IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С ракети ATACMS Украйна преодоля най-модерната ПВО на Русия край Керч

Украйна ще може да поразява цели по руска територия, но още няма яснота какви и как

07:55 | 31.05.24 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

При ракетната атака към Керч в нощта срещу 30 май са поразени два ферибота, използвани за превоз на автомобил и жп композиции, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Единият от фериботите е потънал и блокирал движението на цялата линия към Керч. Атаката е извършена с ракети ATACMS, посочват от ВСУ и допълват, че при операцията са преодолени най-модерните системи за противовъздушна отбрана на Русия - "Панцир", "Тор" и С-400.

Керч е стратегическа точка за руснаците, свързана с Кримския мост и охраната му. От назначеното от Москва Министерство на транспорта на Крим съобщиха, че линията е отворена, но много кратко след това отново беше съобщено, че движението на фериботи е прекратено. Керченският мост многократно беше затварян за движение в ранните часове на 31 май. Това е стандартна процедура за сигурност при опасност от атаки към полуострова в последните месеци.

При операцията от предишната вечер са нанесени щети и по четири катера, охраняващи моста. Два от тях - от клас "Тунец",  са потопени, отбелязват и от украинското военно разузнаване (ГУР). При тази атака са използвани морските дронове "Магура V5".

Украйна ще може да удря по цели в Русия, но няма яснота какви и как 

Американското издание Politico съобщи  за частичен пробив в позицията на САЩ по отношение на удари по руска територии с американско оръжие, позовавайки се на трима висшестоящи чиновници и двама души, които са били част от процеса по взимане на решението.

Всички те потвърждават, че Киев ще има право да използва американски ракети и снаряди по военни цели на границата на Харковска област, самолети, които обстрелват региона с бомби и ракети, както и по изстреляни към областта ракети. Украинските военни обаче няма да могат да използват боеприпаси и ракети от САЩ за цели от гражданската инфраструктура или по военни обекти навътре на територията на Русия, уточняват още източниците на Politico.

Според The New York Times обаче Украйна няма да може да ползва ракети ATACMS, но пък ще може да защити небето си със системи Patriot от самолети, които заплашват страната.

11 държави официално потвърдиха, че Украйна може да ползва техни оръжия по територията на Русия - Великобритания, Франция, Канада, Финландия, Полша, Нидерландия, Естония и Прибалтийските държави. Дания заяви, че украинските пилоти на техните F-16 ще може да поразяват цели на руска територия. Засега другият голям доставчик на оръжия за Украйна - Германия, не променя позициите си.

Френският президент Еманюел Макрон също очерта условията, при които Киев може да ползва френски оръжия по Русия - само по позиции на военни, без населените места, използвани за нападение срещу Украйна.

Русия на различни нива заявява, че удари по нейна територия със западно оръжие ще бъдат смятани за сериозна провокация. Досега Украйна многократно е използвала западни ракети, включително и американските ATACMS по цели на окупираните територии, включително и Крим.

Русия прегрупира силите си и насочва военни към Харковска област

Русия прегрупира силите си и изпраща части от други фронтови линии и резерви към Харковска област - по линията Стрилеча - Липци и град Вовчанск, съобщи украинският главнокомандващ ген. Олександър Сирский. Сводката на ВСУ за 827-я ден от началото на пълномащабната война показва две отблъснати атаки край населеното място Стариця. Геолокализирани данни показаха, че украинците са си върнали позиции в центъра на Вовчанск. Руски военни кореспонденти съобщават за боеве край Липци и Хлибоке.

Най-тежки са боевете в Покровско и Кухаривско направление, съобщават още от ВСУ. В Покровска област са отблъснати повече от 20 атаки, част от които - опит на руснаците да се вклинят в защитата на Очеретине. Отблъснати са девет атаки в Краматорското направление (към Часов Яр) - към Калинивка, Билохоривка, Клищиевка и Андриевка.

В направлението Кухаривка също са спрени повече от 20 руски атаки - към Краснохоривка, Хеорхиевка, Новомихайливка и Водяне.

Общо през миналото денонощие са регистрирани повече от 100 директни бойни сблъсъка, 52 авиационни удара със 74 авиационни бомба. Руснаците са използвали повече от 550 дрона камикадзе по позиции на украинската армия.

Вечерта на 30 май Русия отново удари по жилищна сграда в Харков. Местните власти съобщават за трима загинали и 23 ранени, като за втори път има попадение в този регион. Властите в Киев съобщават за унищожени ракети, но и за възникнал пожар от отломки в нежилищна сграда в ранните часове на 31 май. По данни на ВВС на Украйна през нощта някои украински области са били под обстрел и с дронове. Последната по-мащабна комбинирана въздушна атака беше регистрирана на 8 май.

Губернаторът на Краснодарския край Фьодор Бабенков от своя страна съобщи в Telegram за удар по петролна база на пристанище Кавказ край град Темрюкс.

Половината от снарядите по чешката инициатива са с дефекти

Половината от снарядите, които ще осигури Чехия на Украйна, са с дефекти и трябва да бъдат преработени, става ясно от коментари на чешките власти, цитирани от Financial Times. Според тях със задачата се е заела чешката компания Czechoslovak Group, най-големият доставчик на муниции в Източна Европа. Някои от снарядите са с толкова ниско качество, че техни части се подменят с елементи от чешкия производител, допълва още финансовото издание.

Това, както и растящата цена, е част от причините снарядите по чешката инициатива да се бавят. Очакванията са обаче, че първата пратка ще бъде  в Украйна през юни.

Чехия се конкурира с Русия за снарядите, става ясно още от коментарите на Томаш Копечни, който ръководи инициативата. "Ако имате пари да платите по-бързо от Русия, тогава продукцията отива в Украйна. Ако нямате достатъчно пари, тогава отива в Русия", каза той.

Чехия събра 1,6 млрд. евро за покупка на снаряди, включително и 155мм, за Украйна. Според публикацията във FT те идват основно от държави в Африка и Азия. Идеята за инициативата е на чешкия президент Петр Павел, който я представи официално по време на Мюнхенската конференция за сигурност, провела се в края на февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 31.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

26
rate up comment 11 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 месец
До: zelka00: Все се каня да те питам, тези многоточия в постовете ги, графичен израз на заекване ли са? Да не си пелттекк? Установил съм по емпиричен път, че има един отговор, който мога универсално да приложа към всичките ти коментари по по темите в статиите, или насочени лично към някого - както в случая към мен, без да чета многоточковите ти несвързани брътвежжи и това е: *Плувай, плувай. . .!* Казва всичко, нали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 14 rate down comment 23
penkiler1415
преди 1 месец
Германия вече разреши използването на оръжията им по руска територия.Просто НАТО видя руските възможности и имаше време да се приготви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 14 rate down comment 26
penkiler1415
преди 1 месец
Все още се чудя на руските сподвижници?! Ако Турция ни нападне,тия индивиди ще бъдат на турска страна.Видиш ли,Турция ни е управлявала много повече отколкото Русия е управлявала Украйна!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 26 rate down comment 18
divane13
преди 1 месец
Винаги съм смятал, че нивото на журналистика в Инвестора се различава от останалите "драскачи", базирайки се на солидни източници. Но подобни гръмки заглавия, които се основават на украинска информация и най-вече ГУР, ви връща в орбитата на драскачите. Контрапунктът е, *** обявиха, че са прихванали 10 ракати атакамс и отломки от тях за попаднали върху кораб. Да не говорим, че изданията NYT, WP и FT(от които вие преписвате обикновно)обявяха Точка У за по-добра от АТАКАМС но това друга тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 1 месец
До: тошко ... виж , изравни математиката с минусите ... дремеш ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 24
zelka007
преди 1 месец
До: тошко ... краят е далече напред във времето ... !! ... всички срокове , които досега поставяше драги ми смeхурко , и всички заклинания дето тук фъргаше , не се сбъднаха ... всичко можеше да свърши , когато превзеха Мариопол ... но съществото от бункерът под кремля си повервА ... империите рухват бавно ... един ден бунт там , втори ден бунт другаде , трети ден бунт с танкове пред портите на масква , четвърти ден палеж на дачата с любимият бункер ... не обичаш виолетки ?! а лукчета ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 11
тошко
преди 1 месец
До: 19, Професоре, смело мяташ едни цифри в пространството. Да, те са част от някакво уравнение, но важното е: Kакво става след като се тегли чертата накрая? Хич не ме ебве нито за хамериканци, нито за руснаци. Нас ще ни има ли или пък ще са ни изпарили? Да не се ухълцукаш ти? Или пък дружно? Караш го прекалено еднопосочно. Пък ти си гугленствай в ефира колкото си сакаш. Цикламка!? Виолетките ги подминавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 21
zelka007
преди 1 месец
До: тошко ... за 800 дни от около 3хил танка дето имат , тук не броим архивните образци от ВСВ , които форумните военни експерти ги броите за нещо повече от трактори за вадене на други трактори от кал , са затрили документирано над 1500 т72ки и 800 т80ки , за радост на нормалните хора и с екипажите им ... не знам дали схващате мащабът на баталията , в която не са постигнали нищо друго освен да се обезоръжат ... можеш да си гугълнеш --> Russia's empty tank depots ... и да хълцукаш ?! виолетка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 21
zelka007
преди 1 месец
До: Tikva007 ... защо пишеш от неколко акаунта е въпрос към медицинско лице ... :))) ... ти си възпитан толкова , колкото poм разбира от ядрена енергетика ... не е тошко с баничката , а "баничка с тиква" , започна да се помешваш ... оправи си там табличките , можеш и шкафффчето с документи от дядо ти да прегледаш , да не се e затрило нещо от периодичните прегледи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 18
Tikva007
преди 1 месец
До: zelka00: И само един въпрос за протокола: защо, според теб, трябва да пиша от 4-5 акаунта, като и от един мога да напиша всичко, което искам? От много акаунти пишат трролловете като теб, които тук живеят и отиграват различни герои и характери, както ти с ушшаннката и тошко с баниЧКата. Няколкото акаунта ти гарантират *живучест*, както казват руските ти приятели - като те баннат за оувър-просстоттия, имаш резервен шнорхел да дишаш. Мен не ме банват през ден, защото съм образован и възпитан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още