IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За първи път Украйна има надмощие над Русия при атаките с далекобойни дронове

Доналд Тръмп определи размяната на затворници между Запада и Русия като "ужасна, ужасна грешка"

08:49 | 04.08.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За първи път от началото на войната Украйна има надмощие над Русия при ударите с далекобойни дронове, сочат изчисления на Forbes. Изданието съобщава, позовавайки се на съобщенията на властите на двете воюващи страни, че през юли руснаците са използвали 426 дрона от типа Shahed, а украинците - 524 далекобойни дрона от различни типове. Украйна увеличава съществено производството на своите разработки от отзи тип дронове и само според публично достъпните данни разполага с повече от 22 модела.

През миналия месец украински дронове нанесоха поражения по авиобази, петролни складове и рафинерии, както и по енергийни обекти, става ясно от видеа, снимки и публикации в социалните мрежи, които се потвърждават и от сателитни снимки. При една от атаките беше поразена военната база "Оленя", намираща се на 1800 км от границата с Украйна, и тя беше окачествена като една от най-впечатляващите от началото на войната.

Ударите в тила на Русия - по авиобази, логистика, местата, от които се изстрелват ракети и дронове, могат да помогна на Украйна да приключи войната при нейните условия, коментира във вечерното си обръщение по повод 892-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски. Той отново призова Западът да позволи използването на техните ракети за тези операции, за да бъдат те по-ефективни.

Украинските ВВС са унищожили повечето изстреляни дронове през юли - 90%, посочва и украинският военен анализатор Олександър Коваленко. Той също отбелязва, че през юли руснаците са използвали 426 дрона, от които са свалени 382. Най-успешният ден за ВВС на Украйна е 31 юли, когато бяха унищожени всички въздушни цели в една от най-масовите атаки с дронове за 2024 година - 89 дрона и 1 ракета Х-59.

Използваните от Русия дронове Shehed са около средното за месеца - 350 ± 10%, посочва още Коваленко и допълва, че има увеличаване на броя към края на месеца. По отношение на ракетите, използвани от Русия през юли, данните показват, че са свалени малко повече от половината (58%). По данни на ВВС на Украйна са изстреляни 112 ракети, под средното за месец, от които са унищожени 65. Още поне две от ракетите са паднали без причина и без да се взривят.

Най-масовата атака беше на 8 юли, когато под прицел беше Киев и ракета Х-101 удари по детската болница в града.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

През юли Русия изстреля свръхзвуковата "Циркон" по територията на Украйна, която ВВС не успяват да свалят, но на тяхната сметка през юли има една свалена ракета "Кинжал".

Коваленко отбелязва рекорд при използването на дронове камикадзе на бойното поле - поне 11 хил. Голяма част от тях са китайско производство. Пекин планира забраната за износ на дронове, които могат да бъдат използвани за бойни действия и терористични атаки от 1 септември и ако това се случи, може да се очаква намаление на използваните дронове.

При удара по Севастопол е потопена руската подводница "Ростов на Дон"

Руската подводница "Ростов на Дон" е потопена при атаката срещу Крим в нощта срещу 2 август, съобщиха от Въоръжените сили на Украйна. Оттам потвърдиха и че при удара са били унищожени четири установки С-400, разположени на полуострова.

Това е второ попадение по "Ростов на Дон" в последните 11 месеца - тя беше повредена при ракетна атака срещу корабостроителницата на пристанището в  Севастопол през септември 2023 година.

Смята се, че тогава бяха използвани британските ракети Storm Shadow. Според съобщенията на назначените от Москва власти в Крим при атаката в нощта срещу 2 август са били използвани ракети ATACMS. Сателитни снимки потвърждават поражения по части от пристанището, където се намираше в момента подводницата, но дали действително вече е напълно разрушена няма независимо потвърждение.

От ВСУ потвърдиха още и за атаката срещу летището в Морозовск (Ростовска област) в ранните часове на 3 август. Сателитни снимки също показват пълното унищожаване на складове, в които по данни на украинските военни са съхранявани боеприпаси, включително и авиационни бомби. Анализатори отбелязват, че на базата на снимките не може да се даде оценка за щети по самолетите, които към този момент вече са били преместени.

В масираната атака с дронове в събота е ударена и петролна база в Белгородска област, има данни и за щети в бази във Воронежка и Курска област.

Тръмп: Сключихме ужасна сделка с Путин

Кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп приветства прибирането у дома на американски граждани, задържани в руски затвори, сред които и журналистите Еван Гершкович и Алсу Курмашева, но допълни, че сделката е създала "ужасен прецедент".

"Върнахме си нашите хора, но сключихме ужасна, ужасна сделка", заяви Тръмп по време на митинг в Атланта и поздрави руския президент Владимир Путин с успеха при тази операция, пише The Washington Post. Кандидатът на републканците заяви директно, че Западът е освободил убийци взамяна на политически затворници и журналисти.

След сделката, при която Германия освободи един от най-желаните от Путин западни затворници - агентът от ФСБ, осъден за убийството на чеченски опозиционер в парк в германската столица Вадим Красиков, Берлин призова своите граждани да не пътуват в Русия.

Руските военни прехврълят резерви в Харковска област

По данни на украинските военни руските военни прехвърлят резерви от Луганска област към Харковска област - край Хлибоке, Вовчанск, Старица и Тихе. През миналото денонощие в региона са регистрирани шест директни бойни сблъсъка, сочи справката на Генералния щаб на ВСУ за 892-я ден от началото на пълномащабната война.

Най-интензивни за пореден ден са боевете в Покровското направление, но и без сериозен напредък на руснаците в последното денонощие. Регистрирани са 45 бойни сблъсъка - основно около Желане. Активни са боевете и край Новоселивка Перша, Калинове, Иванивка и Яснобродивка. Украински военни съобщават, че руското военно ръководство насочва всички свободни сили - от Запорожка и Херсонска област, особено около Бердянск и Мариупол, в региона.

Продължава и натиска към Часов Яр, където са съсредоточени усилията на руснаците в Краматорското направление. В Торецко направелние са регистрирани 20 атаки, но без сериозна промяна на фронтовата линия. Атаките са насочени основно към Торецк, Ню Йорк и Зализне.

През изминалото денонощие ВСУ регистрира 140 директни бойни сблъсъка и 49 въздушни удара, при които са използвани 62 авиационни бомби. Въздушните удари и използваните авиационни бомби са под средния брой за денонощие. През миналата седмица до събота над Украйна бяха хвърлени повече от 600 такива бомби - по позиции на украинските военни на фронтовата линия и по населени места в близост до бойните действия.

Към 6 часа на 4 август в Черно море се намира един кораб на бойно дежурство, който е и носител на ракети "Калибър" с потенциална мощ на залпа от четири ракети. В Азовско море няма бойни кораби на дежурство, а в Средиземно море броят им е два, от които един е носител на ракети с възможност за изстрелване на 16 ракети "Калибър".

Крим под прицел

Русия беше принудена да изтегли своя Черноморси флот от основната му база в Севастопол след непрекъснатите атаки с морски дронове и противокорабни ракети, както и западните ракети Storm Shadow, които Киев получи през миналото лято. Изглежда продължаващите атаки по полуострова могат да принудят руснаците да разместят и бойната авиация, която се намира в Крим.

По думите на говорителя на военното командване "Юг" Дмитро Плетенчук в единната новинарска емисия на украинските телевизии на полуострова има пет авиационни бази, в 2 от които вече няма самолети. Напълно е възможжно временно те да са на мисия на друго място, допусна обаче той.  В Украйна отбелязват и преместването на част от системите за ПВО към Керч и Кримския мост, което е индикация какво очакват руските военни в следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 04.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
sssaaa
преди 12 минути
А по отношение глупостите, които пишеш ежедневно, както и турските чуждици, които са нехарактерни за Българин, мога да ти кажа да се връщаш в Анкара и да си хейтваш и лъжеш от там. А Китай все ще намери начин през трети страни дори как да снабдява с дронове и да сътрудничи със съюзниците си. Не за друго, а защото знае, че в момент в който Запада спре да се съпротивлява на Русия, ще започне да се занимава с Китай и неговите естествени претенции за територии с Тайван. И тогава ще стане грозно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 час
по въпроса за заглушителите !! онези чертички и звездички , дето се появяват в кадрите на видеата показващи унищожаване на рассийски безполезен скрап . особено в момента предшестващ удара , последните 200-300 метра от траекторията . това е един от видимите ефекти от работата на заглушителите на сигнала за управление ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 час
интересно !! всяко разширение на забраната за износ и употреба на китайски дронове е предхождано от посещение на Кулеба при Ван И в Поднебесната . забраната обхваща широк спектър от функционалности : високопрецизни инерционни измервателни единици , радар със синтетична апертура и двигатели с мощност над 16 киловата , както и безжична комуникация с обхват над 50км , конзоли за управление контролиращи повече от 10 дрона едновременно , заглушителите за цивилни летателни апарати с обхват над 5км
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 час
ден 892 от тридневната война , 1150 билета за представлението на козбон раздали от лотарията , 5 фръкникуполчета - скоро няма да има и за сводка , 17 беерчета , 59 артилерийки - добро постижение , 3 безполезни ПВОта , 80 камиончета - ашколсун ... дано лодъчката са я потопили с целият екипаж и затворени люкове . голема пукотевица и пожарища в санитарната зона на територията на рассийката . а гъдела е , че рашибозуците са фрашкани със системи за борба точно с дронове !! експерта по РЕБ де го ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още