IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия превръща о. Тузла в Азовско море в защитен пост за Кримския мост

Ударите по складове с боеприпаси показва, колко са спокойни руснаците, че удари по тяхна територия няма да има

07:49 | 25.09.24 г. 20
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия е изградила метални кули на украинския о. Тузла в Азовско море, на които да постави системи "Панцир", които да защитават Кримския мост. Височината на кулите е 30-35 метра, съобщава Институтът за изучаване на войната (ISW), цитирайки Центъра за разследваща журналистика. Според организацията Москва за първи път е разположила системите за противовъздушна защита на острова през септември 2024 година.

През летните месеци Украйна атакува активно системи за ПВО на Крим с различни оръжия, включително и американските ATACMS. Сателитни снимки показаха поразени радари и системи за ПВО С-300 и С-400. В началото на септември говорителят на украинските Военноморски сили (ВМС) Дмитро Плетенчук съобщи, че Русия струпва всякакви системи за ПВО в Крим за защита на Кримския мост.

Сега на Тузла са разположени и радари, системи за радиоелектронна борба, артилерийски гнезда в северните и южните части на острова.

Москва се осланя на забраната на Запада за удари в тила

Унищожените три огромни склада за боеприпаси в Тверска област и в Краснодарския край показват колко много Русия разчита на забраната на Запада за удари в тила, пише ISW. Именно благодарение на това на едно място са събрани толкова много боеприпаси - според анализите на естонското разузнаване само в един от складовете (в Торопец, Тверска област) е имало към 30 хил. тона боеприпаси, или нуждите на фронта за 2-3 месеца.

Руски военни кореспонденти коментират, че важни обекти на руска територия - складове с боеприпаси, авиобази и други, са всъщност оставени без въздушна защита, а военни обекти могат да бъдат лесно намерени дори и в отворени източници като Google Maps или "Яндекс Карти", които редовно актуализират изображенията си, при това с висока резолюция.

Според военните анализатори интензивността на бойните действия на руснаците ще намалее, ако Русия предприеме стъпка за разделяне на депата за боеприпаси на по-малки и по-отдалечени от фронтовата линия съоръжения.

Русия ще похарчи над 142 млрд. долара за войната през 2025 г.

Русия планира увеличаване на военните разходи в бюджета за 2025 година, пише Bloomberg, цитирайки данни от руското Министерство на финансите. Според тях през следващата година са предвидени за нуждите на войната 13,2 трилиона рубли (142,2 млрд. долара), или 6,2% от брутния вътрешен продукт (БВП).

През 2024 година бюджетът за отбрана баше в размер на 10,4 трилиона рубли (112 млрд. долара).

Ведомството планира разходи от 40 трилиона рубли (431 млрд. долара) в следващите шест години, за да бъдат изпълнени предизборните обещания на Владимир Путин.

Украйна освободи завода за агрегати във Вовчанск

Украинското военно разузнаване (ГУР) съобщи, че напълно са освободили завода за агрегати във Вовчанск - една от позициите, които Русия превзе още в началото на операцията си в Харковска област през лятото. За защита на позциите си в завода руснаците са използвали активно дронове, огнехвъргачки "Солнцепек" и артилерия, уточняват украинските военни и допълват, че при операцията са взети неуточнен брой пленници, сред които са от едни от най-елитните руски части в Харковска област.

В 944-ия ден от началото на пълномащабната война Русия е опитала три неспешни атаки към Вовчанск, сочат данните на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Сводката посочва, че Русия е обстреляла Харков със седем авиационни бомби, попаднали в жилищни райони и гражданска инфраструктура в Харков и Вовчанск.

Украински военни анализатори признават, че на този етап украинските военни не могат да преминат в контраофанзива във Вовчавнск, тъй като руснаците ги превъзхождат по численост и въоръжение.

Както и в последните дни най-активното направление е Покровск, където през изминалото денонощие са регистирани 25 атаки, насочени основно към Воздвиженко, Зелено поле, Новохродивка и Маринивка. Военни наблюдатели отбелязват, че руснаците променят тактиката си и опитват нападения от повече посоки едновременно, но с по-малки групи.

В Курахивското направление бойните сблъсъци са 20 и руснаците опитват пробиви към Цукурине, Желане Друхо, Хеорхиевка, Костантинивка и Катеринивка.

Продължават усилията на руснаците да обградят Вухледар и в региона са регистрирани осем атаки към Павливка, Катеринивка и Водяне. По данни на украински анализатори изглежда украинските военни в града са готови да се изтеглят и градът може да падне в руски ръце до дни след 31 месеца обсада. Руснаците опитват настъпление и към Торецк под прикритието на бойна авиация, както и към Часов яр. Руснаците се затрудняват да напреднат към Часов яр, защото трябва да пресекат канала "Сиверский Донецк - Донбас", макар и с намалено ниво на водата, защото им липсват нужните инженерни съоръжения.

Активни са бойните действия още и в Лиман и Купянск.

ВСУ съобщава за общо 154 бойни сблъсъка, както и за 75 въздушни удара, при които са били използвани 123 авиационни бомби. Използвани са над 1700 дрона камикадзе, а позиции на украинците и населени места са обстрелвани под 5000 пъти с артилерийски снаряди. 

По данни на ВВС на Украйна в ранните часове на 25 септември са свалени и дезактивирани всички 32 вражески дрона, както и четири управляеми бомби Х-59/69. Харков е бил обстрелян с ракета С-300 и още три ракети, чийто вид в момента се уточнява.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за два свалени дрона над Курска и над Белгородска област, но без да уточнява за цели и нанесени щети.

Украйна продължава настъплението си в Курска област

Украйна продължава настъплението си в Курска област, отбелязва украинският Център за отбранителни стратегии. Според анализите руснаците са минали в отстъпление на юг от река Сейм, но продължават атаки към Любимовка и Дарино. Има данни, че към Курска област се насочват още руски военни от Харковска област за подсилване на защитата.

Украинците задържат офанзивната си операция към Глушково (край жп гарата на града), Званойе и пресичайки магистралата Коренево - Лгов, както и блокирайки пътя Рилск - Коренево. Има геолокализирани данни показващи напредък в Нови пут, Веселойе, Медвежие. Превзети са горски части на север от Мартиновка. Руснаците обаче атакуват и напредват около Плехово.

ВСУ съобщава за въздушни удари на руските военни по позиции и населени места в Курска област, при които са използвани 19 авиационни бомби.

Украински водолази участваха в учение за противодействие на морски мини край Варна

Преди дни приключи съвместното учение с българските Военноморски сили край Варна, съобщават от ВМС на Украйна. Целта на учението е свързано с дейности по разминиране - откриване, разпознаване и обезвреждане на морски мини, чрез използването на морски дронове или от водолази.

По време на обучението е била направена оценка на украинските специалисти, което е част от интеграцията на украинските военни в НАТО, пишат още от ВМС. Темата за миниране на акваторията е много актуална за Азовско-Черноморския регион, където нивото на минна опасност остава висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 15
Aлeхaндpo
преди 1 ден
Противникът понесе много големи загуби. Той няма ресурси да напредва, опитва се да задържи по някакъв начин районите, които вече е превзел. От това, което е завзел, той вече е загубил 12 населени места, каза Алаудинов в ефира на "Россия-1".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 15
Aлeхaндpo
преди 1 ден
Руските военни освободиха 12 населени места по време на операциите в Курска област, съобщи зам.-началникът на Главното военно-политическо управление на Въоръжените сили на Руската федерация, командирът на специалните сили "Ахмат" генерал-майор Апти Алаудинов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 26
Алехандро
преди 1 ден
"Нищо не е извън нашия обсег, ако го правим заедно. Нека Господ благослови всички, които се стремят към мир!"Трябва да се отбележи, че днешната реч на Байдън е последната му като президент на САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 28
Алехандро
преди 1 ден
Готови сме да си сътрудничим с Китай в полза на нашите народи. Трябва да се мобилизираме, за да гарантираме, че технологията на Изкуствения интелект е безопасна и съответства на нашите колективни ценности. Нужно е технологиите да подкрепят и вдъхновяват обикновените хора. Време е за нов лидер, който да води страната ми напред. Но не забравяйте, че има неща, по-важни от властта. Това са вашите народи. Ние сме тук, за да служим на хората, а не обратното. Нищо не е извън нашия обсег,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 28
Алехандро
преди 1 ден
"Убеден съм, че в момента се намираме на исторически кръстопът. Ние възпираме агресията, отговаряме на глобалните предизвикателства. Уважаваме Устава на ООН. Когато Русия нахлу в Украйна, ние започнахме активно да действаме и мобилизирахме помощ. 50 държави се обединиха, народът на Украйна се изправи"."Войната на Путин се провали в целта си да завладее Украйна и да отслаби НАТО"."Не можем да се уморим, трябва да подкрепяме Украйна до постигането на справедлив и траен мир".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 26
Алехандро
преди 1 ден
Основни тези от речта на президента на САЩ:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 29
гъбко
преди 1 ден
Така както деградираха черноморският им флот, както деградираха танковите им юмруци, както деградират в момента ПВО отбраната им, както деградираха преработващият им капацитет за петрол, както деградираха капацитета им за износ на природен газ, както деградират чрез налагане на международни санкции ракетният им капацитет - справка неуспешните им ракетни тестове и нищо нецелищи и сваляеми ракети. Все още ли не схващате какво се случва с непабедимая?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 27
Алехандро
преди 1 ден
Току-що днес научихме, че в южна посока - нашите момчета унищожиха мега рядък и мнооого скъп вражески радиопеленгационен метеорологичен комплекс с красиво име - rpmk-1 "smile"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 29
гъбко
преди 1 ден
Артилерийските обстрели спаднаха осезаемо под 5000 на ден. Фащатете ли ребята копейкопоклонници смисъла на онези цифрички, дето акаунта zelka007 снасяше ежедневно преди да се изпeдepacти? Там по колко артилериики и камиончета дневно стават на скрап? И ударите по складовете помагат, но украинците за 12 месеца деградираха артилерийският капацитет на могучая! Факт! А в АвтоВАЗ са получили 1250 кутии с бяла боя, государственьй заказ по програмата смени труп за ладичка. Всичко върви по план!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още