IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия и Украйна се подготвят за битката за Покровск - ключа за Донецка област

Ударите с дронове на територията на Русия се насочват към петролни бази

07:48 | 29.08.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия усилва съществено натиска в източната част на Украйна в опит да превземе Покровск. Градът е основният логистичен център за украинските сили в Донецка област и превземането му ще означава и пълната окупация на областта. Ако това се случи, това ще бъде първата превзета в административните си граници област в Украйна.

В 917-ия ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски определи ситуацията в това направление като "изключително тежка" - руснаците концентрират силите си именно там. Според оценката на Центъра за отбранителни стратеги съотношението на силите и въоръжението в Покровск е четири към едно в полза на руснаците. От DeepState отбелязват, че в района логистиката на украинските военни е усложнена, а руснаците са съсредоточили голям брой елитни пехотни части.

Натискът, който оказват те е огромен - през миналото денонощие Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна отчита рекордните 195 директни бойни сблъсъка. 66 от тях са в Покровското направление - основно около Хродивка и Новохродивка. Това са последните населени места и отбранителни позици на Покровск и вече има данни за загуба на някои от тях (в Новохродивка), отваряйки пътя към града, който вече се намира на 10 км от фронтовата линия.

Анализаторите оценяват, че настъплението на руснаците е съпроводено с големи жертви - рекордни в последните пет седмици, но това не спира натиска. Освен към Покровск значително се увеличава интензивността на бойните сблъсъци около Торецк, както и в Купянско, Курахивско и Лиманско направление. Продължава и битката за Часов Яр (Краматорско направление), където са отбелязани 11 атаки.

В Курахвското направление миналото денонощие е имало 30 атаки - основно към Карливка, която може да се окаже важна част в плановете на Русия, подсигуряваща настъплението към Селидове, превземането на което ще предпази щурмовите групи в южно направление.

В действителност има известно забавяне на придвижването на руските части, но то е основно заради тежките боеве в градски условия и по-трудния естествен терен. Според военния анализатор Олександър Коваленко, за да тръгнат към Покровск, руските военни се нуждаят от известно прегрупиране и разпределение на ресурсите и украинците трябва да се възползват максимално за укрепване на защитата на Покровск и Мирнохрод.

По останалите част от фронтовата линия действията се забавят. В Харковска област са регистрирани само две атаки - към Вовчанск и Липци.

Руските атаки в някои от направленията активно се поддържат от бойна авиация. През миналото денонощие само в Торецк са използвани 13 амиационни бомби, на които системите за ПВО нямат противодействие. Общо въздушните удари са 79 , при които са използвани 96 управляеми авиационни бомби, което е малко под средното в предходните дни. Използвани са и повече от 1300 дрона, а позициите на фронтовата линия и в населените места около бойните действия са обстрелвани повече от 4000 пъти с артилерия.

Украйна държи офанзивата в Курска област

Въпреки тежката ситуация около Покровск Украйна опитва да подобри своите позиции на бойното поле в някои направления, отчита още Центърът за отбранителни стратегии. Едно от тях е Курска област. Володимир Зеленски отбеляза, че настъплението в това направление продължава и украинците успяват да превземат още площи.

Данните на Центъра за отбранителни стратегии показват, че руснаците действат по 40% от линията на съприкосновение и защитават активно отделни зони - на изток от Суджа и на изток от Глушково. Видимо усилията са съсредоточени към удържането на Глушково - в района са разположени системи за противовъздушна защита и се активизира изграждането на понтонни мостове по р. Сейм.

Руски военни кореспонденти съобщават за връщане на позиции в Спалное, но и че украинците са напреднали край Ветрено, Кремянскойе и Шептуховка (на изток и североизток от Коренево), както и западно от Нечайев  и източно от Черкаское поречное (на североизток от Суджа). По данни на Министерството на отбраната на Русия боеве се водят около Олговка, край Малая Локня, край Руская конопелка и Борки.

Източник: Институт за изучаване на войната (ISW) Източник: Институт за изучаване на войната (ISW)

Има публикации, че украинците са опитали отново да разширят фронтовата линия, но опитът им да пресекат международната граница с Белгороска област край Журавлевка е отблъснат.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече, че наборници са на бойното поле в Курска област и нарече съобщенията за това като "изопачаване на реалността". За участието на наборници в защитата на областта съобщават редица източници, включително и чеченският командир Апти Алаудинов.

Украинските дронове удариха за първи път съоръжения в Кировска област

Украйна на този етап няма разрешение за използване на западни ракети по цели на територията на Русия, но и без тях атакува редица важни обекти с помощта на своите дронове. Част от атаките не са толкова ефективни, колкото биха били с ракети - например по авиобазите, но в последните седмици дронове подпалиха няколко петролни депа, които горят дни наред.

Сред последните цели са второ депо в Ростовска област - "Атлас", което беше поразено на два пъти в един и същи ден (28 август), както и първата атака в Кировска област, при която се подпали петролната база "Зенит" на 1200 км от границата с Украйна. В социалните мрежи се разпространява и видео от мащабен пожар на пристанището на Ростов, за който местните власти отбелязват, че е от горяща суха трева.

Губернаторът на Воронежка област Александър Гусев съобщи за паднали отломки край взривни материали в Росохански район, но не е имало експлозия. Според руски военни кореспонденти атаката е била към химическия завод "Минудобрения".

Всички тези удари показват слабости на руската система за ПВО, както и като цяло липсата ѝ при защитата на стратегически важни обекти, каквито са депата с горива, някои от които част от държавния резерв, или военните летища.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за шест унищожени дрона в сутрешните часове на 29 август, като три от тях са над Крим. Назначеният от Москва губернатор на Севастопол Михаил Развожаев публикува данни за унищожени четири дрона и допълни, че няма поражения по гражданска инфраструктура.

Страните от НАТО заявяват, че ще увеличат подкрепата си за Украйна

След масираната ракетна атака в началото на седмицата Украйна поиска свикването на съвета НАТО - Украйна. Заседанието се проведе на ниво постоянни представители, а министърът на отбраната Рустем Умеров даде информация за ситуацията в страната чрез видеовръзка.

Според изявленията на ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг страните от алианса са решили да увеличат помощта си за Украйна. "Трябва да продължим да предоставяме на Украйна оборудването и боеприпасите, от които тя се нуждае, за да се защити срещу инвазията на Русия. Това е жизненоважно за способността на Украйна да остане в битката", коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 29.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 18 секунди
До: Алехандро що бе, ти като част от форумната групичка на агресивните евроатлантисти да не би да се самоопределяш като заплаха за мен? Събрали са ви от кух по-кух и си мислите, че някакви богоугодни дела вършите, като си демонстрирате прстотията в коментарите? Жалки дбили. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Алехандро
преди 6 минути
До: 0pk---Ростролмажоретката с поредният си буламач.! А, бе, празна главо, като няма кво да кажеш, у лево, прости си, поне не се излагай. Нямаш ли истинскт някакъв за самосъхранение?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Алехандро
преди 13 минути
"Реалността, за съжаление, е такава, че са нужни чували за 200-ти. Трябват много".Z-блогърката Анна Дерябина от Челябинск обяви събиране на чували за трупове на руски войници.Руската армия продължава настъплението в Донбас. Но това настъпление се постига на цената на много големи загуби, невиждани!@kazansky2017
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
0pk
преди 20 минути
До: гъбко абе къде е зелкича? Той с по-голям плам в очите ги пишеше тия сводки! Да не го пратихте да чисти отпуски и сега ти си по заместване? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
тошко_стоте_акаунта
преди 50 минути
До: гъбко, отивай на украинския фронт да помагаш, тука си безполезен!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
гъбко
преди 1 час
Днес 1200 кутии бяла боя са доставени в АвтоВАЗ, государсвенньй заказ. Препоръчвам на форумните полезни фенове на русНАЦИтата, да медитират на тема: Възможно ли е украинците да създадат по-мощна крилата ракета, разбирай не с бойна глава 20кг, а например 100кг, и ако да то след колко месеца ще е това? Втори въпрос за напреднали: Колко тежи малка тактическа ядрена бойна глава, колко находища на уран имат на територията си, колко преработвателни предприятия работят и могат ли да обогатяват уран?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още