IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна удари горивни депа на четири авиобази, могат да спрат свърхзвуковите ракети "Кинжал"

Операцията в Курска област е много по-добре подготвена от офанзивата през лятото на 2023 г., смятат анализатори

08:02 | 15.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В нощта срещу 14 август Украйна извърши най-масовата досега атака по авиобази на територията на Русия. Министерството на отбраната на Русия съобщи за 117 унищожени дрона над територията на страната. От разпространени множество видеа е видно, че са използвани дронове "Лютий", а Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) потвърдиха  целите - "Халино", "Саваслейка", "Балтимор" и "Борисоглебск" - бази на стратегически бомбардировачи, сред които и носителите на ракетите "Кинжал" МиГ-31, вероятно и с изградени складове на свръхзвукови ракети, както и на авиационни бомби.

"Основни обекти на ударите бяха складовете с горивно-маслени материали и авиационни средства за удари", посочиха още украинските военни.

Сателитни кадри на  НАСА потвърдиха пожар в горивната база в "Саваслейка", което се сочи като сериозен успех от анализаторите от Defense Express, защото там се съхранява специалното гориво, използвано за достигане на свръхзвуков полет на голяма височина от МиГ-31. Само при достигане на тези характеристики на полета може да бъде изстреляна свръхзвуковата ракета "Кинжал".

МиГ-31 може да използва и друг вид керосин, но при това положение характеристиките на полета му са ограничени.

Керосинът Т-6, както и използваният за Ту-160 керосин Т-8Б, се произвеждат в ограничен брой рафинерии и от определен сорт петрол. По тази причина и поражения върху депа за съхранение на горивото имат значителен ефект.

Анализаторите отбелязват още един факт по отношение на атаката на тази авиобаза - на видеата ясно се вижда, че липсва система за ПВО, която  да защити съоръженията. Освен това на пистата стои транспортен самолет Ил-76 и изтребител МиГ 31, което означава, че атаката е била изненадваща - обикновено дроновете летят с такава скорост, че дават достатъчно време  на екипажите превантивно да вдигнат самолетите и да ги защитят. Сега обаче е видно, че има попадение и поне един МиГ-31 е унищожен.

Сателитни снимки потвърждават поражения и по зоните за техническа експлоатация, където се извършват проверки, дребни ремонти и поддръжка на самолетите, в "Борисоглебск". Без този сектор ефективната работа на авиобазата е под въпрос.

Предишни снимки показват, че "Борисоглебск" е база на Су-30 или Су-35, както и на Су-34 - вероятно към 13 самолета. От сателитните снимки не може да се оцени има ли щети върху самолетите, но са ударени сервизни помещения, които вероятно са и складове на оръжия.

Кадри в социалните мрежи показват още пожари и в другите авиобази, но засега няма потвърждение за поражения от сателитни кадри.

Дроновете са ефективни, но недостатъчно и за ограничаване на бойната авиация и удържане на противника на Украйна е нужно разрешение за ракетни удари по територията на Русия, заяви във вечерното си обръщение в 903-я ден от началото на войната украинският президент Володимир Зеленски.

"Работим с нашите партньори за далекобойни решения за Украйна - те са дългосрочни решения за нашата победа", отбеляза той.

Има ли ефект от ударите по авиобазите?

Сводката на Генералния щаб на ВСУ за 903-я ден от началото на пълномащабната война подсказва за позитивен ефект от ударите по авиобазите, макар и ограничен. През миналото по позиции на военни и населени места в близост до фронтовата линия са извършени 58 въздушни удара, при което са използвани 71 авиационни бомби. За сравнение ден по-рано броят им беше почти 120.

Интензивността на бойните действия в Покровското направление обаче не стихват - регистрирани са 58 директни сблъсъка - основно около Хродивка, Желане и Воздвижека. Има данни за прехвърляне на военна техника от Часов Яр към това направление.

Данните за Часов Яр - една от най-желаните цели на руската армия от близо година, пък показват известно затишие. Атаките са пет като се извършват основно от малки десантни групи (от между 4 и 8 души), които атакуват позиции около Часов Яр и Андриевка. Намаляват атаките и в Харковска област - с помощта на бойна авиация руснаците четири пъти са атакували позиции във Вовчанск и Сотницкий Козачок.

Руските военни обаче се активизираха в Сиверското направление, където се регистрират 25 атаки към Билохоривка, Верхньокамянско и Виймки.

Украинците извършиха няколко успешни контраатаки в Торецкото направление и сега руснаците се прегрупират в опит да се задържат в покрайнините на Торецк. От няколко дни населеното място е активно обстрелвано с авиационни бомби и артилерия. През миналото денонощие са отчетени 24 атаки в това направление - към Торецк, Ню Йорк и Пивничне.

От ВСУ посочват в своята сводка, че за миналото денонощие има увеличение на бойните сблъсъци до 165 спрямо 134 ден по-рано.

Към 6 часа на 15 август в Черно море на бойно дежурство е един морски съд, който е носител на ракети "Калибър". Потенциалният залп е четири ракети. В Азовско море няма кораби на бойно дежурство, а в Средиземно море може има само един кораб и той не е носител на ракети, сочат още данните на ВСУ.

ВВС на Украйна съобщава за нова атака с дронове и ракети в ранните часове на 15 август. Системите за ПВО, мобилни групи и със средства за радиоелектронна борба са свалени всички 29 дрона, изстреляни от Курск, Ейск и Приморско-Ахтарск по територията на Украйна. До целта си са стигнали две ракети Х-59, но щетите не се съобщават. Вечерта балистични ракети поразиха отново пристанището в Одеса.

Русия насочва резервите за Донецка област към Курска област

Русия насочва резерви, предвидени за фронтовата линия в Донецка област към новооткрития фронт в Курска област. Вече има и данни за насочване на отделни части от активните фронтови зони в Източна Украйна към Русия. Опозиционни медии в Русия съобщават, че в Курска област се изпращат наборнци от Московска, Ленинградска, Калининград, Свердловска, Мурманска и Самарска област, както и че се сключват договори с наборниците, които са оцелели след първите атаки на украинците в региона.

Настъплението на украинците се забавя от действията за стабилизиране на фронтовата линия, но на 15 август ген. Олександър Сирский докладва на украинския президент, че в отделни части напредъкът е между 1 и 2 км. Според оценки на анализатори Украйна държи под контрол към 1100 кв. км в 9-я ден от офанзивата в Курска област.

Сирский съобщи, че украинските военни са превзели Суджа, както и за още военнопленници. Според украинския Център за отбранителни стратегии в плен са близо 2000 руски военни, сред които и 45 агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ), която по Конституция защитава държавната граница на Русия. Основната част от взетите в плен са наборници, на които беше поверена охраната на приграничната зона.

Военни кореспонденти съобщават, че украинците са влезли в населеното място Внезапное и Погребки, както и че са обградили Мартиновка. Министерството на отбраната на Русия и други кореспонденти съобщават за атблъснати украински атаки към населените места Скрилевка, Левшинка, Семеновка и Алексеевски, които се намират на дълбочина от около 27 км от границата.

Руснаците изграждат отбранителни съоръжения край магистралата 38К-024, на юг от Лгов. Това е на около 17 км от последните постижения на украинското настъпление.

Източник: Институт за изучаване на войната (ISW) Източник: Институт за изучаване на войната (ISW)

По данни на Forbes към зоната са изпратени части от 82-а и 95-а въздушна бригада, като части от 82-а бригада бяха спрени от руските защитници на областта. Според източници на изданието в Курска област вече са насочени към 15 хил. души - шест бригади и още два батальона в резерв, подкрепени от дронове, артилерия и специални части, някои от които също изтеглени от бойното поле в Източна Украйна.

"Постигаме нашите стратегически цели", коментира във вечерното си обръщение Володимир Зеленски.  На този етап няма достатъчно данни, които да подскажат какви са те.

Курската операция е много по-добре подготвена от контраофанзивата през 2023 г.

Независимо от целите, операцията в Курска област е впечатляваща, пише ВВС, позовавайки се на свой източник в британската армия. Украинците комбинираха оръжията си - от артилерия и ПВО до дронове и танкове, и ги използват много по-ефективно спрямо миналото лято.

Вероятно това ще бъде най-мащабната офанзива на украинците за тази година и определено е най-рисковата, която предприемат досега.

The Times отбелязва, че в Киев са изморени от постоянните опасения на Запада за ескалация на конфликта и с операцията си показват, че войната не е свършила, те могат и ще диктуват темпото, както и че няма да се съгласят да разменят територия за примирие.

Британското издание коментира още, че с действията си украинците принуждават руския президент Владимир Путин да обмисля непопулярната в Русия идея за мобилизация. Украинското настъпление е първото на територията на Русия от Втората световна война и руснаците очакват реакцията на Кремъл. Забавянето и липсата на съществени успехи отслабва системата и властта на президента.

Бен Ходижис: Сдържахме се прекалено дълго

Операцията в Курска област показа, че вече няма "червени линии", казва и пенсионираният американски генерал Бен Ходжис в интервю за Deutshe Welle. Той сочи, че за разлика от друг път сега няма заплахи от страна на руския президент или обкръжението му.

"Украинците ни дадоха урок - даже при тоталното присъствие на разузнавателни дронове може да се подготви операция от такъв мащаб", отчете той и допълни: "Сдържахме се прекалено дълго".

Институтът за изучаване на войната (ISW) също пише в своя отделен анализ, че Путин е уязвим, а западните опасения прикриват неговите слабости.

Според Ходжис руското военно командване е игнорирало данни за готвена операция.

Междувременно руски военни кореспонденти съобщават за ново струпване на оръжия към Белгородска област и предупреждават за възможно ново настъпление на  руска територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 6
zеlkа007
преди 1 час
ден 903 от тридневната СВОйна (и ден 8ми от новото летоброене за Суджа) , 1240 наемни убийци на зануленият от бункера под кремля са зарадвали торните бръмбари из нивите на Украйна и новите територии около Суджа , 21 фръкникупулчета - тук вероятно е включен и скрап от наскоро присъединените фортификационни съоръжения , 17 бетеерчета , 57 артилерийки - ашколсун , 61 камиончета - добро постижение , 1 безполезно ПВО ... народът в новите територии очаква с нетърпение организиране на референдум ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още