IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руски складове с боеприпаси отново са под масиран обстрел с дронове

Министерството на отбраната на Русия съобщава за отбити 101 дрона в ранните часове на 21 септември

09:47 | 21.09.24 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Министерството на отбраната на Русия съобщава за свалени 101 дрона в ранните часове на 21 септември, като от тях 53 в Брянска област, 18 над територията на Краснодарския край, 16 над акваторията на Азовско море. Под обстрел са още Калужка, Тверска, Белагородска, Смоленска област и над Крим, посочват от институцията без да уточняват за жертви и щети.

Губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев написа в Telegram, че "отломки от дрон" са предизвикали пожар на взривоопасни вещества и детонации, заради което се извършва евакуация на хора от Тихорецкия регион. В социалните мрежи се появиха видеа, показващи сериозни пожари и детонации в склад за боеприпаси край Камено. По данни на военни анализатори в района са разположени два военни обекта.

В социалните мрежи се съобщава и за нови пожари в Тверска област - отново в близост до Торопец, където преди дни беше извършен един от най-мащабните удари в склад с боеприпаси в последните месеци. Според източници на украинското издание РБК, при него са използвани повече от 100 дрона, но експерти коментират, че целта може да е била поразена и от новата разработка на украинците - ракетата дрон "Паляница". Ако това се потвърди, значи сме свидетели на нов етап на бойните действия, коментираха тогава експертите от Defense Express.

Според публикациите на местни жители ударът днес в Тверска област е в друг склад и отново има детонации.  Губернаторът на областта Игор Руденя съобщава за унищожен от руските военни дрон и допълва, че специалистите "работят на място", съвместно с представители на местната администрация, но без да уточнява за резултата от обстрела.

Седем големи склада с боеприпаси в Русия са в обсега на украинските далекобойни дронове

На руска територия в обхвата на украинските далекобойни дронове (650 - 700 км) са около 7 големи арсенала като тези в Торопец, сочат анализи на украински военни експерти. Според медийни публикации обсегът на новата ракета "Паляница" е 750 км, но все още няма потвърдени данни за нейното използване. Според наблюдателите на територията на цяла Русия значимите складове с боеприпаси са около 20.

Според Bloomberg Украйна ще получи и разрешение за удари с далекобойните ракети на Запада след Общото събрание на ООН в Ню Йорк през следващата седмица. Това е част от исканията на президента Володимир Зеленски в плана за прекратяване на войната. Западните ракети имат обсег до около 300 км. Киев се надяваше да ги използва срещу авиобази, защото дроновете нямат същата мощност да унищожат намиращите се на тях самолети и инфраструктура.

След посещението на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Киев на 20 септември стана ясно, че Украйна ще получи заем от 35 млрд. евро. Парите ще бъдат използвани основно за няколко цели - подкрепа за енергетиката, производството на далекобойни дронове и ракети, строеж на бомбоубежища в учебни заведения и покупката на системи за противовъздушна отбрана (ПВО), поясни Володимир Зеленски.

Интензивността на фронтовата линия в Донбас се запазва

За повече от 200 директни бойни сблъсъка съобщава Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна в сводката си за 940-я ден от началото на пълномащабната война. Най-тежко остава положението в Кураховското направление, където са регистрирани 58 атаки към населените места Хеорхиевка, Цукурине, Желане Перше и Олександривка. Основната цел е Хеорхиевка, където са 21 от всички атаки в този регион.

Превземането на тези населени места е част от стратегията за окупацията на Покровск, към която се стремят руснаците от пролетта насам. В Покровското направление през миналото денонощие са регистрирани 36 атаки в районите на Красен яр, Зелене поле и Маринивка.

Активни са бойните действия и към Вухледар, който също е част от тази стратегия. От ВСУ уточняват, че с помощта на бойна авиация руски части са щурмували 18 пъти позиции около Вухледар и Новодаривка.

Продължават и опитите за превземането на Часов яр и Торецк. Активни са бойните действия още в Купянск и Лиман и има известен напредък на руснаците към защитната линия Купянск - Сватове - Кремина.

 В Харковска област са регистрирани три атаки във Вовчанск, където се водят улични боеве.

Продължава и операцията на ВСУ в Курска област, макар и без съществени промени във фронтовата линия. Украинските военни съобщават за 25 руски авиационни бомби, изпратени по населени места в региона и позиции на украинските части. Руски военни кореспонденти отчитат атаки на украинските части край Краснооктябрское и Волфино, както и напредък на своите сили при Нови пут и Медвежие. Като цяло Институтът за изучаване на войната (ISW) отбелязва, че няма видим напредък нито при руските, нито при украинските атаки в областта.

През миналото денонощие Русия е изстреляла и 107 авиационни бомби по територията на Украйна и позиции на фронтовата линияа, сочи още статистиката на ВСУ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 21.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 3
vanaia
преди 5 дни
Голямо зяпане По чуждите дворове през какви дронове се замеря Ние пък тука си унищожаваме Самички самолетите и пилотите дето ги имаме какво се прави една черна кутия не мога да отворя да разчетат ще ми я пращат в Чехия бастуните думи нямам просто иначе дронове дронове дронове може и с тях да се печели войната и съм унищожението на военни складове камо ли пък с писането на статии и колко са големи и Велики украинските тактици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 19
гъбко
преди 5 дни
До: corner Там са се съхранявали около 30 ХИЛЯДИ тона боеприпаси. На резиденцията Валдай на зануленият детеубиец има две С400 + осем Панцир-С1 с пълен боекомплект. Значи и тук трябва да има, това е цел с висок приоритет. И са се наакали. Една ракета Искандер тежи около 4 тона, крилатите им ракети са около тон. Всяка струва около $1млн - ниската цена на государственьй заказ. Украинците са им ликвидирали около 0,05% от БВПто, и то онова, дето не могат да изровят от земята, ми го къткат с глад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 16
гъбко
преди 5 дни
До: corner Никакви въпроси не си задавам сам и да си отговарям на тях. С400 може да стреля както с ракети за балистични цели за до 240км обхват, така и с малки ракети за хеликоптери и дронове с обхват от няколко километра. Въпрос на зареждане на пусковите установки. Радарът за далечно наблюдение може да захранва с тактическа информация както командният център на С400, така и на Панцир-С1, така и всеки друг команден център, дори и полеви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
corner
преди 5 дни
До: ivo_bзвучи интересно , но първият дрон с взривната си вълна ще детонира останалите и ще предпази обекта - ако са в различно време и различни точки 2+2 не е 4 - да не кажем че малко дронове могат да изминат стотици километри с голям товар и да струват под 1 милион и то $
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
ivo_b
преди 5 дни
Точно затова са насочили по 3-4 дрона към всяка под-цел. Количеството дава ново качество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 7
corner
преди 5 дни
До: гъбкоНали не мислиш , че C 400 ще свалят дронове . Но иначе им липсва дисциплина и вероятно са оставили на открито доста муниции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 9
corner
преди 5 дни
До: гъбко "Предвидени са били всички защити, дори и срещу попадение на тактически ядрен заряд. Но прехваленото С300/С400 се е справило както винаги! " ....... сам си отговорил , не е нужна система ПВО , а дронът е далеч не от тактиччески ядрен заряд , но и от масова ракета или обикновен снаряд . И дори да попадне в клетка , останалите се запазват . Или казано иначе може да се унищожи по този начин с могъщ дрон не повече от 10% от такъв склад .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 23
Алехандрохую
преди 5 дни
До: 1-4, ти пак ли почна да водиш диалози със себе си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 32
гъбко
преди 5 дни
Аве ребята, какво става? Оня ден 1340 кутийки бяла боя доставени в АвтоВАЗ, государственьй заказ по програмата смени труп за ладичка, вчера 1440. Да няма някакъв празник в ру33ията? Търсеният от Международният съд в Хага за престъпления срещу човечеството съвсем се е разпищолил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 32
гъбко
преди 5 дни
До: Алехандро Голяма пукотевица са организирали украинците в торопец, около 40 сгради са напълно унищожени. Изключителна прецизност и синхронизиране на удара с много дронове по едно и също време, но в различни точки. Складът не е стар, основно реновиран и разширен 2018, да не вземе некой да си помисли, че ру33ките мирни граждани нещо са планирали за 2022. Предвидени са били всички защити, дори и срещу попадение на тактически ядрен заряд. Но прехваленото С300/С400 се е справило както винаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още