IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се опитва да покаже нормална обстановка, докато украинските сили напредват

Москва обяви, че ще организира избори в окупирани части на Украйна след три месеца

22:03 | 15.06.23 г. 11
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Русия обяви планове в четвъртък да проведе избори в окупирани части на Украйна след едва три месеца, пореден опит на Москва да сигнализира, че контролира положението, въпреки че украинската контраофанзива изтласква силите ѝ назад в някои области, предава Ройтерс.

Украинският щурм е в начални етапи и военни експерти твърдят, че решителните битки тепърва предстоят. Но трупове на руски войници и изгорели бронирани машини покрай пътища в новопревзети от украинските войски села свидетелстват за най-големия напредък на Киев от миналата година.

„Нашите героични хора, нашите войски на… фронтовата линия са изправени пред много тежка съпротива“, каза украинският президент Володимир Зеленски в интервю за NBC News в Киев. „Защото бих казал, че за Русия загубата на тази кампания в Украйна всъщност означава загуба на войната“, допълни той.

Зеленски заяви, че новините от фронтовите линии са „като цяло положителни, но е много трудно“.

Продължавайки кампанията си за военна помощ, Зеленски призова във видео обръщение швейцарския парламент да позволи на други страни реекспорт на произведени в Швейцария оръжия за Украйна, като заяви, че подобен ход от неутралната страни ще бъде от жизненоважно значение.

Репортери на Ройтерс са достигнали до селата Нескучное и Сторожевое през последните два дни и предоставят първото независимо потвърждение за напредването на украинските сили няколко километра в южна посока по реката Мокри Яли в контролирани от Русия територии от началото на нашествието миналата година.

Няколко тела на руски войници лежали на улиците в разрушени и обезлюдени села, съобщават репортерите на Ройтерс. Украински войници в Сторожевое са съобщили пред агенцията, че са убили около 50 руснаци и са пленили четирима в селото.

Украинската армия, която запази строго мълчание за кампанията повече от седмица, днес изтъкна напредъка си и проведе първата си пресконференция от началото на контраофанзивата.

Въоръжените сили са установили контрол върху най-малко седем села и територия от 100 кв. км при два големи напредъка в южна посока до момента, съобщи бригаден генерал Олексий Хромов.

„Готови сме да продължим да се борим за освобождаването на нашата територия дори с голи ръце“, добави той.

На южния фронт армията е напреднала с до седем километра в района по река Мокри Яли, както и с до три километра в друга ос по на запад близо до село Мала Токмачка, съобщиха представители на украинската армия.

Те също така съобщиха за напредък в източна посока към опустошения град Бахмут, който Москва плени миналия месец като единствена голяма награда за огромната зимна и пролетна офанзива, при която се стигна до най-кървавите сухопътни сражения в Европа от Втората световна война насам.

Руският президент Владимир Путин настоя тази седмица, че целите на Москва в Украйна остават непроменени. Той заяви, че руските сили са причинили десет пъти повече жертви на украинците, отколкото самите те са понесли.

Африкански план

Африкански лидери, чиито страни пострадаха тежко от последиците от войната, която наруши доставките на зърно и други храни, задълбочи инфлацията при цените на храните и влоши кризата с глада, изразиха готовност да посредничат в конфликта.

Президентът на Сенегал Маки Сал и южноафриканският президент Сирил Рамафоса оглавяват делегация, в която влизат и лидери от Замбия, Коморските острови и премиерът на Египет. Тя ще пътува до Киев в петък и до Санкт Петербург в събота.

Те може да предложат поредица от „мерки за изграждане на доверие“ при първите си усилия, става ясно от проектодокумент, видян от Ройтерс.

Обявеният от Русия план за избори в окупираните територии е поредното усилие на Москва да внуши, че положението е стабилно.

Руската осведомителна агенция ТАСС цитира председателката на руската Централна избирателна комисия Ела Памфилова, която заяви, че както министерството на отбраната, така и Федералната служба за сигурност са стигнали до заключението, че е възможно изборите да бъдат произведени през септември.

Миналата година Русия обяви, че анексира четири украински провинции, въпреки че не контролира напълно нито една от тях и няма контрол върху основните населени места в две от тях.

Киев заяви, че избори, организирани от руснаци на украинска територия, биха били невалидни и незаконни.

Голямото изпитание за украинската офанзива все още предстои. Русия разполагаше с месеци, за да подготви отбраната си. Украинските сили все още не са достигнали най-силните руски отбранителни укрепления, които са зад фронтовата линия.

Смята се, че Киев е подготвил щурмови сили от около 12 бригади с хиляди войници във всяка, повечето от които използват новопристигнали западни бронирани машини. Само част от тях са ангажирани до момента.

Русия, от нейна страна, разпространи снимки на западни танкове и бронирани машини, които твърди, че е унищожила или заловила.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси посети контролираната от Русия Запорожка АЕЦ и заяви, че положението на място е „сериозно“, но нивото на охлаждане на водата е достатъчно след опустошителното скъсване на стената миналата седмица на язовира Каховка на река Днепър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

11
rate up comment 14 rate down comment 22
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: andy Абе, копейка празноглава, дори Пригожката се изсмя на тия цифри, изоплени от носа от москалската пропаганда. "Великата" пPaccийска арийка изпадна в състояние на глуха отбрана и бягство. Когато и последния вал на отбраната бъде пробит, знаеш ли после какво ще стане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 24 rate down comment 28
andy
преди 1 година
На юг украинците окупират полета и селца при стотици жертви на ден. От началото на "великото" настъпление са загубили между 5800 и 7500 човека. На север Руснаците придвижват силите на Ахмат и Вагнер, и се готвят за настъпление. Уж ще правят обезопасителен пояс, но се чуват слухове, че може би ще направят опит за завладеят Харков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 32
Импeраторът
преди 1 година
Кви избори брат? Луганска област е окупирана ок. Крим е окупиран ок. Ама Херсонска без Херсон? Запорожието на половината? Донецк на половината? По-добре да не се излагат повече, понеже при рашистите явно винаги има на къде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 24
zelka007
преди 1 година
До: mr. Yoda ... яко , значи в понеделник сте в Киев на червеният килим и с хляб и чубрица ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 21
mr. Yoda
преди 1 година
"докато украинските сили напредват" E как! Дори американците признават загуби 1:10. НЕ в полза на укронацистите!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 18
danchomentata
преди 1 година
Препоръчан материал от партньор на investor.bg https://***.investor.bg/a/5-balgariya/37908-prekratiha-deloto-sreshtu-bivshiya-voenen-ministar-boyko-noev-po-sluchaya-terem
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 15
danchomentata
преди 1 година
До: zelka007Бойко Николов Ноев е български политик и дипломат. https://***.youtube.com/watch?v=DGq5Tc7yfKA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 23
zelka007
преди 1 година
До: danchomentata ... пак ли те мъчи редко щастие завалията ... ?! ... нъл скъсахте веригата на един леопард , са кво повече искаш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 16
danchomentata
преди 1 година
Основното предназначение на Язовир Студена е водоснабдяването на Перник и съседните селища с питейни и промишлени води.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 16
danchomentata
преди 1 година
34 на горнобанската бригада при кои министър тръгнаха с веригите за скръб от погребите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още