IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бойни действия се пренасят на територията на Курска област в Русия

Украйна увеличава средствата за производство на ракети и дронове, съобщи Володимир Зеленски

08:10 | 07.08.24 г. 60
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

На 6 август, в 895-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна, бойни части пресякоха границата с Русия в Курска област и според съобщенията на руските власти пробивите са в три направления - към град Суджа (където се намира входната точка за транзита на руския природен газ през територията на Украйна в Европа) и селата Николаево-Дарино и Олешня. 

Местните власти призоваха за запазване на спокойствие, а руски военни кореспонденти отбелязват, че мястото е трябвало да бъде защитавано от силите на Рамзан Кадиров, но те са напуснали позициите си и украинците продължават напред.

По данни на Министерството на отбраната на Русия границата са преминали към 300 души, подкрепени от 11 танка и 20 бронирани машини, по данни на руски източници - американските  Stryker. Руските сили опитват да спрат тяхното настъпление с дронове и бойна авиация. Първоначалните съобщения на институцията бяха, че атаките са спрени още на границата, но по-късно те бяха коригирани.

Липсва организирана евакуация на жителите на подложения под обстрел Суджа и те сами се отправят към Курск. Няма евакуация и на ранени руски военни, сочат съобщения в каналите в Telegram.

Според съобщенията на Министерството на отбраната на Русия зад този пробив стоят Въоръжените сили на Украйна. Киев обаче не коментира тези изявления. Досега границата с Русия на няколко пъти преминаха сражаващи се на страната на Украйна руснаци от Легион "Свобода за Русия" и Руския доброволчески корпус. Те навлязоха в Белгородска област с ограничена техника и се позиционираха в Теткино преди месеци. Според Forbes и този път границите са пресекли проукраинско настроените руснаци. Този път обаче и от техните щабове отказват да коментират, а  руски кореспонденти съобщава, че бойните части са по-големи и подготвени, а целта е "всяване на паника".

Бившият говорител на Генералния щаб на ВСУ Владислав Селезньов коментира пред изданието "Киев 24", че "създаването на санитарна зона е игра, която може да се играе от двама", напомняйки думите на руския президент Владимир Путин, че операцията в Харковска зона цели създаването на "санитарна зона" в защита на Белгород.

Руски наблюдатели отчитат, че не е изключено украинците да опитат пробив и в други части по границата в опит да изтеглят руски военни формирования от другите части на фронтовата линия. Украинските анализатори обаче критикуват операцията, която, според тях, изтегля ненужно резервите на украинците.

Анализаторите от DeepState съобщиха, че следят внимателно развитието на ситуацията в приграничните райони, но няма да обновяват публичните си данни на този етап. "Ще предадем максимално точно и ясно информацията, когато дойде времето за това", написаха от проекта в своя канал в Telegram и допълниха, че причината да правят това е защитата на личния състав на силите на отбраната.

Взривове в Курчатов

Губернаторът на Курска област Алексей Смирнов съобщи за четири свалени ракети над областта, а в социалните мрежи жителите на Курчатов съобщават за силни взривове. Градът е основан през 1968 година във връзка с изграждането на АЕЦ "Курск". Централата има два работещи блока от типа РБМК 1000 (с графитен забавител) с мощност от 2 гигавата.

Има данни и за унищожен боен хеликоптер Ка-52 в Курска област. Местните власти съобщиха и за прихванати и унищожени три дрона в ранните часове на 7 август.

Русия съобщи за превземането на Тимофиевка и Новоселивка Перша

Министерството на отбраната на Русия съобщи за превземането на няколко населени места в Донецка област - Новоселивка Перша и Тимофиевка. По данни на DeepState ситуацията и в Ню Йорк е тежка и вероятно украинските военни ще загубят и това село в следващите дни. Според руски военни кореспонденти има опити за обкръжаване на населеното място, но други посочват, че руският напредък е прекалено бавен, за да е успешна подобна операция.

Активни са боевете и в Торецкото направление и през миналото денонощие от ВСУ отчитат 18 атаки като основният фокус е Торецк, както и Ню Йорк и Пивнично. От Института за изучаване на войната (ISW) посочват, че атаките към Торецк започнаха в средата на юни и вероятно градът ще бъде една от големите цели на руснаците за лятото.

Другата е Покровск, но през изминалото денонощие няма сериозни изменения на фронтовата линия край града. В това направление ВСУ регистрира 42 битки основно около населените места Олександривка, Новоолександривка, Калинове, Веселе, Иванивка, Желане, Яснобродивка и Карливка.

В Харковска област натискът не отслабва и ВСУ отчита девет сблъсъка към Липци, Тихе и Вовчанск. По непотвърдени данни руски сили са превзели височини край Тихе, което дава по-добри позиции за офанзива.

През изминалото денонощие сводката на Генералния щаб на ВСУ отбелязва общо 136 директни бойни действия, 77 въздушни удара, при които са използвани 97 авиационни бомби, както и повече от 550 дрона камикадзе. Броят на авиационните бомби започва да се връща към средното за денонощие, регистрирано през последните месеци - малко над 100, след два дни с намаления.

Руското Министерство на отбраната съобщава за посещение на главнокомандващия на операцията в Украйна ген. Валерий Герасимов в района на бойните действия. Той е изслушал информация за напредъка към Торецк и Покровск, сочат съобщенията. В нощта срещу 7 август са унищожени 11 дрона над Белгородска, Воронежка, Курска и Ростовска област, посочват още руските военни.

Украйна увеличава финансирането за производство на ракети

Украйна увеличава финансирането на проекти за производство на ракети, съобщи по време на вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски. Той съобщи, че до този момент са сключени договори за доставката на 1 млн. дрона от различни типове и ще има още до края на годината.

За покупката и разработката на дронове се инвестират не само пари от бюджета на Украйна, но и от тези на партньорите, допълни още украинският държавен глава. "Нашите възможности да произвеждаме дронове се увеличават, това ни помага да се защитим", допълни още Зеленски.

Междувременно анализатори съобщават, цитирани от Forbes, за ново въоръжение на едни от най-успешните дронове на бойното поле - "Баба Яга". За разлика от малките FPV дронове, които могат да пренасят не повече от ръчна граната, този модел е в състояние да обстрелва позиции с противотанкови мини.

Обикновено "Баба Яга" летят нощно време, защото са лесна мишена зарази големината си и шумните ротори. Сега те са снабдени с лазерно насочвани бомби, което им позволява да стоят по-далеч от бойното поле и да са по-защитени.

След Мали и Нигер прекъсва дипломатическите отношения с Украйна

Нигер прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна заради агресията, която проявява, съобщи Radio France International (RFI), позовавайки се на съобщения на представители на местните власти. В него се казва, че въпросът ще бъде повдигнат пред Съвета за сигурност на ООН, "за да бъде намерено решение на украинската агресия".

Преди дни Мали прекъсна отношенията си с Киев, обвинявайки го в поддръжка на тероризма. Решението беше взето, след като местни бунтовници нападнаха група военни, сред които и членове на ЧВК "Вагнер", край границата с Алжир. Бунтовниците заявиха своята подкрепа за Украйна, а от военното разузнаване коментираха, че са предоставили "необходимата информация" за удара.

В изявление на Министерството на външните работи на Украйна се казва, че Мали не е представила доказателства за съпричастността на страната към удара, който е довел до разгром на групата на ЧВК "Вагнер". Украйна безпрекословно се придържа към нормите на международното право, нерушимостта на суверенитета и териториалната цялост на другите държави, допълват още оттам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

60
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 35 секунди
Фekaлен, защо не пишеш само от един Ник, ами ползваш е момента два? Алехандро и Зелка? Фekaлник такъв, всички те знаят че си TPОЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 2 rate down comment 0
sssaaa
преди 2 минути
До: Ivan N., викаш Укроплемето няма никакви загуби и за това не се съобщават. Само руснаците търпят загуби в жива сила и техника и за това само се съобщава това което е истина. Жалки коне с капаци сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 1 rate down comment 3
zеlkа007
преди 3 минути
Бухахахаха!!! Журналистът Дмитрий Гордон: "путин ще бъде свален и ще приключи в локва пикня насред Кремъл"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 0 rate down comment 5
zеlkа007
преди 3 минути
Хихихих!!! Морски център на ГУР МО на Украйна осъществиха поредната нахална операция в акваторията на Черно море. Под прикритието на нощта десантна група воини Артану десантна на Тендрвската коса, където унищожи вражеската тежка техника, включително МТ-ЛБ, Комплекс РЕБ, значителен брой кадри и унищожи укреплението на руснаците.На, печелившите - честиту!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 4 rate down comment 1
sssaaa
преди 3 минути
До: Алехандро, TPОЛ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 4
zеlkа007
преди 4 минути
Бухахахаха!!! Между другото, рашистите с чугунени кратуни продължават с поставянето на олимписки рекорди - в чера в Курска област за първи път в историята, FPV дрон успя да удари руския ударен хеликоптер Ми-28!!! За петстотен път, росгоуедата стаха за смях пред света! Бухахахаха!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 1 rate down comment 5
zеlkа007
преди 4 минути
ден 1895 от тридневната война , 1230 крадци на бидета са създали угощение на местните торни бръмбари , 8 фръкникупулчета за скрап , 29 бетеерчета - пак са си организирали напиняне , 67 артилерийки - ашколсун , 87 камиончета - аферим ... украинците са дръннали рафинерия на транснефт в усинск , коми ... на 2000км от границата с рассийката ... и само уточнение за дронът баба яга , използва планиращи! боеприпаси с лазерно насочване , засега няколко от по 10кг , скоро и повече ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 5 rate down comment 6
Алехандро
преди 26 минути
Журналистът Дмитрий Гордон: "путин ще бъде свален и ще приключи в локва пикня насред Кремъл"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 6
Алехандро
преди 28 минути
Морски център на ГУР МО на Украйна осъществиха поредната нахална операция в акваторията на Черно море. Под прикритието на нощта десантна група воини Артану десантна на Тендрвската коса, където унищожи вражеската тежка техника, включително МТ-ЛБ, Комплекс РЕБ, значителен брой кадри и унищожи укреплението на руснаците.На, печелившите - честиту!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 5 rate down comment 6
Алехандро
преди 29 минути
Между другото, рашистите с чугунени кратуни продължават с поставянето на олимписки рекорди - в чера в Курска област за първи път в историята, FPV дрон успя да удари руския ударен хеликоптер Ми-28!!! За петстотен път, росгоуедата стаха за смях пред света! Бухахахаха!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още