IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна има списък с желани цели в Русия, които ще покаже на САЩ

По изчисленията на ISW има към 250 обекта, които могат да бъдат достигнати с американските ракети ATACMS

11:46 | 27.08.24 г. 4
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

През тази седмица министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров и началникът на кабинета на президента Андрий Ермак ще бъдат в САЩ и според източници на Politico ще представят на властите списък с военни цели на територията на Русия, за които да поискат разрешение за удари със западни ракети.

Не е ясно кога двамата ще пристигнат във Вашингтон и какви срещи са предвидени в рамките на визитата им в САЩ.

Изданието посочва, че Киев и преди е представял подобен списък и вероятно сега е по-подробен и евентуално с повече подробности за операциите. Според анализите на Института за изучаване на войната (ISW) има около 250 военни и паравоенни цели на територията на Русия, които са постижима цел за американските ATACMS.

Източник: Институт за изучаване на войната (ISW) Източник: Институт за изучаване на войната (ISW)

Реално първият удар с американските ракети беше операцията "Водно конче", която порази летищата в Бердянск и в Луганск. Оттам излитаха хеликоптерите, които атакуваха позициите на украинците в Запорожка област. Руснаците бяха изненадани от атаката, но сега за евентуалните удари се говори от месеци и според редица анализатори Москва вече е взела мерки.

Според източниците на Politico в списъка сега има и специфични цели, които могат да подкрепят действията на ВСУ, а съответно и да накарат президента на САЩ Джо Байдън да размисли. Настъплението на Русия в Харковска област например накара Вашингтон да позволи използването на снаряди на руска територия и системите за залпов огън HIMARS отново записаха успешни операции.

Допълнителен натиск може да окажат и въздушните атаки в последните два дни, които извършва Русия над територията на Украйна. Заради тях в страната бяха върнати ограниченията в електрозахранването, които вероятно ще продължат още поне две седмици.

Украйна загуби и половината от генериращите си мощности, необходими за зимата и секторът се готви за критичен отоплителен сезон.

Украинският президент Володимир Зеленски от месеци иска от западните партньори да позволят на Киев удари с ракети - основно по авиобази, използвани от самолетите, които обстрелват източните части на страната и фронтовите зони с авиационни бомби. В САЩ обаче са против, посочвайки, че такъв ход може да доведе до ескалация, а впоследствие CNN съобщи, че причината е всъщност ограниченият брой на ракетите ATACMS и желанието на Вашингтон тези ракети да бъдат запазени и ползвани за освобождаването на Крим.

Разговорите по този казус продължават, коментира преди ден координаторът по стратегически комуникации на Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби. Той допълни, че те не са публични, а "частни".

В петък, 23 август, от офиса на украинския президент разпространиха информация за телефонен разговор между Зеленски и Байдън, на която е била обсъдена военната помощ на САЩ за Украйна, подсилване на системите за ПВО и координация на двустранни контакти. Споед източници на Politico обаче двамата са имали много задълбочена дискусия за действията на руската армия в Покровското направление, което е най-горещата точка на бойните действия, както и за действията на Киев в Курска област.

Веднага след разговора от Белия дом съобщиха за отпускането на нов пакет с военна помощ на стойност 125 млн. долара и допълнителни санкции за Русия.

Според медийни публикации се координира и още една среща между Байдън и Зеленски по време на Генералната асамблея на ООН, която ще се проведе през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 27.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Алехандро
преди 4 минути
До: 0pk...гнусна и аналогова ростролмажоретка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Алехандро
преди 5 минути
До: гъбкоЗа 5-6 два дни, и ще ги вкарат в аналоговата ера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
0pk
преди 40 минути
До: гъбко чакаме, следим и чакаме. Както чакахме с байрактарите, абрамсите и причиите атакамси. Все пак е за богоугодно дело - отстрелване на цивилни русняци, нале? Бърже действайте, преди сами да си изтървете нишката. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 16
гъбко
преди 1 час
Щом говорят официално за десетки цели в санитарната зона, която се създава в ру33ия, значи няма да стрелят там. Най-вероятно ще стрелят там, за където не се говори. И ударът ще бъде мащабно унищожителен. Последните пакети помощ от УСА и Европа са подозрително големи и постни, поне от към информация постни. 14-те бригади, които се подготвят и обучават, също тънат в мъгла, официално се разпространява контролирана информация, че не са въоръжени. Следите ли нишката ребята? Скоро ребята, скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още