IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО ще предложи на Украйна "мост" за евентуално членство и мисия за управление на военната помощ

Организацията иска да демонстрира на Киев, че поема дългосрочен ангажимент към сигурността на източноевропейската страна

13:19 | 27.06.24 г. 35
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

НАТО ще предложи на Украйна нов щаб, който да управлява военната помощ на предстоящата 75-та юбилейна среща на върха на алианса във Вашингтон, съобщава New York Times, като се позовава на официални лица.

Организацията ще увери Киев в дългосрочния ангажимент към сигурността на страната и ще предложи „мост“ за евентуално членство в бъдеще, допълва медията.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и някои от централноевропейските държави се надяваха, че на страната му ще бъде предложено провеждането на преговори за членство по време на срещата на върха в периода 9-11 юли.

Вместо това алиансът ще обяви, че се е съгласил да създаде мисия в Германия, която да координира помощта от всякакъв вид за Украйна в по-дългосрочен план, казват представители на САЩ и НАТО пред медията. Този ход има за цел да изпрати силен сигнал за съюзнически ангажимент както към Киев, така и към Москва, която се надява, че Западът ще се умори да подкрепя Украйна във войната.

Тъй като мисията ще бъде под егидата на НАТО, тя е проектирана да функционира дори ако Доналд Тръмп - остър критик на алианса и на помощта за Украйна, спечели президентските избори в САЩ през ноември.

Надеждите са, че мисията и ангажиментът, който тя представлява, ще удовлетворят Зеленски и срещата ще премине по-спокойно в сравнение с предишната, която се проведе през миналата година във Вилнюс, Литва. Тогава украинският президент ясно изрази недоволството си, когато на Украйна не беше предложен твърд график за преговори за членство.

Новата мисия ще обедини под един чадър дейностите на настоящата „коалиция за способности“ от държави, които предоставят различна военна помощ на Украйна - противовъздушна отбрана, артилерия, изтребители F-16, оръжия и обучение. Тя ще координира също така обучението на украински военен персонал в съюзническите страни и по-дългосрочните двустранни споразумения за сигурност, които различни държави подписаха с Киев, твърдят източниците на медията.

Всички страни от НАТО са съгласни с установяването на мисията, допълват източниците на изданието.

Преди това помощта за Украйна се предоставяше индивидуално от държавите, с по-малко загриженост за нейната ефективност или дори за най-належащите нужди на Киев. Събирането на основните направления на помощта и обучението под едно командване има за цел да рационализира потока и да го направи по-последователен.

Мисията ще бъде базирана във военно съоръжение на САЩ във Висбаден, Германия, и ще се ръководи от генерал с три звезди – вероятно американец. Той ще докладва директно на висшия генерал на НАТО и на САЩ в Европа, генерал Кристофър Г. Каволи.

Поставянето на мисията под шапката на Каволи ще я защити от всякакви политически промени във Вашингтон, казва Иво Даалдер, бивш американски посланик в НАТО, който е бил информиран за плана.

Новата мисия ще е паралелно с Контактната група за отбраната на Украйна, която е под американско ръководство и координира доставките на оръжия от около 50 страни по света. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който създаде контактната група, е настоял тя да остане засега под американско председателство, казват източниците на NYT.

Групата няма да бъде наречена официално „мисия“ поради възраженията на Германия, която иска да избегне внушението, че Берлин в частност и НАТО са във война с Русия, посочва Даалдер.

Администрацията на Байдън не е коментирала публично детайлите на плана. Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ, казва, че на срещата ще се види как съюзниците предприемат „конкретни стъпки“, за да сближат Украйна и да гарантират, че тя ще получи „мост към евентуално членство“.

Нежеланието на НАТО да започне преговори за присъединяване с Украйна или да предостави фиксиран график за това е в контраст с Европейския съюз (ЕС), който във вторник започна преговори за присъединяване както с Украйна, така и с Молдова. Очаква се разговорите да продължат поне няколко години, но актът е важен и символичен момент и за двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 19
khao
преди 3 дни
До: Tikva007 не случайно си известен форумен глууупак, поредния ти безсмислен пост... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 14
Tikva007
преди 3 дни
*Вместо това алиансът ще обяви, че се е съгласил да създаде мисия в Германия* - Яката работа! Мисия - Ко-мисия. Остава и ко-мисари да назначат, устойчиви хем биля, и рассийката може вече да се предава. Местните устойчиви евроатлантически ESG-иддиотти Сашка, Ташка и Бомбашка ще пеят Ода на радостта от 9-тата симфония на Бетовен. Могат да започват още тук с апел към тошко стоте иддиотта за националноотговорна колаборация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още