IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трети ден от настъплението в Курска област - няма признаци на забавяне*

Киев запазва пълно мълчание относно операцията и не коментира въпроси за съпричастност към нея

07:55 | 09.08.24 г. 38
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В третия ден от началото на настъплението в Курска област няма признаци за забавяне на темпото, свидетелстват повечето публикации в каналите в Telegram на руските военни наблюдатели. Според данните дроновете на нападателите имат пълен контрол в небето над Курска област, а по територията патрулират групи от по няколко души, някои от които са с бронирана техника.

Липсва организирана евакуация на хората, които живеят в населените места, около които се водят бойни действия. Във видеообръщение към руския президент Владимир Путин местни жители коментират, че мъжете от региона воюват в Донецка област, а за защитата на Курска област не е останала нито техника, нито има достатъчно жива сила. Съобщенията, че ситуацията е под контрол не отговарят на истината, заявяват те.

Видеа показват също и десетки взети в плен руски военнослужещи. Има данни, че в региона вече заповат да пристигат подкрепления от руската армия, както и за удари по колона с руски танкове в Курска област. Руски кореспонденти съобщават за струпване на военна техника на украинска територия в близост до границата между Сумска и Курска област.

За 48 часа при настъплението в Курска област е превзета ивица, по-голяма от територията, която ВСУ успя да си върне при лятната офанзива на 2023 година, или 350 кв. км, изчислява британското издание The Telegraph. В първия ден от офанзивата някои от населените места са превзети въобще без бойни действия, отчита DeepState. Украинските анализатори съобщиха, че ще дават данни за развитието на бойните действия в това направление със закъснение, за да не пречат на операцията.

Институтът за изучаване на войната (ISW) също се въздържа от анализи на действията на този етап. Анализаторите отчитат, че на място военните части използват иновативни техники и тактики, но без да дават повече подробности.

Източник: Институт за изучаване на войната (ISW) Източник: Институт за изучаване на войната (ISW)

Украйна официално дори не коменитра случващото се в Курска област, още по-малко съпричастност към него. Все пак във вечерното си обръщение по повод 897-ия ден от началото на пълномащабната война държавният глава Володимир Зеленски направи известен намек, заявявайки, че "Русия донесе войната на наша земя и трябва да почувства какво е направила". Зеленски допълни още, че е изслушал доклади от главнокомандващия ВСУ ген. Олександър Сирский и резултатите от бойното поле "са такива, каквито трябва да бъдат".

Операцията в Курска област може и да не цели само отвличане на вниманието

Според много от критиците на действията в Курска област това е само операция за привличане на вниманието, която ще коства ненужни загуби на и без това малкото останали резерви на Украйна. Пробивът на границата в Курска област изненада руските военни, което е трудно на фона на повече от две години война в относително прозрачна през последните месеци среда.

Според Forbes в Курска област е изпратена една от най-елитните части на ВСУ - 80 въздушно-щурмова бригада. Тя е сред най-добре екипираните и най-бързо придвижващите в редиците на украинските военни. Изданието анализира публикациите в социалните медии и видимото въоръжение, с което е съпроводено настъплението.

"Само 80-а бригада оперира с такава смесица между съветски и западни превозни средства", се казва в публикацията. В операцията участват и други армейски бригади - общо близо 6000 души.

Според различни анализатори операцията в Курска област има няколко основни цели и те вече са изпълнени - изтегляне на военни от другите части на фронтовата линия, вътрешна паника и подсилване на позициите при преговори за мир между Русия и Украйна. Експерти отбелязват пред The Telegraph, че с провала в Харковска област Русия може да насочи повече сили към Донецка, а операцията в Курска област ще изтегли тези части и ще помогне за удържане на фронта в Донецка област.

Според Forbes обаче в следващите часове ще стане ясно, че целта в Курска област не е просто рейд, а истинско начало на офанзива, чийто успех, разбира се, не е гарантиран. Всичко ще зависи от бързината на руския отговор.

ISW разглежда няколко варианта на реакция. Сред тях е участието на по-слабо подготвени части - наборници и гранични войски, доброволни отряди от ДНР, силите на "Ахмат" и т.н., за които Москва смята, че са достатъчни, за да удържи натиска. Втори сценарий е да се използват сили на групировката "Север", която разполага с около 35 хил. души в Курска, Брянска и Белгородска област, за която обаче има данни, че е понесла големи загуби при операцията в Харковска област.

Трети вариант за реакция е разполагането на подготвените за лятната офанзива подписали договори за участие в армията. Русия постепенно натрупа резерви и ги използва за поддържане на темпото в източния фронт и са от съществено значение за руското настъпление в Донецка област. Русия може да реши да остави военните части, които в момента защитават зоната, но да включи бойна авиация, която в момента е ангажирана с масираните въздушни удари с авиационни бомби по фронтовата линия.

Масирана атака с дронове в Липецка област и Крим

Губернаторът на Липецка област Игор Артамонов съобщи за масирана атака с дронове в нощта срещу 9 август. Ударена е подстанция, което предизвика спиране на електрозахранването. Извършва се и евакуация на четири населени места, пише още губернаторът, но без да уточнява причините.

Според публикации в социалните мрежи дронове са ударили летището в Липецк и има попадения в склад за боеприпаси, което е причината за евакуацията. Малко по-късно от ВСУ потвърдиха атаката срещу летището, посочвайки, че то е база на изтребители Су-34, Су-35 и стратегическия бомбардировач МиГ-31, носител на свръхзвуковите ракети "Кинжал". Военните потвърждават, че е разрушен склад с авиационни бомби, а според медийни публикации в него е имало 700 такива бомби, или колкото използват средно руските военни за седмица при обстрелите над позиции на фронтовата линия. 

В ранните часове на 9 август са поразени и радарни системи в окупираните части на Донецка област, допълват още от ВСУ.

Назначената от Москва администрация съобщава и за комбинирана атака към Крим с ракета "Нептун", три морски дрона и три въздушни дрона. Има данни за попадения в Черноморск, където се чуват мощни експлозии, както и край Севатопол. Целите на атаката още не са ясни.

От Министерството на отбраната на Русия съобщават за унищожаването на 75 дрона като основните цели са в Белгородска област (26) и Липецка област (19). Над Крим са унищожени пет дрона и още осем - над Черно море. От ВВС на Украйна пък отчитат атаки с 27 бойни дрона по цели в Киев, Полтавска, Сумска, Миколаевска, Херсонска, Донецка и Днепропетровска областа. Всички въздушни цели са свалени, докладват оттам.

Продължава операцията на руските военни в Харковска област

Продъжлава настъплението на руските части в Харковска област и в сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 897-ия ден от началото на пълномащабната война се казва, че основните направления на бойните действия в този район са Хлибоке, Тихе и Вовчанск. Украинските военни съобщават за изпращане на резерви от Луганска област за подсилване на позициите. През миналото денонощие са регистрирани шест атаки около тези населени места.

Сериозно се активират бойните дейсвия в Лиманското направление - 24 атаки, като целта е пробив при Макиевка, съобщават от ВСУ. Под натиск са още Терна, Невск и Серебрянското горско управление. Интензивни остават боевете и около Покровското направление, където през миналото денонощие са регистрирани 29 атаки към Пантелейминивка, Новоолександривка, Желане и Новоселивка Перша.

Торецк е под масиран обстрел с авиация, съобщава ВСУ и отбелязва и за 10 атаки към Зализне и Ню Йорк. Руснаците не се отказват и от опитите да превземат Часов Яр в Краматорското направление, където има 10 атаки. Част от тях са насочени и към Калинивка и Иванивско.

През изминалото денонощие ВСУ регистрира 101 директни бойни сблъсъка, 73 въздушни у,дара, при което са използвани 89 авиационни бомби и повече от 500 дрона камикадзе.

ЕК: Украйна има право да се защити, включително и с удари по руска територия

Украйна има правото да нанася удари както и когато прецени на своя територия или на територията на Русия, коменира говорителят на ЕК Петер Стано. Така той отговори на журналистически въпрос дали в Брюксел смятат за законна операцията в Курск.

"Украйна е подложена на незаконна агресия, по силата на международното право може да се защитава, включително и атакувайки своите врагове на тяхна територия", категоричен беше той.

"Изцяло подкрепяме украинските усилия да възстановят своята териториална цялост и суверенитет и да отблъснат незаконната атака на Русия", коментира още Стано, припомняйки, че това е позицията на ЕК още от началото на 2022 година.

Съобщения и от Пентагона свидетелстват, че в САЩ не смятат настъплението в Курска област за ескалация на конфликта и не виждат нарушения на политиката на САЩ по отношение на предоставянето на оръжия.

* Публикацията е допълнена с подробности за удара по военното летище в Липецк

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

6
rate up comment 23 rate down comment 13
zelka007
преди 9 часа
явно пробивът на украинците е бил старателно подготвян с месеци , а не е спонтанно решение ... досега освен изброеното в материалът е известно , че зад успехът стои много работа . първо украинците са използвали мощни заглушители , с които са компрометирали всякаква комуникация на рассияните в много голям периметър . дори вчера рассийската авиация е избомбила собствени позиции и селища на местните . пълната липса на комуникация в рашибозуците продължава м/у другото , не знаят какво се случва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 9
zelka007
преди 9 часа
хаха ... mavi=тошко_стоте_акаунта=тuквеник007=mule2 ... не е комплексарче с много акаунти и не пише прозззтотийки от чужди . той е хубавец с железни китки на гимнастик ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 15
zelka007
преди 9 часа
ден 896 от тридневната война , 1030 наемни убийци на търсеният за престъпления с/у човечеството паехали към ада , 3 фръкникупулчета за скрап , 9 бетеерчета , 49 артилерийки - прилично , 86 камиончета - ашколсун , 2 безполезни ПВОта , 1 самальот към вчерашната сводка ... скоро ще зачезнат май фръкникупулчета от сводката , не може да е верно че матушката за 30 месеца СВО си ликвидира танковете , нали друзя антиваксъре-газовици ?! май- газовици требе да го спирам , щото и газчицата окончателно адио
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 8
zеlkа007
преди 9 часа
............................ ............ .......... вие си знаете! хихихихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
zеlkа007
преди 9 часа
Ден 895 ? ...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
zеlkа007
преди 9 часа
Ииииии..... СТАРТ!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още