IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път Русия хвърли 3-тонна бомба в Харковска област

Русия плаши Запада с ядрен удар, но може ли действително да го извърши?

08:17 | 21.06.24 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия нееднократно заявява, че ще използва ядрено оръжие съобразно своята доктрина за защита - в общи линии в отговор на заплаха за своята териториална цялост. Но дали има готовност действително да го извърши? Според военни наблюдатели в Украйна потенциалът от времената на СССР е изгубен, но Русия все още е способна да извърши ядрен удар, макар и тежестта му да е под въпрос.

Ядреният потенциал се поддържа от няколко системи - наземни (включително и мобилни), авиационни комплекси (Ту-95, Ту-22 и Ту-160), както и военноморски компоненти (подводници).

Според Олександър Коваленко през последните години ядрените силози и бойни глави не са били поддържани редовно и някои от стационарните силози са загубили своята боеспособност и използването им е под въпрос. Част от стратегическите бомбардировачи се използват във войната в Украйна в момента и също част от резервите изглежда "износен". Нито един от бомбардировачите не използва пълния си потенциал за изстрелване на ракети към Украйна - осем, а по-скоро се вдигат няколко самолета, които изстрелват понякога и единични ракети.

Нещо повече - използваните ракети, някои от които способни да носят ядрени бойни глави, са по-скоро редовно прихващани от западните системи за противовъздушна отбрана, с които разполага Украйна - например Patriot и SAMP-T.

По отношение на ядрените подводници Русия показа наскоро мощта си в учение в Карибския басейн. Подводницата "Казан", която е една от най-новите за Русия, напусна района с разпадащи се сонарни панели по корпуса си. И макар че военни експерти да са категорични, че това не пречи на боеспособността на подводницата, то видът ѝ в мисия, която да покаже, че Русия остава глобална сила, е изненадващ. 

По време на посещението си във Виетнам руският президент Владимир Путин коментира, ще бъде разгледана промяна в ядрената доктрина, но и че Русия няма нужда от концепцията за "превантивен удар", която не е предвидена в стратегията.

Какво ще се случи при ответен удар на Запада, разсъждава още Коваленко. През последните месеци най-новите и модерни системи за противовъздушна отбрана на Русия не могат да се справят с ударите с дронове в приграничните зони, ракетите ATACMS по Крим, както и морските дронове и други ракети, които унищожиха 1/3 от руския Черноморски флот, който потърси убежище в Азовско море.

В ранните часове на 21 юни дронове са поразили за пореден път базата на стратегическите бомбардировачи в Ейск, сочат пък данни в социалните мрежи. През нощта активно са обстрелвани позиции в Краснодарския край, включително автогара "Южни" и Илската рафинерия в Краснодарския край, става ясно още от постове в социалните мрежи.

Украинското ВВС съобщи за унищожен залп от четири ракети Х-59/Х-69, изстреляни от тактическа авиация в сутрешните часове на 21 юни.

Русия хвърли първата 3-тонна авиационна бомба в Харковска област

Русия е хвърлила първата ФАБ - 3000 - модифицираната 3-тонна авиационна бомба, в Липци, Харковска област. Информацията е от руския военен канал в Telegram - Fighterbomber, който разпространи и видео.

Кадрите показват мощен взрив край сграда, като бомбата попада на разстояние от сградата, но нанася тежки поражения. Това е първото в света пускане на бомба с такъв размер става ясно още от изявлението. Fighterbomber отбелязва, че отклонението на бомбата е няколко десетки метра, но нанася тежки щети в радиус от 230 м. Ударната сила на осколките се запазва повече 1200 метра от мястото на взривяването. Тези характеристики обаче означават, че тези бомби не са особено подходящи за градски условия, където дори и целта да е военна, рискът да пострадат цивилни е огромен.

Според анализа на Института за изучаване на войната (ISW) тези бомби ще повишат разрушителния потенциал на Русия, включително по укрепените позиции по фронтовата линия. Те изглежда са много неточни, но радиусът на разрушенията компенсират това.

Украински военни анализатори от своя страна коментират, че противодействието на тези бомби може да дойде единствено от противовъздушна отбрана в близост до фронтовата линия, която да поразява самолетите, които ги хвърлят, самолети F-16 и далекобойни ракети за поразяване на военните летища във вътрешността на Русия. Това означава, че Украйна трябва да получи и допълнително разрешение за действия от своите съюзници, за да може да противодейства на авиационните бомби. Носейки тритонен товар, самолетите Су-34, които се използват за тези операции, стават тежки и по-лесна мишена за ПВО.

Според източници на Politico САЩ са разшири обсега на украинците и те могат да използват западно оръжие по цели, откъдето се извършват нападения към украинска територия, но отново в приграничните зони на Русия.

Интензивността на бойните действия в Украйна се увеличава

За увеличаване на интензивността на бойните действия свидетелства сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за 848-я ден от началото на пълномащабната война. Ситуацията е тежка, но контролируема, посочват още военните.

Най-тежки са битките в Покровското направление, където за миналото денонощие е имало повече от 50 атаки - основно към Очеретино, Олександрополе, Новоолександривка, Сокил и Новоселивка Перша. Продължава и успешното руско настъпление около Авдиевка, където атаките се извършват с малки щурмови групи и почти без бронирана техника, както и към Торецк (югозападно от Часов Яр и на запад от Хорливка).

Руските военни опитват да щурмуват позиции в Харковска област с помощта на бойна авиация, но атаките им са отблъснати. Боеве се водят край Вовчанск, Липци и Тихе. Геолокализирани данни показват, че украинците възстановяват позиции на северозапад от Вовчанск и вътре в града.

През изминалото денонощие са регистрирани повече от 130 директни бойни сблъсъка, както и повече от 40 въздушни удара с над 50 авиационни бомби и 400 дрона камикадзе.

Южна Корея ще преразгледа забраната си за директна доставка на оръжия за Украйна

Южна Корея ще преразгледа забраната за директна доставка на оръжия за Украйна в отговор на подписаното между Русия и Северна Корея споразумение за подкрепа. Текстовете, публикувани от севернокорейската държавна медия, показват, че документът съдържа клауза за незабавна военна и друга помощ в случай на нападение от друга държава, както и укрепване на отбранителните възможности за предотвратяване на война.

Анализатори отбелязват, че това споразумение е почти идентично с договора за приятелство, сътрудничество и взаимна помощ, подписан между Северна Корея и Русия през 1961 година.

Южна Корея има големи запаси от артилерийски снаряди, но е и голям производител на оръжия, включително и бронетранспортьори и гаубици. Досега страната доставяше артилерийски снаряди през трети страни, тъй като има политика да не доставя въоръжение за държави във военен конфликт.      

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

14
rate up comment 19 rate down comment 11
0pk
преди 3 седмици
Коментарите на местните евроатлантици по-дълги от статията. Близко ли е побiдата гуспуда? П. още ли е в бункера или смело ходи по света и навсякъде му устройват пищни приеми? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 27
Алехандро
преди 3 седмици
...измислили куп неща. Макар че парите им явно са по-малко от нашите. Но те са някакви умни. А може би им помагат, не знам. От последното, те към Баба Яга (голям такъв дрон) закрепиха 8 FPV-та и когато Баба Яга стигна до нашите позиции, тя пусна дрончетата, които като малки деца се разлетяха в различни посоки, образувайки рояк от смъртоносни комари. Ние просто бяхме в шок. Добре, че не беше нашата смяна на позицията. Момчетата там ги разкъсаха на парчета, разбира се."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 24
Алехандро
преди 3 седмици
Оплаквания на окупаторите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 26
Алехандро
преди 3 седмици
За Япония и Ю. Корея, разбрахте ли, или пак да се ограмотяваме?! Ама, аз не съм на заплата тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 29
Алехандро
преди 3 седмици
Немският оръжеен гигант Rheinmetall съобщава, че разширява съществуващото рамково споразумение за производство на 155-мм боеприпаси от 1,2 млрд до 8,5 млрд евро. Обявените страни получатели (освен самата Германия) са Украйна, Нидерландия, Естония и Дания. Началото на доставките се очаква през 2025 година. Rheinmetall подчертава, че това е най-голямата поръчка в историята на компанията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 25
Алехандро
преди 3 седмици
https://***.facebook.com/100090794372968/videos/823058286420392А това е останало от "КАмаз" с боеприпаси! Ето го и взривяването, отново - най-доброто в света:https://daniivanov.blogspot.com/2024/06/blog-post_345.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR0Hw2TCfjSUSMM60KiG3v-zdqtF68vL_ivq6E3CxSEucaRE_mIi3NcgjsE_aem_ZmFrZWR1bW15MTZieXRlcw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 26
Алехандро
преди 3 седмици
https://***.facebook.com/100090794372968/videos/968746041815748Как горят и се взривяват руските танкове! Най-добре в света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 27
Алехандро
преди 3 седмици
https://***.facebook.com/100090794372968/videos/1174636473733130/Как горят руските БМП-та! Най-добре в света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 29
Алехандро
преди 3 седмици
Оплаквания на окупаторите**ЗАПИСКИ НА ВЕТЕРАНА**"За да разберете мащаба на проблема, който съм обявил - по една от позициите във Волчанск, на която сега се намира моят другар, през светлия ден долетяха 245!!! FPV дронове на противника. Това е само по една от неговите позиции."-"Соотношението на БПЛА на фронта сега е приблизително 1 към 6. Не в наша полза. Това е приблизително. Може би повече, но със сигурност не по-малко. И тенденцията е само към увеличаване на разликата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 28
Алехандро
преди 3 седмици
Оплаквания на окупаторите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още