IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е загубила контрола над големия украински град Херсон

Турският президент Реджеп Ердоган увери украинския си колега Володимир Зеленски, че Турция подкрепя териториалната цялост на Украйна

21:02 | 25.03.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Cesar Rodriguez/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cesar Rodriguez/Bloomberg

Русия е загубила контрола над град Херсон, единственият голям украински град, който силите на руския президент Владимир Путин успяха да превземат. Това посочи високопоставен служител на Пентагона, цитиран от БГНЕС.

"Украинските сили в момента водят ожесточени боеве в Херсон и отблъскват руските завоеватели там, което отново превръща стратегически важния пристанищен град в "оспорвана територия"", заяви източникът.

Това противоречи на изявление, публикувано днес от генерал-полковник Сергей Рудской, началник на Главното оперативно управление на руския Генерален щаб, който заяви, че Херсонската област е "под пълен контрол".

Връщането на Херсон би бил огромен удар по военните усилия на Путин, което би затруднило Русия да осъществи плановете си за завземане на украинското черноморско крайбрежие и южното пристанище Одеса. Загубата на Херсон също така би застрашила руските войски, които се сражават в близкия Николаев, съобщи представителят на Пентагона.

Друг признак за безизходицата, в която се намират войските на Москва е, че те са заели „отбранителни позиции“ до столицата Киев и не показват никакви признаци, че могат да се придвижат.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха войната по време на телефонен разговор.

Ердоган увери Зеленски, че по време на срещата на върха на лидерите на НАТО в Брюксел той е потвърдил подкрепата на Турция за териториалната цялост на Украйна.

Според оценките на ООН в Украйна са загинали най-малко 1081 цивилни граждани, а 1707 са ранени, като същевременно ООН предупреждава, че истинската цифра вероятно е много по-висока.

Над 3,7 млн. украинци също така са избягали в съседни държави, а още над 6,5 млн. са разселени в страната, по данни на Агенцията на ООН за бежанците.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
До вчера ни обясняваха как руснаците не били взели нито един град, днеска ни съобщават че си го бъли върнали, ама руснаците не били разбрали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Opките никога не са превзели Херсон, в града нямаше военни, те просто влязоха. Всъщност opките не успяха да превземат нито един голям град. А като гледам от 2 дни леко полеко се изнасят с подвити опашки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Забранено им да знаят нещо, различно от опорки. Не им плащат да знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Хахахах, защо пак лъжете? Гледах видеоматериали, записани от случайни хор, включително от днес, от Херсон - и няма нищо вярно !!! Руските военни части раздават храни на населението !!! Слънчице, както и тук - истинска пролет, хората си се разхождат по центъра, никой не ги притеснява. Гледах и протест на проукраински групи от населението бяха около 1500 души например - веят си знамената, кряскат срещу Путин, викат си "слава украины" - никой не ги стрeля или бие !!! Вие не знаете ли, че има и други източници освен вас и другите пропагандни сайтчета? Не знаете ли, че има Туба и хората снимат и качват там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Оф, да забравих, след седмица ще е парада на Азов и Айдар на Червения площад. Сорри, ошибочка..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Много сте назад с материала! Опита се провали още сутринта.. Нищо де, утре ще разберете. А може и след година. Както и когато ви сведат опорките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още