IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна е получила първите F-16?

Все още не е ясно дали е приключило обучението на пилотите и кога може да се видят самолетите в небето

19:44 | 31.07.24 г. 3
F-16, който Украйна трябва да получи от Дания. Снимка: President.gov.ua
F-16, който Украйна трябва да получи от Дания. Снимка: President.gov.ua

Украйна е получила първите F-16, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. От Министерството на отбраната на Украйна отказват коментар на тази информация. Агенцията припомня, че първоначалният срок за доставка беше края на юли и той е спазен, макар че получената бройка не е голяма.

Все още обаче не е ясно дали е приключило обучението на украинските пилоти и дали те ще могат да ги използват веднага.

Украйна поиска подкрепа за защита на небето си още в първите дни от войната, но първоначално съюзниците отказаха с мотив, че това може да предизвика ескалация на конфликта. Постепенно Украйна получи системи за ПВО Patriot, NASAMS, Iris-T и други. А след това се сформира и коалиция от желаещи да предадат старите си изтребители F-16 на Киев.

В нея на този етап влизат Дания, Нидерландия и Белгия. Още държави участват в самолетната коалиция чрез обучение на пилотите (Румъния) и други спомагателни дейности. През май 2023 година САЩ им позволиха да предадат изтребителите си на Украйна. Разговорите относно подготовката на пилотите, резервните части и поддръжката, съхранението и други подробности при експлоатацията траеха месеци.

Според анализатори едва ли изтребителите ще променят съществено хода на войната, но могат да помогнат за защита от обстрелите на Русия. Изявленията на украинските ВВС са, че ще пазят F-16 и те няма да влизат по-близо от 40 км от фронтовата линия. Това означава, че самолетите ще бъдат по-скоро допълнение към въздушната отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 6 минути
"По време на нападението на Торецк от руската армия, бойците от украинските въоръжени сили активно се предават, спасявайки живота си. Това са само част от отказалите се:- войник-медик от 1-ви батальон на 53-та механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна Соколянски Сергей Николаевич (роден на 30.08.1978 г.)." Хайде, дерзайте, че Русия търпи по-големи загуби и че ще загуби. За последните 24ч Русия е изпратила 600 дрона, от които са свалени едва под 100 с най-модерните Западни технологии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 час
До: zelka007, ***, а защо не ни кажеш нещо по въпроса за пленени военни части на Украйна край Урожние? Или за това как са избили опитващите се да Дезертират с артилерия и дронове над 100 военни там? Защо не кажеш колко дрона са летели през последните 24ч в Украйна и колко от тях да свалени? Защо не кажеш че за последните 24ч украинските загуби са 1960? Или пък унищоени Леопарди и Брадлита днес? Или всичко това не е Демократично а? Фekaлник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 час
в Украйна фъркат ф16 от едно поне месец ... :))) ... радва тишината по тези въпроси ... както вече прави впечатление и липсата на публична информация колко точно bradley , leopard и гаубици пристигат ... кога и в какви количества ... ракетите спряха да публикуват ... само загубите на рашибозуците растат ... друзята антиваксъре-газовици зяпаха ли едно клипче , един човек си беше направил трудът да отбележи документираните загуби на рассияните в селце до донецк ?! за 3г СВО около 400 машини !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още