IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украинските дронове се снабдиха с бойни глави, идеални за поразяване на самолети

Русия се страхува как биха се представили нейните най-нови оръжия и ги пази в резерв

08:39 | 01.08.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украинските далекобойни дронове вече имат бойни глави с въздушна, а не контактна детонация. Това ги прави идеални за поразяване на самолети, разказва пред "Радио Свобода" представителят на украинското военно разузнаваен (ГУР) Андрий Юсов. Военните анализатори от Defense Express отбелязват, че и ракетите ATACMS в момента са с осколочно-фугасни глави, които имат възможност за детонация във въздуха.

Юсов даде и малко повече подробности за един от най-впечатляващите удари на украинските дронове - на военната база Оленя, която се намира на 1800 км от границата с Украйна. Според данни на ГУР не системите за въздушна отбрана не са сработили, а просто не е имало такива за явно смятаната за достатъчно защитена навътре в тила на Русия база.

При атаката в Оленя са ударени два самолета Ту-22, чийто ремонт ще отнеме седмици, сочат още данните на ГУР.

Руски военни кореспонденти съобщават и за свалянето на хеликоптер Ми-8 над град Донецк от украински дрон камикадзе (FPV). Информацията не е потвърдена и според други източници той е поразен от ракета, но ако е факт, е операция без аналог досега, показваща подобряването на ефективността на украинските дронове. Forbes отбелязва, че действително има и видеа отпреди месеци, които показват как украинците обстрелват хеликоптери с дронове, но без успех. Изданието посочва, че хеликоптерите летят значително по-бързо и по-високо от дроновете и подобен удар показва и немалка доза късмет за оператора на безпилотното летателно средство.

Украйна увеличи производството на FPV-дронове до над 100 хил. на месец и те бяха спасителната опция за украинската армия при спряната помощ от САЩ и недостигащите артилерийски снаряди.

Дронът "Гербера" е участвал активно в атаката с дронове срещу 31 юли над Украйна

Дронът "Гербера" е участвал активно в атаката с дронове срещу 31 юли срещу Украйна. ВВС съобщи, че това е една от най-масовите за тази година, а основната цел е била Киев. Към украинската столица са изпратени 36 дрона от общо 89.

Според военните целта на атаката е изтощаване и тестване на системите за ПВО на Украйна. Всички въздушни цели са били свалени, но част от тях са били "примамки", тоест неносещи експлозиви - произведените от пластмаса и пяна "Гербера", които на външен вид копират бойните дронове Shahed от Иран. Опасенията в Украйна са, че може да следва масирана ракетна атака на базата на събраните данни. Към 6 часа на 1 август се запазва броят на корабите на бойно дежурство в Черно море - два, които са носители на ракети "Калибър" и очакван залп би съдържал 8 ракети. В Средиземно море има още два ракетоносеца, потенциални носители на 16 ракети.

В своето вечерно обръщение за 889-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски отбеляза атаката и уточни, че мерките за подсилване на ПВО на Украйна продължават.

Русия се страхува от сравнението между Су-57 с F-22 или F-35

От началото на пълномащабната война Русия пази един от най-модерните си самолети - Су-57, в хангарите  и не го използва в Украйна. Военни анализатори коментират пред Business Insider, че причината за това е страхът на Москва да се направи сравнение между възможностите на Су-57 и F-22 или F-35.

В Русия описват самолета си от пето поколение като отговор на последните модели американски изтребители, но някои ограничения като например режима стелт, повдигат въпросите дали това действително е така. Затова и руските ВВС използват най-модерния си самолет, а и друго въоръжение, само когато няма риск то да загуби своя имидж.

Другата причина част от въоръжението на Русия да остане неизползвано е опазването му в случай на конфликт с НАТО. Колкото и изостанали да са, те могат да спечелят време, докато в Кремъл се подготвят за избухването на войната.

Business Insider отбелязва още, че войната в Украйна е показала, че руските оръжия не са толкова ефективни като западните, но все още могат да нанесат големи щети. Руската армия успява да се адаптира и намира начин да използва резервите си и възможностите. Например авиобомбите донесоха сериозно предимство на фона и на отказа на Запада да позволи въздушни удари по военни летища във вътрешността на страната. 

Междувременно медийни публикации сочат, че Украйна вече е получила първите F-16. Става въпрос за шест изтребителя, изпратени от Нидерландия. Властите в Украйна нито потвърждават, нито отричат информацията, а коментарите от Белия дом са, че не трябва да се съмняваме, че Западът е изпълнил ангажимента си да предостави изтребителите до края на юли.

Засега не е ясно кога самолетите ще влязат в битката, тъй като няма данни дали украинските пилоти са приключили със своето обучение.                                                                                                                                                                                           

В Украйна виждат все повече признаци, че Русия се отказва от Крим

В Украйна виждат все повече признаци, че руснаците напускат Крим - на първо място корабите на руския Черноморски флот се преместиха и по данни на наблюдатели Русия строи активно нов щаб - в Абхазия. Видеа в социалните мрежи показват, че системи за ПВО се местят от полуострова към Керченския пролив. Причината за това е не само защита на моста, а гарантиране на безпрепятствено изтегляне, смятат украински военни анализатори.

Пред украинския Канал "24" военни експерти отбелязват, че защитата на полуострова от страната на Русия е много трудна и Крим географски е един оперативен "котел". Затова и след напускането на корабите следва изтеглянето на авиацията, на системите за ПВО, а след това и на военните части и гражданите. Това обаче не може да стане изведнъж, а на вълни и би отнело месеци.

Русия увеличава натиска в Торецкото направление

Натискът в Торецкото направление се увеличава в последните дни. Сводката на Генералния щаб на ВСУ за 889-я ден от началото на пълномащабната война сочи, че там са регистрирани 26 директни бойни сблъсъка. Основата цел за руските военни е град Торецк. Геолокализирани кадри потвърждават напредъка към Зализне (на югоизток от Торецк) и Русия държи контрола над по-голямата част от територията на населеното място.

Най-интензивни са боевете в Покровското направление, където основните боеве се водят край Новоолександривка, Арханхелске, Иванивка, Пантелеймивка. Украинските анализатори от DeepState съобщават за превземането на Тимофеевка - населено място на 31 км от стратегическия град Покровск. През изминалото денонощие са регистрирани 55 директни бойни сблъсъка в региона, или 1/3 от всички.

Активни са бойните действия и в Харковска област, но няма данни за съществено изменение на фронтовата линия - основно атаките са насочени към Вовчанск, Хлибоке, Старица и Тихе. Руските сили са превзели две позиции край Липци. Руснаците не се отказват и от опитите да превземат Часов Яр (Краматорско направление).

През изминалото денонощие ВСУ регистрира общо 156 директни бойни сблъсъка, 77 въздушни удара, при които са използвани 103 авиационни бомби и над 500 дрона камикадзе.

Русия увеличава и федералния бонус за записалите се за войната

Руският президент ВладимирПутин подписа указ, увеличаващ еднократното заплащане за доброволците, записали се за войната до 400 хил. рубли (4700 долара) до края на годината. До момента сумата беше 195 хил. рубли.

Според анализатори това означава, че регионалните бонуси, които се взимат допълнително, вече няма как да бъдат по-ниски. В много области те обаче са в пъти повече - рекордът е на властите в Москва, които дават 1,9 млн. рубли, както и в Санкт Петербург - 1,8 млн. рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 минути
До: 0pk показва отношението ми към генетичния руски ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
0pk
преди 11 минути
До: khao кухиндер, тоа лаф на мааа показва интелектуално развитие на второкласник, не? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 18 минути
До: 0pk що пак лъжеш, маааа? Оригинално беше в начлото , вече ставаш за посмешище... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
0pk
преди 1 час
До: zelka007 всичко е супер, мъ що така зеленски взе да обяснява за преговори? Нямаше ли да бием маскалите до урал? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
zelka007
преди 2 часа
ден 889 от тридневната война , 1370 билета за концерта на козбон е раздал зануленият дететубиец от бункера под кремля , 9 пуканки са се нагърмели , 42 бетеерчета - ашколсун имало е атака пак , 33 артилерийки , 77 камиончета ... ден обикновен ... нямали ПВОта по базите на стратегическите си бомбардировачи , ем нали по резиденциите на зануленият имат по 6-7 ... планЪт е такъв ... пуснаха ли токът в южната рассийка , щот хладилните с яйцата дават фира в тази жега , и помпите на бензиноколонките цък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още