IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия засилва защитата на Кримския мост, Украйна се заканва да си върне полуострова наесен

Украинците са блокирали най-масираната механизирана атака в Донбас от пролетта

07:55 | 26.07.24 г. 32
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна има план за връщането на Крим и той е реалистичен, заяви преди дни главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна ген. Олександър Сирский пред британския вестник The Guardian. Според украински военни анализатори до есента ВСУ може да постигне тази цел, а последната фаза от операцията ще бъде взривяването на Кримския мост.

Данни на наблюдатели показват, че в последните дни руснаците усилват защитата на това съоръжение. Основите на моста се прикриват със стари баржи и броят им вече надхвърля 30, според данни от спътникови снимки отпреди няколко дни. Според партизанското движение АТЕШ руските военни насочват наличната си защитна техника към моста. Техните наблюдения сочат, че установки за противовъздушна отбрана (ПВО) и личен състав се пренасочват от западните части на полуострова и се разполагат в близост до Кримския мост. Съоръжението вече беше обект на атаки, включително и с морски дронове, на няколко пъти досега.

В последните седмици дронове прекъснаха и три фериботни линии, през които се извършват доставки за полуострова и южните части на фронтовата линия. Украйна атакува приоритетно системите за ПВО, разположени на полуострова от пролетта насам. При една от последните атаки - на 21 юли край Джанкой е бил унищожен още един комплекс С-300, показаха сателитни данни, разпространени днес (26 юли).

Защо Великобритания дава такива объркани обяснения за ракетите Storm Shadow?

Едно от първите заявления на новия британски премиер Киър Стърмър по отношение на Украйна беше, че украинците могат да използват ракетите Storm Shadow по свое усмотрение, включително и по територията на Русия. Това накара президента на Украйна Володимир Зеленски да напише в социалните мрежи след срещата си със Стърмър във Вашингтон за първи пробив в позициите на Запада. Но малко по-късно британското Министерство на отбраната опроверга своя премиер и посочи, че промяна в позициите няма. И обясненията звучат объркващо.

Според източници на The Times причината са съюзниците - британците произвеждат ракетите съвместно с Франция, тоест трябва и тяхното съгласие. Лондон трябва да съгласува тези доставки и начина по тяхното използване и с още един ключов съюзник в НАТО. Великобритания не може да вземе самостоятелно решение, което може да доведе до напрежение в отношенията с Москва, посочват още източниците на The Times.

САЩ и останалите съюзници дадоха право на украинските военни да използват снаряди по военни цели на територията на Русия. По оценка на Пентагона това е дало възможност да бъде ограничено настъплението на руснаците в Харковска област.

"Има ефект", коментира говорителят на Пентагона Пат Райдър пред The Washington Post и обясни, че Украйна има право на ответни или отбранителни удари с оръжия, предоставени от САЩ (HIMARS). Това действително позволи на украинците да ограничат настъплението и да удържат защитата на региона.

Украинците блокираха най-масираната механизирана атака в Донбас от пролетта

Геолокализирани кадри потвърждават отблъскването на една от най-масираните механизирани атаки на руснаците в Донецка област от четири месеца насам. Данните показват, че руските сили са атакували едновременно с 11 танка, 45 бронетранспортьори, 12 мотора и приблизително 200 души в ранните часове на 24 юли.

Украинските военни обаче съобщават, че са наблюдавали настъплението с разузнавателни дронове и използвайки дронове, артилерия и мини са го спрели - унищожени са 6 танка, седем бронирани машини и всички мотоциклети, което е накарало руснаците да се изтеглят. Това се случва около Констянтинивка (югозапад от град Донецк) в Курахивското направление. Данните на ВСУ от предходните дни показват, че натискът на руските части в тази зона се увеличава и на 24 юли там са отблъснати 32 руски атаки.

Според анализите на Института за изучаване на войната (ISW) това е най-масираната атака от март насам, а подобни офанзиви за последно са били наблюдавани в операцията по превземане на Авдиевка, която започна през октомври. Основната цел на операциите около Констянтинивка е пресичането на логистиката към Вухледар - през магистралата Т-0524. Руски военни кореспонденти прогнозираха, че атаките в тази зона ще се засилят.

Авиационните бомби се завърнаха

Като цяло интензивността на бойните действия остава висока, а данните на ВСУ за 883-я ден от началото на пълномащабната война показват, че и авиоционните бомби отново се връщат в арсенала на руснаците. За два дни броят им падна под 80, вероятно причината са последните атаки с дронове по две авиационни бази на руска територия. През миналото денонощие ВСУ регистрира 147 директни бойни сблъсъка, 90 въздушни удара, при които са използвани 151 бомби и над 400 дрона. Всеки месец Русия обстрелва позиции на фронта и населени места в близост до бойните действия с 3000-3500 авиационни бомби.

Сводката показва още, че натискът в Курахивското направление временно отслабва. През изминалото денонощие са регистрирани 19 атаки - към Краснохоривка, Констянтинивка и Парасковивка. Най-интензивни са боевете в Покровското направление - регистрирани са 43 атаки основно около Новоолександривка и Веселе, като натиск има и около Новоселивка Перша, Иванивка и Яснобродивка. Позициите в това направление са атакувани под прикритието на бойната авиация. 

ВСУ отбелязва още и 13 атаки в Краматорското направление - около Часов Яр и Хрихоривка, както и осем в Торецко - около Ню Йорк и Зализне.

В Харковска област руските части усилват натиска във Вовчанск, Хлибоке и Тихи, като се съобщава за девет атаки по украински части в този район. Руски военни кореспонденти съобщават, че са си върнали позиции около Хлибоке. Има данни и за натиск към Сотницки Козачок на северозапад от Харков, в близост до границата с Белгородска област.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за четири унищожени дрона над Ростовска област и два над Курска. Видеа в социалните мрежи показват ограничен пожар над летището в Саки (Крим), а съобщенията сочат за поне 13 взрива.

ВВС на Украйна отчита свалени 20 от общо изстреляни 22 дрона към Херсонска, Сумска, Житомирска и Черниговска област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 26.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

12
rate up comment 10 rate down comment 18
Алехандро
преди 3 часа
По официални данни в русия живеят 897 български граждани, а в западащата и фалираща Германия - над 410 000! Ростролармията в родното киберпространство е просто от платени профтролчета или най-обикновени комплексари, които просто търсят кой да им е виновен за мизерстването и подкрепят слепешката руските полухора - убийци на онкоболни деца, крадци и изнасилвачи на деца! Ония отгоре гледа, после ще съжалявате, ама късно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 18
Алехандро
преди 3 часа
До: АлехандроИ всичко това, за да запази джуджето поста си и позициите на приближените си! Юлия Навалная много правилно отбеляза, че към путин не трябва да се гледа като на политик, а като на мафиот! В резултат на което - тя веднага бе обвинена за чуждестранен враг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 18
Алехандро
преди 3 часа
Двуцифрена инфлация, мъртва фондова борса, блокирана валутна борса, ограничен приток на валута, остър дефицит на кадри, демографска катастрофа, загуба на газовия пазар на ЕС, 18% основна лихва, 25% лихви при потребителски и ипотечни кредити, уничтожен автопром, унищожени спорт култура и изкуство , страната е отхвърлена на десетилетия назад в развитието си, и всичко това за да може да окупира няколко опустошени, че и на всичкото отгоре и минирани, украински региона! Просто - росидиоти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 19
Алехандро
преди 3 часа
Нова беля:Пентагонът е открил допълнителни грешки на стойност $2 млрд. в своите изчисления за боеприпаси, ракети и друго оборудване, изпратено в Украйна, увеличавайки неправомерно оценения материал до общо "8.2 млрд., съобщи Ройтерс.Според службата за отчетност на правителството причината са неясни счетоводни дефиниции.В резултат на това в Украйна могат да бъдат изпратени допълнителни оръжия на стойност $2 млрд., за да се покрие сумата на помощта, одобрена от администрацията на Байдън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 20
Алехандро
преди 3 часа
поне 8 чиляка тази сутрин са загинали в Ямало-Ненецком автономном округе (ЯНАО), при взриз в газодобивно дружество, вследствие на авария. Съобщава се, че авариите са зачистили изключително много през последните месеци, вследствие на....? А, форумтролколхоза, дали ще се сетите?! Хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 20
Алехандро
преди 3 часа
Хахаха, запъртъка путин направил на др. Си отстъпки за газ и нефт, като цените са равни на субсидираните цени за руските колхозници, или - практически руската *** продава на 0:0! И, най-смешното, теглила е някакъв спешен и много смешен заем за 2 млрд., за да закрепят суровинната си промишленост! Держите, молодци! Хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 12
sssaaa
преди 3 часа
До: Алехандро, стига си cnaмил, а кажи един път нещо свързано и най-вече смислено без да е лишено от логика. Например - да чакаме ли пак есенна контра атака, като предната през 2023 пролетно-лятна есенна контра атака през зимата? Веднага някой Фekaлен да се изходи с предположение и цифрички, как Руснаците нямат техника, пари и военни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 22
Алехандро
преди 4 часа
Набиуллина, форумният пролетариат може би са чували за нея, заяви - тихичко, че "всичко е на ръба"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 24
Алехандро
преди 4 часа
Незащитим е! Да не говорим, че рашистите никога не могат да защитят каквото и да е, те единствено могат да хвърлят росияни в в чужда мЯсомелачка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 10
sssaaa
преди 4 часа
Фekaлен, няма нито един коментар от теб и за загиналите НАТОвски военни инструктори, защо ли? Може би не е Демократично да се съобщава за загубите на украинските поддръжници! "Публикувани са кадри от обективен контрол на ракетните удари срещу съоръженията на Харковския бронетанков завод и пункта за временно разполагане на чуждестранни наемници в сградата на строителната компания "Скорпион" в инд. зона на Харков."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още