IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Путин: Ако някой отвън се намеси в Украйна, ще получи "мълниеносен" отговор

Спирането на газовите доставки е опит за шантаж, смята германският президент Франк-Валтер Щайнмайер

19:04 | 27.04.22 г. 61
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ако някой отвън поиска да се намеси в събитията в Украйна и създава стратегическа заплаха, той ще получи "мълниеносен" отговор от Русия. Това увери руският президент Владимир Путин в свое изказване пред законодателите в Санкт Петербург, събрали се в Таврическия дворец, пише БГНЕС.

Путин заплаши, че Москва притежава уникални инструменти за отговор, с които нейните опоненти не разполагат.

„Имаме затова всички необходими инструменти – такива, с които сега не може да се похвали никой. А ние няма да се хвалим, ще ги използваме, ако се наложи. Всички решения по този въпрос вече са взети“, каза руския държавен глава, като допълни, че всички цели и задачи на „специалната операция“ - както Путин нарича войната в Украйна - ще бъдат изпълнени.

Според Путин „западните неприятели“ са планирали икономическо задушаване на Русия, но то се е провалило. "Не им е нужна самостоятелна страна, със самото си съществуване Русия е заплаха за тях", каза още руският президент.

Във вторник руската енергийна компания „Газпром" внезапно спря доставките на природен газ за Полша и България. Причината, посочена от Москва, е, че страните са отказали да се съобразят с руското искане да плащат за газа в рубли.

Западът веднага реагира с остри позиции против хода на Русия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи спирането на газовите доставки като "пореден опит за използване на газа като средство за изнудване".

В позиция, публикувана на сайта на комисията, тя посочи, че Русия се доказва като нелоялен доставчик на природен газ.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също осъди остро спирането на вноса и го нарече "опит за шантаж".

"Това е нарушение на правилата от страна на Русия, това е опит за изнудване. Не можете просто да се примирим с това, трябва да се борим с него", каза Щайнмайер след разговори със словашкия си колега Зузана Чапутова в източния град Кошице.

В същото време той подчерта, че според общата европейска позиция плащането за газ ще продължи да се извършва в европейска валута.

Чапутова изрази същото мнение. „Няма да променим поведението си. Има валидни договори", каза тя.

Междувременно стана ясно, че унгарското правителство е получило уверение от българските и сръбските си колеги, че ще осигурят непрекъснат транзит на руски газ през техните територии към унгарските потребители. Това съобщи унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто, цитиран от БГНЕС.

"Засега виждаме, че транзитният маршрут работи добре, но, разбира се, обръщаме голямо внимание на това и сме в контакт с нашите български, сръбски и руски колеги", каза той пред журналисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

21
rate up comment 8 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Гнусняр, пPocия нямало накъде да отстъпва?? Като за начало да напусне веднага Украйна! Повече никой няма да се съобразява с шантажа на един дребен комплексар и племето му opки! А вийна искаме или не - има, ,пPocия нападна Украйна за пореден път, ако не си разбрал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Датов - погледни само графиката на продължителността на живота в Русия от 90-а насам и ще видиш какво направи елцин и какво направи Путин. Колко руски деца бяха затрити с наркотици само тогава? Състоянието на Русия по времето на тоя пияница, когато се ръководеше от посолството на САЩ показа на руснаците какво става, когато американците са им "приятели"... имаше официални планове как да разпокъсат Русия !!! Ама дойде нисичкото момче и каза, че няма да я бъде тая... неслучайно 80% от руснаците го подкрепят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Значи този на снимката ми е микроцефалчик, така ли? Чудесно, на едно мнение сме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Върви се пробвай, както и другите герои тука. Нормалните хора не искат война. Или поне дай една заплата за оръжия на укpoпите.... абе, някой бръкна ли се или само се пърчите тука?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
И коя натовска армия ще се пробва - може би германската, дето ходеше на учения с дръжки от метли? 400 000 укрoпи, надъхани с омраза се гънат пред 150 000 руснаци - Германия колко гeйчeта ще прати срещу бай Мецан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
Микроцефалчик, твоят лекар сигурно е в отчаяние от тебе. Колко милиарда под формата на оръжие наляха на укpoпите и ефектът е нулев. Какъв хастар ще обърнат, бе самотна мозъчна клетко - като не смеят да излязат от мазетата? Нищо че на думи са тройно повече от руснаците, дето дори не са използвали още най-съвременните си оръжия и пазят цивилните... колко си глyyпав, лелеееее... опитвам се да мисля на твоето ниско ниво и не мога, заболява ме главата. Вие тука сте се събрали като уфтсете от "Фермата на животните" - само блеете "Четири крака ДА, два крака НЕ" и изобщо не можете да мислите извън това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 10
Императорът
преди 2 години
Абе, вие подлудяхте ли? Искате война ли? Искате да ни запухат с ракетите ли, за да разберете, че вече никой няма да се е***ава с Русия? Я малко по-кротко !!! Такива неща се решават с разум и дипломация !!! Русия нито има желание да отстъпва, нито има накъде. Ама най-жалък е игнорантът, дето се води "германски президент". Мълчеше и се свиваше като мишкyняк, когато пaлякът отказа да го приеме, ама сега се зъби на Путин? Що за олиг0фpeн може да се зъби на мечката, а да кляка пред xлебaрката? Нямало да плащат в рубли, щели да плащат в Евро - ами тогава след седмица целият ЕС ще остане без газ и ще видим кой е плавал без ***, както казваше Бъфет !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Аф, аф...подлайва дребната кремълска мастийка и плаши гаргите :))) Никой не е нужно да се намесва, украинците сами ще ви обърнат хастара, opки. Ние само ще се погрижим да имат с какво да стрелят, казаците така ще ви демилитаризират, че свят ще ви се завие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 2 години
Затрудняват те въпросите ли , че зе да плещиш глупости ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 9
ing5rov
преди 2 години
ше стане ... ти само стой и гледай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още