IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво значи война на изтощение и кой печели от нея в Украйна?

Украйна за втори път използва ракети "Нептун" по наземни цели в Русия

08:17 | 19.06.24 г. 24
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Много анализатори отбелязват, че войната в Украйна навлиза в етап на изтощение. За украинските военни това означава максимално унищожаване на военна техника и жива сила на противника, при максимално опазване на собствените си ресурси, включително и отстъпление от позиции, които не са перспективни или чието опазване би довело до големи загуби, пише украинският военен наблюдател Олександър Коваленко.

Според него това се случва в момента на фронтовата линия - руснаците търпят максимални щети, включително и на техника, и посочва, че доказателство за това е, че основното оръжие в опита за офанзива в Харковска област е танкът, въведен в експлоатация преди десетилетия - Т-62. Има данни за недостиг на бронирани машини, дори и артилерийски оръдия в различни части на фронтовата линия.

Изтощени са и човешките ресурси - в началото на войната в офанзивата към Киев от територията на Беларус участваха 40 хил. души, които преминаха цялата Черниговска област и част от Киевска и обсадиха столицата. Днес същият брой войници навлезе на по-малко от 10 км навътре в територията на Харковска област и се спря до малки по размер населени места - Вовчанск и Липци.

Ако Русия не беше изтощена, нямаше да търси старо съветско оборудване в Африка, Азия, Близкия изток или Азия, нито да набира хора за войната в страни от третия свят, каквито даннии има ежедневно, посочва Коваленко.

Междувременно и руският президент Владимир Путин пристигна на посещение в Северна Корея и според анализатори Москва ще цели покупката на балистични ракети и друго военно оборудване, което да използва във войната в Украйна.

Основателят на свързания с Кремъл канал в Telegram Рибар Михаил Звинчук критикува в интервю за медии в Република Сръбска лошото планиране на руските операции и липсата на оборудване, което да позволи поемането на стратегическата инициатива в Украйна. Според него военнопромишленият комплекс на Русия ускорява работата си, но санкциите на Запада не позволяват разгръщане на технологичните възможности. Каналът отвори училище за медийна грамотност в Босна и Херцеговина.

Местните власти в Русия увеличават непрекъснато средствата, които изплащат като първоначален "бонус" (извън националните плащания и заплатите) на доброволците, които се записват за участие във войната. В някои от най-бедните региони те достигат 350 хил. рубли (над 4000 долара). Средната работна заплата в Русия през 2023 година е 74 хил. рубли, но разликите са много големи - в Москва например тя надхвърля 136 хил. рубли.

Украйна също е изтощена, отбелязва още Коваленко и допълва, че населението на страната е по-малко, част от подлежащите на мобилизация са в чужбина и не смятат да се върнат. Затова и целите на ръководството на армията може и да не изглеждат победоносни, но трябва да защитят максимално живата сила. По отношение на техниката Украйна може да разчита на много по-модерни оръжия, идващи от западните партньори, както и на технологии, които се разработват в страната - например успешните морски дронове.

В отбрана Украйна успява да защитава по-добре своите ресурси спрямо Русия, но нито една война не е спечелена в отбрана. Коваленко отбелязва, че Украйна трябва да премине в контраофанзива, но в точния момент - когато е пикът на изтощението на руската армия.

Руснаците са в настъпление от октомври 2023 г.

Руските военни са в настъпление от октомври 2023 година и успяха да придвижат фронтовата линия по-близо до административните граници на Донбас. Сводката на Въоръжените сили на Украйна за 846-я ден от началото на пълномащабната война показва, че боевете остават най-интензивни в това направление.

След кратката пауза заради лошо време, използвана и от двете страни за прегрупиране, се поднови битката за Часов Яр в Краматорско направление. Регистрирани са повече от 15 атаки край Иванивске, Пивденое и Ню Йорк. Военното разузнаване на Украйна (ГУР) публикува видеа от участието на свои елитни части в защита на региона. Руски военни кореспонденти съобщават, че северните части на Калинивке са превзети от руски щурмови групи.

В Покровското направление атаките са повече от 40. Като руснаците опитват да пробият позициите около Олександрополя, Новоолександривка, Евгенивка, Новолевика Перша и Новопокровск. Има данни за напредък на руснаците около Сокил (на северозапад от Авдиевка), както и Яснобродивка (на запад от Авдиевка).

Геолокализирани данни показват, че украинците връщат позиции край Липци и Хлибоке в Харковска област. Украинските военни отбелязват, че руснаците бързо възстановяват загубите си и това поддържа интензивността на боевете в региона

През миналото денонощие са се провели повече от 120 директни бойни сблъсъка, регистрираи са почти 40 авиационни удара, при които са използвани към 50 управляеми авиационни бомби и към 500 дрона-камикадзе. Към 19 юни в Черно море са разположени два бойни кораба, от които един е ракетоносител. В Азовско море са разположени осем бойни кораба, от които два имат капацитета да носят до 16 крилати ракети "Калибър", сочат още данните на ВСУ.

Украйна за втори път използва свои ракети "Нептун" по наземни цели в Русия

Украйна за втори път използва модифицирани противокорабни ракети "Нептун" по наземни цели в Русия. Те са поразили петролната база "Югнефтохимтранс" в Краснодарския край на 17 юни. Руското Министерство на отбраната съобщи за прихваната ракета "Нептун", но без да уточнява къде. В ранните часове на 18 юни дронове пък удариха цистерни на "Азовнафтпродукт" в Ростовска област. В резултат избухна мащабен пожар, който все още не е загасен.

Първият удар беше в края на май в пристанището на Кавказ (Краснодарския край). И двете цели са на разстояние от около 250 км от фронтовата линия, изчислява Институтът за изучаване на войната (ISW). Това се доближава до характеристики на американските балистични ракети ATACMS. Анализаторите припомнят, че през 2022 г. ракети "Нептун" бяха насочвани по морски цели, но Украйна започна да модифицира ракетата, за да може да нанася удари в дълбочина на руска територия, за каквото нямаше позволение допреди няколко седмици.

В момента украинските военни могат да поразяват ограничени цели в Белгородска област със западно оръжие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 3 седмици
До: penkiler1415 и никой да не ни напада, те пак са със *** напред.... московски ценности, кво да го правиш! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
penkiler1415
преди 3 седмици
До: 0pk Украинците се борят за свободата и независимостта си.Ако България я нападне...Македония например,вие ще я защитавате ли или ще вирнете з....к и ще се предадете??!Войната я започна Путин!С парите които похарчи досега,Путин можеше да купи всички украинци,до последния човек вместо да ги убива до последния човек!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 4 седмици
До: sssaaahttps://***.youtube.com/watch?v=9SQ96XKND_Y
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 1
willyt468
преди 4 седмици
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 19 rate down comment 13
sssaaa
преди 4 седмици
До: 0pk, не умират само Украинците, а също и доста военни от частните армии на НАТО. Видяхме доста умрели Поляци, Французи, Грузинци, Американци, Англичани, Германци и още какви ли не. Най-смешното беше като измряха френските наемници още в хотелите, преси да стигнат до фронта и после Марина излезе и каза че не е изключено Франция да прати войски там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 22 rate down comment 13
0pk
преди 4 седмици
Тя още след първите 6 мес. мина във война на изтощение. Сега ще печатаме млрди поставяйки цели от 4% инфлация и ще изтощаваме П. дорде има украинци желаещи да умиргат за интересите на евроатлантизъма. А таквиз все по-малко остават. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 20
khao
преди 4 седмици
означава че са затънали и нямат идея как да спечелят, нямат план Б, нямат изходна стратегия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 6
тошко_стоте_акаунта
преди 4 седмици
До: 15 Алехандро"00", Ахх, извинете :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 10
sssaaa
преди 4 седмици
***, недей ни говори точно за Кредити, защото видно от линка по-долу , този на твоите Васали, никак не е малко - ***.usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 9
zelka007
преди 4 седмици
До: тошко_стоте_акаунта ... принизяване на статута !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още