IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия губи контрола върху "Суджа" - входната точка на руския газ за Европа?

От 6 август група военни пресече границата и напредва в Курска област

16:59 | 07.08.24 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия губи контрола върху Газоизмервателната станция "Суджа", през която минава транзитът на руския природен газ за Европа. За това свидетелстват множество публикации в Telegram и от украинска, и от руска страна. Информацията не може да бъде потвърдена, но от вчера (6 август) военни части пресякоха руската граница и започнаха настъпление на руска територия. Това пренесе бойните действия и на руска територия.

Според информация на руското Министерство на отбраната това са украински военни части, но Киев официално нито потвърждава, нито отрича тази информация.

"Суджа" в момента е единствената функционираща входна точка на "Газпром" и през нея денонощно минават около 40-42 млн. куб. метра природен газ в денонощието. Основно този газ се ползва от Унгария, Австрия и още няколко клиента в Централна Европа, които обаче имат и алтернативни доставки.

Не е ясно какво се случва с транзита, ако тази новина бъде потвърдена.

Министерството на отбраната на Русия съобщи на 6 август, че границата са пресекли 300 военни от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с 11 танка и 20 бронирани машини. В социалните мрежи се появиха редица видеа, които показват настъплението, при което е свален боен хеликоптер Ка-52, а по-късно е реализирана и уникална засега операция, при която с FPV дрон е свален хеликоптер Ми-8. Има кадри, показващи пълното разрушение на митническия пункт "Суджа".

В Кремъл тече извънредно заседание на президента Владимир Путин със силовите институции. По-рано днес (7 август) по време на среща на правителството той определи ситуацията като "мащабна провокация" на ВСУ. Главнокомандващият операцията на Русия в Украйна Валерий Герасимов представи по време на заседанието протоколни кадри, разпространени от Кремъл, че настъплението е спряно на границата още вчера с помощта на артилерия, бойна авиация, ракетни войски и граничните власти.

В атаката са участвали 1000 души, като половината от тях са убити или ранени. В момента от оперативната група "Север" и граничните власти извършват допълнителни операции по границата, за да спрат и останалите вражески военни. "Операцията ще завърши с разгром за противника", допълни той.

В Курска област, където е настъплението, има ядрена централа - близо до град Курчатов, за която в руското информационно пространство се говори, че също е цел на военните. Според тях целта е тя да бъде разменена срещу окупираната през 2022 г. Запорожка АЕЦ. Курчатов е на около 60 км по права линия от Суджа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Lemon's
преди 17 минути
До: khaoХахахаааа моля те недей, тази глава sssaaa е най-чугунентата и не разбира за какво иде реч!Хахаааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 22 минути
До: sssaaa Той не обяви ли вече война, или мобилизира в мирно време, кажи че медиите мълчат по тоя въпрос ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
sssaaa
преди 28 минути
Поредна възможност Путин да обяви война и да приключи тези Евроатлантически мъки на Западната коалиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Lemon's
преди 32 минути
Рашисткия срам край няма. ТъПутин ги закопа тея пияни тъпоглавци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 час
До: 0pk ... москалите хаотично отстъпват към Масква. Ти го каза, и няколко десетки москалски блогъри и влогъри!.... ние евроатлантиците тънем в информационно (а и не само, щото сме на еко ток!) затъмнение от шорос! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
0pk
преди 1 час
Как така да не може да бъде потвърдена информацията, че днес Алехандрович цял ден я потвърждава. Вече спокойно може да пишете, че Украйна нападна Русия и москалите хаотично отстъпват към Масква. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още