IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин заплаши Запада, че ще въоръжи трети страни с далекобойни ракети

Дронове атакуваха най-голямата рафинерия в южната част на Русия

07:53 | 06.06.24 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия може да въоръжи трети страни с далекобойни ракети, които да бъдат насочени и използвани за "болезнени удари" към държави, които доставят оръжие на Украйна, предупреди руският президент Владимир Путин по време на Петербургския икономически форум, цитиран от AP. Заплахата  е в отговор на разрешението за Украйна да удря обекти на руска територия със западно оръжие. Изявлението на руския президент връща някои страхове какво получава Северна Корея в замяна на артилерийските снаряди и балистични ракети, които предоставя на Москва.

Засега в сводките на руските военни липсват сведения за поражения по руска територия със западни оръжия. Американки сенатори, пожелали анонимност, обаче коментират пред АР, че Украйна вече използва предоставените от САЩ оръжия по цели в Русия. В социалните мрежи вече се появиха видеа с разрушен комплекс С-300 в Белгородска област, но няма официално потвърждение, че това е станало със западното оборудване, което получи Украйна.

В допълнение от миналото лято Киев многократно е използвал западните далекобойни ракети за удари по Крим, незаконно анексиран от Москва през 2014 година.

Междувременно властите в Харков отчитат, че в последните два дни няма обстрел към града с балистични ракети (С-300/400). Сега проблем са авиационните бомби. Военни анализатори отбелязват, че решението може да дойде със система Patriot, поставена в Харковска област, особено след като Германия позволи използването на нейните системи за сваляне на самолети над територията на Русия.

В Санкт Петербург руският президент заяви, че западните държави контролират използваните от Украйна ракети и избират целите им. Преди да дадат разрешението за удари по руска територия държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен много кратно е коментирал, че Киев сам избира начина, по който да воюва. В отговор на въпроси относно пораженията по руска енергийна инфраструктура, причинена от дронове, той обясняваше, че САЩ "не насърчават и не подпомагат удари по руска територия".

Президентът Джо Байдън също критикуваше действията на Киев, опасявайки се, че те ще доведат до напрежение на петролните пазари.

По време на разговор с представители на международни информационни агенции в рамките на икономическия форум Путин отбеляза още, че ако САЩ прекрати доставките на оръжие за Украйна, войната ще приключи за "2-3 месеца". От октомври 2023 година САЩ замрази помощта си за Украйна и одобри нов пакет едва в края на април. Според военни анализатори доставките тепърва започват да се завръщат в темпото от миналата година. Войници на фронтовата линия съобщават, че все още руснаците имат голямо предимство - 5 към 1 изстрела с артилерия, макар че преди месец това съотношение беше 10 към 1 в различни части на фронтовата линия.

Украйна разшири максимално местното производство на дронове, което помогна на военните да удържат силния натиск на руснаците от октомври насам.

Петербургският форум тази година ще се запомни с делегация на талибаните, които са в списъка на терористичните организации на руското Министерство на правосъдието. Почетни гости са президентите на Зимбабве и на Боливия.

Русия изкупува танкове от съветско време от Африка и Близкия изток?

Представители на Судан ще бъдат на форума в Санкт Петербург и се очаква да бъде подписано споразумение за изграждането на логистичен център за руските военни в Червено море, пише Bloomberg. Според руски военни анализатори, цитирани от Института за изучаване на войната, по време на визита на главнокомандващия суданските военни Ясер ал Ата в края на май в Русия е била обсъдена и възможността Русия да изкупи танкове от съветско време. Судан е в гражданска война от 2023 година и притежава голямо количество танкове Т-54/55 и Т-72, както и техните ирански и китайски аналози, съобщава украинският военен анализатор Александър Коваленко в своя канал в Telegram.

Според него 90% от танковете, които Русия изпраща на бойното поле в Украйна, са ремонтирани или модифицирани, но не и напълно ново производство. Причината да се търсят танкове от други страни са започващите да намаляват резерви и влошаващото се качество на танковете, стояли десетилетия на склад, пише Коваленко.

Руски военни кореспонденти критикуваха липсата на най-модерните руски танкове - Т-14 Армата, на фронтовата линия. Преди време от военнопромишления комплекс коментираха, че танкът е прекалено скъп, за да бъде използван в Украйна.

Дронове атакуват най-голямата рафинерия в Южна Русия

Дронове атакуваха най-голямата рафинерия в Южна Русия, става ясно от публикация на губернатора на Ростовска област Василий Голубьов. Той отчете, че пожарът е локализиран и с него се борят 120 пожарникари, както и че няма пострадали при атаката. Публикации в социални мрежи показват мащабен пожар на съоръженията.

Новошахтинската рафинерията е единствената в Ростовска област и най-голямата в региона с капацитет за преработката на над 5 млн. тона горива годишно.

В съседната Белгородска област също има атака по петролна база в Староосколския регион, допълва губернаторът Вячеслав Гладков. Гори един от резервоарите с горива, посочва той.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за унищожени 13 дрона над територият на Крим, шест над Белгородска област и ракета"Нептун" над Ростовска област в ранните часове на 6 юни. Няма информация за поражения и щети при ударите.

Украйна засилва контраатаките си в Харковска област

Увеличават се контраатаките на украинците в град Вовчанск, в Харковска област, свидетелстват публикации на руските военни кореспонденти. Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Олександър Сирский отбеляза, че в задачата на военните в града е нанасяне на максимални щети на руснаците и възстановяване на позиции. Според украинските военни те държат контрола в центъра и южните части на града.

Военното разузнаване на Украйна обаче публикува данни, че руски войски се прегрупират край Грайворон (Белгородска област) и може да се очаква изпращането им към Харковска или Сумска област.

Бойните действия в Харковска област се фокусират в два района - Вовчанск и Липци, показва още сводката на Генералния щаб на ВСУ за 833-я ден от пълномащабната война. През миналото денонощие там са регистрирани пет директни бойни сблъсъка.

С над 25 атаки най-горещата точка на фронтовата линия остава Покровското направление, където бойните действия са съсредоточени около населеното място Сокол. Руски и украински военни наблюдатели съобщават за усилване на руските атаки към Часов Яр. В това направление са отчетени 11 атаки - край Клищиевка, Андриевка и Калинивка.

Като цяло през миналото денонощие са регистрирани повече от 85 директни бойни сблъсъка, след 110 в 832-я ден от войната. Руснаците са извършили 40 въздушни удара, при което са пуснати повече от 40 авиационни бомби. През миналото денонощие са използвани и 499 дрона камикадзе и са отчетени повече от 2700 удара по позиции на военните и в населените места по фронтовата линия, при които са използвани различни видове оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 06.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 1 месец
До: Solar Power ... около половин милион, няма да се приберът! но ... кво да правиш, крепосници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 месец
Войната свършва много лесно. Прибират се руснаците там откъдето са дошли и готово :) Просто е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 6
evlogi
преди 1 месец
"...Путин отбеляза още, че ако САЩ прекрати доставките на оръжие за Украйна, войната ще приключи за "2-3 месеца..." И през Втората световна е било същото положението.Слава богу, САЩ тогава не са прекратили доставките. Да се надяваме,че и сега здравият разум ще победи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 19
khao
преди 1 месец
До: 0pk нищо такова, новия ви шеф Си забрани.. а сте си помислили, а са ви наритали и китайците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 16
0pk
преди 1 месец
Не разбрах какво е заплашил точно, просто им обясни до какво могат да доведат техните решения взети еуфорично след употребата на иначе забранени вещества. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 14
zelka007
преди 1 месец
До: тошко_стоте_акаунта ... та драги ми смехуркo , рассияфилче ... във всичките тези продукти НЯМА !! РАССИЙСКИ !! ФИРМИ !! ... има водещи 5-6 хамерикански , има немски , има корейски , има швейцарски , има френски , има белгийски , има южно корейски , има японски , има холандски , има датски , има шведски , има испански , има и тук там китайски , дори на някои места срещнах български ... но !! няма !! блатни !! схващаш ли вече , какво означава принизяване на статута ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 13
zelka007
преди 1 месец
До: тошко_стоте_акаунта ... а дъската е покрита с епоксидна смола . годишно се произвеждат 3,6млрд тона и пазарът е за над 50млрд на година ... в топ 50 няма рассийска фирма ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 11
zelka007
преди 1 месец
До: тошко_стоте_акаунта ...дъската за сърф , на която се плъзга по вълните дамата , може да е произведена от полиуретан , полистирен , експандиран полистирол , екструдирана полистиролова пяна ... значи това са индустриални материали с широк спектър на приложение , произвеждат се над 30млн тона на година и пазарът е за над 50млрд ... ами в топ 50 няма рассийска фирма ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 12
zelka007
преди 1 месец
До: тошко_стоте_акаунта ... та на съдържанието малко , Giada Legati е облечена в бански ... хубави бански , но на това тяло всякакви бански отиват ... няма да ме разбереш , отклоних се ... та банските са бизнес за 20млрд на година . произвеждат се от специфично трико . обикновено ги правят OEM производители , при които марките си ги поръчват , кои с техни дизайни , кои с готови , само етикети пришиват и т.н. ... ами в топ 20 няма рассийски производител ... :))) ... нито на трико има ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 13
тошко_стоте_акаунта
преди 1 месец
До: 5, 6, 7, за мен ли се стараеш толкова много, или за дневната заработка? Ако е за мен, не старай толкова - не се впечатлявам, пак ти казвам - не ми дреме. Ако е за надница - това е друга тема, действайр но не прекалявай :):). Хайде лек ден, че трябва и аз да има какво да мнджам довечера:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още