IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва кани Киев на преговори без условия, очаква само "добра воля"

Двете страни ще трябва да разговарят за продължаването на споразумението за износ на украинското зърно

08:23 | 09.11.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Русия предлага възобновяване на преговорите с Украйна без предварителни условия, коментира руският зам.-министър на външните работи Андрея Руденко, цитиран от ТАСС. "От наша страна никакви други условия няма, освен основното - Украйна да прояви добра воля", каза той.  

Според него Русия винаги е била готова на преговори, а Украйна, от своя страна, е забранила разговори с Москва. Доскоро руските власти не допускаха друго, освен приемането на техните условия от страна на Киев.

Украинските власти действително приеха указ, който забранява воденето на преговори с руския президент Володимир Путин. Това стана, след като руският държавен глава подписа указа за присъединяване на четири окупирани украински области  - Донецка, Луганска, както и части от Херсонска и Запорожка обалст. Киев нееднократно предупреди, че преговорите ще бъдат блокирани, ако Москва анексира украинска територия.

Сега Украйна на няколко пъти, на различно ниво, включително и президентът Володимир Зеленски, потвърди своята готовност за разговори, но на свой ред има условия - прекратяване на огъня и изтеглянето на руските войски от територията на страната (в границите през 1991 година), а темите на преговорите трябва да бъдат насочени към репарации от Русия, как двете съседни държави да продължат да живеят заедно и гаранции, че конфликтът няма да се повтори.

Мирни преговори между двете воюващи страни е широко дискутирана тема. В Украйна са категорични, че желанието на Кремъл е да осигури "оперативна пауза", за да може да възстанови загубите си и да продължи своето настъпление. Украйна в момента е в контраофанзива, освобождавайки 37% от окупираната от 24 февруари насам територия.

Анализите на Института за изучаване на войната (ISW) също не показват желание на Русия да преустанови военните действия - напротив. Държавната иранска медия "Нур" съобщи, че на 8 ноември в Техеран е бил секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев. Военните анализатори коментират, че посещението на толкова високопоставен руски чиновник е анонсирано по-скоро като сигнал към външната публика, не за иранците. Иран доставя бойни дронове на Русия, с чиято помощ се извършват масовите обстрели, започнали от руските военни в началото на октомври.

Наблюдатели смятат, че Русия преговаря и за балистични ракети, тъй като започна да изчерпва своите резерви.

Медийни публикации сочат, че Вашингтон настоява двамата президенти Путин и Зеленски да се срещнат - очакванията са това да стане на срещата на Г-20 в Индонезия, която започва на 15 ноември. Но според други позицията на САЩ остава без промяна - само Киев решава кога и как да преговаря и помощта за Украйна няма да бъде спряна, ако няма поне опит за разговори между двете воюващи страни.

Преговори за зърнената сделка

Дори и президентите да не се срещнат, Украйна и Русия ще преговарят за удължаване на споразумението за износ на украински зърнени храни през пристанищата в Черно море. Украинският зам.-министър на инфраструктурата Юрий Васков коментира пред Ройтерс, че Киев ще поиска включването на още пристанища в споразумението (в Николаевска област) и разширяване на стоките, които могат да бъдат изнесени през коридорите.

Украинският зам.-министър се оплака и от бавните процедури по проверки на корабите, влизащи или излизащи от зоната. В началото на ноември Русия напусна споразумението за няколко дни, което обаче не спря износа. Тогава проверките, извършени от ООН и Турция, които са гаранти по споразумението, бяха ускорени - до 40 кораба на ден. След завръщането на Русия в програмата, темпото отново се забавя до 12 на ден.

В споразумението за износа на украинска аграрна продукция сега участват три пристанища - Одеса, Черноморск и Пивденый (Южни).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: 0pk за без пари е... става дума за ония напечатани хартийки без покритие които го убивате от 50+г.... та сделката е новонапечатани хартийки за гърла... късия е истински търговец! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
До: Импeраторът ем в инвестора ги чета - е разправят само немците отпускат 200млрда помощи. Отделно наспасяваха и субсидираха до сега за над 300мрда, През ден обясняват колко млрда помощ на Украина ще дарят, цялта стара военна техника им я харизаха, плюс разни нови скъпарски системи, отделно боеприпаси, гориво, храна, инструктори, наемници - тва сичкото да не е без пари? А от другата страна opките нямат ракети, нямат самолети и само мобилизират една след друга вълна, таман по-малко гърла... :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
До: 0pk Тези разходи не знам как ги виждаш, понеже последната седмица азиатците молят за мир, а у САЩ, Франция, Англия и сие казаха че са ОК украинците да не бързат, така че нз къде си ги чел тези неща ама нещо нашите грам не бързат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
penman
преди 1 година
До: khao Ами от путлерови застъпници умни мисли не можеш да чуеш. Ако имаха нещо в главите си, нямаше да възхвалят това изчадие адово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: zelka007 ... а може и да е нов нестандартен метод на война... да ни уморят от смях! тяхната "креативност" клони към безкрая на Вселената и обратно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: 0pk да, да.. това дето вали е дъжд! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
0pk
преди 1 година
До: zelka007, това сега комплимент в смисъл че съм по-креативен съм от вас, къде само по предварително спуснати опорки работите, ли е? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: khao... Тази може сам да я е съчинил ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: 0pkкви ли не опорки съм чел от вяс, ама тая е най тъъъпата, хахахаха! бас ловя че все оше не се усещаш ква глууупост си написал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 18
0pk
преди 1 година
До: Импeраторът, като сложим на кантара разходите покрай войната на Русия от една страна и на съвокупния запад от другата, можем даже да решим, че Путин няма изгода да спира войната, докато западът се охарчва с такива бързи темпове. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още