IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия изглежда извърши неуспешен опит да изстреля страшилището "Сармат"

Украйна води преговори за нови западни изтребители - Gripen и Eurofigther

08:38 | 23.09.24 г. 33
Автор - снимка
Създател
Русия изглежда извърши неуспешен опит да изстреля страшилището "Сармат"

Русия изглежда е извършила неуспешен опит за истрелване на междуконтиненталната ракета "Сармат" в в  периода между 20 и 22 септември. За това говорят сателитни снимки от космодрума в Плесецк (Архангелска област). На тях се вижда огромен кратер и разрушения на полигона, а според експертите от украинското издание Defense Express причината е експлозия на ракета още в силоза.

От Defense Express отбелязват, че последният известен  подобен инцидент е бил през 1960 година, когато на базата "Байконур" е бил извършен тест на междуконтиненталната балистична ракета Р-16.

Институтът за изучаване на войната (ISW) обръща внимание, че е разрушен силозът "Юбилейна", откъдето преди са правени тестовете с ракетата "Сармат", която е част от руския ядрен арсенал. Според експертите обаче е трудно да се прецени дали ракетата се е взривила в силоза или малко след изстрелването си.

Анализаторите цитират и публикация на Washington Post, според която рускит президент Владимир Путин вече разбира, че ядрените му заплахи нямат същото влияние върху Запада. Източници на изданието казват също, че лидерите на Глобалния юг не приемат тези ядрените наративи и Кремъл ще потърси друг "информационен отговор" на разрешението на Запада да бъдат използвани далеколойни ракети на територията на Русия.

Ако се потвърди, това е четвъртият неуспешен опит с ракета, с която Москва често плаши Запада. Досега е имало само един успешен тест през 2022 година.

Преди няколко дни преседателят на Руската Дума Вячеслав Володин отправи поредната заплаха срещу Запада, използвайки ракетата "Сармат". "За сведение - до Страсбург една ракета "Сармат" стига за 3 минути и 20 секунди", написа той в своя профил в Telegram, след като Европейският парламент призова в резолюция съюзниците да позволят удари с далекобойни ракети на територията на Русия. Парламентът в тази сесия заседаваше в Страсбург.

Други висши руски чиновници, сред които зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев и бившия директор на "Ростех" Дмитрий Рогозин също често отправят заплахи с ракетата "Сармат", която е на въоръжение в руската армия от 2023 година.

Руски военни кореспонденти съобщиха преди ден, че вероятно в един от складовете в Тверска област, поразени на 21 септември сутринта, е имало ракета "Сармат". Местните жители коментират, че базата е секретна и доставките там се правят чрез жп линия, която не е отбелязана на картите.

По данни на естонското разузнаване при първия удар в Тверска област през миналата седмица са унищожени артилерийските запаси на руската армия за 2-3 месеца (към 750 хил.).

От началото на септември досега Русия е изстреляла рекорден брой дронове Shahed

От началото на септември Русия е изстреляла 856 дрона по територията на Украйна, но едва 28 от тях са достигнали целите си, сочат данните на ВВС на Украйна. Доскоро броят на дроноветебеше около 350-400 на месец. През август беше записан рекорд от 789 дрона.

Според анализатора Олександър Коваленко Иран е увеличил производството на дронове до 600-800 на месец и увеличава доставките за Русия.

Само през последната седмица Русия е обстреляла украинските населени места с повече от 900 авиационни бомби, 30 ракети от различни видове и близо 400 дрона, сочат данните на властите в Киев.

Украйна преговаря за получаването на още западни изтребители, този път Gripen и Eurofighter

Украйна води разговори и подготвя платформи и инфраструктура за получаването още западни изтребители, съобщи министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров в интервю за единния новинарски канал на Украйна. Става въпрос за доставката на Gripen и Eurofigther.

През лятото шведският министър на външните работи Тобиас Билстрьом коментира, че преговорите за доставката на техвите бойни самолети са замразени заради доставките на F-16. "Това са сложи системи и едновременното им внедряване би било прекалено трудно", каза той в интервю за "Гласът на Америка" и допълни, че "вратата е отворена" за разговори, когато внедряването на американските изтребители приключи.

До този момент обаче властите в Украйна не са коментирали възможността за получаване на Eurofighter - европейския многоцелеви изтребител, който е на въоръжение във Великобритания, Германия, Италия, Испания и Австрия.

През юни френският президент Еманюел Макрон обеща доставката на самолети Mirage-5 и начало на обучението на пилоти за тях. Той не уточни броя, нито кога ще бъдат доставени изтребителите. През миналата седмица френски медии съобщиха, че в бази във Франция се извършва модернизация на част от обещаните самолети и вероятно тя е свързана с възможността те да работят с американски ракети.

Посещението на Зеленски в САЩ започна от Пенсилвания

Започна визитата на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ и първата му обявена спирка е Пенсилвания, стана ясно от вечерното му обръщение за 942-я ден от началото на пълномащабната война. В социалните мрежи той сподели снимки от посещение в завод за производство на 155-мм снаряди в Скрантън, който е родният град на президента на САЩ Джо Байдън.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Украйна вече сама произвежда артилерийски снаряди по стандарта на НАТО - 155 мм, и макар че производството е още ограничено, в офиса на украинския президент се надяват то да се утрои до края на годината. Отделно германската компания Rheinmetall планира да отвори заводи за производството на снаряди на територията на Украйна, ще бъде увеличено и производството на дронове, отбелязват украинските власти.

Зеленски анонсира още, че Украйна ще представи своя план за мир и край на войната първо на американския президент. В САЩ му предстоят още срещи с лидери на Глобалния ют, Г-7 и Европа в рамките на 79-то Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Разговорите му с Байдън ще бъдат в  Белия дом, предстоят още и срещи с кандидатите за президент на САЩ Камала Харис и Доналд Тръмп, както и с представители на Конгреса.

"Бъдещето на войната ще бъде решено през тази есен. Заедно с нашите партньори можем да подсилим нашите позиции, от което имаме нужда, за да победим - победа за всички и справедлив мир", отбеляза още украинският държавен глава в своето вечерно обръщение.

В интервю за The New Yorker, публикувано на 22 септември, Зеленски призна, че до голяма степен планът на Украйна за победа е изготвен, базирайки се на помощта на САЩ. Той подчерта, че Вашингтон би загубил влиянието си в Европа и Близкия изток, ако остави Владимир Путин да победи Украйна.

Зеленски коментира още, че страната му няма План Б, ако САЩ не подкрепят идеите му за мир.

Русия няма да участва в срещи за мир, на които се обсъждат украински предложения

Русия няма да участва във втората среща за мир, която се планира до края на 2024 година, или в каквато и да друга подобна, на която се обсъжда украинската формула за мир, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. По нейните думи Москва е готова да обсъди единствено предложението за капитулация на Киев, което отправи Владимир Путин през юни - отказ от четирите анексирани области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, както и отказ от евроатлантическата интеграция на Украйна.

Украинският президент коментира, че Киев не е поканил Русия на първата мирна среща в Швейцария, за да може да изготви съвместно с партньорите си план за действие, а след това да го представи на Русия. На втората мирна среща Украйна планира да покани Русия и двете воюващи страни да представят своите гледни точки за край на войната и да видят къде те съвпадат или не. "Това означава диалог", коментира той пред The New Yorker.

Зеленски: Рано е да дадем оценка на операцията в Курска област

Дали операцията в Курска област ще влезе в историята като успех или провал е рано да се съди, каза още в интервюто си за New Yorker украинският държавен глава. "Не ме интересуват историческите успехи - фокусиран съм тук и сега", допълни още той и посочи, че на този етап действията на Въоръжените сили на Украйна в Курска област дават резултат - действията на руснаците на източния фронт са се забавили, а военните на фронтовата линия съобщават за намаляване на натиска.

Анализаторите от DeepState също съобщават за контраатаки и опити за връщане на позициите на украинците по най-горещите точки на фронтовата линия. Най-тежки остават боевете за превземането на Покровск. Най-активни са бойните действия около Маринивка и Новоторецк, както и около Миролюбивка, сочат данните на Генералния щаб на ВСУ. През миналото денонощие тук са регистрирани 35 директни бойни сблъсъка

79-та бригада публикува видео от спирането на руска атака с 6 танка и 14 бронирани машини към Костянтиновка , част от Курахивското направление, където през миналото денонощие са отчетени 28 атаки - основно около Жалане Друго, Хеорхиевка, Цукуриново и Костянтинивка.

Руски военни кореспонденти съобщавта за опити да бъде обграден Вухледар. През миналото денонощие в това направление са регистрирани  6 бойни сблъсъка.

Боеве вече се водят и в покрайнините на  Торецк, става ясно от геолокализирани данни. В това направление Русия е реализирала девет атаки под прикритието на бойна авиация. Продължават опитите и  за превземането на Часов яр, който е цел на руските военни от миналата пролет след падането на Бахмут. Офанзивата срещу града започна през есента.  В това направление през миналото денонощие са регистрирани 12 атаки - към Калинивка, Клищиевка, Хрихоривка и Ступочкив.

Ожесточава се битката и в Лиманско и Купянско направление. Руски военни кореспонденти съобщават за превземането на Невске и части от Макиевка, в близост до Лиман. Целта е преминаване през защитната линия Купянск - Сватове - Кремина. Има данни, че украинците са върнали позиции около Кисливка (на севезорпад от Сватове).

Като цяло през миналото денонощие ВСУ отчита 162 директни бойни сблъсъка, както и 67 въздушни удара, при които са използвани 99 авиационни бомби. Има регистрирани и повече от 600 дрона и повече от 5500 артилерийски обстрела, което е над средното за последните седмици.

От ВВС съобщават за първия от началото на войната обстрел на град  Запорожие с авиационни бомби. Местните власти съобщават за разрушения в жилищна сграда и инфраструктурни обекти, при което са пострадали 13 души. По предварителна информация са използвани ФАБ-250.

Има данни за активно използване на авиационни бомби по позиции на украинците и в Курска област, където операцията на украинците продължава, макар и да няма сериозни промени във фронтовата линия.

През нощта срещу 23 септември е отбита въздушна атака срещу Сумска област - свалени са три дрона, а един дрон и две ракети Х-59 са отбити със средствата на радиоелектронната борба. От Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени четири украински дрона над Белгородска и четири над Курска област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 23.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

22
rate up comment 8 rate down comment 6
Aлeхaндpo
преди 3 дни
Колкото и да загуби, все ще е недостатъчно! Никога няма да могат да излязат точите числа, десетки хиляди се водят безследно изчезнали, а всички знаем, че телата им и части от тях се въргалят из украинските поля. Едно число е показателно 358 000 рашисти чакат протезиране, и това са извънредни, извън обичайните, а общо инвалидите, извънредните, до края на 2023 г. са потресаващото число от 744 000! И, това са данни на россоциалмин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 14
Aлeхaндpo
преди 3 дни
Ведомството публикува и кадри от унищожаването на военна техника и жива сила на украинските въоръжени сили. Въздушнодесантните подразделения, влизащи в състава на групировката Север, водят активна бойна работа за изтласкване на украински бойци, които нахлуха в граничния район на Курска област, и ликвидиране на по-нататъшните им опити за пробив, при което унищожават жива сила и техника на ВСУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 11
Aлeхaндpo
преди 3 дни
Благодарение на уверените действия на артилерията, операторите на ударни безпилотни летателни апарати, разчетите на противотанкови ракетни системи и други подразделения, десантчиците пресякоха опита на ВСУ да се вклинят дълбоко в нашата територия и напълно ги разгромиха заедно с военната техника, като изведоха от строя и унищожиха два танка и четири бойни бронирани машини Козак, се казва в съобщението на руското министерство на отбраната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 10
Aлeхaндpo
преди 3 дни
Подразделения на Въздушнодесантните войски от състава на Северната групировка на руските въоръжени сили унищожиха бронирана техника на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в граничните райони на Курска област, като по този начин предотвратиха опита на противника да проникне дълбоко в региона. Това съобщиха от руското министерство на отбраната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 8
Алехандро
преди 3 дни
Небензя се втурна да защитава терористите от Хизбула. Той казва, че взривяването на техните пейджъри е варварско престъпление и терористичен акт. В ООН става това! Бухахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 12
Алехандро
преди 3 дни
https://***.investing.com/currencies/eur-rub"Сармат"-чето не излетя, но рублето не спира! Бухахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 12
Алехандро
преди 3 дни
ооо, нови хубави новини пристигат!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 18
Алехандро
преди 3 дни
Целта на плана е да се създадат условия, при които РФ ще бъде принудена да приеме мир. Съдържанието ще бъде представено на обществеността след срещата на Зеленски с Байдън. В плана са посочени сроковете за неговото изпълнение.Сега всичко ще зависи от това, дали Байдън е готов да подкрепи предложенията.ама, ничто, технологичните джуджаци Иран и Северна Корея, ще увеличат подръжката си за руските технологични джуджаци! Хахахаха! И, къде е ония аналогросттрол с пабеда до месец и половина!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 18
Алехандро
преди 3 дни
Редакщцията, The Times публикува съдържанието на плана за победа на Зеленски -Гаранции за сигурност за Украйна от западните държави, аналогични на пакта за взаимна отбрана при присъединяване към НАТО. - Международна финансова помощ за възстановяване на икономиката. - Предоставяне на съвременни оръжия от Запада. - Продължаване на операцията на ВСУ в Курска област.Няма разпоредби за прекратяване на огъня, отбелязва източник на NV.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 19
Алехандро
преди 3 дни
Украински бойци унищожават масирани руски бронирани атаки край Константиновка, Донецка област. Видеоhttps://daniivanov.blogspot.com/2024/09/blog-post_800.htmlТук пък за какво гробище на руска бронетехника става дума! Трябва да се отбележи, че все по-редки стават росатаките с танкове и БТР, а ако стават, колоните са малко количество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още