IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна използва западно оборудване за операцията си в Русия, без да нарушава правилата

Володимир Зеленски предлага на Върховната Рада да ратифицира Римския статут

07:56 | 16.08.24 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна използва западно оборудване за операцията си на територията на Русия, но продължава да се съобразява с ограниченията да не използва оръжията, предоставяни от Запада, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Има данни, че при настъплението са използвани британските танкове Challenge 2, но в Лондон заявяват, че това не е нарушение на правилата и че Киев има право на защитни действия на територията на противника си. Използването на ракети Storm Shadow обаче все още е ограничено за цели по руска територия.

Според медийни публикации Белият дом обмисля прехвърлянето на далекобойни ракети JASSM, които да бъдат използвани от изтребителите F-16, но според анализаторите от Defense Express те отново ще бъдат само за цели по територията на Украйна. Все пак анализаторите отбeлязват, че те ще помогнат за операции в тила на руснаците. Според публикация в CNN причината Вашингтон да не разрешава ударите по руската територия са всъщност ограниченият брой ракети ATACMS, а не страховете за ескалация на конфликта. Американците виждат ракетите като по-удачни за удари по Крим, отколкото на територията на Русия.

В 10-ия ден от началото на операцията в Курска област настъплението се забавя до 500 м - 1,5 км в различните направлениея. Украйна държи под контрол 1150 кв. километра и 82 населени места, отчете ген. Олександър Сирский по време на заседание на оперативния щаб към президента на Украйна. Дълбочината на пробива е около 35 км, а ширината - над 60 км.

Източник: Институт за изучаване на войната (ISW) Източник: Институт за изучаване на войната (ISW)

Създадена беше и военна комендатура, която се оглавява от ген. Едуард Москальов. Неговата задача е да поддържа правния ред и осигуряване на нуждите на населението.

При операцията Украйна взе стотици военнопленници и според изявления на властите в Киев се подготвят мащабен обмен.

Боевете в Покровско продължват с висока интензивност

За относително забавяне на интензивността на боевете в Покровското направление говори сводката на Въоръжените сили на Украйна за 904-тия ден от началото на пълномащабната война. През миналото денонощие в района са регистрирани 41 атаки - към Пантелеймонивка, Воздвиженка, Новохродивка, Скучне и Новожелане.

Активни са и опитите за натиск към Торецк и Ню Йорк, където са регистрирани 20 атаки.

В Краматорското направление ВСУ отчита четири атаки по позиции около Часов Яр, които са били отблъснати, а в Харковска област боевете през миналото денонощие се средоточават около Вовчанск и Липци, където са регистрирани седем атаки. Появиха се кадри от 13 август за унищожаване на пет руски танка от колона, опитваща са да навлезе в Липци, които според критици на операцията в Курска област показват, че Русия не изтегля части от активните фронтови зони и действията на руска територия на този етап не постигат целите си.

Има данни, че Кремъл изпраща наборници от пролетната наборна служба в Ленинградска, Московска, Калининградска, Свердловска и Мурманска област за подсилване на частите, защитаващи Курска област.

Военните в Харков съобщават още, че от началото на операцията авиационните удари са намалели значитено и руснаците пускат по позиции в региона и населени места между две и пет авиационни бомби дневно спрямо 30-50 преди седмица.

Центърът за отбранителни стратегии съобщава за подготовката на руснаците за натиск към Вухледар.

През миналото денонощие ВСУ отбелязва 141 директни бойни сблъсъка, като за сравнение 14 август атаките бяха 165. Регистрирани са и 74 въздушни удара, при които са използвани 101 авиационни бомби и повече от 500 дрона.

ВВС на Украйна съобщава за свалени пет дрона (всички изстреляни), от които три Shahed и два от все още неустановен тип. Русия е изстреляла и три балистични ракети "Искандер -М", които са достигнали целите си, но щетите не се уточняват. Министерството на отбраната на Русия публикува информация за пет свалени дрона над акваторията на Черно море и два морски дрона около Крим.

Германия ще предаде още четири системи Iris-T на Украйна до края на годината

До края на годината Германия ще подсили противовъздушната отбрана на Украйна, прехвърляйки още четири системи Iris-T, както и 10 зенитни установки "Гепард", става ясно от интервю на ген. Кристиан Фройдинг в официалния канал в Youtube на германското Министерство на отбраната.

В края на миналия месец Берлин изпрати общо шест системи Iris-T от различни модификации и 56 "гепард"-а, както и боеприпаси за тях.

Ген. Фройдинг отбелязва, че архитектурата на ПВО на Украйна е изготвена ефективно, но въпреки това системите не достигат - те са необходими за защитата на критична инфраструктура, населението и предните позиции на фронтовата линия. Всяка една от тези цели се обстрелва ежедневно от Русия с дронове, ракети и авиационни бомби.

Русия показа антидрон оръжие за хеликоптери на "Армия 2024"

По време на изложението на военна техника в Москва "Армия 2024" беше показан вариант на антидрон оръжието "Волнорез Х", предназначено за хеликоптери. Това се случва броени дни, след като се появиха първите кадри, потвърждаващи свалянето на два руски хеликоптера с FPV дронове, пише Defense Express. Изданието припомня, че едва наскоро украинските дронове започват да свалят такива цели, но опитите за това продължават близо половин година.

Разработката е на частна руска компания, която посочва, че все още текат някои изпитания, но скоро "Волнорез Х" ще може да бъде монтирано на хеликоптери. Според описанието устройството ще защитава роторите от дроновете камикадзе, както всъщност бяха осъществени първите успешни акции.

Зеленски предлага Украйна да ратифицира Римския статут

Украинският президент Володимир Зеленски е внесъл законопроект във Върховната Рада, предлагащ страната да ратифицира Римския статут, но без да признава юрисдикцията на Международния наказателен съд за срок от седем години по отношение на украински граждани.

Досега Украйна не е ратифицирала Римския статут, но от 2013 година признава юрисдкцията на съда за престъпления, извършени на нейна територия. В мотивите на законопроекта се посочва, че ратификацията е част от изискванията за европейска интеграция, а като член на институцията Украйна ще се покаже като правова държава, подкрепяща върховенството на закона и готова за разрешаване на международни спорове, подкрепяща международния мир и сигурност.

Към момента повече от 120 държави са ратифицирали статута, като сред тях не са САЩ, Китай и Русия. Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин за военни престъпления, визирайки депортацията на украински деца.

Историята за саботажа на "Северен поток"

Идеята за саботажа на "Северен поток" се зародила след пиянска вечер между висши военни и украински бизнесмен в бар през май 2022 година, пише The Wall Street Journal, базирайки се на разкази на свои източници. Според изданието операцията е финансирана от бизнесмена, който е платил 300 хил. долара, и осъществена от група от шестима души, сред които и военни, и цивилни водолази, наели яхта в Германия.

За цялата подготовка няма нито един документ, за да не останат писмени следи, но в нея са участвали и висшето ръководство на Украйна - президентът Володимир Зеленски е дал разрешение на главнокомандващия ген. Валерий Залужний за реализацията на плана.

Нидерландското разузнаване узнава за подготовката и съобщава на ЦРУ, а те - на Германия. САЩ настояват Зеленски да прекрати операцията. Валерий Залужний, който сега е посланик на Украйна във Великобритания, обаче казва, че действията са в ход и няма връзка с групата, която ги реализира. В същото време променя първоначалния план и операцията продължава - с група от четирима водолази, снабдена с GPS, карти от отворени източници и дълбоководна екипировка.

В ранните часове на 26 септември шведските сеизмолози регистрират трус, причинен от взрива на три от тръбите на "Северен поток" на 80 метра дълбочина на дъното на Балтийско море. Според анализатори това е един от най-дръзките актове на саботаж по критична инфраструктура, който влоши енергийната криза в Европа през есента на 2022 година.

Историята започва да се разплита, когато германските следователи попадат по следите на яхтата "Андромеда", използвана в операцията. Според WSJ групата е пропуснала да почисти след себе си и на лодката са останали следи от експлозиви, ДНК и отпечатъци. На тази база е издадена и заповед за арест на един украински гражданин, за която съобщиха преди дни германски медии.

Ген. Залужний коментира пред WSJ, че военните не са оторизирани да провеждат операция в трети страни и той не е участвал в нищо такова,  наричайки всички твърдения в противното "провокация". Високопоставен източник в украинското разузнаване също казва пред изданието, че властите в Киев нямат нищо общо със случая, а Зеленски нито е одобрявал, нито е нареждал изпълнението на подобна операция.

Високопоставен руски дипломат в Берлин определя тази история като "приказка, достойна за братя Грим", допълва изданието. Според Кремъл зад саботажа на "Северен поток" стоят САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 16.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
sssaaa
преди 25 минути
Неуспешна атака срещу района на Белгород: Украинските въоръжени сили претърпяха значителни загуби - Washington Post. Украинските войски са се сблъскали със сериозни загуби при опита си да атакуват района на Белгород, съобщава изданието. Според украинските военни, руската отбрана се е оказала подготвена за атака, с мощни прегради и мини. Частите на украинските въоръжени сили почти веднага бяха подложени на мощен артилерийски и въздушен обстрел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
тошко_стоте_акаунта
преди 30 минути
До: sssaaa, не че нещо, но 1 пост е на зеленчука от вчера и пак събира плюсчета, четeне с разбиране :):):):). Сектантите , какво да ги правиш - толкова си могат! :):):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
sssaaa
преди 38 минути
При преминаване на границата видях голямо количество изгоряла техника, много трупове, които не бяха прибрани. Много линейки в обратната посока. Ще има поражение. Неизбежно. В най-добрия случай ще бъдат нокаутирани. Казаното отгоре на западните инструктори беше оправдано. Разбрахме за това в последния момент. Явно не са искали да избягаме.Бих искал да се обърна към моите братя по оръжие и всички, които се бият на украинска страна. Хора, спрете се! Това не е нашата война."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
sssaaa
преди 40 минути
Пленен украински военен: Постоянно ни хвърлят на кланеСержант от въоръжените сили на Украйна каза, че основната роля в разработването на плана за нахлуване на територията на Курска област е възложена на западни инструктори.Чух от нашето командване какво са планирали със западни инструктори, те бяха основните. Срещнах ги на бойното поле. Говореха на чужд език. Сергей Боченко спомена голямото количество унищожена техника и загиналите военнослужещи от украинските въоръжени сили:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
sssaaa
преди 45 минути
Удари от ОТРК Искандер унищожиха MLRS HIMARS, който беше използван за обстрел на Курска област, и конвой от 15 танкера близо до село Лубни, Сумска област. Руски войници заловиха украински войници, нахлули в района на Курск. В зоната на специална военна операция руските войски продължават да заемат все по-изгодни позиции и да навлизат в дълбините на отбраната на противника. През деня Въоръжените сили на Украйна загубиха общо до 1845 военнослужещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
sssaaa
преди 50 минути
До: Алехандро, Фekaлник, пак сам ли си пишеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 10
Алехандро
преди 2 часа
До: zеlkа007И един прескъп и незаменим самальот, стратегически му викали, а иначе прякорът му е "човекоядец" - всеки пети е паднал, стотици пилоти са загинали! И това, без да има война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
zеlkа007
преди 2 часа
ден 904 от тридневната СВОйна (и ден 8ми от новото летоброене за Суджа) , 1240 наемни убийци на зануленият от бункера под кремля са зарадвали торните бръмбари из нивите на Украйна и новите територии около Суджа , 21 фръкникупулчета - тук вероятно е включен и скрап от наскоро присъединените фортификационни съоръжения , 17 бетеерчета , 57 артилерийки - ашколсун , 61 камиончета - добро постижение , 1 безполезно ПВО ... народът в новите територии очаква с нетърпение организиране на референдум ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още