IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масиран удар с дронове по Русия, една от целите е авиобазата в Морозовск*

Обещаната от Германия система Patriot вече е в Украйна

07:55 | 22.07.24 г. 16
Снимка: ВСУ
Снимка: ВСУ

За масиран удар с дронове в сутрешните часове на 22 юли, съобщи Министерството на отбраната на Русия. Прихванати и унищожени са 75 дрона - 47 над Ростовска област, 8 над Краснодарския край и 17 над Черно и Азовско море, както и по един над Белгород, Воронежка и Смоленска област.

Руските власти не дават подробности за целите на ударите и вероятните щети. Според губернатора на Ростовска област Валисилий Голубьов отломките от унищожените дронове са подпалили сухи треви. В социалните мрежи обаче се разпространяват видеа, показващи пожар в близост до авиобазата в Морозовск. Оттам се извършват полети на бойните самолети, бомбардиращи с авиационни бомби позиции на украинците на бойното поле и в населените места около фронтовата линия.

В последните седмици Киев многократно и на различниравнища настоява за позволение на удари със западни ракети по авиобази на територията на Русия. Дроновете нямат същата мощ, за да нанасет поражения по инфраструктурата, обясняват експертите.

Ако се потвърди удара по Морозовск, обаче това е втората атака с дронове по военно летище в Ростовска област след удара по "Милерово" през уикенда. Сателитни данни потвърдиха поражения по критични части от инфраструктурата, но благодарение на подпалените складове за горива, които са на летището. Все още няма информация дали при удара има унищожени самолети. При успех и днес могат да бъдат очаквани още атаки по военни бази в приграничните зони.

Друга цел на дроновете е рафинерията в Туапсе (на брега на Черно море), която е собственост на "Роснефт". Съоръженията бяха поразени с дронове и през пролетта и спряха работата си за известно време. Продукцията е насочена основно за износ, но в момента заради недостиг на вътрешния пазар Москва е забранила износа на горива.

Украинската армия трябва да промени начина, по който воюва, за да използва потенциала на F-16

За да използва пълния потенциал на F-16 и подсилените системи за противовъздушна отбрана Украйна трябва да промени начина, по който воюва, пише в анализ Business Insider. Повечето командири в украинската армия са обучени в доктрните и тактиките на военните действия на СССР и трябва да променят своите виждания бързо, при това докато воюват.

Нападението на руснаците досега показва, че те имат успехи в опустошителни бомбардировки на цели региони, а не с прецизни удари по отделни цели, които блокират врага. Липсва и гъвкавостта при вземане на решения на място, дори и в противоречие с изготвения от висшето ръководство план.

Според Business Insider именно съветската доктрина не е позволила на Украйна да запише успехи в лятната контраофанзива през 2023 г.

За да оцелее срещу руската армия, която е по-многочислена и с повече техника, Украйна трябва да извлече максимума от това, с което разполага. Това означава гъвкав, координиран стил на водене на война. Един от успешните методи, които украинците в момента използват, е унищожаването на системите за противовъздушна отбрана (ПВО), което да позволи напредък на бойното поле под прикритието на бойна авиация. За това обаче е нужна и по-добра координация.

Обещаната система Patriot от Германия е вече в Украйна

Украйна разполага с още една система Patriot, след като обещаната от Германия (трета) вече е в страната, стана ясно от вечерното обръщение на президента Володимир Зеленски за 879-ия ден от началото на пълномащабната война. "Разбира се, има още много работа и сме далеч от гаранция за сигурност, но все пак тя означава повече сигурност за Украйна", допълни той.

Системата беше обещана преди месец, когато стана ясно, че съюзниците не могат да осигурят седем Patriot, които да помогнат на Украйна да защити своята енергийна мрежа. От март насам Русия унищожи половината от генериращите мощности на Украйна.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Преди дни на пресконференция в Киев Зеленски отбеляза, че за защитата на цялата страна от въздушни удари на Украйна са нужни още 25 систими и отчете, че Европа вече изчерпа своите възможности, а най-големи запаси от ПВО имат именно САЩ.

Анализ на Ройтерс обаче показа, че не само системите, а и ракетите за Patriot са дефицитни. Вашингтон е опитал да привлече Япония в производството на муниции за системита, но се оказва, че капацитетът за производство в страната е само 30 ракети годишно. Анализаторите от Defense Express отбелязват, че в Япония има 120 системи за ПВО Patriot, а производството на ракети в страната не стига дори и за собствени нужди.

Германия предаде 100 ракети за Patriot в началото на юли.

Енергийната криза в южните части на Русия продължава

Продължават проблемите с електрозахранването в някои области в южните части на Русия. В Telegram губернаторът на Краснодарския край Венямин Кондратиев написа, че причината е недостига на генериращи мощности, но и високите температури, които рязко увеличават потреблението.

"Доставките на електроенергия зависят и от работата на Ростовската АЕЦ", посочи още той.

В Краснодар през уикенда се проведе протест заради проблемите с електроенергията, продължаващи вече няколко дни. Часове наред без доставки на електроенергия са и жители на Ростовска област, както и в окупирания от руските военни Крим. Енергийни проблеми имаше и през зимата, когато температурите паднаха под -20°С, което е необичайно за региона.

В някои области има и ограничения на доставките на вода.

От украинския Център за национална съпротива съобщават за спиране на водата и в град Донецк. От 2015 г. градът е под контрола на проруските сепаратисти от самопровъзгласилата се Донецка народна република. Заради военните действия в региона градът не може да получава вода от р. Северски Донец и затова беше изграден водопровод от р. Дон.

Той осиуряваше вода за града, макар и с режим на доставките заради недостатъчния капацитет. Проблемите с елекричеството обаче повредиха помпените станции и в момента водоснабдяването е прекъснато.

Руски части на мотоциклети атакуват Часов Яр

Руски части на мотоциклети са част от настъплението към Часов Яр. Боеве около основната цел на пролетната офанзива продължават около Калинивка и Новомаркове (на север), Клищиевка и Андриевка (на югоизток и около Ступочки на юг). Руски военни кореспонденти съобщават за напредък в северно направление и превземането на ферми около Калинивка.

Най-интензивни остават бойните действия в Покровско направление, където има регистрирани 39 атаки - основно към Воздвиженка, Новоселивка Перша, Новоолександривка, Прогрес, Калинове и Уманске. Геолокализирани данни показват и успехи на руснаците около Невелске (на югоизток от Авдиевка).

В друга част с активни бойни действия в последните седмици - Торецко направление, са регистрирани осем атаки около Пивнично, Торецк и Зализно. Руски военни кореспонденти съобщават и за напредък в населеното място Ню Йорк (на юг от Торецк).

Данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна показва отново увеличаване на натиска към Харковска област. Отблъснати са 13 атаки към Хлибоке и Вовчанск.

Като цяло директните бойни сблъсъци през изминалото денонощие са 117 директни бойни сблъсъка. Извършени са и 72 въздушни атаки, при което са използвани 100 авиационни бомби и повече от 1500 дрона.  

* Информацията е актуализирана

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 22.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
chernovhq
преди 28 минути
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:-- https://use.my/woodman
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 час
До: zelka00#6: И кога съм разправял такива работи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 час
До: zеlkа007#13: Цял ден ке се смея, като си представя физиономията на тази киффла! Оцет ли пи, лимон ли яде? Само така - с техните лраййннаа по техните усстааа!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 13
zеlkа007
преди 1 час
ден 3999 от тридневната война ... кремльовските кръволоци продължават да търсят бидета , 666 украински пуканки разцъфтели в чернозема , бунтове в укра, опашки пред бензиностанции , липса на новобранци , опашки пред гробищата . всичко се развива според планЪт на дементно-напушения зеленчук ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
khао
преди 1 час
До: zelka007, абе карай, да върви приказката :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 2 часа
До: khao ... той не е изписван , пускат ги за през денят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 10
zelka007
преди 2 часа
ден 879 от тридневната война , 1050 торби с тор паехали , 18 фръкникуполчета - двойно преизпълнение на нормата , 17 бетеерчета , 51 артилерийки - добро , 4 (четири) ПВОта - най-безполезните ПВОта в света , и върховото постижение - 102 камиончета !! ... бунтове в рассийката , не може да е верно ... нема ток , опашки за яйца , опашки пред бензиностанции , опашки пред пунктовете за новобранци , опашки пред гробищата . всичко според планЪт на зануленият кръволок от бункера със седемте ПВОта ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 2 часа
До: zelka007 ето кой го е направил. (Но8)... малък тошко са го изписали от луднацата :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
khао
преди 2 часа
До: zelka007 ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 2 часа
До: khao ... този път е набил и минуси под но.1 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още