IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия започва контратерористична операция в Курска, Брянска и Белгородска област

Руската армия е била "ослепена" при пробива на границата, сочат анализи на наблюдатели

09:18 | 10.08.24 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Москва обяви режим на провеждане на контратерористична операция в областите Курска, Брянска и Белгородска област. По силата на руското законодателство това означава ограничаване на движението и комуникациите на живеещите в тези зони, както и разселване, а правозащитните органи имат право да използват "крайни мерки".

Решението е взето на заседание на Съвета за сигурност, което се проведе в резиденцията на руския президент в Ново Огарьово, две години и половина, след като Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция" в Украйна. От протоколните снимки, разпространени от Кремъл, е видно, че в него изненадващо не участва главнокомандващият военната операция в Украйна ген. Валерий Герасимов. Преди дни той докладва онлайн за ситуацията в Курска област по време на заседание на ръководителите на силови органи в Русия - министъра на отбраната, ръководителя на ФСБ и председателя на Съвета за сигурност.

Коннтратерористичната операция е в отговор на пробива на границата в Курска област, който продължава вече пети ден и на този етап руските части все още трудно се противопоставят.

Според анализите на Института за изучаване на войната (ISW) видимо до момента в Курска област руската армия използва силите, които се намираха там и досега - наборни и доброволни части, гранични сили на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и чеченски части от спецназ "Ахмат".  Руски военни кореспонденти съобщават, че техните позиции се подсилват с техника - има данни за изпращане на допълнителни системи за залпов огън, танкове и друго въоръжение.

От "Ахмат" обясниха във видео, разпространено в каналите на Telegram, че са "се разминали" с военните, извършили първоначалния щурм в Курска област и затова не са ги спрели.

Има данни за насочване на допълнително жива сила към района на бойните действия, но и видео с унищожена колона от 14 камиона "КАМАЗ", превозващи войници край Рилск. Има публикации, които показват, че пътните камери по магистралите в Русия са хакнати и дават достъп на картината за движението в района до трети страни. Според руски военни кореспонденти в Курска област към зоната на бойните действия се изпращат специалните части, за които се смята, че са най-подготвените за операцията, както и военни от Африканския корпус на руската армия.

От ISW отчита, че придвижването на по-подготвени части ще отнеме време и тяхната евентуална поява може да се очаква в следващите дни.

Има данни за атаки с дронове по подстанции, което е спряло електрозахранването в редица населени места в Курска област, включително и в Курчатов - град, изграден за обслужването на АЕЦ "Курск". В руски източници се коментира, че целта на операцията е превземането на ядрената централа и "обменът " ѝ за Запорожката АЕЦ, която Русия окупира още през март 2022 година.

На този етап за операцията в Курска област анализаторите могат да съдят единствено по съобщенията на руски кореспонденти и официалните власти в Москва. В Украйна се пази "пълна оперативна тишина" - наблюдатели отбелязват липсата не само на официални изявления, но и отказ на техни надеждни източници за коментари.

В своето вечерно обръщение в 898-я ден от пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски отново направи коментар, който може да бъде свързан с операцията в Курска област.

"Гордея се с всички наши бойни бригади. И отделно искам да благодаря на тези наши войници и нашите части, които осигуряват попълването на обменния фонд - вземат в плен окупатора и по този начин помагат за освобождаването на нашия народ от руски плен. Това е изключително важно и през последните три дни беше особено продуктивно", заяви украинският държавен глава. В последните дни множество кадри показват десетки пленени руски войници в Курска област, които се насочват към територията на Украйна.

Електронeн блицкриг - руската армия е било "ослепена" при настъплението в Курск

Настъплението в Курска област изненада руската армия и благодарение на тази изненада военните части бързо напреднаха - в петия ден от операцията се говори за пробиви до 50 км навътре в  руска територия. Разпространяват се и множество очевидно фалшиви снимки - например на украински военни в пълно бойно снаряжение до пътна табела, указваща, че разстянието до областния град Курск е 10 км. Градът е на повече от 100 км от границата с Украйна.

Според много западни анализатори изненада в такъв мащаб в съвременните условия, в които се води война, е много трудно да бъде постигната. Forbes отбелязва, че тя е подготвяна много внимателно и вероятно дълго време. Реализирана е чрез "ослепяване" на радарите и средствата за разузнаване на руските сили в района и прекъсване на комуникациите.

Така, под прикритието на средствата за радиоелектронна борба, е възможен пробивът през границата и настъплението. За успеха на операцията значение има и фактът, че руснаците не смятат това направление за особено важно.

В следващия етап в битката влизат дроновете - има сведения, че FPV дронове директно влизат в защитните съоръжения на руснаците, нанасяйки максимални щети. Това означава, че се използват отлично подготвени оператори на дронове. Небето се защитава от рояци, вероятно с използване на изкуствен интелект.

Това позволява на настъпващите да заемат вече подготвени защитни позиции и бързо да напреднат.

При пробива се използва още една руска слабост, пише Forbes. Това е бавното обновяване на честотата, на която работят руските дронове. По този начин те успешно се заглушават от средствата за радиоелектронна борба. Повече за този съвременен блицкриг, или концепцията за "светкавична война", вероятно ще стане ясно след края на операцията, когато ще има и повече данни за действията при настъплението, отбелязва още изданието.

Интензивността на бойните действия се забавя

Операцията в Курска оласт вече започна да дава ефект и върху действията на бойните полета в Украйна. Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 898-я ден от началото на пълномащабната война регистрира 90 директни бойни сблъсъка, което под средните за последните седмици по над 130-140 атаки. През изминалото денонощие са извършени и 71 въздушни атаки, при което са използвани 91 авиационни бомби (при техния брой също има известно намаление - бяха над 100).

Под засилен обстрел е град Торецк, а Торецкото направление е едно местата с интензивни боеве - регистрирани са 14 атаки, като под натиск са още Дилиевка и Ню Йорк. Най-тежки са битките в Покровското направление, където през последното денонощие са регистрирани 28 директни бойни сблъсъка - основно край Новоолександривка, Хродивка, Желане, Калинове и Яснобродивка. Фокусът на руските части е насочен към Хродивка и Желане, допълват от ВСУ. Според геолокализирани данни руските части са на 17 километра от град Покровск.

В Харковска област са регистрирани общо четири атаки по позиции на украинците във Вовчанск.  Има данни за известен напредък на руските части в покрайнините на Часов Яр (Краматорско направление).

Военното разузнаване на Украйна съобщи за рейд в Кинбурската коса - прочистване на руски позиции, но няма данни за укрепване на украинците в региона.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за унищожени 26 дрона над Курска област и още 6 над Ярославска област.

САЩ изпращат допълнителна военна помощ за Украйна

САЩ изпращат следващия пакет с военна помощ за Украйна на стойност 125 млн. долара. Според списъка на Пентагона в него основно са включени артилерийски снаряди, ракети за HIMARS и "Стингър".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 10.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

7
rate up comment 24 rate down comment 4
Алехандро
преди 3 часа
Последни новини - украинците укрепват югоизточният си фланг, превземат селата там. Това се пад по главният път от Суджа към Белгородска област(който е и заминиран вече).Чакат се новини от пътя Курск- Суджа, по-специално БорщеньИ от Любимовка към Курчатов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 2
Алехандро
преди 3 часа
Хаоса в расия е гарантиран
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 2
Алехандро
преди 3 часа
Аз не виждам как и по какъв начин, *** ще спрат въоръжени до зъби украински войни.С какво?Та те няма никаква стратегия, в момента в три руски области цари хаос. Корумпетата управители бягат към Масква. Населението е оставено на произвола.Те не знаят къде и коя пробойна по границата да пазят и да покрият. Убеден съм че украинците имат очи и уши от шпионски сателити на САЩ и ЕС.Та как си мислите, че ще върнат завзетите територии. Ще видите, че ще отрежат пътя на донбаската групировка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 1
Алехандро
преди 3 часа
От тридневна СВО, до къде я докараха! Хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 3
zelka007
преди 4 часа
ден 898 от тридневната СВОйна , 1160 наемни убийци на кръволока от бункера под кремля си взели билетче за козбон , 7 фръкникупулчета за скрап , 9 бетеерчета , 69 артилерийки - ашколсун , 2 безполезни ПВОта , 82 камиончета - машала ... ден обикновен , всичко върви според планЪт ... в Суджа се оправя една историческа неточност . вероятно след референдум сред местните ще бъде присъединена отново към Украйна , където и е по принцип мястото ... пак проблеми с токЪт в рассийката , ту го има ту го нема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 21
promo
преди 4 часа
До: Импeраторъте какво да ти коментира човек на психарския коментар , събирай ти центове за психолог, че после психиатричните ще са ти по скъпи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 4
Импeраторът
преди 4 часа
Прочетох няколко новини от последните дни. Защо няма копейници в коментарите - спряха да получават тоалетна хартия от Кремъл или просто нашите полезни иТиоти ти е срам? Айде по-сериозно копейчета - не се предавайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още