IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Киев смятат, че Русия вече няма идея как да продължи войната

Джо Байдън ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна, вероятно за рекордните 8 млрд. долара

07:33 | 26.09.24 г. 17
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия вече не знае как да продължи войната в Украйна, заяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк по повод анонса на Владимир Путин за промяна на ядрената доктрина и използването на ядрено оръжие дори и в отговор на атака с конвенционално оръжие от неядрена държава.

"Можете да си представите каква репутационна щета е това", заяви Подоляк в интервю за единната новинарска емисия на Украйна.

"Изявлението на Путин говори за следното: Ние не можем да воюваме при равни условия, когато срещу нас използват далекобойни оръжия и земята ни гори. Ние не сме свикнали да воюваме така, а воюваме когато няма паритет, когато ние правим всичко, каквото решим, а на отсрещната страна е забранено да реагира", заяви още съветникът на Володимир Зеленски.

Той обърна внимание, че изявлението на Кремъл съвпада по време със заседанието на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Предстои и срещата на украинския държавен глава с Джо Байдън, на която трябва да стане ясно дали САЩ ще позволят удари с далекобойни ракети по територията на Русия.

Малко вероятно е Кремъл действително да използва ядрено оръжие - в Украйна или към друга държава, оценяват много западни анализатори и посочват, че това е част от усилията на руските власти да предизвикат намаляване на западната подкрепа за Украйна.

Преди ден в Съвета за сигурност на ООН беше обсъдена войната в Украйна и повечето членове остро критикуваха ударите по гражданска инфраструктура и жилищни сгради, както и депортацията на украински деца.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди по време на различни срещи в Ню Йорк, че има разузнавателна информация, че Русия планира атака на три ядрени централи на територията на Украйна.

Ядрените централи на Украйна. Източник: Bloomberg Ядрените централи на Украйна. Източник: Bloomberg

САЩ готви мащабен пакет с военна помощ за Украйна?

Американският президент Джо Байдън ще анонсира нова военна помощ по време на срещата си с Володимир Зеленски по-късно днес (26 септември) в Белия дом. Това стана ясно от реч на Байдън по време на форум, посветен на възстановяването на Украйна "Г-7 + Украйна", провел се във Вашингтон преди ден. 

Той не даде повече подробности, но обяви пред участниците, сред които и самият Зеленски, че украинската икономика не само устоява на войната, но вече се вижда и ръст на брутния вътрешен продукт (БВП). Украинската военна индустрия е в пъти по-голяма, а износът на зърно се възстановява до нивата отпреди войната.

Според източници на Ройтерс Байдън ще обяви един от най-мащабните пакети с помощи на стойност 8 млрд. долара. Агенцията посочва, че администрацията на Белия дом води спешни преговори с Конгреса за одобрение на 5,6 млрд. долара военна помощ до 30 септември, когато изтича и федералната фискална година. С тези средства ще бъдат предоставени оръжия от американските складове, като списъкът още се обсъжда.

Останалите 2,4 млрд. долара са по програма, която позволява на САЩ да купуват оръжия и да ги предават на Киев, а не да ги изтеглят от военните си складове.

Според медийни публикации една от точките в плана на Зеленски за край на войната е въоръжаването на Украйна, с което да бъде принудена Русия да седне на масата за преговори при други, освен техните условия.

В сряда Пентагонът съобщи за предаването на артилерийски снаряди и друго въоръжение на стойност 375 млн. долара на Украйна. В списъка са включени ракети "въздух - земя", но без да бъде уточнен видът им, както и артилерийски снаряди и системи Javelin. Медийни публикации преди ден отбелязаха, че САЩ ще предоставят управляеми бомби за самолетите F-16 в следващия пакет за Киев.

След 31 месеца война руски части навлизат във Вухледар

Руските военни навлизат във Вухледар и опитват да се задържат в югоизточните части на града - в района "Водоканален", сочат данни на украински военни анализатори. Вражеските части се придвижват на малки групи по същия начин, по който пресякоха магистралата О532 и унищожиха няколко въглищни мини около населеното място.

Засега градът се държи, но има сигнали, че защитниците му - 72-ра бригада, се готви за отстъпление. Според различни оценки около населеното място в момента са разположени между 15 хил. и 25 хил. руски военни.

Вухледар е встрани от епицентъра на битката в момента, но контролът му не позволява на Русия да възобнови жп връзката от изток на юг през Волноваха. Превземането му ще повияе върху интензивността на бойните действия на юг, смята украинският военен анализатор Олександър Коваленко. Украинският Център за отбранителни стратегии оценява, че Вухледар не е от значание за нападението в Донецка област.

Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 945-я ден на войната показва осем атаки към Вухледар и Водяне.

Щурмовите действия се увеличиха рязко в най-горещата точка на фронтовата линия - Покровското направление. През миналото денонощие ВСУ отчита 54 директни бойни сблъсъка - основно в района на Новоторецк, Новохродивка и Хродивка, както и около Селидово и Костянтинивка.

В Курахивското направление са регистрирани 25 атаки, като руснаците настъпват към Цукурине, Хеорхиевка и Хирник.

Руснаците не се отказват от превземането на Торецк и Часов яр, а в Харковска област са регистрирани три атаки към Вовчанск и Тихе.

За миналото денонощие ВСУ отчита общо 189 бойни сблъсъка и 75 въздушни удара, при които са използвани 118 авиационни бомби. Руснаците са обстреляли позиции на фронтовата линия и близки населени места с 4600 артилерийски снаряда, което е малко под средното за последните седмици. Руснаците са използвали повече от 600 дрона камикадзе по позиции на фронтовата линия.

ВВС на Украйна съобщи за нова масирана атака тази нощ срещу територията на страната, но отново са унищожени почти всички цели - 78 ударни дрона и четири ракети Х-59/69. 69 от дроновете са унищожени от военните, а 9 - неутрализирани от средства за радиоелектронна борба. Унищожени са и четирите ракети, отчитат още военните.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за седем унищожени дрона - четири над Белгородска, два над Брянска и един над Курска област. Няма информация за попадения и щети.

Действията на руската армия стават трудни за прогнозиране

Вече близо година руската армия е в настъпление и няма признаци за намаляване на темпото, за оперативни паузи, прегрупиране и възстановяване на боеспособността, пише Олександър Коваленко и посочва, че това са логични паузи и забавяния, но руската армия вече не е класическа армия с всички нужди.

Логично е темпото да се забави и заради лошите метеорологични условия, които предстоят, но дори и това е трудно да се прогнозира, пише още анализаторът.

Според него офанзивата ще започне да се забавя, когато руската армия вече не може да набира толкова доброволци, колкото губи на месец. В момента Москва успява да поддържа състава с набирането на около 35 хил. - 40 хил. души всеки месец. За ограничени желаещи вече говорят и все по-големите суми, които властите отделят за еднократните бонуси при записване, които в Москва и Санкт Петербург вече достигат до 2 млн. рубли, или към 22 хил. долара.

Майк Донсън поиска отстраняването на украинския посланик в САЩ

Председателят на Камарата на представителите, долната камара на американския Конгрес, Майк Джонсън поиска отстраняването на украинския посланик Оксана Маркарова заради визитата на Володимир Зеленски в Пенсилвания.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

В социалните мрежи Джонсън посочи, че при посещението в завода за производство на снаряди не са поканени представители на републиканците, а само демократи, и определя това като намеса във вътрешния политически живот на САЩ седмици преди президентските избори. Пенсилвания е ключов щат, в който на власт са ключови поддръжници на кандидата на демократите за президент Камала Харис, става ясно още в публикацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 26.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 4
data
преди 21 часа
Голем страх прозира от тез далекобойни ракети . Сипят се заплахи , ядрени доктрини се размахват . Не разбирам , къде е безаналоговото ПВО ? Къде са С300, С400, С500 ? Как им беха помпозните имена : Антей, Триумф и Прометей ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 9
wart
преди 21 часа
Наивните и глупави Руснаци по точно самоувереният Путин не разбра ,че Западът по точно Америка ще продължи и ще принуди сателитите си да я подкрепят , тая война дотогава когато сметне че е дошло време да я прекрати. Военната промишленост печели милиарди войната се води както винаги далеч от тях и двата славянски народа се избиват и разрушават инфраструктурата си какво по хубаво от това ? Какво е направил тоя самоуверен *** за да спре Запада -- нищо абсолютно нищо когато всеки ден умират хи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 23
Алехандро
преди 22 часа
В новия пакет военна помощ от САЩ са включени: БТР M1117 (150 бр.); ракети за MLRS "HIMARS"; 155-мм боеприпаси; 105-мм боеприпаси; ПТРК BGM-71 TOW; ПТРК FGM-148 Javelin; гранатомети АТ-4; Крилати ракети въздух-земя; бронирани машини MRAP; (може би MaxxPro или Oshkosh M-ATV); Леки тактически превозни средства; Патрулни катери; артилерия и други. Всичко това, за няколкостотин милиона, не може да се произведе от аналоговите нацисти за 10 години напред. Те са спецове да реставрират съветски железа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 30
Алехандро
преди 22 часа
Нацистка русия този път ще си седне в блатните гойна, и ще си остане там завинаги! Докато светът се развива с нечувана технологична скорост, блатните диваци ще ровят отново, както и векове наред, за кореноплодни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 26
Алехандро
преди 22 часа
Всички, с поне малко акъл в главата, вече са го проумели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 13
Tikva007
преди 22 часа
До: тъпко: Гаварит Масква. Заработали за пельменчики и кефир? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 28
гъбко
преди 23 часа
Ребята копейкопоклонници, ще има ли Bradley в новият многомилиарден пакет помощ? Да или да? Касетъчни управляеми бомби? Да или да? Ракети въздух-земя? Да или да? Вече не ги съобщават тези данни. Ама се виждат постфактум. Например разни украински дронове си вършеят из империята на злото. Защо? Защото само вчера са ликвидирали СЕДЕМ безполезни ПВОта. СЕДЕМ! Много зли тези бременни украинки ве. А в АвтоВАЗ получили 1400 кутии с бяла боя, государственьй заказ по програмата смени труп за ладичка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още