IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С-400 и руските изтребители ще бъдат най-голямата заплаха за F-16 в Украйна

Никой не е отправил на Киев предложение за териториални отстъпки в замяна на мир, членство в НАТО или друго

08:04 | 02.08.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Самолети F-16 в базата им в Дания. Снимка: President.gov.ua
Самолети F-16 в базата им в Дания. Снимка: President.gov.ua

Украйна вече има първите самолети F-16 - по все още непотвърдена официално, но и неотречена информация. Според анализатори пред Business Insider обаче засега ще може да ги използва с много ограничения. Причината са малкият брой самолети и все още малкият брой подготвени пилоти за тях.

На този етап, според публикациите, Украйна е получила шест изтребителя от Нидерландия и предстоят още доставки от Дания. В страната има и само шестима подготвени пилоти за тях. За нормалното функциониране се нуждае от поне 40 пилоти, но според източници на Politico до края на 2024 година ще има само 20. Украйна е във война и не може да си позволи да отдели голям брой пилоти едновременно, които да се обучават и тренират продължително време в чужбина, допълва още изданието.

Затова и според много анализатори на този етап Украйна ще използва F-16 внимателно, с цел да ги опази за по-дълго време. Такива сигнали даде и главнокомандващия ген. Олександър Сирский, който коментира, че изтребителите няма да действат в зони по-близо от 40 км от фронтовата линия.

Причината е, че основната заплаха за самолетите са системите за противовъздушна отбрана на Русия - най-вече С-400, както и руските изтребители, на които дори няма да се налага да излизат от руското въздушно пространство (където са напълно защитени заради ограниченията, които поставя Западът при използването на техни ракети и въоръжение).

С какво ще бъдат въоръжени украинските F-16?

Един от основните въпроси, след като стана ясно, че Украйна започна да получава обещаните изтребители, е с какво въоръжение ще пристигнат. От отговора ще зависи и с какви ограничения ще летят изтребителите. Според публикация в Newsweek това ще бъдат ракетите "въздух - въздух" с малък обсег на действие AIM-9X, както и "въздух - земя" AGM-88 HARM и по-далекобойните пакети JDAM, които превръщат неуправляемите бомби във високоточно оръжие.

Според The Wall Street Journal в пакета на Запада за F-16 вероятно ще има и по-усъвършенстваните ракети клас "въздух - въздух" AMRAAM, които са със среден обсег на действие. Този тип ракети може да даде предимство на Украйна в близки бойни сблъсъци с тактическа авиация, допълва изданието.

Но и Украйна, и Русия в момента държат самолетите си далеч от фронтовата линия, за да ги защитят от системите за ПВО.

Зеленски: Нито един, или дори всички президенти на света, не могат да решат за отстъпки на територия в Украйна

"Въпросът за териториалната цялост на Украйна не може да бъде решен от президент - който и да е той, дори и всички президенти на света, без украинския народ", коментира украинският президент Володимир Зеленски в интервю за френски медии. Той допълни, че подобни предложения за спиране на войната срещу територии, членство в НАТО или други отстъпки могат да бъдат обсъдени, ако бъдат отправени, а на този етап все още никой не го е направил.

Украинските институции подготвят мирен план, в който да бъдат описани всички аспекти, включително и териториалната цялост на страната, посочи още украинският държавен глава. Документът трябва да бъде готов до ноември, когато се очаква да се проведе и втората мирна конференция, на която да участва и Русия. Украйна няма да се откаже от своите територии - те са описани в конституцията и предаването им е нарушение на основния закон.  От думите на Зеленски обаче стана ясно, че не  очаква всички територии да бъдат освободени по военен път и ще се водят допълнителни преговори за тях.

"Това няма да е най-добрия начин да се справим с Путин - за него ще е победа да вземе каквато и да е част от нашата държава", отбеляза той.

Пред френските журналисти Зеленски беше категоричен, че светът може да спре Русия - светът е по-принципен и силен и не става въпрос дали има повече оръжия, а има по-голяма икономическа и политическа мощ. Ако Русия бъде изолирана и бъдат въведени санкции, Путин може да бъде спрян, допълни той. Украинският президент обаче критикува своите западни партньори, чене налагат истински санкции.

"Ако ще се налагат псевдосанкции, то по-добре без тях, отколкото този популизъм", заяви той.

След неуспеха в Харковска област приоритет за Русия е Покровското направление

След неуспешния опит да бъде превзет Харков, основната задача на Русия е Покровското направление, както и Торецк и Констянтиновка, коментира украинският президент Володимир Зеленски пред френски медии. Главнокомандващият на ВСУ ген. Олександър Сирский отчита, че в тези направления Русия е изпратила най-подготвените си щурмови части.

Ситуацията е тежка, казват и двамата и допълват, че украинските позиции се обстрелват непрекъснато с артилерия и авиационни бомби. "Трудно им се противопоставяме в небето - нужни са ни още системи за противовъздушна отбрана", каза Зеленски и допълни, че за руските военни на фронтовата линия посоката е само напред - те не могат да се върнат назад, където ги чакат наказателни отряди.

Институтът за изучаване на войната (ISW) отбелязва, че настъплението на руснаците вероятно ще се забави с приближаването на по-големите градове. Сега руските позиции са около Желане и Новохродивка, но се приближават към следващата отбранителна линия между градовете Селидове - Новохродивка- Хродивка. Фокусът изглежда насочен към Новохродивка - Хродивка, което се намира на 5 км на запад от руските позиции около Веселе.

Украинските анализатори от DeepState съобщиха за превземането на Веселе и за непрекъснат обстрел с авиационни бомби на съседните населени места. Руските военни възприеха тактиката на пълно разрушаване на населените места с бомбардировки, преди да изпратят пехотата напред.

По данни на Генералния щаб на ВСУ в 890-я ден от началото на пълномащабната война атаките в Харковско направление се съсредоточават около Тихе и Вивочанск и през изминалото денонощие са регистрирани пет атаки в тези зони. Регистрирани са и 53 директни бойни сблъсъка в Покровско направление - основно около Новоолександривка, Прогрес и Желане (18 от атаките са около това населено място). В Торецко направление битките са 24 - в района на Зализне, Пивнично, Ню Йорк и Торецк, като руското настъпление е  подкрепено от бойна авиация.

През изминалото денонощие ВСУ отчита общо 127 бойни сблъсъка, 63 въздушни удара, при които са използвани 61 авиационни бомби и повече от 1000 дрона по позиции на фронта и населени места около зоната на бойните действия..

Министерството на отбраната на Русия съобщава за четири свалени дрона над Краснодарския край и още два - над Курска област. Назначеният от Москва губернатор на Севастопол Михаил Развожаев съобщи в Telegram за свалени четири "въздушни обекта" над Крим, като сред отломките има ракета ATACMS. Според публикации в социалните мрежи има поражения по системи за ПВО, разположени в Балаклава.

ЕС се притеснява от политиката на Унгария за облекчаване на визовия режим за руснаци

Облекчаването на визовия режим за руски и беларуски граждани от страна на Унгария може да бъде заплаха за целия ЕС, предупреди комисарят по правосъдието Илва Йохансон. В писмо до унгарския премиер Виктор Орбан тя посочва, че по този начин в общността могат да влязат шпиони и други агенти, които да застрашат сигурността на страните.

През юли Будапеща разшири програмата си за привличане на трудови мигранти с граждани на Русия и Беларус, които, участвайки в тази схема, могат без проверки да влязат в страната и да доведат семейството си.

"Русия е заплаха за сигурността ни и трябва да бъдем повече, а не по-малко бдителни", написа комисаря в писмото си до Орбан, което по-късно публикува и в своя профил в социалната мрежа Х. В него тя очаква повече подробности по промените в схемата до 19 август, за да може Европейската комисия да прецени дали те са в съзвучие с европейските правила и дали поставя под риск Шенгенското пространство.

В социалните медии вече се появиха сравнения между разменените вчера затворници. Русия получава излежаващи присъди за шпионаж, убийства и подривна дейност. От руски затвори в западни държави се освобождават политически затворници, журналисти, съдени заради злепоставяне на руската армия и противници на режима в Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 02.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 4
Алехандро
преди 54 минути
Най-важната роля на Ф-16 ще бъде да прихваща руските дронове, кинжали и пр. руски метали, с които руснаците непрекъснато обсипват Украйна. На второ място е да атакуват ПВО на руснаците и на трето място да атакуват позиции вътре в тила на руснаците - летища, казрми и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
Алехандро
преди 1 час
Ф-16 ще кръжат в украинско небе, на високичко, ще засичат всяка изстреляна руска ракета към Украйна, било от стратегическите им летящи ***, или от Черно и/или Азовско!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
Алехандро
преди 1 час
Аналоговите руски самальоти и ПВО, могат да бъдат опасни само за самите себе си, безаналоговото руско ПВО свали огромен брой руски самальоти, както се шегуваха с черен хумор руснаци по форуми, "Нашето ПВО, ще ни приеми авиацията!" Хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
zelka007
преди 1 час
попаднах на един украински блог , който визуализира мирните операции на най-мирната държава в галактиката . в примера по-долу са регистрирани всички гълъби на мира изстреляни , опс изпращани , от миролюбивите рашибозуци на украинците и съдбата им , прелетели или отстреляни ... по вид и по месеци за 2023 ... за любопитните ... https://texty.org.ua/fragments/111603/yak-chasto-rosiya-obstrilyuvala-ukrayinu-v-2023-mu-ta-skilky-raket-i-shahediv-zbyla-nasha-ppo-grafiki/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
zelka007
преди 1 час
ден 890 от тридневната война , 1100 щастливи майки в могучая ще си получат заветните ладички , 3 фръкникупулчета - два дена юруш и после тихо хаха , 8 бетеерчета , 42 артилерийки , 56 камиончета ... зловещите падащи отломки на свалените дронове и atacms пак палнали некви депа , некви подстанции , некви радари . добре че ги свалят , щото знае ли се ... украинците говорят вече , че жп гарите в санитарната зона в рассийката стават легитимна цел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 14
sssaaa
преди 1 час
Чакаме сега Фekaлния да ни информира за загубите на Руснаците, те Украинците нямат такива. И дано не забрави за броя на откраднатите бидета и перални, че бая са напреднали Руснаците и има какво да вземат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още