IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неуспешната атака в Харков подсказва, че Русия скоро няма да може да поддържа темпото

Русия харчи 1,5% от БВП само за заплати, премии и компенсации за участниците във войната в Украйна

07:42 | 18.07.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Неуспешната руска офанзива в Харковска област, която започна в началото на май, и трудното настъпление в Донбас показват, че Русия постепенно изчерпва своя потенциал да води бойни действия и скоро няма да може да поддържа темпото, което установи в последните месеци, пише в анализ The Economist. Изданието посочва, че във войната на изтощение на пръв поглед Русия има предимство с привличането на поне 25 хил. души всеки месец на фронта, макар и с огромно заплащане (в някои райони премиите за записалите се доброволци само от местните власти надхвърлят 1 млн. рубли), производството на ракети също се запазва, но танковете, бронираните машини и артилерийските системи постепенно се изчерпват.

Военните анализатори са категорични, че Русия засега не успява да развие производството на танкове, а модернизира останалите в запас от съветско време. Тези резерви не са безкрайни. Украинските военни наблюдатели обаче не са толкова оптимистични - при оценката на техниката не се взима предвид колко от повредените танкове могат да бъдат поправени. Това изкривява и заключенията, допълва още Defense Express.

За активиране на ново производство на танкове не достигат части, които преди Москва купуваше от Европа. За някои от тях има евтини китайски алтернативи, но според много оценки, тяхното качество отстъпва значително. Парадоксално, но в съветско време производството на танкове беше съсредоточено в Украйна (в Харковска област), а за друго въоръжение и компоненти се разчита на Грузия и внос от Източна Германия.

Новите артилерийски системи на Русия на фронта са на 70 години

Русия има достатъчно артилерийски снаряди благодарение на собственото си производство и доставките от Северна Корея, но заради прекалено интензивната работа артилерийските системи не издържат, пише още The Economist. По данни на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в зимните и пролетните месеци руските военни изстрелваха по 10 хил. снаряда на ден. В началото на войната - и по повече.

Същевременно в ежедневните сводки на Генералния щаб на украинските военни се вижда растящ брой унищожени артилерийски системи, посочва и Forbes. Ако тази информация е вярна, то това също ще намали боеспособността на руската армия - артилерията е в основата на руската военна доктрина, посочва изданието. Наблюденията на анализаторите сочат, че сега на фронтовата линия се изпращат гаубици М-46, разработени през 50-те години на миналия век.

Те използват остарелия стандарт 130-мм снаряди, каквито вече не се произвеждат в Русия и само благодарение на снарядите от Северна Корея те са на бойното поле. По-малкият калибър означава и по-ниска далекобойност, което приближава системите по-близо до бойната линия и ги превръща в цел за дроновете на украинските военни. В социалните мрежи има много видеа, показващи унищожаването на руската бойна техника именно с дронове.

Въпреки мощта на авиационните бомби артилерията е отговорна за 80% от щетите, които Русия е нанесла в Украйна от началото на войната.

Ако предвижданията на анализаторите са верни и Русия започне да изпитва недостиг на танкове и артилерия, още в края на лятото руските части ще започнат да подсигуряват позициите си, а до края на годината - ще преминат по-скоро в защитни действия.

Русия харчи 1,5% от БВП за заплати, премии и компенсации за участниците във войната в Украна

Русия извърши само една вълна на частична мобилизация през септември 2022 година, която беше посрещната много остро от младите руснаци. В следващите месеци си осигурява участници на фронта чрез наемници, подписващи договори за определен срок, и доброволци. Изчисленията на руското опозиционно издание Re: Russia, базирани само на официалните данни на властите и статистиката, сочат, че заплатите, премиите за записване в армията и компенсациите за ранени и загинали на фронтовата линия през тази година ще бъдат в диапазона 2,75 трилиона - 3 трилиона рубли (31 млрд. - 33 млрд. долара), или 1,5% от брутния вътрешен продукт на Русия за 2024 година.

Отделно разходите за военните действия, които бяха вписани в бюджета за тази година, надхвърлят 100 млрд. долара.

Русия отново насочва части към Харковска област

По данни на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна Русия опитва отново да засили натиска в Харковска област и към 22 часа на 17 юли има регистрирани 16 атаки - към Хлибоке и руски военни кореспонденти съобщават, че се водят тежки боеве в рамките на Вовчанск. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че операцията ще продължи, докато бъде постигната поставената цел да бъде установена "буферна зона" в Харковска област.

В 875-я ден от пълномащабната война интензивни са боевете и в двете направления, в които руснаците оказват най-силен натиск в последните дни - Покровско и Торецко. През миналото денонощие там са регистрирани по над 25 атаки - основно около Пивнично и Ню Йорк (Торецко направление) и около Новоселивка Перша и Новоолександривка, както и в горските зони около Арханхелске (Покровско направление). Има данни за пробиви около Новоолександривка (северозападно от Авдиевка) и руски военни кореспонденти съобщават, че са превзели населеното място Лозувацке.

Геолокализирани данни показват, че украинците си връщат позиции на юг от град Торецк.

През миналото денонощие боевете стават по интензивни, показват още данните на ВСУ. Регистрирани са 144 бойни сблъсъка, 67 авиационни удара и 104 авиационни бомби, както и повече от 600 дрона.

От Института за изучаване на войната (ISW) съобщават, че в последните два дни руските военни предприемат единични ракетни удари по обекти в южните части на Украйна - в Херсонска област и около Одеса. В ранните часове на 18 юли обаче имаше по-масирана атака с дронове към Киев, Днипропетровска област и Запорожието. Унищожени са всички 16 дрона и две ракети Х-59/Х-69. Една ракета Х-35 обаче е постигнала целта си. В последните два дни на няколко пъти дронове от типа Shahed, които Русия получава от Иран, летят и към Беларус. Според украински анализатори по този начин Москва се опитва да въвлече беларуските военни във войната в Украйна.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за унищожени 33 дрона над Крим и 10 морски дрона в акваторията на полуострова, както и за два дрона над Брянска област.

Бойните кораби напуснаха Крим

Само кораби, свързани с поддръжка и доставки, останаха в украинските териториални води около Крим, потвърдиха официално от Военноморските сили на Украйна. Преди ден говорителят на тази част написа в своя профил във Facebook "Запомнете този ден!", разказвайки, че и последният боен кораб на руския Черноморски флот е напуснал региона.

В Азовско море има три руски кораба на бойно дежурство, като нито един от тях не е носител на ракети "Калибър". При обстрела над Украйна на 8 юли стана ясно ,че Русия може да изстрелва този тип ракети и от Каспийско море.

Първата резолюция на новоизбрания Европейски парламент е в подкрепа на Украйна

Първият официален документ, който прие новоизбраният Европейски парламент, е резолюция в подкрепа на Украйна. В нея депутатите призоваха за продължаване и разширяване на санкциите, конфискация на замразените руски активи и финансова и военна подкрепа за Украйна до победата ѝ.

Европейските депутати осъдиха ракетната атака срещу детската болница в Киев и критикуваха посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва. В резолюцията на парламента е записано, че непосредствено след срещата на Орбан с руския президент Владимир Путин Русия нанесе ракетен удар по "Охматдит" и още една болница в Киев, което показва "безмислието" на усилията, които е положил унгарският премиер.

НАТО ще има специален отговорник за Украйна

Британският представител Патрик Търнър, който заемаше висши постове в НАТО, ще бъде специален представител за Украйна на организацията, пише Ройтерс. Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по този начин ще бъде увеличена подкрепата за Киев.

Агенцията припомня, че на заседанието във Вашингтон членовете на организацията са решили да имат координираща роля на подкрепата за Украйна, както и за обучението на украинските военни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 18.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
zеlkа007
преди 2 минути
ден 858 от тридневната война ... 1110 билета за козбон са раздали кремльовските кръволоци на търсачите на бидета , 11 пуканки разцъфтели в чернозема , 9 бетеерчета - скромно , 1 пво - добра работа , 61 камиончета ... не може да е верно това , да фъркат над Украйна ф16ки ... и то украински ф16 ... :))) ... всичко според планът на зануленият се развива ... ще е интересно да разберем и с какво въоръжение са , но едва ли ще бъде публично , само ще гадаем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
zеlkа007
преди 5 минути
Натукраинците са затънали до ушите в л$***! Спасение не дебне от никъде... Горките те!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Алехандро
преди 21 минути
*** са затънали до ушите в л$***! Спасение не дебне от никъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още