IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В САЩ са притеснени от ударите по стратегическите радари на Русия

Попаденията могат да накарат Русия да се почувства застрашена, коментират във Вашингтон

16:34 | 30.05.24 г. 20
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В САЩ са притеснени от ударите по радарните системи за ранно предупреждение за атака с балистични ракети на Русия, пише The Washington Post. Източник на изданието посочва, че Вашингтон е обсъдил темата с Киев и е посочил, че тези операции могат да доведат до нестабилност.

Това не са обекти, които са свързани с войната в Украйна, но са много чувствителни за Русия, която може да приеме тези действия като опит да се ограничи възможността за възпиране на използването на ядрени оръжия от САЩ, се казва в материала на американското издание.

Непотвърдени данни сочат два удара по стратегическите задхоризонтни радари на Русия "Воронеж" в последните дни. При последната операция беше използван дрон, изминал рекордните 1800 км - от територията на Украйна до Орск. Сателитни снимки от мястото показаха следи от пожари, но без информация дали има щети по самия радар.

Според Defence Express този радар не е насочен към Украйна, а следи активността от Китай, Индия и Пакистан, както и в Тихия океан. Но по другата система - в Краснодарския край, на няколко километра от град Армавир, има щети, сочат източниците на WP. Именно този удар е накарал САЩ да споделят своите притеснения към операциите с украинците, допълват още източниците на изданието.

Официално нито Русия, нито Украйна признават за ударите. Източник на WP от Киев обаче коментира, че Русия използва абсолютно всички свои военни ресурси за войната в Украйна. Според украинските власти дори и тези радари следят за движението на авиацията, дроновете и ракетите на Украйна.

Източниците на WP във Вашингтон коментират още, че в момента администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля вдигането на забраната за използване на американски оръжия на руска територия.

Това ще бъде от съществено значение за защитата на Харковска област, подложена на непрекъснат обстрел от Русия в последните месеци. На този етап 10 държави не поставят условия при доставките на оръжие - Канада, Великобритания, Полша, Прибалтийските държави, Нидерландия, Чехия и Франция.

Френският президент Еманюел Макрон уточни, че Украйна може да използва ракетите Scalp по територии в Русия, но без градове или места, които не се използват за атака срещу Украйна.

Досега Киев използва дронове за удари по различни цели на руска територия, включително и рафинерии, с които се ограничават възможностите на руската армия. Военните често използват западните ракети, включително и ATACMS, по цели в окупираните части от Украйна. С британските Storm Shadow през миналото лято беше поразен генералния щаб на руския Черномрски флот в Севастопол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 14
data
преди 1 месец
До: Tikva007За турците е доста интересно - все пак високата порта признава българската екзархия върху всички територии населени с Българи - Мизия, Тракия и Македония. През ВСВ Великобритания няма капацитет да нахлуе на балканите и това е доста известен исторически парк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 месец
До: data: Добре работиш с условния оператор *IF*. Да ти спусна още две такива задачки, да видим наистина ли изпълняваш логически вериги, или четеш и декламираш готови стрингове: 1. Какво щеше да е, ако турците бяха победили в Руско-турската война 1877-78 г.? И 2. Къде щеше да е онзи ъгъл на границата ни с Гърция и Македония (Югославия), ако тук бяха влезли англичаните през Гърция, а не руснаците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 9
pinoccio
преди 1 месец
До: dataВиждаш ли сега как са ни прецакали американците? А сега сглоби и голямата картина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 6
data
преди 1 месец
До: pinoccioМи най малкото България щеше да е целокупна и обединена с излаз на две морета .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 8
hob6
преди 1 месец
До: zelka007---САЩ са имали възможност (и са го правели),да подслушват бай Тошо в кабинета му още през 1979...А да не говорим,че по думите на Рейгън:Ще похарча повече пари, отколкото те имат. Ще ги накарам да ядат пушки".,руснаците отдавна трябваше да са умрели от глад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 9
pinoccio
преди 1 месец
До: dataАко германците бяха победили, както бяха на косъм от това, какво би разказал на нашите деввствени уши?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 21
data
преди 1 месец
До: evlogiПросто САЩ имат горчив опит помагайки на СССР през ВСВ - в следствие на помощта той не само побеждава ами и създава проблеми следващите 50 г . В момента целта е да не победи никой, а участниците да си стоят на г-за следващите 20 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 33
zelka007
преди 1 месец
До: evlogi ... не 1939 , а краят на 1941 ... :))) ... когато аха аха да приключи всичко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 41
zelka007
преди 1 месец
До: evlogi ... това е игра ... :))) ... играят я от началото на СВОто ... уж се карат на Зеленски , той се кара на военните , и така ... и лека-полека сваряват мечката(жабата) в тенджерата ... според мен вече знаят абсолютно всичко , което им е нужно за да се предпазят от атака от блатата , далекобойност и сила на тактическите им оръжия , радиочестоти , способност на ПВО , тактически схеми на водене на действие , логистични канали , възможност на ВПК ... :))) ... доразвиват играта в мителшпила
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 20
evlogi
преди 1 месец
В Белия дом в момента е струпана една тайфа абсолютни о.ли.гоф.рени и ме.кот.ели...Русия да не победи,ама ако може да не била застрашена и Украйна също да не бъде победител...Добре, че през 1939 президент не е бил Байдън...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още