IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ са видели части от мирния план на Зеленски, стратегията може да проработи

Украйна ще разшири военното си производство с пари от замразените руски активи

08:02 | 18.09.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

САЩ са видяли част от плана за мир на Володимир Зеленски и стратегията може да проработи. Това съобщи постоянният представител на Вашингтон в ООН Линда Томас-Грийнфилд по време на брифинг, посветен на предстоящата среща на Общото събрание на ООН през следващата седмица.

Преди ден украинският президент съобщи, че документът е почти готов и ще запознае официално съюзниците с украинските идеи през следващата седмица, когато се планира и участието му на заседанието на ООН в Ню Йорк. Без да навлиза в подробности, той посочи, че планът е от четири точки, а пета ще бъде необходима на Украйна след края на войната.

"Видяхме плана на президента Зеленски. Смятаме, че стратегията и планът може да проработят и ще опитаме да го представим и ангажираме всички държави, лидерите на държави, които ще присъстват в Ню Йорк", каза още Томас-Грийнфилд.

Анализатори обвързват представянето и одобрението на плана на Украйна с даване на разрешение за удари с далекобойни ракети по територията на Русия. Британски медии са категорични, че ако документът удовлетвори президента Джо Байдън, Белият дом ще позволи поне използването на ракетите Storm Shadow, които са британски, но използват американска секретна система за насочване.

Британският премиер Киър Стармър беше в САЩ в края на миналата седмица в опит да убеди Байдън за общо решение за далекобойните ракети, но според публикации американският президент все още изпитва опасения, че това ще доведе до ескалация на войната. В Лондон обаче са готови да поемат риска. Британски медии показаха и вероятните цели на ракетите, сред които са 14 авиобази и петролни рафинерии.

Според украински анализатори потенциални цели са и складове с боеприпаси.

Дронове удариха склад за боеприпаси в Тверска област, тече евакуация на населението

"Отломки от дронове" предизвикаха пожар в Торопец, Тверска област, съобщи в Telegram губернаторът на областта Игор Руденя. Той не посочва целта на атаката, но местните жители съобщават, че пожарът е в склад за боеприпаси и в момента тече евакуация на на жителите на града в съседното населено място Западна Двиня.

В Торопецк живеят около 12 хил. души, сочат данните на Росстат.

Междувременно Военноморските служби на Украйна съобщиха за унищожаването на склад с боеприпаси около окупирания Мариупол. Информацията се потвърждава от сателитни снимки, публикувани от руската редакция на "Радио Свобода". Според съобщението на украинските военни операцията се е провела преди няколко дни, но потвърждение за нея се получава едва сега.

Складът се е намирал в околностите на с. Хлибоке и при ударите е унищожена инфраструктура и "тонове боеприпаси, подготвени за употреба в Украйна", пишат още от ВМС на Украйна. На 13 септември имаше множество съобщения в социалните мрежи за силни взривове в близост до Мариуол. Според  Defense Express ударът е бил извършен с модифицираните противокорабни украински ракети "Нептун" - Мариупол е на по-малко от 100 км от фронтовата линия, тоест в обхвата им.

За анализаторите от военното издание това може да е и добра, и лоша новина - използваните ракети от една страна показват увеличаване на местното производство, но може и да са индикация за недостиг на западните далекобойни ракети ATACMS, Scalp и Storm Shadow.

Все още няма достоверна информация за поредната атака с дронове по руската военна база "Енгелс" в Саратовска област в ранните часове на 17 септември. В социалните мрежи имаше множество съобщения и видеа за взривове и пожар на мястото. Сателитни кадри от 15 септември показват, че вероятно там са се намирали четири стратегически бомбардировача Ту-95, както и два Ту-160, които в момента не се използват за операции в Украйна.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за унищожени 54 дрона в нощта срещу 18 септември. От тях 27 над  Курска и 16 над Брянска област.

Украйна увеличава производството на гаубицата "Бохдана" с руски пари

Дания ще инвестира пари от замразените руски активи, с които разполага, за подкрепа на украинския военно-промишлен комплекс, съобщи датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен, цитиран от сп. Newsweek. Преди дни той посети Киев като част от парламентарна делегация и участва в Ялтенската европейска стратегия (YES), която се проведе в украинската столица през уикенда.

По време на своята визита в Украйна Поулсен съобщи, че Дания вече е подкрепила производството на самоходната гаубица "Бохдана" и от юли досега благодарение на тези средства са предоставени 11 гаубици на украинската армия. "Това е невероятна скорост", отбеляза министърът.

"Бохдана" е изцяло украинска разработка, появила се след анексирането на Крим и нахлуването на руски военни в Донбас през 2014 година. Целта на властите беше модернизацията на армията и намаляване на зависимостта от вноса на западни оръжия-

Производството на гаубиците е само част от плановете на Дания, един от най-близките съюзници на Украйна, за подкрепа на страната. Според публикация на Министерството на външните работи на Дания 1,3 млрд. датски крони (194 млн. долара) ще бъдат инвестирани във военното производство на Украйна, както и че страната ще управлява фонд за подкрепа на украинската военна индустрия на стойност почти 395 млн. евро. Парите ще дойдат от замразените руски активи, допълниха от институцията.

ЕС одобри схема за използване на натрупаните печалби от управлението на замразените руски активи в полза на Украйна. 190 млрд. евро активи на руската централна банка и други държавни активи са замразени в белгийската клирингова къща Euroclear. През миналата година управляването на тези средства донесоха към 4 млрд. евро. Компанията плати данъците върху тези средства, които белгийското правителство използва за различни инициативи в подкрепа на Украйна, включително и за помощи за бежанците.

Украинската енергетика отново е на прицел с дронове

Руски дронове поразиха обекти на енергийната инфраструктура в Сумска област - в Конотоп и самия град Суми, съобщават руски военни кореспонденти. Ударът беше извършен в нощта срещу 17 септември. ВВС на Украйна публикува информация за изстреляни 51 дрона миналата нощ, от които са свалени 34, а още 12 - неутрализирани със средствата за радиоелектронната борба. Едва по-късно стана ясно за нанесените щети при атаката и пожарите в две електростанции, които оставиха без захранване райони в Сумска област.

Местните власти съобщават за нов масиран обстрел по Запорожка област, при който са пострадали жилищни сгради и обекти на инфраструктурата. Харков също съобщава за нов обстрел с авиационни бомби, попаднали в близост до търговски център и в горски район, в който пожарникари са потушавали пожар, възникнал при предишен обстрел.

Въоръжените сили на Украйна съобщават за общо 72 въздушни удара, при които са използвани 120 авиационни бомби, както и над 500 дрона камикадзе през миналото денонощие.

Няма сериозно изменение на фронтовата линия

От справката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за 937-я ден от началото на пълномащабната война е видно, че няма сериозни изменения на фронтовата линия -  фокусът на руснаците остава Покровск. Според военни анализатори Киев е подсилил Покровското направление и там дори се извършват контранастъпателни действия в  някои региони. Институтът за изучаване на войната (ISW) потвърждава с геолокализирани данни за връщането на позиции в тази област.

През изминалото денонощие са отчетени 51 атаки - основно около Хродивка и Новоторецк, както и около Орливка, Миколаивка, Украинска и Зелено поле. По-опасна е ситуацията в Курахивското направление, където има опасност украински военни да попаднат в обкръжение. През миналия ден там са регистрирани 49 атаки - към Цукурине, Желане Перше, Хеорхиевка и Костянтиновка.

Активни остават бойните действия и в Лиманското и Купянското направление, както и опитите за превземането на Торецк, където руската войска опитва да напредне под прикритието на бойна авиация. Сега руснаците се опитват да пробият през Романивка и са изоставили опитите за напредък през Олексадропил.

Десет атаки са регистрирани в Краматорско, където се намира и желаната от миналата есен цел Часов яр.

В Харковка област има една атака към Вовчанск. ISW съобщава за руски обстрели към агрегатния завод в града, който от месеци беше под руски контрол. Военните анализатори отбелязват, че това означава, че украинците са си върнали позиции в завода. Според украинския Център за отбранителни стратегии руснаците запазват присъствието си в областта и извършват ротации и логистична подкрепа на своите действия на фронтовата линия.

Експертите съобщават още, че руснаците вероятно са се отказали да опитат да обкръжат Вухледар откъм Велика Новосилка заради липсата на достатъчно ресурси.

За изминалото денонощие ВСУ отчита общо 194 бойни сблъсъка. Леко се увеличава използваната артилерия - над 4800 снаряда, което е около средното в последните месеци.

Продължава и украинската операция в Курска област, като нито една от двете страни не отбелязва успех. Има съобщения за обкръжени руски войски край Кремяное, но няма независимо потвърждение на това.

Според публикации на руски военни кореспонденти след удари на системите за залпов огън HIMARS е поразен полигон в окупираните части на Донецка област. В този момент там се е провеждало учение, посочват още военните наблюдатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
Алехандро
преди 1 час
Не, не мога, тази снимка трябва да се види от форумните ***:https://postimg.cc/Z9hkgn58Това изгрев или залез е? И вижте за какви диваци става думи, живеят буквално със стотици мухи, всичко от преди 70 години, без полиуретана под прозореца. И, тези скотове нападат цивилизована Украйна, гаврят се с деца и жени, влизат в домове и крадат тоалетни чинии и перални, кво ли не. А, форумни ***, тези ли защитавате! Тези искате да поканите на гости?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Алехандро
преди 2 часа
Хахахахахаха:"В армията на *** броят на военнослужещите с ХИВ се е увеличил значително. Верстка, позовавайки се на научна статия на лекари от руското министерство на отбраната, съобщава, че броят на регистрираните случаи на ХИВ сред руския военен персонал се е увеличил с 60. % от началото на войната."https://x.com/VictorKvert2008/status/1836174845735731337
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Алехандро
преди 2 часа
Местные жители пишут в региональных пабликах, что от деревни Цикарево ничего не осталось.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Алехандро
преди 2 часа
До: Алехандро... И, не просто горят складове, съседното село го няма - https://***/sotaproject/87264Власти говорят "Фсьо *** па плану". Палажение пад кантролям:https://***/sotaproject/87258
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Алехандро
преди 2 часа
През 2019 г. руснаците така са открили модерния и сигурен склад за боеприпаси в Торопец, Тверска област, който от снощи мощно детонира след удар на ВСУ.Подробно за удара на ВСУ. Видеа: https://daniivanov.blogspot.com/2024/09/blog-post_759.htmlСтраховити кадри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Алехандро
преди 2 часа
Украинците им сцепват нацистките пияни кратуни навсякъде по фронта, а в Мариупол от снощи има взривове и огньове на огромен склад за оръжие...Кво става с контранаступлението, рашките разправят, че украинците прибрали нови 37,62 кв2! Хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още