IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горещото украинско лято досега - ожесточени битки, ограничени успехи и удари в тила

Работата с Тръмп ще е трудна, но ние не се плашим от трудната работа, каза Володимир Зеленски в интервю за ВВС

07:42 | 19.07.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ожесточени битки и ограничени успехи се наблюдават на бойното поле в Украйна в горещите летни дни до момента. Украинците успяват да притъпят настъплението на руснаците, а руските военни не се отказват от опитите си за разширяване на пробива в Харковска област, изпращайки нови и нови подкрепления, пише The Wall Street Journal.

Украинците използват новите оръжия, които получиха от Запада след месеци на забавяне, с които удържат позициите си. След превземането на Авдиевка през февруари успехите на руснаците са минимални. И двете воюващи страни използват удари в тила в опит да постигнат по-добри позиции и да се подготвят за зимата. Използвайки своите дронове и западните ракети в ограничен обхват, украинците атакуват петролни бази и рафинерии, радари и системи за ПВО на територията на Русия и в окупираните области.

Руснаците са фокусирани върху енергийната система, унищожавайки почти половината от генериращите мощности на Украйна, а напоследък и върху авиобази и места, където могат да бъдат разположени очакваните F-16.

Военни анализатори отбелязват пред WSJ, че ударите на украинците изглеждат стратегически насочени към изолацията на Крим, който е окупиран от Русия още през 2014 година. Има данни за унищожени множество системи за въздушна защита и наблюдение, руски бази и командни центрове, както и прекратяването на работата на фериботната линия между Русия и Крим, което за кратко ограничи доставките на бойното поле и изгонването на руския Черноморски флот.

Украйна усъвършенства своите дронове

Морските дронове Sea Baby стават все по-мощни и вече са в състояние да пренесат товар от 1 тон на разстояние от 1000 км, съобщава украинските Военноморски сили. Реално това означава, че Украйна може да порази вражески кораби в цялата акватория на Черно море, пише Business Insider.

От Въоръжените сили на Украйна съобщиха преди ден, че в момента в Крим, където се намираше щабът на руския Черноморски флот, вече няма нито един боен кораб. Към 6 часа на 19 юли в Азовско море на бойно дежурство са четири кораба, като нито един от тях не е носител на ракети "Калибър". Носител на такива ракети има в Средиземно море.

Руското Министерство на отбраната съобщи, че в ранните часове на 18 юли е отбило атака с 10 морски дрона и още 33 безпилотни самолета над полуострова, но без да уточнява цели или щети. По-късно РБК-Украйна съобщи, базирайки се на свои източници, че при операцията са унищожени база на руски военни на брега на езерото Донузлав, склад с боеприпаси и подстанция.

От разпространените видеа е трудно да се прецени размерът на щетите и реално какво е атакувано, отчитат обаче експертите от Defense Express.

Междувременно пред Ройтерс един от разработчиците на дронове в Украйна разказа за плановете си за използването на изкуствен интелект в управляването на безпилотните апарати. Един оператор не може да управлява 10 или 20 дрона едновременно, но за изкуствения интелект е напълно възможно да води рояк от стотици дронове, всеки със свой летателен план и цел, отчита Серхий Куприенко, генерален директор на стартъпа Swarmer. Системата, разработена от компанията, се нарича Styx и все още е в процес на експеримент. В нея задължително участва и човек, който да одобри целите на мисията, посочва още Ройтерс.

Зеленски: НАТО и ЕС може да се справи без хора, които пътуват до столиците на войната

Руският президент Владимир Путин не постигна основната си цел - разединението на Европа, коментира украинският държавен глава Володимир Зеленски по време на срещата на Европейската политическа общност, която се проведе във Великобритания. Без да споменава имена, той критикува хората, които "зад гърба на други хора или дори за сметка на други хора, правят няколко пътувания до столиците на войната" и да обещаят неща против общите интереси или за сметка на Украйна.

Зеленски допълни, че НАТО и ЕС могат да решат проблемите си без такива хора. В началото на юли унгарският президент Виктор Орбан посети Киев, а след това изненадващо се появи в Москва, където обсъди възможности за преговори. И Украйна, и Русия обаче отхвърлиха неговата миротворческа мисия.

Зеленски беше посрещнат от своя бивш главнокомандващ - ген. Валерий Залужний, който вече е посланик на Украйна във Великобритания. Снимка: President.gov.ua Зеленски беше посрещнат от своя бивш главнокомандващ - ген. Валерий Залужний, който вече е посланик на Украйна във Великобритания. Снимка: President.gov.ua

Във Великобритания Зеленски отново призова западните си партньори да позволят удари по авиационни бази на руска територия, които ще ограничат атаките с авиационни бомби, с чиято помощ руснаците напредват в последните месеци. Той посочи, че в момента украинските военни имат право на много ограничени удари със западно оръжие по руска територия и това не е довело до ескалация, а напротив - спряло е разширението на войната, блокирайки бойните действия в Харковска област.

В рамките на срещата Украйна подписа още две споразумения с гаранции за дългосрочна сигурност - с Чехия и Словения, като броят им вече е 25. Документът с Чехия предвижда съвместно производство на военна техника и въоръжение, както и на дронове и средства за електронна борба.

Работата с Тръмп ще е трудна, но в Украйна не се страхуват от трудната работа

Посещението на Зеленски във Великобритания продължава и той ще вземе участие в заседание на британското правителство. ВВС отбелязва, че той ще е първият чуждестранен лидер, участващ в такава среща след американския президент Бил Клинтън през 1997 година. Очаква се да бъде подписано споразумение за военна помощ в размер на 3,5 млрд. паунда.

Пред ВВС Зеленски коментира евентуалния избор на Доналд Тръмп начело на САЩ и коментарите на неговия вицепрезидент, който заяви, че не се интересува от това, което се случва в Украйна.

"Вероятно действително е така", каза Зеленски и допълни, че работата с Доналд Тръмп би била трудна, но в Украйна не се страхуват от трудната работа.

Зеленски не изключи вероятността войната да приключи по дипломатически път, стига светът да окаже натиск върху Русия да седне на преговори. Едно от условията според украинския президент е в Москва да се откажат от всички окупирани територии.

Русия отново без успех с опита за атака в Сумска област

Русия отново опита настъпление към Сумска област, но без успех, съобщава Институтът за изучаване на войната (ISW), базирайки се на геолокализирани данни от последните дни. В Харковска област руските военни кореспонденти съобщават за украински атаки към Хлибоке и Старица, във Вовчанск се водят ожесточени градски боеве. Сводката на Генералния щаб за 876-ия ден от началото на пълномащабната война сочи за осем атаки в района към 22 часа на 18 юли.

Към този час най-интензивни са боевете в направленията Торецко и Покровско, където са отбити по повече от 20 атаки - основно около Новоселивка Ист, Новоолександривка, Прогрес и Уманске (Покровско направление) и край Ню Йорк и Торецк.

Засега украинците блокират настъплението към Часов Яр - една от най-желаните цели на руснаците от април насам. Видеа, разпространени от ВСУ, показват, че населеното място вече е напълно разрушено.

Сводката на ВСУ показва още, че интензивността на бойните действия се запазва - към 22 часа на 18 юли са регистрирани 107 бойни сблъсъка и 54 въздушни удара, при които са използвани 65 авиационни бомби и повече от 400 дрона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 38 минути
До: zelka00: Пак яко си разцъкала и все бъгаво се получава. Как хубаво, глуповато-простовато вчера се изповяда: *До: khao ... м/у другото е прав в частта за броя дни ... използвам онлайн брояч на дни от дата до дата ... има доста такива из мрежата и цъкам различни ... ами дават различни отговори ... :))) ... единият дава една бройка , другият друга ... за един и същи период ... бъгава работа е ... * Докато използваш онлайн лъскачи на мозъка, все ще си Ташка фон Тошко-Мюнхаузен. Точки, точки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 10
zelka007
преди 53 минути
и за любителите , могучая вече атакува с китайски голф колички , за съжаление платформите цензурират какво се е случило с тях , но който е по-настоятелен може да си намери и кадрите на краят им ... https://***.youtube.com/watch?v=vcEOSmjOQaw&t=109s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
zelka007
преди 57 минути
могучая изкарва на бойното поле танкове т54/55 , само да спомена , това са танкове започнати да се произвеждат 1946г , въоръжението и бронята им е е на 100г от съвременната война , ако един т72 може да изкара на линията на съприкосновение няколко дена под обстрел преди да бъде унищожен , то при тези става въпрос за няколко часа ... остават единствено вече музейните т34 ... :))) ... нещата отиват към край , не знам дали го забелязвате друзя , могучая никога няма да се възстанови във военен план !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 1 час
ден 876 от тридневната война , 980 черни чувалчета - символично , но под 1000 за първи път от месеци ... 5 танка , вижда се дъното на кацата вече ... 19 бетеерчета , 55 артилерийки - доволно , 76 камиончета и 1 ПВО , все пак са го бишнали ... застой по цялата линия на съприкосновение ... украинците са напуснали Кринки , на десният бряг на Днепър , там са били убити или безследно изчезнали 788 украински войници за около година , всичко е изравнено със земята , има селище само на карта !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още