IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Киев вероятно е изпратил новата си ракета дрон в склада за боеприпаси в Тверска област

Използването на новата разработка може да отвори нов етап във военните действия в Украйна, коментират анализатори

07:44 | 19.09.24 г. 14
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна вероятно е използвала новата си разработка за ракета дрон "Паляница" или друга модернизирана ракета, например "Нептун", за удара по склада с боеприпаси в Торопец, Тверска област, пише украинското специализирано издание Defense Express. Официално руското Министерство на отбраната не коментира информацията за удара, а местните власти съобщиха за "отломки от дронове", които са причинили локализирани пожари.

Според Defense Express обаче взривовете са били толкова мощни, че са предизвикали серия от земетресения с магнитут от 2 до 2,8 по скалата на Рихтер и се е наложила пълна евакуация на населеното място. Според военното издание малко вероятно е това да е причинено от отломки или дори директни удари на дронове като "Лютий", използвани досега в далекобойните мисии на Киев.

Експертите обаче допълват, че това е само една от хипотезите - ако в склада действително е имало балистични ракети, такива взривове могат да бъдат причинени и от възникналия пожар след удар с обикновен дрон. Според източници на РБК-Украйна в депота е имало голям брой снаряди за системи "Град", както и балистични ракети "Искандер", севернокорейски KN-23 и зенитни ракети С-300. Складът е бил атакуван с повече от 100 дрона, пише още в публикацията.

Руски военни кореспонденти посочват, че информацията за мястото на депото е била свободно достъпна през приложения като Google Maps и "Яндекс Карти", както и че въпреки заявките част от боеприпасите са били на открито, което е помогнало за разпознаване на обекта.

"Само такива действия отслабват врага", каза в своето вечерно обръщение в 938-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски. Той отбеляза, че резултатът е много важен и потвърждава далекобойните възможности на Украйна.

Складът се намира на 500 км от границата на Украйна и не за първи път Киев се опитва да го порази със своите дронове. Ако действително за удара е използвана украинска разработка на ракета, то това ще е нов етап във войната и ще направи ненужни западните далекобойни ракети, за които Киев настоява да получи разрешение за удари по руска територия.

Институтът за изучаване на войната (ISW) припомня, че през лятото на 2022 година Украйна извърши серия от удари с новополучените тогава системи HIMARS по депа  в тила, което накара руснаците да разпръснат складовете за боеприпаси и това влоши логистиката за известно време.

Украйна изпраща подкрепления в зоните с най-тежки боеве

Украйна изпраща подкрепления - жива сила и техника, в зоните с най-тежки боеве (Покровск, Торецк и Курахиво), коментира още Зеленски. Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) отчита, че почти половината от бойните действия през миналия ден са в Покровското и Курахивското направление.

През миналото денонощие в Покровск са регистрирани 46 атаки към Новоолександривка, Новоторецк, Хродивка и Новохродивка. По данни на руските военни кореспонденти голяма част от Хродивка вече е под руски контрол. В Курахивското направление са водени 40 активни бойни действия.

И руски, и украински военни анализатори очакват активизиране на бойните действия около Вухледар в следващите дни. Според украинския експерт Олексанъдр Коваленко руснаците ще опитат пробив от юг, изток и през магистралата О532. Украйна все още има възможност за доставки, както и да изтегли военните си, ако се наложи, защото контролира височините около града.

В Торецкото направление преди дни бяха изпратени части от "Азов", които успяха да върнат контрола над Ню Йорк. Руските части обаче успяват да напреднат към центъра на Торецк, където са водени 12 бойни действия.

По данни на ВСУ активни остават още и Лиманското и Купянското направление. Геолокализирани данни показват напредък на руснаците край Табаивка и Кармазинивка в направлението Купянск - Сватове - Кремина.

Руснаците атакуват с помощта на бойна авиация позициите в Часов яр (Краматорско направление) и ВСУ отбелязва 4 атаки в тази зона.

През миналото денонощие е имало само две атаки в Харковска област - към Вовчанск и Тихе. Според украинския Център за отбранителни стратегии в това направление са изпратени наборници, които изпълняват част от операциите в тила, за да бъде освободена допълнителна жива сила за атаки на фронта.

Има данни за контраатаки на украинците към Хлибоке.

Като цяло през миналия ден регистрираните бойни действия са 187. Руснаците са извършили и 79 въздушни удара, при което са използвани 127 авиационни бомби. Украинските военни отбелязват още и повече 1450 дрона камикадзе, изпратени по техни позиции, както и близо 4500 артилерийски снаряда.

От ВВС на Украйна съобщават за унищожени всички въздушни цели в нощния обстрел срещу Киевска, Житомирска, Хмелницка и Виницка област - 42 дрона и рахета Х-59. Министерството на отбраната на Русия съобщават за два унищожени дрона над Курска и един над Белгородска област без да уточняват за щети или жертви при атаките.

Руската контраофанзива в Курска област затихва

Руската контраофанзива в Курска област е спряна, коментира един от говорителите на украинскята военна администрация Олексий Дмитрашкивски пред AFP. "Руснаците опитаха да атакуват през фланговете, но приключиха до там", отбелязва той и допълва, че ситуацията сега е стабилизирана и под украински контрол.

Думите на Дмитрашкивски се потвърждават и от публикации на руски военни кореспонденти. Според тях информацията за освобождаването на Успенивка, Николаево-Дарино и Дарино в района на Коренево няма потвърждение. Няма промяна и в района около Суджа. Има сведения за руски артилерийски обстрел към околностите на Орловка и Мала Локня, както и към Мартиновка и Плехово, но не и за настъпление към тези населени места, а в същото време и украинците са превзели позиции около Медвежево (около Глушково).

Краснооктябрск и Волфино са или в "сивата зона", или под контрала на Украйна, се казва още в публикациите. Украйна не се отказва от настъплението в Глушково, където струпва резерви от жива сила и техника, отбелязват още военните наблюдатели.

ISW отбелязва, че няма данни, че украинците са спрели настъплението в цялата зона, но и в същото време не наблюдава широкомащабна операция на руснаците, която да доведе до освобождаване на контролираните от украинците площи.

Източник: Институт за изучаване на войната (ISW) Източник: Институт за изучаване на войната (ISW)

Екипът на украинския президент се готви за важни срещи през следващите дни

Готвим се за редица международни срещи през следващите дни, коментира украинският държавен глава Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение. Той отбеляза, че освен представянето на мирния план, екипът му ще дискутира още бавното изпълнение на обещаните доставки на оръжие, противовъздушна отбрана и подготовката на украински военни.

"Няма и не може да има алтернатива на мира, замразяване на войната и други манипулации, които просто ще пренесат руската агресия на следващия етап", каза Зеленски относно плановете на Киев за мир. Документите са напълно готови, нужна е решителност за тяхното изпълнение, допълни той.

Неговият съветник Михайло Подоляк даде известни подробности около включеното в плана. Пред РБК-Украйна той обясни, че става въпрос за доставки на определено въоръжение, гаранции, че Киев сам ще определя своята роля в света и ще има правото да участва в организации и съюзи, които пожелае, както и икономически стимули за украинската икономика и производството на въоръжение.

Украйна ще работи с неутрални държави за оказване на дипломатически натиск срещу Русия за прекратяване на войната, отбелязва още Подоляк. Планът посочва конкретни инструменти, които да помогнат за спиране на войната, посочва той и допълва, че съюзниците на Украйна трябва да спрат да коментират "червените линии" на Кремъл и опасността от Трета световна война - заплахи, които Русия редовно използва.

Според публикация в Le Monde в плана на Зеленски е включена точка Украйна да получи официална покана за членство в НАТО до края на годината.

Планът ще бъде представен на американския президент Джо Байдън и кандидатите за президент Камала Харис и Доналд Тръмп през следващата седмица в рамките на Общото събрание на ООН. Постоянният представител на САЩ в организацията Линда Томас-Грийнфилд коментира преди ден, че е запозната с части от идеите и смята, че планът може да бъде успешен.

Такава оценка даде и говорителят на Държавния департамент Матю Милър, но и допълни, че във Вашингтон искат да видят пълния документ от Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

12
rate up comment 20 rate down comment 17
sssaaa
преди 1 седмица
Зелкича явно е останал без няколко надника, поради липсващ интерес към фekaлщините които пише всеки ден тук и сега се опитва да промени стратегията с видеа на Украински военен вожд за да привлече някакво внимание към себе си ама така и не разбра, че трябва пак да сменя името си в сайта, понеже никой не му чете монолозите под всяка статия за Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 39
Алехандро
преди 1 седмица
Уважаеми Деляна и Десислава, имам една молба - пуснете видео от потресаващото изказване на Волгин оня ден, разтърстващо, революционно изказване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 28 rate down comment 47
рускиблата
преди 1 седмица
Редаксион, един материал за това, какво е казал Кирило Буданов - шеф на украинското военно разузнаване, материала е изключително аналитичен, стегнат и казва повече, отколкото на русоробите им се иска да чуят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 40 rate down comment 50
Алехандро
преди 1 седмица
И, много видеа с пленени сольдати в Курско, вече дори отказващи се да се бият за богатите им господари, по техните думи. Няма да разгрозявам форума.Хубав и спорен ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 36 rate down comment 50
Алехандро
преди 1 седмица
Вчера, остана малко встрани, в Севастопол, в резултат на удара на ATACMS бе уничтожен противоракетния полк18-та гвардейска зенитно-ракетна база, разположена във Феодосия, е била атакувана. В резултат на удара са унищожени зенитно-ракетните комплекси С-300
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 29 rate down comment 44
Алехандро
преди 1 седмица
https://***.facebook.com/photo?fbid=26704172312561302&set=pcb.3308562449275764А тва остана от други огромни складове, тези около Мариупол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 40 rate down comment 51
Алехандро
преди 1 седмица
Руснаците вече започнаха да се подиграват на кремълската пропаганда. Разрушителният удар на ВСУ в Тверска област, който унищожи тонове боеприпаси, руската пропаганда нарече "пожар възникнал от отломки". Хората пишат: "Не дай Боже, НАТО да достави на Украйна далекобойни отломки. Ракетите не са страшни. Само отломки да не им дават."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 45
Алехандро
преди 1 седмица
ВСУ откриха новия сезон на Hells Kitchen в Курска област със специалитет "жарени ***". Видеоhttps://daniivanov.blogspot.com/2024/09/hells-kitchen.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 42
Алехандро
преди 1 седмица
Reuters: Владимир Зеленски ще изнесе реч на заседанието на Съвета за сигурност на ООН на 24 септември.Заседанието на Съвета за сигурност ще бъде посветено на войната на Русия срещу Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 43
Алехандро
преди 1 седмица
А, в Курско, всичко си е ясно - Леопардите настъпват. Руската контраофанзива се спря някъде на границите на Обуховка очевидно, че не успяха да постигнат по-значими резултати, освен освобождаването на Снагост. Сега цялото внимание (включително и на руските военни кореспонденти) е насочено към украинската атака в района на Глушково.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още