IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Официално: Украйна е получила първите F-16, работи за коалиция по "прихващане"

Украинският президент отказа коментар дали те вече са извършили бойна мисия в страната

17:33 | 04.08.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украйна е получила първите си самолети F-16 беше официално потвърдено от украинския президент Володимир Зеленски. От неговата пресслужба беше разпространено видео от награждаване на военни по повод Деня на военновъздушните сили на Украйна. Церемонията се провежда на летище край Киев, а фон са два изтребителя F-16. 

ВВС сега са в нов етап на развитие и прeминават към нов стандарт в авиацията - на западната бойна авиация, каза Зеленски.

За пристигането на първите самолети F-16 се говори от дни. Срокът за получаването им беше до края на юли, а медийни публикации съобщаваха, че той е спазен. Властите в САЩ и в Киев обаче официално нито потвърдиха, нито отрекоха тази информация.

Сега официално и изтребителите извършиха и първия си полет в небето над Украйна, макар и демонстрационен. В своеобразния парад участваха още и изтребители МиГ-29 и Су-27. Пред журналисти Зеленски отказа да коментира дали новото попълнение на ВВС вече е изпълнило своята първа бойна мисия, нито какви ще бъдат задачите на изтребителите.

По време на брифинг Зеленски каза още, че се работи за създаване на коалиция за "прихващане на ракети" от съседни държави и има някои технически подробности, които трябва да бъдат уточнени, допълват от Офиса на президента. Става дума за руски ракети и дронове, които летят от територията на Украйна към съседните държави, повечето от които - членове на НАТО. "Мисля, че това трябваше да бъде направено отдавна", каза украинският държавен глава и коментира, че подобно решение е много сложно за съюзниците. "Те винаги се боят от ескалация и ние трябва да се борим и с това", допълни той, цитиран от местни медии.

Ще има още изтребители F-16, както и още пилоти, които ще се обучават за тях, стана ясно още от думите на Зеленски пред украинските медии. Той не уточни нито броя на самолетите, нито на подготвените пилоти, коментирайки само, че не са достатъчно. Има различни форми на обучение и различни етапи, допълни още президентът.

Според публикации досега Украйна е получила шест изтребителя от Дания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 04.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 3 минути
До: 0pk ... хаха ... така е ... ден 892 от тридневната война ... надежда всяка оставете !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 20 минути
До: zelka007 нито байрактарите, нито патриотите, нито леопардите, нито химрасите помогнаха украинците, дали последното което могат да дадат западните кмунисти е способно да направи обрат? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 2 часа
хаха ... сега конашенко ще ги подкара и ф16ките , на тумби ще ги сваля и унищожава ... както патриоти , леопарди , himars и пр ... :))) ... всичко свалят , само дето започнаха да опразват в рассийката 10км санитарна зона от границата с Украйна ... некой форумен копейкопоклонник боевик има ли представа , защо наш'те ф16 струват по 150млн бройката , а не 80-90 ?! какво казват квалитетните информационни източници по въпроса или мълчат ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още