборудване, след като софтуреът "изучава" видеа и изображения от бойното поле. Тези дронове не разчитат на GPS за насочване и съответно не са толкова уязвими на средствата за радиоелектронна борба. Но не само развитието на технологиите, за което Украйна дава широко поле, но и обучението на пилотите на дронове увеличава ефективността на безпилотните самолети през последните две години, в които те станаха важна част от бойните действия.

Руснаците също залагат на изкуствения интелект и новите технологии в своите разработки и опасенията са, че това ще бъде една от заплахите на бойното поле в бъдеще. Украинските военни анализатори от Defense Express съобщават за модел на дрон със самонасочване и сателитна комуникация, който разчита на терминалите на Starlink. Засега това е само прототип, но той ще може да  бъде управляван от всяка точка на света.

Зеленски: Северна Корея влезе във войната срещу Украйна

Военни от Северна Корея са изпратени в Украйна, съобщи президентът Володимир Зеленски по време на вечерното си обръщение по повод 964-ия ден от  началото на пълномащабната война, цитирайки данни от разузнаването. "Ще отговорим толкова твърдо, колкото е необходимо, за да защитим Украйна, на тези, които помагат на Русия. Ще работим съвместно с нашите партньори плановете на Русия да не проработят", допълни той.

Междувременно руският президент Владимир Путин внесе в руската Дума за ратификация двустранното споразумение със Северна Корея, в което е включена точка за взаимна защита при нападение от трета държава. Според данни от разузнавания и от бойното поле още при под писването на споразумението след посещението на руския президент през лятото в Пхенян, страната започна да осигурява снаряди, балистични ракети и въоръжение за Русия.

Според източници на The Washington Post в момента севернокорейски войски са в Украйна и анализират бойното поле, но не участват в бойни сблъсъци. Вероятно ще им бъде поставена задача да охраняват руската граница, с което да освободят ресурс за войната в Украйна. По данни на партизанското движение севернокорейски войски са изградили щаб край окупирания Мариупол.

Украйна удържа позиции в Курска област под нарастващия натиск на руската армия

Пети ден Украйна удържа позиции в Курска област, съобщи още Зеленски след разговори с главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Олександър Сирский. Публикации на военни кореспонденти сочат увеличаващ се натиск на руската армия, а геолокализирани данни показват, че руснаците си връщат територия - към 120 кв. км от превзетите от украинците части от началото на октомври.

Според DeepState Украйна контролира около 660 кв. км от територията на Курска област, а 360 кв. км са в "сивата" зона, където все още се води битка за надмощие. Ожесточени са боевете около Кремянойе, Любимовка, Зеьоний шлях, както и около Толстий луг и Черкаская конопелка, като нито едната страна не успява да удържи постигнато предимство. Руснаците повтарят тактиката си от фронтовата линия в Украйна - унищожават позиции с авиационни бомби. През миналото денонощие са използвани 16 авиационни бомби, сочат данните на ВСУ.

След краткото затишие бойните действия в източния фронт отново се активизират. Данните на ВСУ за 964-ия ден от началото на войната показват, че най-тежките боеве се водят в Курахивското направление, където през миналото денонощие са регистрирани 50 директни бойни сблъсъка. Основните боеве са около населените места Изаийливка, Хирник, Цукурине, Новоселидивка, Костянтинивка, Хеорхиевка и Водяне. Украинците отблъснаха нова колона от 25 бронирани машини и пет танка в това направление.

Интензивни са битките и в Покровското направление - 40 атаки към Селидове, Мирнохрад, Хродивка, както и Лисивка.

Активни битки се водят и около Лиман и Купянск, но без данни за съществени изменения на линията. В тези четири направления през миналото денонощие са отчетени над 150 директни бойни сблъсъка. Общо по всички фронтове са 198, въздушните удари са 44, при което са използвани 78 авиационни бомби. Използваните артилерийски снаряди са едва 3000. 

Тези данни на ВСУ показват намаляване на активността на бойната авиация през миналото денонощие - средно авиационните бомби в последните седмици са над 110 за денонощие, силно намалели са и артилерийските обстрели - обикновено приближават 5000 на денонощие в последните месеци.

Торецк е призрачен град, свидетелстват украински военни. В рамките на града се водят улични боеве като геолокализирани данни показват, че украинците си връщат позиции в централните части. По данни за Центъра за отбранителни стратегии руснаците влизат в битка, преоблечени в цивилни дрехи, което е военно престъпление. През миналото денонощие там са регистрирани три атаки. Продължава и битката за Часов яр.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за унищожени 16 дрона над Брянска област. Местните власти съобщават, че няма пострадали и поражения от атаката.

Към 40 часа продължи паузата без въздушна атака с дронове към Украйна

Към 40 часа продължи паузата без въздушни заплахи с дронове от страна на Русия към Украйна, сочат данните на Военновъздушните сили (ВВС) на Украйна. Според анализатори причината вероятно е взривеният склад с дронове в Краснодарския край в ранните часове на 9 октомври. От 29 август до ранните часове на 13 октомври всяка нощ Русия изстрелва дронове и ракети по цели в Украйна.

Атаките бяха подновени вечерта на 14 октомври с изпратени дронове на юг - към Одеса и Миколаив. След вълната от дронове към Миколаив бяха изстреляни ракети, след които местните власти съобщават за пожари в жилищни райони, един загинал и 11 пострадали. ВВС съобщи, че по града от окупирания Крим са изстреляни седем ракети С-300/С-400. В нощната атака са били изпратени още и 17 дрона и две ракети Х-59. Унищожени са 12 дрона, а четири са неутрализирани със средствата за радиоелектронна борба.

В часовете без дронове на 14 октомври продължиха обстрелите с ракети и авиационни бомби, особено в приграничните зони в Сумска област.

По данни на ВВС на Украйна през септември Русия изпрати рекорден брой дронове към Украйна - над 1300, от които 95% са унищожени или неутрализирани. 

Русия удари отново граждански кораби в пристанището в Одеса

Още два търговски кораба бяха поразени в пристанището в Одеса в следобедните часове на 14 октомври. От началото на октомври досега при обстрел с балистични ракети пострадаха 5 плавателни съда, има загинали и много ранени при тези атаки. Макар и с подобрени резултати относно дроновете, украинските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) не се справят с балистичните ракети.

Руски военни кореспонденти отбелязват, че целта на атаките е намаляването на икономическия потенциал на Украйна. Пристанищата в района около Одеса са единствената възможност за износ на зърно по морски път - един от малкото останали приходи за украинската икономика.

Според Института за изучаване на войната (ISW) тези атаки по-скоро целят да намалят доверието на Запада, че Украйна може да поддържа и защитава коридора и да повлияят върху дискусиите за дългосрочна подкрепа за Киев.

Планът за победата на Зеленски ще стане публичен

Планът за победата, за който украинският президент на няколко пъти коментира, че цели подсилване на позициите на Украйна, за да може да има тежест при преговори с Русия, ще стане публичен до края на седмицата. Зеленски ще представи текстовете пред депутатите от Върховната Рада на 16 октомври.

Според Върховния представител на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външните работи Жозеп Борел документът ще бъде обсъден и по време на Европейския съвет, който ще се проведе на 17 и 18 октомври.

Борел също подчерта, че политическата и военната подкрепа за Украйна ще е един от начините да бъде принудена Русия да седне на масата за преговори. Според медийни публикации и изявления на Зеленски част от плана му включва позволение за използване на далекобойни ракети на руска територия, както и покана за членство на Украйна в Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 15.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 6
Aлeхaндpo
преди 2 часа
Покровско направление: Утилизация на руски ватенки. Видеоdaniivanov.blogspot.com/2024/10/blog-post_216.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още