IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Сергей Шойгу и Валерий Герасимов

Двамата са заподозрени в извършването на военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:49 | 25.06.24 г. 12
Сергей Шойгу. Снимка: Bloomberg L.P.
Сергей Шойгу. Снимка: Bloomberg L.P.

Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на бившия руски министър на отбраната Сергей Шойгу и на висшия руския генерал Валерий Герасимов за предполагаеми престъпления, извършени по време на руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

В прессъобщение съдът съобщи, че има "основателни причини да се смята, че двамата заподозрени носят отговорност за ракетните удари, нанесени от руските въоръжени сили по украинската електрическа инфраструктура най-малко от 10 октомври 2022 г. до най-малко 9 март 2023 г.".

Шойгу и Герасимов са заподозрени в извършването на военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради ръководене на нападения срещу цивилни лица и граждански обекти в Украйна.

Русия, която подобно на Украйна не е член на Международния наказателен съд в Хага, многократно е заявявала, че енергийната инфраструктура на Украйна е легитимна военна цел и отрича да е насочвала атаките си срещу цивилни граждани или гражданска инфраструктура.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на президента Владимир Путин през март миналата година - решение, което Москва определи като "невалидно". В отговор Русия издаде собствена заповед за арест срещу председателя на съда.

Базираният в Хага Международен наказателен съд не разполага със собствена полиция за изпълнение на заповедите за арест, като разчита на съдебната система на своите 124 членове, за да ги изпълни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 26
Алехандро
преди 3 седмици
Нема страшно, колхозници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 17
penkiler1415
преди 3 седмици
Ще.ще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още