IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще вземат ли участие украинските самолети в операцията в Курска област?*

Интензивността на бойните действия в Покровското направление е само привидно, смятат военни анализатори

07:56 | 14.08.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В 8-ия ден от настъплението в Курска област военните анализатори регистрират първия въздушен удар - по команден център на руската армия в Тьоткино, пише Forbes. В него е използван Су-27 (а не някой от новополучените F-16), което не е изненада, защото в Курска област дори и след атаките с дронове все още има силна противовъздушна отбрана и оръжия за електронна борба, които често успяват да отклонят и бомби със сателитно насочване.

Има данни, че по същото време украински самолети са извършили операция в зони в Харковска област, които са под контрола на руските войски - на около 160 км от фронтовата линия в Курска област.

Украйна има още успехи във въздуха - дронове свалиха два хеликоптера в региона, но още в началото на операцията, и досега няма индикации дали в операцията ще се включи бойна авиация.  

От своя страна, Русия увеличава обстрела с авиационни бомби в Сумска област - по около 40-50 на ден, сочат украински военни анализатори. Русия нанесе удар и по система за ПВО "Бук", разположена в близост до бойните действия в Курск.

Според анализите на Forbes Русия има и голямо предимство по отношение на броя бойни самолети, но също като украинците извършват внимателно полети (на малка височина), за да не попаданат под огъня на ПВО. Това е и причината украинските власти да опитват да получат разрешение за далекобойни удари по руска територия, като целта ще бъдат основно авиобазите, които в момента до голяма степен са незащитени.

Операцията в Курска област е срам за Запада

Дръзката операция на Украйна в Курска област се определя като срамна не само за руската армия, допуснала пробив на границата си с държава, с която воюва активно от началото на 2022 година, но и за западните партньори на Киев, пише военният анализатор Ричард Кемп за The Telegraph.

"Реалността е такава, че западната плахост защитава руската територия", пише той и критикува отказа на САЩ и Великобритания да позволят удари с далекобойни ракети по територията на Русия. "Как е възможно държава, която е във война със съседа си, да остави незащитени границите си? Това е единствено възможно, защото (руският президент Владимир - б.р.) Путин знае, че неговата територия е изцяло защитена от атаки заради ограниченията за използване на оръжията, които Украйна получава", допълва той.

Ракети ATACMS или Storm Shadow сега могат да защитят украинските войници, както и да унищожат военните летища, от които излитат самолетите, пренасящи авиационни бомби и ракети, удрящи по територията на Украйна, пише още Кемп. Западът обаче не позволява използането им от страх от ескалация, макар че вече всички червени линии на Путин бяха преминати.

Според различни оценки Украйна държи между 800 и 1200 кв. км площ от Курска област. Главнокомандващият ВСУ ген. Олександър Сирский докладва на украинския президент, че под контрола на военните са 74 населени места. За денонощие (12 август) украинските части са се придвижили с 1 до 3 км в различни направления и сега укрепват фронтовата линия, допълни той.

По данни на Центъра за отбранителни стратегии настъплението вече е с дълбочина от 24 км и боевете се водят между Снагост и Плехово на север и Коренево на ют. Украинците напредват към Кремяно, както и на изток от населеното място Журавли, още към Овчий Колодетс, Семеновка и Каучук.

Източник: Институт за изучаване на войната (ISW) Източник: Институт за изучаване на войната (ISW)

В своето вечерно обръщение в 902-рия ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски посочи, че се премахват всички бюрократични пречки и воюващите в Курска област ще получат навреме своите заплати и бонуси.

Русия събира военни части от различни направления, включително и от анклава Калининград, в опит да възстанови територията си.

От региона около Суджа са евакуирани изненадващо голям брой хора - 120 хил., сочат заявките на местните власти. В района обаче живеят не повече от 25 хил., а в най-големия град Суджа - около 4 хил., изчисляват още украински наблюдатели. Губернаторът на Курска област съобщи, че част от евакуираните ще бъдат настанени в окупираната през 2022 година Запорожка област.

Русия е под масирана атака с дронове

В ранните часове на 13 август Русия е под масирана атака с дронове и четири ракети "Точка - У", става ясно от съобщение на руското Министерство на отбраната. Институцията съобщава за 117 унищожени дрона, като 37 от тях над Курска област и още 37 над Воронежка област. Курска област е обстреляна и с ракети, сочат данните на местните власти, но на този етап няма информация за щети и поражения.

Атакуван е Борисоглебск (Воронежка област), където има военно летище, заводи за производство на средства за електронна борба и ремонт на самолети. Има данни за пожари, но на този етап няма информация за поражения. Военни кореспонденти съобщават и за атака по военната база "Савалейска" в Нижгороска област. 

ВВС на Украйна също дава информация за свалени дронове - 17 от 23 изстреляни тази нощ по цели в Миколаевска, Киевска, Запорожка, Харковска, Черкаска и Сумска област. Целите си са достигнали и две ракети Х-59, става ясно още от сводката на украинските военни.

След кратко затишие бовете в Харковска област отново се ожесточават

След кратко затишие в последните седмици боевете в Харковска област отново се ожесточават. През миналото денонощие са регистрирани 13 атаки край Хлибоке, Липци, Тихе и Вовчанск, съобщава Генералният щаб на ВСУ. Най-горещата линия остава Покровското направление, където се съобщава за 54 офанзивни действия на руската армия - основно към районите Хродивка, Елизаветивка, Скучне и Желане. Атаките тук са повече от една трета  от всички регистрирани в 902-я ден от началото на войната - общо 134.

Покровск е на около 16 км от фронтовата линия в момента и е един от важните логистични хъбове за украинската армия в Донецка област.

Руснаците се придвижват напред и към Часов Яр (Краматорското направление) - населеното място е желана цел близо година.

С активната защита на бойната авиация руснаците се готвят за битката за Торецк. В последните дни градът е обстрелван ежедневно с авиационни бомби, а през миналото денонощие в това направление са отбелязани 19 атаки, включително и към Зализне. Украински военни наблюдатели съобщават за пробив край Пивничне, което е отворило пътя към Торецк.

Към този час ВСУ съобщава за 81 въздушни удара, при които са използвани 116 авиационни бомби и повече от 500 дрона. ВСУ отчита и към 4700 обстрела с артилерия и миномети по позиции на военните и по градовете в прифронтовата зона. 

Броят на бойните сблъсъци не е показатален за случващото се в Покровското направление

На пръв поглед интензивността на бойните действия в Покровското направление се запазва, но според украински военни анализатори това е само привидно. Руснаците разделят фронтовата линия на все по-малки отсеги, за да могат да придвижват части и запазват темпото досега, но военни съобщават, че все повече се виждат затруднения. Данни показват, че шести ден продължават опитите за пълното превземане на с. Желане (Покровско направление).

Руснаците на четири пъти са опитали масирани атаки към Хродивка, превземането на което да позволи напредък към Покровск.

Заради непрекъснатото прегрупиране се появяват по-дълги оперативни паузи.

На страха очите са големи: в Русия чакат още мащабни нападения

Руски военни анализатори се опасяват, че операцията в Курска област е само началото и до края на лятото ще има още мащабни удари. Една от целите е Кримският мост, който ще бъде атакуван с F-16, става ясно от дискусии по руските телевизионни канали.

Възможно е Украйна да опита сухопътен пробив до Крим, отново с подкрепата на бойна авиация, или опит да освободи Запорожката АЕЦ. Всичко това ще се случи до ноември, за да бъде използвано от демократите като "голяма победа".

Руските експерти смятат, че целта на ВСУ в Курска област е превземането на ядрената централа в областта и след това замяна за тази в Запорожката област.

Русия показа "Панцир" за борба с дронове и морски дрон "Мурена" на изложението "Армия 2024"

Модификация на системата за ПВО "Панцир" за борба с дронове беше показана на изложението "Армия 2024", което се провежда в Москва. Системата е оборудвана с "мини ракети", съобщава ТАСС. Разработчикът "Ростех" показа още и различни модификации на системи за въздушна защита и оръжия за радиоелектронна борба, включително и лично оборудване "Сурикат", което засича дронове, отдалечени на километър, и заглушава сигнала им в диаметър от 300 метра.

На изложението беше показан и първият морски дрон на Русия - "Мурена - 300", който може да измине 500 км с 500 кг полезен товар. Скоростта, която може да постигне, е 45 км/ч.

* Информацията е допълнена с данни за атаката с дронове към руските области

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 14.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
TMT
преди 44 минути
Украйна ще демилитаризира империята на злото, а дъртия бункерски психопат ще последва съдбата на другия психопат Хитлер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 9
zelka007
преди 1 час
и понеже многократно се упражняват различни ттрроолове , в това число и в този форум , че Украйна крие загубите си , тя се реши и публикува актуална сводка ... за любопитните , абсолютно всичко изброено по вид след внимателен анализ ... възможно е да виждате замъглени кадри , прозззто цъкнете в/у тях с лупичка за нормализиране , несъответствие с разделителната способност предполагам , коригира се ... https://qr.ae/p2hlCp
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 12
sssaaa
преди 1 час
Хахаха Фekaлника реши в тази статия да излее ежедневните си лъжи. Жалко нuщожecтво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 10
zelka007
преди 1 час
въпрос на време е , и народът на Кьонигсберг , да официализира местният референдум за присъединяване към Германия , щом са започнали да се изнасят рассините , значи скоро ... трябва да ги следят изкъсо , щото във вагоните с танкове , м/у сандъците с фишеци , крият задигнат санитарен фаянс ... това е най-сигурният белег , че повече няма да се връщат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 10
zelka007
преди 2 часа
ден 902 от тридневната СВОйна (и ден 8ми от новото летоброене за Суджа) , 1240 наемни убийци на зануленият от бункера под кремля са зарадвали торните бръмбари из нивите на Украйна и новите територии около Суджа , 21 фръкникупулчета - тук вероятно е включен и скрап от наскоро присъединените фортификационни съоръжения , 17 бетеерчета , 57 артилерийки - ашколсун , 61 камиончета - добро постижение , 1 безполезно ПВО ... народът в новите територии очаква с нетърпение организиране на референдум ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още