IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Втори ден Украйна е под обстрел, Русия похарчи над 1 млрд. долара за атаката на 26 август*

Разговорите за увеличаване на далекобойността на украинските удари в Русия са частни, заявяват от Белия дом

07:53 | 27.08.24 г. 13
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Втори ден Украйна е под комбинирана въздушна атака, съобщават от Военновъздушните сили (ВВС) на Украйна и по предварителни данни в рамките на малко над 30 часа над страната са изстреляни почти 330 въздушни цели - ракети от различни видове и дронове. От сутринта беше съобщено за вдигнати руски бомбардировачи Ту-95 от базата в Енгелс, МиГ-31К, който е носител на ракета "Кинжал", както и отново за множество дронове и ракети по южните, източните и западните райони на страната.  

През нощта имаше информация за удари, включително и с балистични ракети по центъра на Кривой Рих. Има попадение в хотел "Аврора" в града, при който са загинали двама души, посочват местните власти. Още вчера военни анализатори предупредиха, че видимо Русия не е използвала всички натрупани резерви от ракети от последната атака през 8 юли и може да се очаква нова атака в следващите часове.

ОТ ВВС публикуваха данни и за работата на ПВО през нощта, които показват, че при атаката са използвани 91 въздушни цели - 81 дрона, три ракети "Кинжал", пет крилати ракети Х-101, както и по една ракета "Искандер - М" и "Искандер - К". Системите за ПВО са унищожили 60 дрона, един е отлетял към Беларус, а 10 са все още във въздуха към 10 часа на 27 август. ВВС са отбили и петте Х-101, но свръхзвуковите "Кинжал", както и балистичната "Искандер  -М" са постигнали целите си.

На този етап още няма данни за новите цели и нанесените щети при последната атака.

Обобщените данни на ВВС за 26 август показаха, че са изстреляни 127 ракети от различни типове и 109 бойни дрона Shahed. Украинското издание на Forbes оценява ракетната атака на между 1,2 млрд. и 1,3 млрд. долара. В нея бяха включени 11 бомбардировача Ту-95 и шест Ту-22, както и Су-34, Су-57 и МиГ-31К, кораби и подводници, ракетоносители в Черно море.

Така бомбардировката вчера се превръща в най-масовата и най-скъпата от началото на войната досега. Голяма част от въздушните цели бяха свалени - 102 ракети (включително един "Кинжал" и един "Искандер - М"), както и 99 дрона. Според местните власти 15 ракети са били насочени към Киев. Системите за защита са се е справили с всички дронове и ракети, насочени към града. Отломки са подпалили площи край Киев, но в самата столица няма данни за щети, посочиха от местната военна администрация. Пожарите са били бързо потушени.

За първи път от месеци Русия използва ракети "Калибър", изстреляни от кораби в Новоросийск. В сводката на ВВС на Украйна се споменават 28 такива ракети, като част от тях са свалени, но в общата статистика не става ясно точно колко. Украинската ПВО като цяло успява да се противопостави на тези ракети. Русия изтегли ракетоносачите си и голяма част от Черноморския флот от базата в Севастопол заради атаките с ракети и морски дронове по Крим.

Руски военни кореспонденти съобщават, че тази атака е отговорът на Русия на операцията в Курска област и призовават тези масови удари да бъдат системни за по-голям ефект. Властите в Москва казват, че са атакували енергийната инфраструктура на Украйна с високоточни ракети и поставените цели са изпълнени.

Системите за ПВО сработиха отлично, смятат в Белия дом

Системите за ПВО на Украйна са се справили отлично с атаката на 26 август, смятат в Белия дом. Координаторът на Съвета по национална сигурност на Белия дом Джон Кърби коментира в дневния брифинг във Вашингтон, че задачата на САЩ сега е да гарантира, че ще продължат да се справят по същия начин и по тази причина Вашинготн и съюзниците са съсредоточени върху предостявяне на системи за ПВО.

Колкото до искането, отправено отново от украинския президент Володимир Зеленски за допускане на удари с ракети по територията на Русия, то разговори се водят и те са частни, а не публични, заяви още Кърби.

След началото на въздушната атака продължила часове наред - първите сигнали бяха в ранните сутрешни часове, а последният дрон беше унищожен около 15 часа на 26 август, Зеленски се обърна към партньорите си и призова за разрешение на ударите по територията на Русия.

"Не трябва да има ограничения в далекобойността на оръжията за Украйна, докато терористите нямат такива ограничения", отбеляза той. Малко по-късно и Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел също призова ограниченията да бъдат премахнати.

Операцията на Украйна в Курска област продължава

Операцията на Украйна в Курска област продължава, но няма данни за съществен напредък на нито една от двете воюващи страни. Руски военни кореспонденти съобщават за продължаващи боеве около Олговка и Кремянойе (на изток от Коренево), както и за отбиването на атаките към Комаровка. Има съобщения и за превземането на Матвеевка, които не са потвърдени нито от украински източници, нито от геолокализирани данни, анализирани от Института за изучаване на войната (ISW).

Военните анализатори потвърждават за боеве край Нечаяев и Борки (край Суджа). Има данни за подготовката на групировка от чуждестранни наемници, които Русия да изпрати за защита на областта.

На фронтовата линия в Украйна най-горещата точка остава Покровското направление, където през миналото денонощие са отбелязани 60 атаки, или близо една трета от всички в 915-я ден от пълномащабната война в Украйна. Тежка е ситуацията към Калинове, Воздвиженко, Новоолександривка, Пантелеймонивка, Зелене поле, Хродивка и Новохродивка, сочи сводката на ВСУ. По данни на украинския Център за отбранителни стратегии настъплението леко се забавя, защото руските части вече навлизат в урбанизирани територии.

15 са атаките в Торецкото направление като основната цел е превземането на града и битки се водят и около Ню Йорк. Данните показват леко намаление на интензивността на бойните действия в Краматорско направление (Часов Яр) и Сиверск, но активни остават Лиманското и Купянското направление.

В Харковска област боевете са съсредоточени около Вовчанск. В този район руснаците атакуват с малки щурмови групи като през миналото денонощие са отблъснати три атаки, сочат данните.

Общо са регистирани рекордните 170 директни бойни сблъсъка, 81 въздушни удара, при които са използвани 116 авиационни бомби. Има данни за използвани повече от 650 дрона камикадзе по позиции на фронтовата линия.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за пет унищожени бойни дрона - над Курска и Белгородска област.

Гори най-голямата рафинерия в Омска област

Гори най-голямата рафинерия в Омска област и една от най-големите в Русия, съобщи губернаторът Виталий Хоцеко в Telegram. Той не уточнява причината за пожара, но според публикации в Telegram преди да избухне са се чули звуци от експлозии. Разстоянието на рафинерията от Украйна е почти 2500 км. Най-далечното разстояние, което е изминавал украински дрон досега е до авиобазата "Оленя" в Мурманск, който е на около 1800 км от Украйна.

Съоръжението е собственост на "Газпром - Нефт" и според съобщения на компанията пред РБК Россия пожарът е ограничен от автоматизираната система за сигурност и дейността не е прекъсвана.

Рафинерията в Омск е с капацитет за прерабтка на 21 млн. тона годишно.

Десети ден не може да бъде загасен пожарът в петролното депо в Пролетарск, Ростовска област. Съоръженията бяха поразени с дронове в сутрешните часове на 18 август.

* Информацията е актуализирана към 10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 27.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 6
Tikva007
преди 26 минути
Г-ца Петкова отрано е събрала дамския експертен ракетен клуб да направи обзорен анализ на бойната обстановка в украйна. Браво, момичета - от гъбеното ви парти има и вторичен ефект - каквото не успее украинското ПВО да свали, вие го сваляте тук - няма прошка! Което пък не сте свалили, то заминава да сваля на Путин бюджетните ***. Няма празно при вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
гъбко
преди 39 минути
Би ми било интересно да видя кадри от бойната работа на Ф16ките по свалянето на крилатите ракети. 101% са участвали в това. Но вероятно няма да излезе нищо. Ох забравих, Конашенко вече ги започна Ф16ките още на земята по хангарите, те нали нямат пилоти украинците. И ги държат за музей. Нали ребята?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
гъбко
преди 42 минути
Аз малко съм скептичен към оценката на Forbes за стойността на един такъв ракетен залп. Те изчисляват по експортните цени на ракетите. В тези цени са включени и пускови установки и съоръжения, които русНАЦИтата си ги имат, това първо. Второ вътрешните им цени, по които купува армията им, са вероятно с едно около 30% по-ниски. Така че, вероятрно оценката е около половината от заявената, което само по себе си пак е мащабно, но не отговаря като за срутването на няколко възстановими подстанции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 11
Алехандро
преди 47 минути
До: rattenЗа това ли влезе, да изтропаш два "лайномета"?! Бухахахаха! Аналогов рострол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 11
гъбко
преди 48 минути
Перфектна работа на ПВО системите в Украйна; 1 "Кинжал" от 3; 1 "Искандер" от 6 (тук вероятно има и севернокорейски Кh23); 1 крилата Х22 от 3; 99 крилати ракети "Калибър" и Х101 от 115; 99 шахеда от 109. Разликата с безполезното русНАЦИско ПВО е очевадна. Насищането на Украйна с повече ПВО системи ще има само положителен ефект, разширяването на санитарната зона в зоните на изстрелване също. Очевидна е възможността на най-мирната държава в света да произвежда ракети, напълно съвпада с прогнозите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 7
ratten
преди 1 час
алехандро, защо толкова много ми приличаш на ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 15
Алехандро
преди 1 час
Браво на редакцията, бърза реакция, снощи го писахме финансовият резултат, минимум 1,5 млрд., или 150 непостроени руски училища на европейско ниво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 14
Алехандро
преди 1 час
До: Кисимов...Хиндо, недей става смешен, помощта само ще се увеличава, дори снощи Байдън изично го упомена, за Курск обясниха 100 пъти вече, или ти си +80, и не чуваш добре?! По-важното за вас е - бройте дните до когато ще ви запукат с американски и британски далекобойни ракети където най боли! Че, после, квото ударят, няма востановяване, да си знаеш! Хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 15
Кисимов
преди 1 час
Според американското законодателство след инвазията в Курска област Украйна се явява агресор и не е допустимо въоръжаването й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още