IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

300 "спартанци" изненадаха и показаха слабостите на руската армия в Курска област

Операцията постави Кремъл пред дилема как да накара Запада да спре подкрепата за Киев, но и да омаловажи пробива

07:56 | 08.08.24 г. 113
Снимка: 93 ОМБР "Холодний Яр"
Снимка: 93 ОМБР "Холодний Яр"

Операцията в Курска област е внимателно планирана и е най-масираното нападение на територията на Русия от началото на пълномащабната война, която Москва започна в Украйна, пише британското издание The Times. До този момент властите в Киев запазват пълно мълчание относно настъплението и съпричасността на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в него.

Но според публикацията подготовката на операцията включва и разполагане на системи за ПВО по границата с Курска област, за да бъде защитено придвижването. Съдейки по дълбочината му - около 10 км, то е изненада за руската армия и показа слабости при защитата на границата със страна, с която Русия воюва вече две години и половина. Според наблюдатели тя се охранява от гранични войски, войници на срочна служба и от териториалната отбрана, но без тежко въоръжение.

Във втория ден от пробива Русия изгуби контрол над 11 населени места, като в част от тях не е извършена евакуация на цивилните жители. Превзета е площ от около 45 кв. км. Някои наблюдатели отбелязват, че на руските военни отнема месеци за подобно придвижване на фронтовата линия.

Геолокализирани кадри показват, че се водят боеве около път 38К-030 Суджа - Кореново, както и вземане в плен на поне 40 руски военни.

На 7 август изпълняващия длъжността областен управител Алексей Смирнов обяви извънредно положение.

Министерството на отбраната на Русия първоначално съобщи, че пробивът през границата е осъществен от 300 души с 10 танка и 20 бронирани машини, заради което в Украйна се появиха аналогиите с филма "300 спартанци". По-късно главнокомандващият операцията в Украйна ген. Валерий Герасимов отбеляза по време на заседание в Кремъл, че атаката е извършена от до 1000 души, голяма част от които са спрени на границата още в ранните часове на 6 август.

Явно малки групи обаче са успели да преминат на руска територия, става ясно от думите на генерала, който докладва, че от подразделения от групировката "Север", заедно с граничните власти продължават да действат, за да спрат останалите военни в зоната на руско-украинската граница.

Според украински наблюдатели военната групировка "Север" извършва операцията в Харковска област - основно към Вовчанск и Липци. Предположението е, че операцията ще опита да изтегли руските части от тези зони, но успехът ще зависи доколко сериозно се възприема пробивът в Москва реално и ако се стигне до там - колко военни и откъде ще бъдат преместени.

Операцията спечели и много критики - и украински, и западни анализатори отбелязаха, че Украйна няма нужда от нов фронт, а от стабилизиране на линията в Донецка област и резервите, които изпрати в Курска област, можеха да бъдат използвани в другите направления.

Други обаче обръщат внимание на реакцията на руския президент Владимир Путин, който нарича операцията "мащабна провокация", но се въздържа от традиционните заплахи за ядрен отговор. Русия се готви да се обърне към ООН, а не заплашва с масов обстрел в отговор на пресечените "червени линии".

От Института за изучаване на войната (ISW) отчитат, че Кремъл е пред сериозна дилема - от една страна, иска да използва възможността да накара Запада да спре да подкрепя Украйна, а от друга - да омаловажи действията, за да не предизвика реакция сред руснаците.

САЩ нямат информация за операцията в Курска област

От Държавния департамент на САЩ съобщиха, че нямат информация за операцията в Курска област, но и допълниха, че Украйна не съгласува с тях всяко свое действие. Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби пък коментира, че властите ще се свържат с Киев, за да разберат повече подробности и уточни единствено, че няма промяна в политиката на САЩ да не позволява използването на американски оръжия на руска територия.

Според говорителя на Държавния департамент Матю Милър не изглежда да има нарушение на това правило, посочва The Wall Street Journal.

През юни Вашингтон даде частично разрешение за използването на снаряди по военни цели в приграничните зони. След това обстрелите над Харков намаляха чувствително.

Коментарите относно съгласуването на действията са породени от публикация в New York Times, според която руският министър на отбраната Андрей Белоусов е позвънил на своя американски колега Лойд Остин и е поискал да бъде оказан натиск на Украйна да прекрати своя планирана операция. Според спекулации става въпрос за опит за покушение на руския президент Владимир Путин по време на събитие, свързано с Деня на военноморските сили на Русия в Санкт Петербург.

Русия предава С-400 на Иран за защита на ядрени обекти

Русия ще предаде своите системи за ПВО С-400 на Иран, за да защити ядрени обекти, посочват украинските анализатори от Defense Express. Израелски медии съобщиха преди ден, че Иран очаква системи за електронна борба "Мурманск", както и балистични ракети "Искандер" от Русия. NYT допълни, че в пакета може да има и С-400.

Украинското издание Defense Express отбелязва, че предаването на балистични ракети е малко вероятно по няколко причини - самата Русия разчита на своите съюзници, за да получи ракети за войната си в Украйна и при последния удар към Киев бяха използвани севернокорейските KN23. Иран също има своя разработка на балистични ракети, и то с по-голям обсег на действие от този на "Искандер".

Според анализаторите обаче действително може при своето посещение в Техеран председателят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу действително да е договарял доставката на С-400. Те отбелязват, че Иран има нелоша противовъздушна отбрана, в която има системи С-300, С-200, "Тор" и иранския аналог на С-300 - Bavar-373 SAM.

Ако бъдат предадени, и трите системи ще се нуждаят от руски оператори.

Кирило Буданов: Руската офанзива се проточи

Руската офанзива "се проточи" и ще приключи до два месеца, коментира в интервю ръководителят на украинското военно разузнаване (ГУР) ген. Кирило Буданов. Той обаче допълни, че украинските военни няма да седят в очакване руската офанзива да се изчерпи и ще продължат с контраатаки в зоните, които смятат за най-обещаващи.

От сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за 896-я ден от началото на пълномащабната война е видно, че фокусът остава Торецко и Покровско направление. В Харковска област има само три атаки по позиции към Вовчанск и Тихе. Руски военни кореспонденти съобщават, че украинците изпращат подкрепления в региона. Руснаците са усилили артилерийския обстрел към Вовчанск, като се използва и термобаричното оръжие ТОС 1 "Солнцепек".

В Краматорското направление геолокализирани данни показват връщане на позиции от страна на украинските военни край канала Сиверски Донец - Донбас и горски зони около Часов Яр. По данни на ВСУ през миналото денонощие в тази зона са са регистрирани седем атаки по позиции около града.

В Торецко направление са отчетени 11 атаки по позиции към Торецк, Зализне и Ню Йорк. Град Торецк е под масиран обстрел и само до този час са регистрирани 20 удара с авиационни бомби. Най-интензивна е битката около Новоолександривка, Хродивка и Яснобродивка в Покровското направление. Там са се провели 28 атаки, или почти наполовина спрямо среднодневните в последните седмици.

Като цяло данните от сводката на Генералния щаб на ВСУ показва забавяне на бойните действия. Има съобщения, че руски части се изтеглят от позиции в Харковска област към Лиман и Краматорск и са изпратени към Курска област. Това е причината за по-малкия брой атаки - 96. Няма намаление при въздушните удари - 69, при които са използвани 110 авиационни бомби и повече 700 дрона камикадзе.

ГУР разпространи и видео с атака на щурмови части по Тендеривската коса - ивица земя в Черно море в близост до Крим. Ивицата е с дължина от 65 км и широчина от малко по-малко от 2 метра.

Според съобщения на областния управител на Курска област през нощта са свалени 6 дрона и 12 ракети над областта. Според данните на Министерството на отбраната над Курска област са свалени само два дрона и още 14 - над Белгородска област.

Партизанското движение в Крим откри още два военни кораба

През юли украинските военни коментираха, че от пристанището в Севастопол са се изтеглили и последните бойни кораби от Черноморския флот на Русия. Оказа се обаче, че партизанското движение "Атеш", което действа на полуострова е открило още два кораба, скрити сред кранове и други съоръжения на пристанището.

Единият от тях е "Константин Олшански", който плаваше под украински флаг до 2014 година, когато след окупацията на Крим Киев загуби своя флот.

Към 6 часа на 8 август в Черно море има два руски кораба на бойно дежурство. И двата са носители на ракети "Калибър" с потенциален залп от общо 8 ракети. В Азовско море няма нито руски кораб на дежурство, а в Средиземно море са още два кораба, от които един носител на ракети с общ потенциален залп от 16 ракети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 08.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

61
rate up comment 3 rate down comment 3
zеlkа007
преди 3 часа
До: рускиблата, ми ще точат, ама ще си чакат на опашката, крраварите и еврогеювете са преди тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 9 rate down comment 0
рускиблата
преди 3 часа
Хохохохо, малейййй! Китайските другари вече "точaт лиги", ако пуснат само 2- 3 дивизии на север, ще завземат половината руски блата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 3 rate down comment 1
zеlkа007
преди 3 часа
Зеле, кажи нещо бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 4 rate down comment 1
zеlkа007
преди 3 часа
Къде ми отиде коментара с бройката военни дни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 5 rate down comment 2
zеlkа007
преди 3 часа
Хммм интересна цевзура от редакцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 10 rate down comment 0
zelka007
преди 3 часа
хаха ... mavi=тошко_стоте_акаунта=тuквеник007=mule2 ... щото мислите , че цифрите за заровените наемни убийци на кръволока от бункера под кремля са изсмукани от пръстите !! атакуват с китайски бъгита нефелите , щото попривършиха това-онова като танкчета и бетеерчета . в същото време украинците ги избиват със стотици дронове , а в някои дни и хиляди ... като капачки от бира на стрелбище в цирк са ... наслаждавай се ... https://***.youtube.com/watch?v=cwEHEWGbkrI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 8 rate down comment 0
zelka007
преди 4 часа
хаха ... mavi=тошко_стоте_акаунта=тuквеник007=mule2 ... хич не е комплексар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 9 rate down comment 4
Алехандрохую
преди 4 часа
Рускине нацисти съвсем спакойно бомбиха руски граждани и техните жилища, и това вече не може да се скрие, щото самите руснаци реваха като заклани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 15 rate down comment 2
Алехандро
преди 4 часа
И, сега, най-големата драма - официални руски лица в рапортите си докладват, че най-учудващо, украинците не влизав вътре в домовете, не ровят за мобилни телефони, дори не крадат печки, перални и тоалетни чинии!?! И, най-важното - дори не питали за алкогол!?! Хахахахахахахахахахахахахахахахаха!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 1
zеlkа007
преди 4 часа
Ей точно за това - пишат се глупости и простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още