IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Способна ли е Русия да разгърне мащабна офанзива в следващите месеци?

F-16 пристигат в Украйна с "инструкция" на английски език, успокояват се в Русия

07:52 | 06.08.24 г. 36
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лятната офанзива на Русия върви към провал - военните няма да успеят да се разгърнат по фронтовата линия в Украйна, каквито бяха плановете, и да напаравят мащабна операция, макар че се придвижват напред в Донецка област, пише в матерал Newsweek, позовавайки се на военни анализатори и представители на властите в Украйна.

Изключено е повторение на нападението, на което бяхме свидетели в началото на пълномащабната война през февруари 2022 година, категоричен е говорителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов.

Реално след превземането на Авдиевка през февруари, Русия отбелязва бавно придвижване и превземане на села и малки населени места, които предварително обстрелва с авиационни бомби и разрушава почти напълно. Украински анализатори коментират, че единствено бомбите допринасят за руския успех. При Бахмут отнемаше дни да бъде разрушена една сграда с артилерийски снаряди, а сега една бомба разрушава за секунди всичко в диаметър десетки метри от попадението, отбелязват наблюдателите от украинската група Frontelligence Insight. Това ограничава местата, където могат да бъдат изградени защитни позиции.

През май руските части опитаха да отворят нов фронт на север - в Харковска област, и да окупират втория по големина град в Украйна Харков. Вероятно това трябваше да сложи началото на лятната им офанзива.

Атаките обаче бяха блокирани и сега фокусът е към Покровск и Торецк - градове със съответно 60 хил. и 32 хил. души население към 2020 година. Според украински военни към тези направления в момента се насочват свободните резерви на руската армия, включително и от други части на фронтовата линия (например в Херсонска област). Операцията в Харковска област също продължава, но според редица наблюдатели целта е от своя страна да изтеглят резервите на украинците в това направление.

Според оценки на Института за изучаване на войната (ISW) под въпрос е дори и изпълнението на задачата за превземането на Донецка област в административните ѝ граници до края на лятото и в следващите месеци заради недостиг на техника и подготвени военни части.

Ник Рейнолдс от мозъчния тръст RUSI смята, че това действително е така, но в подобно положение е и укранската страна. Стуацията е много трудна за прогнозиране, защото и двете воюващи страни имат проблеми, казва той пред Newsweek.

Горчвият успех на Украйна в Морозовск

От пролетта Русия започна да обстрелва населени места и бойни позиции около фронтовата линия с мощните авиационни бомби, при което често самолетите, които ги изстрелват остават на руска територия. От месеци Украйна опитваше да накара своите партньори да ѝ позволят да използва мощните западни ракети за удари по авиобази на руска територия, за да прекрати тези атаки.

Отговорът беше "не", а сега вече е късно, пише в анализ Forbes. Изданието посочва, че в опит да се справят украинците използват собствени средства - дронове, които обаче нямат тази разрушителна сила. Така се случи това, което ГУР се опитваше да избегне - десетките самолети, които седяха на открито и можеха да бъдат унищожени, сега просто ще бъдат преместени на друго място. Това е резултатът от последните удари по базата в Морозовск в началото на месеца. Мястото е под обстрел от известно време, но сега е най-разрушителната атака и при нея има данни за един повреден Су-34, склад с боеприпаси и кулата за наземен контрол.

С евтина модернизация Русия успя да вкара във войната хиляди авиационни бомби, останали от съветско време. По данни на украинските власти всеки месец над страната се изсипват между 3000 и 3500 такива бомби, някои от тях с тегло от 3 тона, които нанасят огромни щети по инфраструктурата.

Инструкция на английски - основен недостатък на F-16

F-16 има няколко недостатъка, разказва ТАСС, базирайки се на анализи на руски военен пилот. Сред тях е фактът, че индикациите по таблото са на английски език, а украинските пилоти нямат достатъчен боен опит с тези изтребители. В Украйна няма и бази за ремонт и поддръжка на F-16, нито достатъчно пилоти и инженери.

Това действително бяха основания, сочени като проблемни за експлоатацията на западните изтребители, но преди повече от 18 месеца. През това време неуточнена група пилоти беше изпратена за обучение, включително и в Румъния и САЩ. Когато Украйна официално съобщи за получаването на F-16, президентът Володимир Зеленски отказа да уточни колко са те и колко пилота вече има подготвени, но допълни, че обучението на персонал, който е свързан с поддръжката и експлоатацията на изтребителите продължава - не само пилоти, но и наземен персонал.

Покровск и Торецк - двете направления на най-сериозни бойни действия

Усилията на руските части се насочват в две направления - Торецко и Покровско, показа сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна в 894-ия ден от началото на пълномащабната война. През миналото денонощие има 26 регистрирани атаки към позиции около Торецк и Ню Йорк. В Покровско основите усилия на руснаците са насочени към Новоолександривка, Воздвиженка, Иванивка, Желане и Новоселивка Перша. ВСУ отбелязва 41 директни бойни сблъсъка.

Активизираха се усилията на руснаците да превземат Часов Яр и в Краматорско направление са регистрирани 13 бойни сблъсъка през миналото денонощие.

В Харковско направление има известно затишие и са отчетени пет битки в позиции около Тихе и Вовчанск. Украинският Център за отбранителни стратегии съобщи за ротация на украинските части в Хлибоке и Вовчанск.

В 894-я ден от пълномащабната война са регистрирани общо 133 бойни сблъсъка, 50 въздушни удара, при които са използвани 64 авиационни бомби, което отново е по-малко от средното в последните месеци - над 100, и почти 600 дрона камикадзе.

Украйна беше под обстрел през нощта на 6 август и ВВС съобщава за изстреляни четири балистични ракети "Искандер - М" или севернокорейски KN 23 по Киевска област (от Воронежка област), две управляеми авиационни Х-59, както и 16 дрона. От тях две балистични ракети и само 1 дрон са постигнали целите си. На този етап няма информация за поражения. Военната администрация на Киев съобщава за поражения от взривната вълна при унищожването на ракетите - изпочупени стъкла, включително и на жилищна сграда и две бензиностанции. Кметът на Харков също съобщи за нови взривове в града в ранните часове на 6 август.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за унищожени 12 дрона над Белгородска и Курска област в ранните часове на 6 август. Губернаторът на Курска област Алексей Симрнов обаче съобщава в Telegram за 26 унищожени дрона. На този етап няма информация за поражения от тези атаки.

Русия е построила жп линията от Ростов на Дон до Мариупол?

Русия е завършила и без много шум пуснала в експлоатация жп линията от Ростов на Дон до окупирания Мариупол, съобщава съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрющенко, базирайки се на свои източници и на усилването на трафика в няколко жп направления. Строителството е отнело 13 месеца, отбелязва той. Според наблюденията на британското военно разузнаване новата линия възстановява съществуващото жп трасе, което е разрушено при боевете в Донецка област.

През март руският президент Владимир Путин съобщи за строителството на жп линия, свързваща южните части на Русия, минаваща през окупираните територии до Крим. Тогава релсите бяха стигнали до Бердянск. Според оценки на военни анализатори това е сериозно подсилване на логистичните връзки на Русия към южния фронт, допълващо или заменящо Кримския мост.

Линията е в обсега на украинските оръжия, но разрушаването ѝ всъщност не е толкова лесно - отделните фрагменти могат бързо да бъдат сменени и влаковите композиции да продължат пътуването си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 8
sssaaa
преди 5 часа
Е то задклавиатурното устройство е едно и също -ако щеш Дела или Алехандро, а защо не и Кхао.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 26
zelka007
преди 5 часа
ден 894 от тридневната война , 1050 крадци на бидета са заровили за винаги глави в септичните ями , 4 фръкникупулчета - ех де ги онези километрични колони пред Киев със стотици унищожени дневно , 8 бетеерчета - и туканка недостиг , 39 артилерийки , 59 камиончета ... скука !! радва как рассийски нефелници обясняват украинските пилоти какви битови проблеми имат с инструкциите и съобщенията на компютрите на ф16ките ... :))) ... хаха безаналогово ... къф изстребител е това без руски език ... хаха !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 7
тошко_стоте_акаунта
преди 5 часа
До: sssaaa, ей сега, ще се включи зелехую на втора, и ще се задълбочи монолога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 7
sssaaa
преди 5 часа
До: Алехандро, хайде пак се започна със сутрешните лъжи. Поредния сутрешен монолог от 10 поста е в очакване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 28
Алехандро
преди 6 часа
Класическата JASSM с обхват до 370 км; JASSM-ER над 900 км; JASSM-XR или AGM-158B-2 до 1900 км.https://***/VREMENi_NE_T
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 26
Алехандро
преди 6 часа
Имам снимки на 17-18 год. руски войницета, които вече са утрепани по фронтовете. Мясо - кът! А, в момента Украйна работи по получаването на далекобойни ракети за F-16. F-16, които сега летят в нашето небе, са модерна модификация с най-новата авионика и радари за насочване на ракети към цели. Става въпрос за далекобойни ракети JASSM. Те имат следните модификации:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още