IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доколко ефективна е защитата на стратегически обекти в Крим?

Пристанището в Одеса за втори пореден ден е под атаките на руски балистични ракети

08:06 | 08.10.24 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В нощта срещу 7 октомври Украйна подложи на въздушен обстрел Крим и съобщи за мащабен пожар в един от важните стратегически обекти - петролната база във Феодосия. Това е най-големият петролен терминал на полуострова, през който минават доставки за армията, а освен това и украинците се опитват поне за четвърти път да го атакуват. През пролетта дронове прекъснаха един от магистралните тръбопроводи, но нямаше сериозни поражения по съоръженията.

Сега разпространени кадри показаха мащабен пожар в поне три от резервоарите на терминала. Назначената от Русия администрация в града съобщава, че гасенето на пожара продължава вече второ денонощие като има данни и за нова експлозия в още един от резервоарите, вероятно причинена от разпространението на огъня. Според оценки на наблюдатели до този момент са унищожени две и повредени три цистерни на терминала. В социалните мрежи се съобщава за частична евакуация на хората, живеещи в близост до горящата петролна база.

Украинското издание Defense Express отбелязва, че на около 6 км от съоръжението се намира руска военна база, която по данни от пролетта на 2023 година е снабдена със система за противовъздушна отбрана (ПВО) С-400, или една от модерните на въоръжение в Русия. Институтът за изучаване на войната (ISW) пък отбелязва, че има сателитни данни за разполагане на система "Панцир" (една от малкото за борба с дронове) в района, именно за защита на терминала.

Според публикациите в социалните мрежи обаче при атаката въобще не е засечена работа на системите. За експертите това означава, че или ПВО липсва дори и за такъв важен стратегически обект в Крим, или ефективността на работата на тази система е под въпрос.

Трудно е да се прецени какъв е отговорът - последните месеци показват, че много военни бази и други важни обекти, тоест потенциални цели на украинците, са без сериозна защита, особено тези във вътрешността на Русия. Атаките са с далекобойни дронове, които са трудна мишена за системите за ПВО.

За последната акция в Крим ВСУ не съобщава какво е използваното оръжие, но вариантите не са много - западни ракети ATACMS или Storm Shadow, украинските ракети "Нептун" или далекобойни дронове. От месеци Русия трупа средства за защита на полуострова, отчитайки го като потенциална цел в плановете на Киев. Крим е логистичен хъб за фронта в Запорожка и Херсонска област.

Пристанището в Одеса отново е цел за руските балистични ракети

Два поредни дни пристанищната инфраструктура в Одеса е под обстрел с балистични ракети и на 7 октомври има попадение и по кораб, плаващ под флага на Палау. По данни на местните власти корабът е граждански и е пристигнал в пристанището броени часове преди атаката. При удара е загинал един от служителите на пристанището и са ранени петима чужди граждани - членове на екипажа на кораба. ВВС на Украйна съобщава за две балистични ракети "Искандер - М", изстреляни от Крим по града. Тази нощ южните области Одеса и Миколаев, както и в Тернопилска, Виница и Днипропетровска област бяха обстрелвани с дронове. От ВВС съобщават за неутрализирането на всички безпилотни самолети - общо 19, като един от тях със средствата за радиоелектронна борба.

Ден по-рано руска ракета атакува пристанището "Пивдений" (Южни) и порази граждански кораб, натоварен с царевица, предназначена за Италия, отбелязва в пост в социалните мрежи и министърът на външните работи на Украйна Андри Сибиха. "Русия се опитва да отслаби икономиката на Украйна и да изложи на гладна смърт милиони хора по света", посочва той. При атаката нямаше пострадали сред екипажа на кораба Paresa - граждани на Египет и Сирия.

През лятото на 2023 година Русия се изтегли от споразумението за безопасен износ на зърнени храни от три от пристанищата на Украйна в Черно море, включително и Одеса, което накара Киев да потърси безопасен коридор през Черно море за гражданските кораби. Основно той минава през териториалните води на страните от НАТО - Румъния, България и Турция, но пристанищната инфраструктура в Одеса и Пивдений остана уязвима, особено на ударите с балистични ракети.

През пролетта на 2024 година руска ракета се взриви на метри от делегациите на украинския президент Володимир Зеленски и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който беше на посещение в Одеса.

F-16 е безсилен срещу балистични ракети, но много ефективен срещу дронове

Изтребителите F-16, които Украйна започна да получава, са успешни при унищожаването на крилати ракети и дронове, но не и за изстреляни балистични ракети, смятат украински военни анализатори пред канала Киев 24. Зоната за защита на тези самолети обаче е по-голяма от всички зенитно-ракетни комплекси, защото са маневрени.

Реално бойната авиация може да се включи в унищожаването на балистични ракети, но не във въздуха, а унищожавайки техните пускови установки. Препоръките са на този етап изтребителите да действат извън зоните на другите системи за ПВО, за да няма жертви на "приятелски огън".

В последните месеци значително се увеличи процентът на неутрализирани дронове над Украйна, което съвпадна и с увеличаването на използваните от Русия безпилотни самолети. По данни на ВВС на Украйна всяка нощ през септември са били изстрелвани дронове (общо 1331, което е рекорден брой от началото на войната), като 95% от тях са унищожени или блокирани със системи за радиоелектронна борба.

Данните на ВВС на Украйна показват, че само в периода 1-6 октомври Русия е изстреляла по-малко от 10 ракети от различни типове, но 288 дрона по територията на страната. От тях са неутрализирани 269, като 83 - със средства за радиоелектронна борба.

Нови съмнения за свръхзвуковата скорост на "Кинжал"

В ранните часове на 7 октомври от ВВС съобщиха за неутрализирането на още 69 дрона, но не уточниха колко са били използвани от Русия. Над Киев бяха свалени и две ракети "Кинжал", но третата попадна в летището в Старокостянтинов, Хмелницка област, за което се смята, че е базата на F-16 в Украйна.

Това е поне третата атака със свръхзвукови ракети в района, като в предишните дни украинските военни не съобщиха какъв е резултатът от обстрела на мястото. Според анализаторите от Defense Express и трите ракети са били насочени към Хмелницка област като пътят им от Тамбовска област в Русия, откъдето бяха вдигнати стратегическите бомбардировачи МиГ-31, минава през Киевска област. Руснаците умишлено са насочили две от тях над столицата, за да всеят объркване при защитата на града, но ракетите са попаднали в обстрела на системите за ПВО - най-вероятно Patriot.

Ако това действително е така, то тогава се появяват нови съмнения за свръхзвуковата скорост на "Кинжал" - при приближаване на целта, скоростта им естествено намалява, но над Киев те би трябвало да са в пика на своя полет. Фактът, че са прихванати и унищожени, ако действително са били насочени към Хмелницка област, означава, че или системите Patriot са по-ефективни от очакваното, или ракетите не развиват скоростта, за която се говори в тяхната спецификация.

Китайски военни наблюдатели вече публикуваха свои анализи, в които отбелязват разочароващи данни за руските ракети при срещата им със системата Patriot.

Белгородска област вече дава 3 млн. рубли еднократно за доброволците във войната

Местните власти в Белгородска област предлагат рекордните 3 млн. рубли (над 31 хил. долара) за доброволците във войната с Украйна. Това е отделно от заплащането от държавния бюджет, което наскоро беше увеличено до 440 хил. рубли.

В редица руски области местните власти дават 1 млн. рубли, а в Москва и Санкт Петербург и повече (до 2 млн. рубли) за записалите се за участие в специалната военна операция, както наричат в Кремъл войната в Украйна.

Според анализатори това е начинът на Русия да набере нужните им военни, но без да обявява неприемливата за мнозина мобилизация. Кремъл вече си спечели критики, редки в руското общество, заради изпратените в защита на Курска област наборници. Част от тях попаднаха в плен на украинските военни, които превзеха над 1000 кв. км от територията на Русия за броени дни.

Интензивността на бойните действия се увеличава, Русия още използва под средното снаряди

Интензивността на бойните действия отново се повишава, сочат данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за 957-ия ден от началото на пълномащабната война. Регистрираните атаки са 172, въздушните удари 72, при които са използвани 122 управляеми авиационни бомби. Под средното за последните месеци остават използваните артилерийски снаряди - под 4500, но се увеличават дроновете камикадзе - 1500.

Украинските военни съобщават за увеличаване на натиска към Купянск и Лиман. В Краматорското направление са проведени 4 атаки към Часов яр, но щурмът е пресечен и няма загуба на позиции. Руснаците се придвижват с малки групи без бронирана техника.

В Курахивското направление са записани 37 битки - основно Цукурине, Желане Друхе, за което руснаците съобщават, че са окупирали, както и около Хеорхиевка, Олександривка и Костянтинивка. Към Покровск са регистрирани 26 атаки.

В Харковска област руснаците са опитали пет щурма - към Старица и Вовчанск. Водят се улични боеве в покрайнините на Торецк.

Данните на украинския Център за отбранителни стратегии сочат за забавяне на интензивността на фронта в Запорожка област и битките са основно около Роботине, където ВСУ съобщава за отблъснати две руски атаки. Руснаците не използват бронирана техника в този район, но маневрените мотори и бъгита им помагат да избегнат минните полета. Руски източници съобщават за обстрел на региона с авиобомби.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за 16 унищожени дрона в нощта срещу 8 октомври - 14 над Белгородска област и два над Черно море.

ВМС на Украйна съобщи за навлизането на още руски бойни кораби в Черно море (вече са общо 16) и към 6 часа на 8 октомври ракетоносителите са 7 с потенциален залп от 48 ракети "Калибър".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 11
Aлeхaндpo
преди 4 часа
..украинските въоръжени сили не са имали на разположение предварително подготвена втора или трета укрепена линия, която да попречи на руснаците да се придвижат напред и да обкръжат Угледар. Както и в други случаи, на украинците им липсват умения за стратегическо планиране и какъвто и да било подготвен план Б за това какво трябва да се случи, ако главната линия на отбраната падне. "Много често нямаме планово, сериозно решение как да държим отбраната, оплака се Кононученко в ефира на Радио НВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 11
Aлeхaндpo
преди 5 часа
Подкрепленията са изпратени твърде късно или изобщо не са изпратени, решенията са взети със закъснение и липсва координация, особено по отношение на централизираното радарно разузнаване и операциите за борба с дроновете, пише Бутусов. И двамата експерти също критикуваха липсата на отбранителни линии и планиране. Според Кононученко, след като укрепената отбранителна линия край село Водяное пада под натиска на руснаците в началото на септември,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 12
Aлeхaндpo
преди 5 часа
Много украински войници загиват, а голяма част се водят за безследно изчезнали. Кононученко и военният кореспондент Юрий Бутусов са единодушни в горчивите си коментари. И двамата анализатори отбелязаха значителни недостатъци в украинската отбрана. Както при падането на други важни градове в Източна Украйна - Лисичанск, Северодонецк, Авдеевка, Бахмут или Соледар - никой не е заменил изтощения персонал от дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 9
Aлeхaндpo
преди 5 часа
Офицери от 72-ра механизирана бригада заявяват пред военния кореспондент Кононученко, че както в други предишни случаи - като Авдеевка, която трябваше да бъде предадена на руснаците през февруари 2024 г. - заповедта за отстъпление е дадена твърде късно и войниците е трябвало да бягат през открити полета, понякога с ранени другари на ръце и почти без оръжие. Други войници заявиха пред BBC, че са избягали от настъпващите руснаци в пълен хаос без никаква заповед за отстъпление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
Aлeхaндpo
преди 5 часа
Отстъплението обаче не е било така организирано, както следва от доклада на командването. Единственият асфалтиран път до Угледар отдавна е бил обстрелван от руска артилерия и авиационни бомби. Проруските канали в Telegram публикуваха видеоклипове, показващи как отстъпващите украински войници са атакувани от ударни дронове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Aлeхaндpo
преди 5 часа
Изтеглянето на частите на украинските въоръжени сили от Угледар далеч не е било толкова организирано, колкото съобщават официалните източници, пише Sueddeutsche Zeitung, цитиран от "Фокус". Украински войници разказват, че са били принудени да бягат в пълен безпорядък под тежък руски огън. Украйна беше принудена да изтегли войските си от миньорския град и да го остави на руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
Aлeхaндpo
преди 5 часа
Русия, която в момента контролира малко под една пета от украинската територия, настъпва към град Торецк от август насам, завземайки село след село с пехота, подпомагана от все по-масираното използване на силно разрушителни управляеми бомби.За Украйна Торецк е фронтови град от 10 години насам, тъй като се намира близо до украинските територии, завзети от подкрепяните от Русия сепаратисти през 2014 г. Оттогава той се превърна в опора за позициите на Киев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Aлeхaндpo
преди 5 часа
Руските сили навлязоха в покрайнините на фронтовия град Торецк в Източна Украйна, съобщиха късно снощи украинските военни, по-малко от седмица след като падна град Угледар, предаде Ройтерс. "Ситуацията е нестабилна, водят се боеве буквално на всеки вход (на града)", заяви пред украинската телевизия Анастасия Бобовникова, говорител на оперативно-тактическата група "Луганск". "Руснаците са навлезли в източните покрайнини на града", каза тя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още