IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разработи тактика, с която премина успешно през ПВО на Украйна

САЩ не променят политиката си за удари по територията на Русия след последната ракетна атака

08:13 | 09.07.24 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Допреди няколко месеца Русия се възползва максимално от недостига на системи за противовъздушна отбрана и ракети за тях, обстрелвайки енергийната инфраструктура на Украйна. Унищожени са повече от половината генериращи енергийни мощности. Сега, когато Киев получава военна подкрепа от САЩ, Москва вече има нова разработена тактика при изстрелването на ракети - с ниска траектория на движение, което дава много малко време за реакция и максимално затруднява работата на системите за противовъздушна отбрана (ПВО), пише Институтът за изучаване на войната (ISW).

Руските военни използват дронове с ниска електромагнитна сигнатура, което означава, че радарите ги засичат много късно, когато ракетите, които водят вече почти са стигнали до своята цел.

Това е видимо от последните въздушни удари, нанесени от Москва по Украйна на 8 юли. Експертите отчитат, че Киев е бил под масиран обстрел на няколко вълни с цел изтощаване на системите за ПВО. В тази атака Русия използва широк арсенал - различни видове балистични и крилати ракети, включително и свръхзвуковите ракети "Циркон" и "Кинжал", макар и броят да е ограничен спрямо ракетните удари в началото на годината - 38, от които ПВО свали 30.

В употреба не са влезли балистичните ракети, които Москва получи от Северна Корея, както и крилатите ракети Х-500, които се използват са системите на "Искандер", посочват от Defense Express.

Сега украинските ВВС трябва да намерят отговор на новата руска тактика със системите, с които притежава.

Крилата ракета Х-101 е ударила директно детската болница в Киев

Крилата ракета Х-101 е ударила директно детската болница "Охматдит" в Киев, съобщават от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Според руското Министерство на отбраната ударът е от ракета от украинска система за противовъздушна отбрана. Руски военни анализатори първо отбелязват, че на видеата ракетата прилича на използваните от С-300, а след това и на използваните от системите Patriot и NASAMS. Руските институции казват още, че в болницата са се лекували ранени украински войници.

На мястото обаче са открити останките на ракета Х-101, а множество видеа в социалните мрежи показват, че става въпрос именно за ракета от типа Х-101 и директен удар по сградата, а не падане на отломки.

При ракетните удари в 866-ия ден от началото на пълномащабната война в Украйна загинаха близо 40 души, а пострадалите са над 170. В Украйна е ден на траур в памет на жертвите, сред които е и лекар от "Охматдит". Освен върху детската болница от обстрела над украинската столица има поражения по още една частна клиника, където загинаха петима медици и двама от пациентите, както и по детска градина, жилищни сгради и подстанции.

Руската атака ще бъде обсъдена в Съвета за сигурност на ООН по искане на Франция, Великобритания, САЩ, Словения и Еквадор. Русия е временен председател на институцията до края на юли.

САЩ не променят политиката си за удари по територията на Русия

САЩ няма да променят политиката си за удари по територията на Русия след последната руска ракетна атака, съобщи по време на брифинг в Белия дом координаторът по националната сигурност в Белия дом Джон Кърби. Той припомни, че Киев има право на ограничени удари в приграничните зони около Харковска област, въпреки че украинските военни коментират, че искат разрешение да използват ракети ATACMS основно по военни летища, използвани за ракетни удари по Украйна.

НАТО е бъдещето на Украйна, но фокусът сега е да спечелим войната, коментира още Кърби на въпрос за покана за Киев на срещата, която започва днес (9 юли).

Кърби отбеляза още, че украинските военни успешно са спрели атаката на руснаците в Харковска област, а всеки метър напредък на руснаците в другите части на фронтовата линия е платен на висока цена.

Светът има доверие на САЩ и лидерството им, каза още Кърби и посочи, че през 2023 г. 23 държави от НАТО са постигнали или са били съвсем близо до постигане на минималната цел от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) минимални разходи за отбрана, докато само преди няколко години броят им е бил 9. "Това е благодарение на доброто управление", каза Кърби и посочи, че като гости на юбилейната среща на НАТО във Вашингтон ще пристигнат представители на Нова Зеландия, Австралия, Южна Корея и други дъражави, които не са членове на Алианса.

В САЩ са поканени и представители на Армения и Азербайджан, като Ереван вече прие поканата.

Западни лидери осъждат атаката срещу детската болница в Киев

Американският президент Джо Байдън анонсира предстояща среща с украинския си колега Володимир Зеленски по време на срещата на НАТО във Вашингтон, но без да дава подробности за нея. Той отбеляза, че ракетните удари по Киев и Украйна на 8 юли са "ужасяващо напомняне за руската бруталност" и призова светът да продължава да подкрепя Киев и да не игнорира руската агресия.

В ЕС определиха удара по детската болница като военно престъпление, за което отговорност трябва да носи политическото и военното ръководство на Русия.

Военни наблюдатели посочват, че този удар може да накара западните съюзници, уморени от годините война в Украйна, да притиснат Киев да приеме условията за мир, предлагани от Русия, пише Sky News. Украйна пък ще опита да получи още системи за противовъздушна отбрана, за да защити небето си. Атаката е отговорът на Путин на всички миротворчески мисии и предложения, коментира външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

В страната виждат удара като "втора Буча" - данните за извършените престъпления на руски военни в предградието на украинската столица преустановиха преговорите, водени между Москва и Киев.

Полша и Украйна разработват механизъм за сваляне на руски ракети над Украйна

В дългосрочното споразумение за гаранции за Украйна, подписано преди ден във  Варшава, има точка за разработване на механизъм, който да позволи на Полша да сваля руски ракети и други въздушни цели, които застрашават въздушното пространство, още на територията на Украйна.

Това е от интерес и на Полша, и на Украйна, обясни по време на брифинг след подписването на споразумението полският премиер Доналд Туск.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Идеята се появи през пролетта, когато под прицела на руските ракети се оказаха обекти от украинската енергийна система в западните региони, включително и най-голямото газохранилище край Лвов. При тези удари Варшава вдигаше бойни самолети, които да защитят въздушното ѝ пространство, но те не се намесваха, дори и когато руски дронове навлизаха за кратко на територията на страната.

Първоначално бяха изказани опасения, че това може да предизвика ескалация на конфликта, но сега Туск коментира, че има планове как да се случва защитата на полското въздушно пространство и те ще бъдат дискутирани подробно със съюзниците в НАТО. Украинският президент Володимир Зеленски коментира от своя страна, че самият механизъм бързо ще бъде разработен от експертите в двете министерства на отбраната и военните, за да бъде реализирана тази точка от споразумението за безопасност.

Бойна авиация подкрепя настъплението на руснаците на фронтовата линия

Бойна авиация подкрепя настъплението на руснаците на фронтовата линия, пише в сводката на Генералния щаб на ВСУ за 866-я ден от началото на пълномащабната война. През изминалото денонощие интензивността на бойните действия се запазва - регистрирани са повече от 140 директни бойни сблъсъка, както и повече от 60 въздушни удара и са използвани почти 90 управляеми авиобомби и над 450 бойни дрона. Регистрирани са повече от 3100 обстрела на военни позиции и градове в близост до фронтовата линия.

Най-интензивни са бойните действия в Покровско направление, където са отблъснати почти 40 атаки, основно около Новоолександривка и Новоселивка Перша. Руски военни кореспонденти съобщават за постепенното отстъпване на украинските военни на север от Новоселивка Перша.

Напрегната е ситуацията в Торецко направление, където са регистирани 16 атаки към Дружба, Пивничне и Ню Йорк. Геолокализирани данни показват, че руските сили контролират 16% от Ню Йорк, а актвини боеве се водят около Торецк.

В Харковска област продължават контраатаките на украинците около Хлибоке. Има обаче загуба на позиции в направлението към Часов Яр след окупацията на микрорайона "Канал", допълват руските военни кореспонденти.

Активизират се действията и в Запорожка област, макар и боевете да са все още позиционни. Руски войски оказват натиск към Вербове (източно от Роботине). От ВСУ отчитат три неуспешни руски атаки към Роботине и Мала Токмачка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 09.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

2
rate up comment 26 rate down comment 49
zelka007
преди 1 седмица
друзя антиваксъре-газовици , нали фащате разликата м/у безаналоговите войски и украинските ?! едните фъргат по 40 ракети за да ударят една болница , или влакова гара , или театър в момент на представление , или търговски сгради - магазини , молове , или голям жилищен блок ... а другите с една ракета потапят кораб , или с три ракети унищожават ПВО дивизион от онези най-модерните , или с една ракета попиляват летище , или склад с дронове ... тъй са блатните мужици , смели и благородни асвабадители
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 43
zelka007
преди 1 седмица
ден 866 от тридневната война , 1220 консервни кутии от походните крематориуми на зануленият детеубиец от бункера под кремля пашли на родину , 7 пуканки , 19 бетеерчета , 49 артилериики - ашколсун , 62 камиончета ... няма ги вече онези могучие удари по 80-100 ракети всяка седмица , няма ги онези големи колони военна техника газещи наред ... единствено остана мирната инициатива на най-мирната държава - изравняване със земята на селца и градчета и максимално избиване на цивилни -> болници , пазари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още