IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самолетите F-16 и ракетите ATACMS вероятно ще приближат деокупацията на Крим

Руснаците вече отчитат първите цели на HIMARS в Белгородска област

08:22 | 04.06.24 г. 20
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Анализатори определят самолетите F-16 като средство, приближаващо деокупацията на Крим. Фредерик Мертенс от Центъра за стратегически изследвания в Хага обяснява така операцията по унищожаване на радарните системи на полуострова и на територията на Русия пред Business Insider.

И Нидерландия, и Дания позволяват удари по руска територия с техните самолети F-16, които ще започнат да пристигат в Украйна в следващите седмици. Това става ясно от официални заявления на националните власти. Преди дни Белгия също потвърди, че се включва в "самолетната коалиция", но без разрешение за удари извън територията на Украйна. По-голямата част от тези самолети обаче ще пристигнат в Украйна след години - крайният срок за предаването на последния от 30-те обещани самолета е 2028 г.

Операцията за освобождаването на Крим минава и през унищожаването на Кримския мост, отбелязват още в Украйна. Говорителят на южното украинско военно командване Дмитро Плетенчук коментира пред The Economist, че съоръжението се е превърнало във видима цел след доставката на далекобойните ракети ATACMS. Руснаците осъзнават това и затова пренасочват военните доставки през набързо построената жп линия от Ростов до Крим, минаваща покрай Азовско море и окупираните градове Мариупол и Бердянск, твърди Плетенчук.

Данни на британското военно разузнаване също показват намаляване на товарите, които преминават през Кримския мост, а в Украйна обясняват това с повредите, които бяха нанесени на съоръжението през миналите месеци. 

Разрешението на Запада за удари по територията на Русия пък дава отделна възможност за ограничаване на действията на руската бойна авиация. В плановете също влизат самолетите F-16, на които Киев разчита, за да ограничи ударите по Харков.

Според местни анализатори Украйна анализира и се готви за поредица от удари по бойната авиация на Русия, включително и по инфраструктуруктура на руска територия. "Работим за унищожаването на руската бойна авиация, както и корабите в Черно море", потвърди и украинският президент Володимир Зеленски по времето на своята визита в Стокхолм преди няколко дни.

Официално не е ясно дали "самолетната коалиция" поставя някакви допълнителни условия при използването на F-16. САЩ например позволиха на украинските военни да извършват удари по руска територия, но само в съседната на Харковска област зона и само със системите за залпов огън HIMARS.

Координаторът в Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби коментира по време на брифинг, че условията на бойното поле се променят, съответно се променя и подходът за подкрепа на Украйна. "Определено ще обсъдим това с украинците", заяви той в отговор на въпрос дали ще бъде разширена зоната на разрешените удари, но отчете, че е малко вероятна "промяната на подхода" в близко време.

Русия ще обвинява HIMARS за всеки успешен удар в Белгородска област

Русия вероятно ще обвини американските системи за залпов огън HIMARS за всеки успешен удар в Белгородска област, независимо от използваното оръжие, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Анализаторите коментират геолокализирани кадри, които показват унищожена система С-300, разположена на около 60 км от фронтовата линия, тоест в обсега на американската система, но не и в обхвата на другите артилерийски системи, които притежава Украйна. Руски източници са категорични, че са използвани американски снаряди.

Западните съюзници позволиха удари по територията на Русия, поставяйки обаче и известни ограничения. След дълго колебание и Германия се присъедини, а според наблюдатели първата стъпка на Киев ще е да разположи система Patriot в региона, която да защитава Харков от самолетите, носещи авиационни бомби.

Италия подготвя доставката на система за ПВО SAMP/T

Италия подготвя девети пакет с военна помощ за Украйна, в който по искане на Украйна е включена система за ПВО SAMP/T, коментира външният министър на страната Антонио Таяни, цитиран от Ройтерс. Украйна разполага с такава система, предадена от Франция и Италия през лятото на 2023 година. 

От средата на март Киев настоява за подсилване на системите за ПВО, за да бъдат защитени големите градове и критична инфраструктура. Страната настоява за седем системи Patriot, чиято ефективност е най-голяма. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче коментира, че има достатъчно добри алтернативи.

Германия също съобщи, че ще предаде Iris-T, заедно с още един Patriot за защита на небето на Украйна.

Рязко се увеличава интензивността на бойните действия в Украйна

Съществено увеличаване на интензивността на бойните действия в Украйна показва сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за 831-я ден от началото на пълномащабната война. През миналото денонощие са регистрирани 124 директни бойни сблъсъка, спрямо 60 ден по-рано. Броят на въздушните удари остава относително нисък - 37, при които са използвани 51 авиационни бомби, както и 359 дрона-камикадзе, тоест близо до операциите от миналия ден.

Най-сериозни са битките в Донецка област - в Покровско направление са регистрирани 35 руски атаки по позиции в Новоолександривка, Новопокровск, Новоселивка Перша и Невелске. Има данни за напредък на руснаците към магистрала М-30 (на запад от Авдиевка) и кореспонденти съобщават за придвижване на руските части към Очеретине.

Продължават атаките и към Часов Яр (Краматорско направление) - към Иванивске, край Клищиевка и Андриевка, но няма данни за съществена промяна в позициите.

Позиционни стават и битките в Харковска област - фокусът е около Липци и Вовчанск. Украинският Център за отбранителни стратегии отчита, че руските части са в отбрана край Липци, но във Вовчанск се водят ожесточени градски битки, като и двете воюващи страни съобщават за удържане на позициите. Геолокализирани данни показват, че украинците връщат някои позиции в града. Руски военни кореспонденти също потвърждават, че украинците опитват контраатаки в центъра на града.

Руските военни кореспонденти съобщават за удари с HIMARS по зенитно-ракетни комплекси в Белгородска област. От Министерството на отбраната на Русия отчитат свалени 7 дрона и шест снаряда "Олха" през миналото денонощие.

В Москва беше регистриран и поредният протест на съпругите на мобилизирани военни - жените стояха на колене пред сградата на Министерството на отбраната, търсейки контакт с министъра Андрей Белоусов. В отговор се появи полковник Александър Борисенко, който обясни, че за демобилизация е нужен президентски указ, който не е подписан.

Камала Харис ще бъде на мирната конференция в Швейцария

САЩ ще бъдат представени от вицепрезидента Камала Харис на мирната конференция, организирана от Украйна и Швейцария в планинския курорт Бюргенщок в средата на юни. Това потвърдиха от Белия дом. Президентът Дожо Байдън ще пътува до Европа през юни, но за срещата на Г-7, която ще се проведе в Италия между 13 и 15 юни. След това ще присъства на среща за събиране на дарения за кампанията си заедно с Барак Обама и актьорите Джулия Робъртс и Джордж Клууни, отбелязва Bloomberg.

Кампанията на Байдън изостава сериозно от тази на конкурента му Доналд Тръмп, който събра почти 53 млн. долара за 24 часа, след като беше осъден за криминално престъпление. За целия май даренията за Тръмп надхвърлят 141 млн. долара, почти два пъти повече от тези през април (76 млн. долара). Байдън още не се е отчел за май, но през април събра едва 50 млн. долара и за първи път отчита изоставане спрямо конкурента си в това отношение през 2024 година.

Китай пък изобщо няма да присъства на срещата. През миналия месец украинският президент Володимир Зеленски призова Байдън и китайския президент Си Дзинпин да влязат в ролята си на световни лидери и да помогнат за мира в Украйна.

В Швейцария ще се съберат представителите на повече от 100 държави, като по думите на Зеленски 70-75 от тях са на ниво държавни глави.

Очаква се Володимир Зеленски също да бъде в Италия за срещата на Г-7 и да подпише споразумение, даващо гаранции за сигурност със САЩ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 04.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 месец
До: dobaОт танкове няма смисъл. Преди 2 години тук писах ,че бъдещето е дронове армия от 20-30 хиляди дронове върви я спри с танковете и някой ми се смя как самолетите и ракетите и не знам си какво .... е отново съм прав :) Танковете ще бъдат използване след елиминиране на заплахата от въздух ... преди това няма смисъл. байдъвей руснаците още не го вдяват това и ми слагат някакви рибарски мрежи и глупости по танковете ... идитщина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 месец
Орка кое не разбра :) Има ли нужда още да ти пояснявам неща които написах тук преди година и половина ... войната свършва по 2 начина ! русиа се изтегля , плаща репарация и се надява на прошка... поетапно ще има отново бизнес с тях. Вариант 2 войната продължава още години до пълен разпад на пандерация и образуването на 20-30 нови държави. Това са вариантите мисли умувай запомни ги и ела пак след няколко години :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 месец
До: 0pkНе бе *** ти не разбра. Ще им дадат точно толкова танкове и химарси за да не загубят и за да не победят. Тази война е тотално изгодна за САЩ. Взеха почти целия бизнес на рашката пнедерастация. Супер изгодна за Китай ... какво по хубаво от това САЩ да се занимават с русиа вместо с Китай както правеше Тръмп. Супер изгодна за България произвеждаме ВПК-то на три смени... Изгодно за ЕС няма руска енергийна зависимост. Скоро почти всички коли ще бъдат на ток. Байдъвей в Китай от 10 коли 8 са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 20 rate down comment 3
bobopopov
преди 1 месец
Връщане назад - Ц .Каквото щете правете.Ще ви го кажа по своему......Умиране има- отърване няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 3
bobopopov
преди 1 месец
Връщане назад - Ц .Каквото щете правете.Ще ви го кажа по своему......Умиране има- отърване няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 16
zelka007
преди 1 месец
До: тошко стоте акаунта ... всичко иде от системата , тъй е ... всичко развалиха ... и стандарта за стълбите прецакаха и шоколада , а явно и виолетките са развали ... а какви виолетки беха , а ?! вчера се зазяпах в индекса за сложност на икономиките и нашата позиция в него ... сърце не ми даде да не погледна могучая къде е ... и знаеш ли ?! от около 2010 започват да се сриват надолу ... а от 2014 с необратима тенденция ... защо ?! ... https://oec.world/en/rankings/eci/hs6/hs96?tab=ranking
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 19
zelka007
преди 1 месец
До: Pyramid ... благодаря !! и ти пишеш умно !! предполагам ще трябва да платя нещо там за идеята , да събера шедьоврите в книга ?! или подарък ще мине ?! въртят се едни кадри из мрежата , рассийски конвой от камиони за доставка близо до границата на Сумска област но в рассийка . там зануленият натрупва войска , за мирна операция по заличаване в Украйна... украинците ги попиляха с дронове ... и едни други кадри се въртят , на украински дрон "ловец" на рассийски разузнавателни дронове ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 8
тошко
преди 1 месец
До: 7 , може:):) , може и виолетки , ама да са със стария и оригинален вкус. Новите не стават за нищо /някакво подобие са/, както и системата която го произвежда :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 12
Pyramid
преди 1 месец
До: zelka007, впечатлен съм колко умно говориш. Издай книга, бестселър ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 14
gueneverepurple
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още