IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

F-16 в Украйна подсилват въздушната отбрана, 95% от дроновете през септември са свалени

Русия се опитва да си върне контрола върху завода за агрегати във Вовчанск

07:32 | 01.10.24 г. 5
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Първите мисии на изтребителите F-16 в Украйна са свързани с подсилването на въздушната отбрана. Западните бойни самолети се включиха за първи път в защитата на въздушното пространство в края на август, когато беше и най-масираният въздушен обстрел от началото на войната - използвани бяха 109 дрона и 127 ракети от различни видове. Малко след това беше съобщено, че при инцидент в тази битка е изгубен и първият F-16, а пилотът му - един от най-добре подготвените летци на Украйна, загина.

Според украински авиоексперти мисията, за която се използват изтребителите, далеч не е лека, защото прихващането на въздушните цели се извършва на ниска височина. Свалянето на ракети и дронове с изтребителите обаче е по-евтино спрямо Patriot например - използват се ракетите Sidewinder AIM-9M, чиято цена е 300 хил. долара. В складовете на американската армия има големи запаси от тези по-стари ракети.

През септември Русия изстреля общо пет ракети "Кинжал" към Старокостянтинов, Хмелницка област, където се намира и военно летище. ВВС на Украйна съобщи за изстреляните ракети и тяхното направление, но допълни, че всякаква друга информация за тази операция ще бъде засекретена. Според руски военни кореспонденти летището е база на F-16 и са унищожени четири западни изтребителя.

Русия използва рекорден брой дронове през септември, но 95% от тях са свалени

Русия използва рекорден брой дронове през септември, но и 95% от тях са унищожени, сочат публичните данните на ВВС на Украйна. През изминалия месец по територията на Украйна са изстреляни 1331 дрона от различни части на Русия и от окупираните зони на Украйна. От тях 1105 са унищожени от силите на ВВС, а още 167 - със средствата на радиоелектронната борба.

От съобщенията на ВВС през септември е видно укрепване на работата на системите за радиоелектронна борба, като има данни за заглушаване и неутрализиране и на крилати ракети Х-59/69.

По данни на анализатори Русия съществено е увеличила производството на дронове Shahed - 136 по ирански образец. Те се сглобяват в завод в индустриалната зона "Алабуга" в Татарстан, отбелязват от Института за наука и международна сигурност (ISIS). Оценката на експертите на базата на производството в първите осем месеца е, че в "Алабуга" Русия ще може да произвежда по поне 4700 дрона годишно и единственият начин за ефективна борба с тях е да бъдат спрени доставките на западни елементи, използвани в производството им.

В своя анализ за производството на дронове в Русия от ISIS коментират още, че Украйна съобщава само за дроновете, които засича над своето въздушно пространство, или с други думи - броят им може да е по-голям, ако бъдат включени дронове, които не са достигнали Украйна, или не са преброени правилно по време на битката.

Русия не успя да освободи Курска област до 1 октомври

Според медийни публикации от края на август руският президент Владимир Путин е дал нареждане Курска област да бъде освободена до 1 октомври. Руските военни започнаха контраофанзива в началото на септември, но данните показват, че руската офанзива отново е спряла. Според украинския Център за отбранителни стратегии в момента руснаците се прегрупират и ще опитат нов щурм в следващите седмици.

Според наблюдатели Украйна може да постигне една стратегическа цел с тази своя операция, ако успее да пресече жп линиите, които се използват за снабдяване на части от източния фронт. Украинците продължават натиска около Любимовка, Кремяное, Погребки и около Веселойе в Глушковския район. Руските военни опитват контраатака около Даряно, Николаево - Даряно и Плехово.

Русия опитва да си върне контрола върху завода за агрегати във Вовчанск

Преди дни военното разузнаване на Украйна обяви освобождаването на завода за агрегати във Вовчанск (Харковска област), но руснаците подновиха опитите да си върнат контрола над него. Говорителят на украинските военни в региона Виталий Саранцев съобщава в единната новинарска емисия, че руските военни използват термобаричното оръжие "Солнцепек" и авиационни бомби, за да реализират целите си. Връщането на завода е главна цел на руснаците, каза той.

Данните на Въоръжените сили на Украйна за 950-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна показват рязко увеличение на атаките в Харковска област - 16 атаки към Старице, Тихе и Вовчанск. В предишните седмици, особено след началото на операцията на украинците в Курска област, бойните удари бяха ограничени до около 3-5 на ден.

Най-горещо си остава положението в Покровското направление, където са регистрирани 43 атаки - основно към Новоторецке, Новохродивка, Лисивка, Миролюбивка, Воздвиженка, Миколаивка и Селидове. Гелокализирани данни показват опитите на руските части да обиколят Селидове по двата фланга - от север и от юг.

В Курахивското направление ВСУ регистрира 31 атаки около Хеорхиевка, Костянтинивка, Цукуриново и Катеринивка. Продължават и опитите за превземане на Вухледар, но има известно намаление на атаките - 8. Данни на DeepState показват, че руснаците обкръжават населеното място от запад и от юг. Градът се защитава от 72-ра бригада "Черните запорожци", които заявиха, че няма да се изтеглят от града, каквито слухове имаше, и продължават защитата.

Около Торецк са регистрирани 18 атаки, сочат още данните на ВСУ.

През миналото денонощие са записани общо 189 бойни сблъсъка, 74 въздушни удара, при които са използвани 127 авиационни бомби, както и повече от 600 дрона камикадзе. Руснаците са използвали към 4700 артилерийски снаряда към позиции на фронтовата линия и близките населени места, което е малко под средното за последните месеци.

През нощта над Украйна са унищожени 29 от 32 изстреляни дрона, сочат данните на ВВС на Украйна. Три безпилотни самолета са неутрализирани със средствата за радиоелектронна борба без да нанасят щети. Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени девет дрона над Белгородска област, но без да съобщава за последици от операциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 6
sssaaa
преди 16 минути
Добре де защо не написахте нещо смислено като например как точно е паднал този Ф16? Какво се е случило с него? Защо криете, че Пейтриът успешно си сваля своите безаналогови Ф-ки. Изчакайте 1 час Фekaлния да си излее сутрешните лъжи и коригирайте статията, като добавите причината за инцидента с Ф16.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Алехандро
преди 20 минути
Украинците навсякъде им пръскат алкоголизираните кратуни, украинската мЯсомелачка работи безотказно, а това остана от *** когато се опитаха да си върнат агрегатният завод около Волчанск: https://***.facebook.com/photo/?fbid=498279399753576&set=pcb.498279489753567
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
Tikva007
преди 58 минути
До: тъпко: Разписа се. Ще има ли копейки за блинчики с кефир? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 10
гъбко
преди 1 час
Между другото ребята, от толкова много унищожение на HIMARS, намерих доказателства само за два. Къде са доказателствата за останалите десетки унищожавани на месец? Това са стотици машини за скрап, и нито една снимка да няма? Как всемогъщите ру33ийски дронове всичко друго виждат, но останки от HIMARS не виждат? Две години ще стане вече, не ви ли гложди нещо изотвътре, че не е баш както ви пишат из ру33ийските квалитетни информационни канали за победният ход на СВОйната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
гъбко
преди 1 час
Голема пукотевица, големо унищожение на тез стари и допотопни фърчилки Ф16, дето не могат да стъпят на малкият пръст на модерните и без аналог в света ру33ийски самальоти, които по незнайни причини не доближават границата с Украйна под 70км. Като bradley и leopard, още не разтоварени, и тука още не разопаковани, и за скрап. Мъка, голема пропагандна мъка, ги тресе глашатаите в блатата. А в АвтоВАЗ са получили 1370 кутии с бяла боя - государственьй заказ по програмата смени труп за ладичка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още