IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украинските дронове намериха нова цел - руските авиобази

Русия вероятно е прибързала с атаката в Харковска област в опит да изненада украинците

08:00 | 29.07.24 г. 18
Снимка: ВСУ
Снимка: ВСУ

След серия от успешни атаки по петролни бази и рафинерии Украйна има още една цел - авиобазите. През уикенда беше извършен и най-впечатляващият удар досега - по летището Оленя на 1800 км от северната граница на Украйна в близост до Мурманск. Мястото е на около 200 км от границата с Финландия. Сателитни данни показват, че базата е дом на десетки самолети Ту-22, както и на Ту-95 и Ту-160.

В същата нощ бяха поразени военните авиобази "Дягилев" (Рязанска област) и "Енгелс" (Саратовска област). Дни преди това дронове удариха и базите в Морозовск  и Милерово (Ростовска област). Сателитни данни потвърдиха, че има нанесени щети по инфраструктурата и вероятно един Су-34.

При последните удари снимки в социалните мрежи показаха горящи три хеликоптера Ми-8. Има данни и за унищожен стратегически бомбардировач Ту-22 в Оленя.

На този етап не е ясно какви дронове са използвани - при предишния далечен удар по рафинерия в Башкирия беше използван малък спортен самолет. Не само разстоянието е впечатляващо - норвежки анализатори отбелязват, че в района се заглушава сигналът на GPS.

В своето вечерно обръщение за 886-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски благодари на 9-ти департамент на военното разузнаване на Украйна за удара. Киев от месеци иска разрешение за удари по военни летища със западни ракети на руска територия. Зеленски коментира в началото на месеца, че украинските дронове могат да достигнат до авиобазите, но нямат същата разрушителна сила както ракетите и щетите са минимални.

Американските ракети ATACMS обаче активно се използват за цели по окупираните територии, включително и по авиобазата Саки в Крим през уикенда.

Новите насоки не спират атаките и по петролни съоръжения. Дронове поразиха и петролното депо "Полевая" в Курска област, което според ГУР съхранява горива за руската армия. На 28 юли над областта са унищожени 14 дрона, съобщава губернаторът Александър Смирнов в Telegram. В ранните часове на 29 юли в региона отново има обявена въздушна атака.

Само два кораба от руския Черноморски флот участваха в парада по случай Деня на Военноморския флот

С традиционен морски парад Русия отбеляза Деня на Военноморските сили на 28 юли. Руската редакция на ВВС обаче обърна внимание, че сред корабите липсват тези, за които има сведения, че са потопени или повредени от Украйна (в много от операциите участват морски дронове) в Черно море.

По време на парада в Санкт Петербург, открит от президента на Русия Владимир Путин, се появиха само два кораба от Черноморския флот – корветата "Меркурий", която се отправя на мисия в Сирия, както и фрегатата "Адмирал Григорович". На присъстващите беше съобщено, че частите от Черноморския флот в момента са на бойно дежурство, охранявайки границите на Русия.

По данни на ВСУ в момента в Черно море има два бойни кораба, носители на ракети "Калибър". В Азовско море няма бойни кораби на дежурство към 6 часа на 29 юли.

Според официалните съобщения в морския парад през тази година са участвали 26 кораба. През 2021 г. броят на корабите и подводниците беше над 50. Институтът за изучаване на войната (ISW) обръща внимение, че Русия използва парада, за да покаже своите съюзници. В него участваха кораби и моряци от Китай, Алжир и Индия, както и представители на 31 държави, сред които Венецуела, Куба, Азербайджан и Сирия.

В своята реч Владимир Путин предпуреди, че Русия ще отговори огледално на разполагането на ракети от САЩ и европейските съюзници.

Бунтовници в Мали избиха десетки руски наемници от "Вагнер"

Бунтовническата групировка в Мали Постоянна стратегическа рамка за мир, сигурност и мир разпространи кадри, показващи нападение над колона от руски наемници и части от армията на Мали в близост до границата с Алжир. Сред загиналите е и един от руските военни кореспонденти, публикуващ данни за войната в Украйна - Никита Федянин, собственик на канала в Telegram "Сивата зона".

ISW цитира руски източници, според които при атаката са убити повече от 30 наемници от "Вагнер", като има и около 20 ранени. Според тях руското Министерство на отбраната е платило откуп за заловените "вагнеровци". Други канали съобщават, че бунтовниците са се свързали с Украйна и предлагат да им предадат пленените руски наемници. 

Русия изстреля повече от 700 авиационни бомби за седмица

През миналата седмица Русия е изстреляла повече от 700 авиационни бомби, съобщи украинският президент  Володимир Зеленски. През последните дни украинските ВВС са унищожили и повече от 100 бойни дрона.

Данните на Генералния щаб на ВСУ за 886-я ден от началото на пълномащабната война показват, че през миналото денонощие на страната са нанесени 69 въздушни удара, при които са използвани 88 авиационни бомби и повече от 600 дрона камикадзе. С ударите си по авиобази украинските военни опитват да ограничат използването на тези бомби, чиято разрушителна сила помага за пълното унищожаване на редица населени места.

Данните на ВСУ показват още, че през миналото денонощие най-интензивни остават боевете в Покровско направление, където са регистрирани 52 атаки, или около 40% от всички бойни действия - около Новоолександривка, Иванивка, Новоселивка Перша, Калиниве и Яснобродивка.

Активно остава и Торецкото направление, където са регистрирани 17 атаки - основно към Зализне, Пивничне и Ню Йорк. Продължават и атаките към Часов Яр (Краматорско направление), но няма сериозни промени на фронтовата линия.

Според данни от граничните власти на Украйна опитите на руснаците за пресичане на границата в Сумска област са намалели, но не са спрели изцяло. Очакванията в Киев са руснаците да опитат да отворят нов фронт на севере именно през Сумска област. Наблюденията на ВСУ показват, че руснаците увеличават плътността на минните полета на руска територия и извършват обстрел към близките населени места от руска територия.

През изминалото денонощие са регистрирани общо 128 директни бойни сблъсъка.

От Министерството на отбраната на Русия съобщават за 39 унищожени дрона тази нощ  над Русия, включително и три над Ленинградска област. Според публикации на руски военни кореспонденти има поражения по електростанции. От сводката на ВВС на Украйна става ясно, че тази нощ са унищожени 9 от 10-те изстреляни от Крим дрона, както и ракета Х-59/Х-69. 

Русия е прибързала с настъплението си в Харковска област

Данните на ВСУ показват още и известно намаление на натиска в Харковска област и на този етап руснаците не могат да задържат позициите си по южния бряг на река Вовча. Позициите на украинските части във Вовчанск също подсказват, че руснаците не са се укрепили и по северния бряг, като руски военни кореспонденти съобщават, че контролират само части от агрегатния завод в града.

Украинските военни съобщават за различни тактики на руснаците в региона - чрез малки групи, прикрити от артилерия, както и чрез по-големи военни формирования.

Според публикация в британския The Telegraph руските военни са избързали с атаката си по този фронт в опит да хванат украинците неподготвени. Припомняме, че месеци по-рано в Украйна се говореше за разширяването на фронта и се изграждаха отбранителни съоръжения. Руските части стигаха до първото - на 10 км от границата.

Според анализатори, цитирани от The Telegraph, с настъплението си руснаците са успели да изненадат себе си - недостатъчно подготвени части не са успели да постигнат целите на командването и по тази причина са изтеглени части от Донбас.  

Украйна ще е готова с мирен план до края на ноември

Украйна ще бъде готова с план с конкретни стъпки за мир до края на ноември, коментира украинският президент Володимир Зеленски пред японското издание NHK. Той отбеляза още, че в своя разговор с кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп го е поканил в Украйна, за да се запознае със ситуацията.

Доналд Тръмп е казал, че Зеленски може да разчита на него за всякакви въпроси. "Имаш телефонния ми номер", му е казал той. Преди дни бившият държавен секретар на САЩ и приближен до Тръмп представи нова версия на идеите на кандидата на републиканците за мир в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 29.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 2
zеlkа007
преди 3 часа
ден 3 от тридневната война , 1210 консервни кутийки от походните крематориуми на зануленият детеубиец са етикирани и надлежно изпратени в матушката да чакат ред за ладички , 11 пукани , 24 бетеерчета , 45 артилерийки , 1 безполезно ПВО , 86 камиончета ... танковете маскирани като протокостенурки позачезнаха ... спец поздрав за копейкопоклонниците , кадри на една от хилядите локации в Украйна , където стават на скрап десетки могучие железа ... https://***.youtube.com/watch?v=Cppd8fdxKX0&t=8s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 15
zelka007
преди 3 часа
ден 886 от тридневната война , 1310 чувалчета с тор са намерили покой в окопите , 12 танкчета , 8 бетеерчета - хаха и тука започнаха да стават едноцифрени числата , 74 артилерийки , 62 камиончета ... бунтовниците в Мали са ликвидирали около 45 вагнеровци . и сега гъдела е , има и пленени , и са се свързали с украинците , искат да им ги предадат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 17
zelka007
преди 3 часа
До: Алехандро ... пост 1 форумната железна китка си играе неква негова еднополова игра ... но да , днес специално са ги разцепили , 74 артилерийки са попиляли украинците ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 16
Алехандро
преди 3 часа
https://***.youtube.com/watch?v=x1dnswXyBcAКопейки, отворете глаза и уши и слушайте таи панихида!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 15
zelka007
преди 3 часа
хаха ... тошко стоте каунта = mavi = тuквеник007 = сКъсана yшaнKa = mule2 ... сън не те лови да драскаш с копирани акаунти ... :))) ... не си бил комплексарче , а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 14
Алехандро
преди 3 часа
До: zеlkа007Спукват им арт. установки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 17
Алехандро
преди 3 часа
Ами, ако пуснат ракетки със среден и дълъг обсег?! *** затваря само след месец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
zеlkа007
преди 3 часа
ден 3 от тридневната война , 1210 консервни кутийки от походните крематориуми на зануленият детеубиец са етикирани и надлежно изпратени в матушката да чакат ред за ладички , 11 пукани , 24 бетеерчета , 45 артилерийки , 1 безполезно ПВО , 86 камиончета ... танковете маскирани като протокостенурки позачезнаха ... спец поздрав за копейкопоклонниците , кадри на една от хилядите локации в Украйна , където стават на скрап десетки могучие железа ... https://***.youtube.com/watch?v=Cppd8fdxKX0&t=8s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още